Milarepa

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 26 nov 2022 om 12:20
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Milarepa

De Kagyü traditie

De kagyu is een van de vijf hoofdscholen binnen het Tibetaans boeddhisme. De andere vier zijn nyingma, sakya, gelug en jonang. Omdat de Kagyü traditie sterk op de praktijk is georiënteerd, wordt de traditie ook de 'mondelinge' of 'vervolmakende' school genoemd. Haar kracht put ze uit de sterke verbinding tussen leraar en leerling. De leringen zijn allemaal terug te voeren naar de 5 belangrijkste leraren binnen de Kagyü traditie: Tilopa, die de leraar was van Naropa die de leraar was van Marpa die de leraar was van Milarepa die de leraar was van Gampopa. Tegenwoordig is de Kugyä traditie versmolten tot de karma kagyü-traditie, waarvan de Karmapa lama de spiritueel leider is.

Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Kagyü leraren
Belangrijke Kagyü leraren
Marpa Receives The Poet-Saint Milarepa.jpg
Belangrijke Kagyü leraren
Tilopa
Naropa
Marpa
Milarepa
Gampopa
Dusum Khyenpa, 1e Karmapa Lama
Dhamma wiel

Milarepa (1052-1135) is een van de beroemdste personen in de Tibetaans-boeddhistische traditie, maar met enige historische zekerheid is heel weinig bekend over zijn leven. Hij leefde tijdens de elfde en vroege twaalfde eeuw en werd ongeveer 80 jaar oud.

Herkomst en naamgeving

Volgens het verslag van Tsangnyon Heruka waren de voorouders van Milarepa nomaden van de Khyung-po clan uit het noorden van Tibet. Een mythe vertelt dat een voorouder van Milarepa een Nyingma-tantrisch meester was genaamd Khyung-po Jose. hij werd beroemd om zijn exorcisme-riten, een praktijk die hem zowel respect als veel rijkdom opleverde. Terwijl hij verbleef in een plaats genaamd Chungpachi in de regio Lato Jang, had hij een ontmoeting met een bijzonder felle geest en zorgde hij er tenslotte voor dat de demon met afgrijzen uitriep 'mila, mila, 'een bekentenis van onderwerping en nederlaag'. Khyung-po Jose nam deze uitroep vervolgens over als een nieuwe clantitel en zijn nakomelingen werden bekend onder de naam Mila.

Khyung-po Jose trouwde en kreeg een zoon. Deze zoon had op zijn beurt twee zonen, van wie de oudste bekend stond als Mila Doton Sengge. De zoon van laatstgenoemde heette Mila Dorje Sengge . Dorje Sengge, die dol was op gokken, verloor het huis en de rijkdom van zijn familie in een noodlottig dobbelspel. Het gezin werd dus gedwongen elders een nieuw leven te zoeken en vestigde zich uiteindelijk in het kleine dorpje Kyangatsa in Mangyul Gungtang, vlakbij de moderne grens van Nepal. De vader Mila Doton Sengge diende als plaatselijke dorpspriester en voerde verschillende rituelen en religieuze activiteiten uit, terwijl zijn zoon handelsreizen ondernam in Tibet en Nepal. Op deze manier konden ze veel rijkdom terugwinnen. Mila Dorje Sengge trouwde met een plaatselijke vrouw en kreeg een zoon die ze Mila Sherab Gyeltsen noemnde; de laatste trouwde op zijn beurt met een vrouw genaamd Nyangtsa Kargyen. Dit echtpaar baarde toen de jongen die Milarepa zou worden.

Jeugd en zwarte magie

Bij het horen van het nieuws van de geboorte van zijn kind, zou Mila Sherab Gyeltsen hebben uitgeroepen: Ik ben verheugd om het nieuws te horen dat het kind een zoon is geboren, en daarom werd de jongen Topaga genoemd, letterlijk 'heerlijk om te horen'. Later bleek hij een aangename stem te hebben en deed hij zijn naam eer aan. Enkele jaren later werd zijn zus Peta Gonkyi geboren.

