Banner-wiki.png

11-daagse Vipassana retraite

Uit Dharma-Lotus
Ga naar: navigatie, zoeken

Vipassana-retraite.JPG
Poster.JPG
Informatie
Ekãyano
Prijzen
Over ons
Boeken adoptie programma
Programma
Programma overzicht
* Tantra retraite
* Tantra cursus
* Tantra-kring XXL
* Weekend voor stellen
* ABC van Lichaamsbewustzijn
* Triple-massage-weekend
* Massage workshop
* Reiki cursus weekend
* Wandel 4-daagse
* Yogaweek
* Mindfulness cursus
* Vipassana retraite
* Meditatie dagen
* Dharma dagen
Individueel
* Individuele retraite
Ekãyano huren
* Ekãyano huren
Als onderdeel van traject
* Tantra jaartraining
* Tantra opleiding
* Opleiding: spiritueel coach
Aanmelden.png

De 11-daagse Vipassana retraites van 'Dharma-Lotus wordt altijd in ons retraitecentrum gegeven Ekãyano in Viel-Saint-Remy in Noord-Frankrijk (3 uur rijden vanaf Breda).

Tijdens deze retraite gaan we de vipassana meditatie aanleren en beoefenen. Naast het mediteren is er ruimte voor lange wandelingen, boeddhisme en boeddhistische filosofie. De retraite staat open voor iedereen en ervaring of kennis is niet nodig. In de retraite begin je helemaal bij het begin van meditatie indien nodig. Heb je reeds ervaring in meditatie dan zal je snel de juiste meditatietechnieken aangereikt krijgen.

Programma

04.00 opstaan (stilte)
04.30 - 06.30 meditatie (stilte)
06.30 - 08.00 ontbijt & pauze (stilte)
08.00 - 09.30 meditatie (les) (stilte)
09.30 - 09.45 pauze (stilte)
09.45 - 11.15 meditatie (stilte)
11.15 - 11.30  pauze   (stilte)
11.30 - 13.00 meditatie (stilte)
13.00 - 14.00 lunch & pauze  
14.00 - 17.00 vrij  
17.00 - 18.00 diner  
18.00 - 20.00 Dharma lezing en satsang  
20.00 - 21.00 meditatie   (stilte)
21.30 lichten uit (stilte)

Meditatie

Tijdens de retraite worden twee meditatie-methoden aangeboden: vipassana meditatie en de jhãna meditatie. Welke meditatiemethode je gaat doen is afhankelijk van je ervaring en wensen en wordt in de eerste drie dagen bepaald.

Stilteperiodes

In het programma zie je dat er tussen 21:00 uur 'avonds en 12:15 uur 's middags een stilteperiode is. Dit doen we om de meditatie niet alleen op de mat te laten gelden maar door te voeren naar samsara. Probeer zo mindful je activiteiten te doen en hoe stiller je bent hoe meer je merkt welk effect de meditatie heeft.

Groepsproces

Deze retraites worden in een vaste groep gedaan en het proces in deze groep is van wezenlijk belang en dit wordt tijdens de retraite gestimuleerd.  De interactie tussen de groepsleden onderling en de groep als geheel heeft grote invloed op het proces waarin je zit. Tijdens de 11-daagse zijn alle activiteiten gericht op dit proces.

Dharma lezing en satsang

Elke dag vindt er een Dharma lezing plaats.  De lezingen zijn bedoeld om duidelijkheid te krijgen in het menselijk handelen en hoe we de leer met behulp van meditatie om kunnen zetten in dit handelen. Daarnaast zal het aanleiding geven tot discussie.

Voeding

We koken vegetarisch volgens de tantristische keuken. In de ochtend is er een Aziatisch ontbijt (soep). De lunch is de belangrijkste maaltijd en het diner zal eenvoudig zijn.

Regels

  • de meditatieruimte is heilig. Daar wordt dus door niemand behalve de leraar gesproken.
  • roken is niet toegestaan
  • Alle sessies zijn verplicht. Kom altijd op tijd en probeer het programma te volgen.

Retraitecentrum Ekãyano

Deze activiteit wordt gegeven op ons retraitecentrum Ekãyano in Viel-Saint-Remy in de Franse Ardennen, 3,5 uur rijden vanaf Breda. Ekãyano huist in een authentiek gerenoveerde boerderij met bijgebouwen uit 1819 die van alle gemakken zijn voorzien. Er zijn 6 grote slaapkamers en meerdere toilet- en douchegelegenheden. In de bibliotheek kan je rustig lezen of schrijven en ook de eetruimte en meditatieruimte zijn de hele dag open. Op het geheel afgeschermde landgoed van 1 ha. zijn verschillende zithoekjes en meditatieplaatsen. Bij fris weer zijn er 2 veranda's zodat je beschut en droog toch buiten kunt zitten. Ekãyano ligt (letterlijk) op de grens van de Ardennen en de Champagne. Sla je vanaf het tuinhek linksaf dan loop je direct de bossen in, sla je rechtsaf dan kom je in de heuvelachtige weilanden met voornamelijk paarden, schapen en koeien.

Alle activiteiten zijn geheel verzorgd met 3 maaltijden op een dag. De groepen zijn altijd relatief klein, tussen de 6 en 12 deelnemers met doorgaans 2 begeleiders. Zodoende is er oog voor een persoonlijke benadering en is er ruimte om in te gaan op individuele vragen.

Met de juiste intentie is iedereen welkom, voorkennis of ervaring is, behalve bij de 11-daagse Tantra retraite niet nodig. Vooraf helpen wij om carpoolen te stimuleren zodat deelnemers gezamenlijk naar Ekãyano kunnen rijden.

Gegevens

  • zie voor data de posters rechts
  • de kosten bedragen 700,= per persoon all-in.
  • zie hier alle informatie over de locatie: Ekãyano
  • schrijf je hier in