Heilzaam karma in de zintuiglijke sfeer en Parinirvana (woordenboek): verschil tussen pagina's

Uit dharma-lotus.nl
(Verschil tussen pagina's)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Karma== Het woord Karma (Sanskriet) of kamma (Pali) betekent letterlijk 'handeling' of 'daad' en heeft in het Boeddhisme een andere betekenis als in het Hindoeïsme. In het Hindoeïsme is Karma de beloning of straf van goed of slecht handelen in het verleden, is is een gevolg. In het Boeddhisme is Karma de intentie van een handeling, die mogelijk nog moet gaan komen. Gautama de Boeddha zei erover: ''Wat ik kamma noem,...')
 
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Parinirvana== In het boeddhisme wordt '''parinirvana''' (Sanskriet: parinirvāṇa; Pali: parinibbāna) gewoonlijk gebruikt om te verwijzen naar 'nirvana-na-de-dood', ofwel het overlijden van iemand die de verlichting bereikt heeft zoals een boeddha of een arhat. Het impliceert een bevrijding van de Samsara, karma en wedergeboorte, evenals de ontbinding van de 5 khanda's. ==Volledig artikel== E...')
 
Regel 1: Regel 1:
{{Boeddhistisch woordenboek}}
{{Boeddhistisch woordenboek}}
==Karma==
==Parinirvana==


Het woord Karma ([[Sanskriet]]) of kamma ([[Pali]]) betekent letterlijk 'handeling' of 'daad' en heeft in het Boeddhisme een andere betekenis als in het Hindoeïsme. In het Hindoeïsme is Karma de beloning of straf van goed of slecht handelen in het verleden, is is een gevolg. In het Boeddhisme is Karma de intentie van een handeling, die mogelijk nog moet gaan komen. Gautama de Boeddha zei erover:
In het [[boeddhisme]] wordt '''parinirvana''' (Sanskriet: parinirvāṇa; Pali: parinibbāna) gewoonlijk gebruikt om te verwijzen naar 'nirvana-na-de-dood', ofwel het overlijden van iemand die de [[verlichting]] bereikt heeft zoals een [[boeddha]] of een [[arhat]]. Het impliceert een bevrijding van de [[Samsara]], [[karma]] en [[wedergeboorte]], evenals de ontbinding van de [[5 khanda's]].
 
''Wat ik kamma noem, monniken, is de intentie, want nadat we besluiten, voeren we een fysieke, verbale of mentale handeling uit.'' (Pali-canon: Anguttara Nikãya 6:63, iii, 415)  
 
Binnen de boeddhistische filosofie wordt karma uitgeschreven in 4 vormen (kammacatukka, letterlijk: de viervoudige verdeling van kamma) wat elk een analysemethode is om karma te omschrijven. Zodoende ontstaan er 16 (4x4) typen aan karma.
 
==Heilzaam karma in de zintuiglijke sfeer==
Heilzaam karma in de zintuiglijke sfeer is drievoudig overeenkomstig de deuren van handelen. Lichamelijk handelen behorende bij de deur van het lichaam, verbaal handelen behorende bij de deur van de spraak en mentaal handelen behorende bij de deur van de geest. Heilzaam handelen is in deze: vrijgevigheid, deugdzaamheid, meditatie, eerbied, dienstbaarheid, giften, mede vreugde, bestuderen van de dharma en zuivere meningsvorming.


==Volledig artikel==
==Volledig artikel==


Een volledig artikel over dit thema kan je vinden op [[Karma]].
Een volledig artikel over dit thema kan je vinden op [[Parinirvana]].


[[Categorie: Boeddhistisch woordenboek]]
[[Categorie: Boeddhistisch woordenboek]]

Huidige versie van 24 feb 2024 om 13:31

Het Boeddhistisch woordenboek

In zowel de Dharma als het Boeddhisme worden veel termen gebruikt die voortkomen uit het Pali of het Sanskriet. Veel van die termen zijn voor de meeste onbekend, andere hebben een betekenis vanuit het Hindoeïsme, maar hebben een heel andere betekenis in het Boeddhisme. Op deze wiki hebben we een woordenboek opgesteld met de meest voorkomende termen uit het Boeddhisme met een korte uitleg. Veelal bevat het ook een link naar een uitgebreider artikel.

Parinirvana

In het boeddhisme wordt parinirvana (Sanskriet: parinirvāṇa; Pali: parinibbāna) gewoonlijk gebruikt om te verwijzen naar 'nirvana-na-de-dood', ofwel het overlijden van iemand die de verlichting bereikt heeft zoals een boeddha of een arhat. Het impliceert een bevrijding van de Samsara, karma en wedergeboorte, evenals de ontbinding van de 5 khanda's.

Volledig artikel

Een volledig artikel over dit thema kan je vinden op Parinirvana.