Toen de jongen zeven werd, werd zijn vader getroffen door een dodelijke ziekte en bereidde hij een laatste testament voor dat zijn vrouw, kinderen en rijkdom toevertrouwde aan de zorg van Milarepa's oom en tante van vaders kant, op voorwaarde dat Milarepa zijn erfenis terugkrijgt zodra hij volwassen is. De oom en tante, meestal afgebeeld als hebzuchtig en koudhartig, reageerden door het landgoed voor zichzelf te nemen, waardoor Milarepa's familie in een leven van bittere armoede terechtkwam. In ten minste één versie van het levensverhaal, door de veertiende-eeuwse auteur Yungton Zhije Ripa, zijn de acties van de familieleden gedeeltelijk gerechtvaardigd, waarbij wordt opgemerkt dat lokale huwelijksgebruiken dicteerden dat na de dood van Mila Sherab Gyeltsen, het landgoed terecht in de familie van zijn broer had moeten blijven, dat wil zeggen de oom van Milarepa.

De moeder van Milarepa was zeer verbolgen dat de familie de erfenis niet terug wilde geven en stuurde haar zoon naar de Zwarte Bön priesterv Nubchung Yonten Gyatso. Deze leerde hem de zwarte magie waarmee Milarepa een lawine creëerde met als gevolg de de dood op vijfendertig mensen die een bruiloftsfeest bijwoonden bij het huis van zijn oom en tante. Van een andere zwarte Bön prietser Yungton Trogyal leerde hij de kunst van het werpen van hagelbuien. Hij ontketende een krachtige storm over zijn vaderland en vernietigde de gerstoogsten van het dorp net toen ze op het punt stonden te worden geoogst, waardoor een groot deel van het omliggende platteland werd weggespoeld.

Milarepa kreeg uiteindelijk spijt van zijn vreselijke misdaden en om hun karmische effecten te compenseren, ging hij op pad met een boeddhistische meester. Hij studeerde eerst Dzogchen bij Rangton Lhaga in Nyangto Rinang. Hiermee was hij echter ontevreden en Rangton gaf Milarepa het advies Marpa Chokyi Lodro op te zoeken, 'de grote vertaler' die woonachtig is in Lhodrak in het zuiden van Tibet.

Opleiding in het Boeddhisme

Milarepa bereikte uiteindelijk Lhodrak, waar hij een zwaargebouwde ploeger ontmoette die in zijn veld stond. In werkelijkheid was dit Marpa die een visioen had gehad dat Milarepa zijn belangrijkste discipel zou worden. Hij had een manier bedacht om zijn toekomstige student in vermomming te begroeten. Marpa stond bekend om zijn felle humeur en accepteerde Milarepa niet meteen. In plaats daarvan onderwierp hij zijn nieuwe discipel aan een stroom van verbaal en fysiek geweld, waardoor Milarepa een reeks beproevingen moest doorstaan, waaronder een proef om een ​​reeks van vier immense stenen torens te bouwen. Marpa onthulde uiteindelijk dat Milarepa was geprofeteerd door zijn eigen goeroe, de Indiase meester Naropa. Hij legde verder uit dat de beproevingen eigenlijk een middel waren om de zonden te zuiveren die hij eerder in zijn leven had begaan. De toren staat nog steeds in het midden van het Sekhar Gutok-klooster in Tibet.

Marpa legde eerst de leken- en bodhisattva-geloften af ​​en verleende Milarepa de naam Dorje Gyeltsen. Milarepa ontving toen talloze tantrische instructies die Marpa in India had gekregen, vooral die van Tummo, of yoga-warmte, de auditieve instructies van tantrische beoefening en instructies Mahāmudrā. Marpa verleende Milarepa de geheime inwijdingsnaam Zhepa Dorje en beval hem de rest van zijn leven te mediteren in eenzame retraites in de bergen.

