Banner-wiki.png

Dharma dagen

Uit Dharma-Lotus
Ga naar: navigatie, zoeken
De eerstkomende Dharma dagen
Poster.JPG
Informatie
Ekãyano
Prijzen
Over ons
Boeken adoptie programma
Programma
Programma overzicht
* Tantra retraite
* Tantra cursus
* Tantra-kring XXL
* Weekend voor stellen
* ABC van Lichaamsbewustzijn
* Triple-massage-weekend
* Massage workshop
* Reiki cursus weekend
* Wandel 4-daagse
* Yogaweek
* Mindfulness cursus
* Vipassana retraite
* Meditatie dagen
* Dharma dagen
Individueel
* Individuele retraite
Ekãyano huren
* Ekãyano huren
Als onderdeel van traject
* Tantra jaartraining
* Tantra opleiding
* Opleiding: spiritueel coach
Aanmelden.png

Tijdens de Dharma-dagen wordt er stil gestaan bij de theoretische kant van de boeddhistische filosofie. Dit doen we middels Dharma-lezingen, studie, satsang, gesprekstechnieken en meditatie.

De boeddhistische Dharma

In het boeddhisme heeft de term Dhamma (Pali) of Dharma (Sanskriet) meerdere betekenissen. De bekendste zijn:

 • dhamma als de natuurlijke elementen waaruit het universum en onze ervaringen zijn samengesteld.
 • dhamma volgens de boeddhistische leer: weergave van wat (er) werkelijk is.

Iemand die de Dharma bestudeerd of onderzoekt is iemand die op zoek is naar essentiële waarheden. Gautama de Boeddha ontdekte 2.500 jaar geleden door zelfonderzoek die essentiële waarheden die verheven zijn boven persoonlijk gelijk en bereikte zodoende de verlichting. In zijn 40 jarige leraarschap gaf hij vele Dharma-lezingen die later zijn opgetekend in de Pali-canon. Tegenwoordig is een Dharma-lezing altijd de boeddhistische filosofie uitgelegd aan de hand, en verifieerbaar, van de Pali-canon.

De Dharma gaat dus uit van waarheden, en die term is beladen. Wat wat is waar en wie zegt dat dat waar is? Diezelfde Dharma geeft hier richtlijnen voor, iets is een waarheid indien:

 • het door iedereen ten aller tijden te onderzoeken en verifiëren is
 • hier geen geheime leer of rituelen voor nodig zijn
 • het volstrekt logisch is

Dharma dagen

Tijdens de Dharma dagen gaan we de boeddhistische filosofie behandelen middels Dharma-lezingen, studie, satsang, gesprekstechnieken en meditatie.

 • Dharma-lezingen; elke dag wordt er een uitgebreide lezing gehouden over een boeddhistisch onderwerp zoals Karma, spirituele processen, oorzaak-en-gevolg of het-ontstaan-der-emoties. hier kan vervolgend een discussie of gesprek uit voortkomen.
 • Studie; kleine stukken tekst worden gegeven en iedereen krijgt ruim de tijd hier een visie op te vormen. Dit delen we met elkaar.
 • satsang; hier benaderen we het persoonlijke verhaal op een boeddhistische manier. Dit kan een vraag zijn of een eigen verhaal.
 • gesprekstechnieken; er zijn meerdere gesprekstechnieken variërend van kort en langdurig. Enkele daarvan gaan we tijdens de Dharma dagen beoefenen.
 • meditatie; elke ochtend en avond wordt afgesloten met een meditatie bijeenkomst.

Retraitecentrum Ekãyano

Deze activiteit wordt gegeven op ons retraitecentrum Ekãyano in Viel-Saint-Remy in de Franse Ardennen, 3,5 uur rijden vanaf Breda. Ekãyano huist in een authentiek gerenoveerde boerderij met bijgebouwen uit 1819 die van alle gemakken zijn voorzien. Er zijn 6 grote slaapkamers en meerdere toilet- en douchegelegenheden. In de bibliotheek kan je rustig lezen of schrijven en ook de eetruimte en meditatieruimte zijn de hele dag open. Op het geheel afgeschermde landgoed van 1 ha. zijn verschillende zithoekjes en meditatieplaatsen. Bij fris weer zijn er 2 veranda's zodat je beschut en droog toch buiten kunt zitten. Ekãyano ligt (letterlijk) op de grens van de Ardennen en de Champagne. Sla je vanaf het tuinhek linksaf dan loop je direct de bossen in, sla je rechtsaf dan kom je in de heuvelachtige weilanden met voornamelijk paarden, schapen en koeien.

Alle activiteiten zijn geheel verzorgd met 3 maaltijden op een dag. De groepen zijn altijd relatief klein, tussen de 6 en 12 deelnemers met doorgaans 2 begeleiders. Zodoende is er oog voor een persoonlijke benadering en is er ruimte om in te gaan op individuele vragen.

Met de juiste intentie is iedereen welkom, voorkennis of ervaring is, behalve bij de 11-daagse Tantra retraite niet nodig. Vooraf helpen wij om carpoolen te stimuleren zodat deelnemers gezamenlijk naar Ekãyano kunnen rijden.

Gegevens

 • zie voor de eerstkomende retraite de poster rechtsboven
 • op basis van dãna (vrijwillige bijdrage)
 • zie hier alle informatie over de locatie: Ekãyano
 • het is mogelijk om te kamperen (vraag naar de voorwaarden)
 • schrijf je hier in