Milarepa wordt leraar

Milarepa keerde voor een korte periode terug naar zijn vaderland en trok zich daarna terug in een reeks retraites in de buurt. De bekendste hiervan is Drakar Taso waar hij vele jaren in zware meditatie bleef. Met niets dan wilde brandnetels om te eten, werd zijn lichaam zwak en werd zijn vlees bleekgroen. Later reisde hij veel door het Himalaya-grensgebied in het zuiden van Tibet en het noorden van Nepal, en tientallen locaties die met zijn leven te maken hadden, zijn belangrijke pelgrimsoorden en retraites geworden.

Milarepa bracht de rest van zijn volwassen leven door met het beoefenen van meditatie in afzondering en het onderwijzen van groepen monnik voornamelijk door middel van spontane realisatieliederen (mgur). Een van de eerste liederen van Milarepa opgenomen in Tsangnyon Heruka vindt plaats nadat hij voor de eerste keer is teruggekeerd naar zijn vaderland en markeert aangrijpend zijn beslissing om een ​​leven van eenzame meditatie te beginnen:

Ik buig me neer voor de voeten van de allerbeste Marpa.
Zegen deze bedelaar dat hij zich niet meer aan dingen vastklampt.
Helaas. Helaas. Ja ik. Ja ik. Wat verdrietig.
Mensen hebben geïnvesteerd in de dingen van het leven -
ik reflecteer en reflecteer en keer op keer wanhoop ik.
Ze engageren zich en wekken zoveel kwelling op vanuit hun diepten.
Ze wervelen en ze wervelen en worden in de diepten van de levensronde geworpen.
Degenen die worden voortgesleept door karma, die zo door angst worden gekweld -
Wat te doen? Wat te doen? Er is geen remedie dan de dharma.
Heer Akṣobhya in wezen, Vajradhara,
zegen deze bedelaar om in een berghut te blijven.
In de stad van vergankelijkheid en illusie
Een rusteloze bezoeker van deze ruïnes wordt gekweld door angst.
In de omgeving van Gungtang, een wonderbaarlijk landschap, worden
graslanden die yaks, schapen, runderen en geiten voedden,
tegenwoordig overgenomen door schadelijke geesten.
Ook dit zijn voorbeelden van vergankelijkheid en illusie,
voorbeelden die mij, een yogin, oproepen om te oefenen.
Dit huis van vier pilaren en acht balken.
Tegenwoordig lijkt het op de bovenkaak van een leeuw.
Het landhuis met vier hoeken, vier muren en een dak, waardoor er negen zijn.
Ook dit zijn voorbeelden van vergankelijkheid en illusie,
voorbeelden die mij, een yogin, oproepen om te oefenen.
Dit vruchtbare veld Orma Triangle is
tegenwoordig een wirwar van onkruid.
Mijn neven en familiebanden
Tegenwoordig staan ​​ze op als een leger van vijanden.
Ook dit zijn voorbeelden van vergankelijkheid en illusie,
voorbeelden die mij, een yogin, oproepen om te oefenen.
Mijn goede vader Mila Shergyal
Tegenwoordig is er geen spoor meer van hem.
Mijn moeder Nyangtsa Kargyen
Tegenwoordig is het een stapel kale botten.
Ook dit zijn voorbeelden van vergankelijkheid en illusie,
voorbeelden die mij, een yogin, oproepen om te oefenen.
Mijn familiepriester Konchok Lhabüm
werkt tegenwoordig als bediende.
De heilige tekst Ratnakūṭa
dient tegenwoordig als nest voor ongedierte en vogels.
Ook dit zijn voorbeelden van vergankelijkheid en illusie,
voorbeelden die mij, een yogin, oproepen om te oefenen.
Mijn naburige oom Yungyal
leeft tegenwoordig tussen vijandige vijanden.
Mijn zus Peta Gonkyi
is verdwenen zonder een spoor achter te laten.
Ook dit zijn voorbeelden van vergankelijkheid en illusie,
voorbeelden die mij, een yogin, oproepen om te oefenen.
Heer Akṣobhya in wezen, medelevende,
zegen deze bedelaar dat hij in een berghut blijft.
Tijdens zijn verblijf in Drakar Taso, bevestigt Milarepa later zijn toewijding aan meditatiebeoefening in een aangrijpend lied over zijn doel om in eenzame retraite te sterven:
Ik richt mijn gebeden tot het lichaam van de heer lama.
Zegen deze bedelaar dat hij in een toevluchtsoord in de bergen blijft.
Mijn geluk onbekend bij dierbaren
En ellende onbekend bij vijanden -
Als ik zo kan sterven in deze retraite in de bergen.
De doelstellingen van deze yogin zullen voltooid zijn.
Mijn ouder worden onbekend voor metgezellen
En ziekte onbekend voor mijn zus -
Als ik zo kan sterven in deze retraite in de bergen
De doelen van deze yogin zullen voltooid zijn.
Mijn dood onbekend onder mensen
En rottend lijk onzichtbaar voor gieren -
Als dat zo is, kan ik sterven in deze retraite in de bergen.
De doelstellingen van deze yogin zullen voltooid zijn.
Vliegen die op mijn verrot vlees zuigen
En insecten die aan mijn botten knagen-
Als ik zo kan sterven in deze retraite in de bergen, zullen
de doelen van deze yogin voltooid zijn.
Geen voetafdrukken op mijn drempel
En geen teken van bloed binnenin -
Als ik zo kan sterven in deze retraite in de bergen.
De doelen van deze yogin zullen voltooid zijn.
Niemand om mijn lijk te staan
En niemand om te rouwen om mijn dood -
Als dat zo is, kan ik sterven in deze retraite in de bergen.
De doelstellingen van deze yogin zullen voltooid zijn.
Niemand om te vragen waar ik heen ben
En niemand om te zeggen dat ik ben gekomen -
Als dat zo is, kan ik sterven in deze retraite in de bergen.
De doelen van deze yogin zullen voltooid zijn.
Moge het gebed van deze bedelaar om te sterven
in een grot van een eenzame omgeving
Worden geworpen ten behoeve van wezens.
Als ik cast, zijn mijn doelen vervuld.

Kagyu leraren lineage

Tilopa, Naropa, Marpa, Milarepa en Gampopa worden gezien als de 'The 5 founding masters'. Daarna kwam de lijn van de Karmapa Lama's die nog steeds zijn lineage heeft.

  • Tilopa (988-1069), de Indiase yogi die de oorspronkelijke overdracht van de Mahamudra ervoer. Leraar van Naropa.
  • Naropa (1016-1100), die de methoden van versnelde verlichting perfectioneerde zoals beschreven in zijn 6 yoga's van Naropa. Leraar van Marpa.
  • Marpa (1012-1097), de eerste Tibetaan in de lijn, die de Vajrayana- en Mahamudra-teksten vertaalde in het Oud-Tibetaans. Leraar van Milarepa.
  • Milarepa (1052-1135), massa moordenaar die in hetzelfde leven de verlichting bereikte. Leraar van Gampopa.
  • Gampopa (1079-1153), de belangrijkste student van Milarepa, die Atiśa's Kadam-leer en Tilopa's Mahamudra-leer integreerde om de Kagyü-afstamming te vestigen
  • Dusum Khyenpa, 1e Karmapa Lama (1110–1193), was de eerste Gyalwa Karmapa, hoofd van de Karma Kagyu school binnen het Tibetaans boeddhisme.

Overlijden

Milarepa stierf op 84-jarige leeftijd, na het eten van vergiftigde wrongel gegeven door de jaloerse geshe Tsakpuwa. Nadat het lichaam van Milarepa was gecremeerd, zouden ḍākinī-godinnen zijn lichamelijke relikwieën hebben weggedragen, waardoor zijn discipelen niet meer dan een stuk van zijn gewaad, een klomp rotssuiker, een mes en vuursteenstaal en de vele liederen van de yogin van innerlijke realisatie.

Milarepa wordt gecrediteerd voor het verzamelen van talrijke discipelen; de bekendste zijn Rechung Dorje Drakpa en Gampopa Sonam Rinchen. Deze laatste hielp bij het opbouwen van een geslacht van Kagyu-meesters en -instellingen die een belangrijke rol blijven spelen in de verspreiding van het Tibetaans boeddhisme.