Naropa en Sjabloon:WIU: verschil tussen pagina's

Uit dharma-lotus.nl
(Verschil tussen pagina's)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
[[File:Mahasiddha Naropa.jpg|thumb|350px|Naropa]]
[[Bestand:WIU.jpg|300px|thumb|Aan dit artikel wordt nog gewerkt]]
{{yogis}}
==Het leven van Naropa==


'''Naropa''' (1016 - 1100) werd geboren als een Bengaalse prins genaamd Samantabhadra. Op jonge leeftijd kwam hij in opstand tegen zijn koninklijke training. Op de leeftijd van 8 jaar, eiste hij naar Kasjmir te gaan, om een ​​intellectuele opleiding te volgen bij de beste leraren van die periode. 3 jaar later begon hij eindelijk met de studie van logica, wetenschap, grammatica, retoriek en kunst.


Ondertussen hadden zijn ouders, volgens de gewoonte van die tijd, zijn huwelijk geregeld met Vimaladipi, een brahmaanmeisje. De ceremonie vond plaats bij zijn terugkeer, maar 8 jaar later drong Naropa aan op de ontbinding van het huwelijk en keerde terug naar Kasjmir om tot [[monnik]] te worden gewijd en om verder te studeren.
[[categorie: Werk in Uitvoering]]
Enkele jaren later, op zijn achtentwintigste, trok zijn interesse hem naar [[Rajgir|Nalanda University]], in de buurt van Rajgir, beroemd om zijn [[boeddhisme|boeddhistische]] filosofen. Naropa was zo'n intellectueel dat hij te zijner tijd een van de leidende wetenschappers van de universiteit werd.
 
==Omtmoeting met Tilopa==
 
Volgens de legende verscheen er op een dag, terwijl hij studeerde, een dakini aan Naropa en vroeg of hij de woorden van de [[Dharma]] (de leer van de [[Boeddha]]) begreep. Hij antwoordde van wel en toen ze blij leek met zijn antwoord, voegde hij eraan toe dat hij ook de betekenis ervan begreep. Op dit punt barstte de dakini in tranen uit en zei dat hij een groot geleerde was, maar ook een leugenaar, aangezien de enige die de leringen begreep haar broer [[Tilopa]] was. Toen hij de naam 'Tilopa' hoorde, ervoer hij een intens gevoel van toewijding en Naropa besefte dat hij de leraar moest vinden om volledige realisatie te bereiken. Hij verliet zijn studie en baan aan de universiteit en ging op zoek naar Tilopa. Naropa onderging toen wat bekend staat als de twaalf kleine ontberingen in zijn zoektocht om zijn leraar te vinden, alle ontberingen waren verborgen leringen op zijn pad naar [[verlichting]]. Hij ontmoette uiteindelijk Tilopa, zonder hem eerst te herkennen, en werd aan twaalf zware tests onderworpen. Nadat hij hiervoor slaagde kreeg hij de volledige transmissielijnen die hij vervolgens begon te oefenen. Terwijl hij studeerde en [[meditatie|mediteerde]] met Tilopa, moest Naropa nog eens twaalf grote ontberingen ondergaan, trainingen om alle obstakels op zijn pad te overwinnen, met als hoogtepunt zijn volledige realisatie van mahāmudrā. Naropa heeft in totaal twaalf jaar bij Tilopa doorgebracht. Aan de oever van de rivier de Bagmati, nabij de hindoeïstische tempel Pashupatinath, bevindt zich de grot waar hij door Tilopa werd ingewijd en verlichting bereikte.
 
Later in zijn leven verbleef Naropa in Phullahari, waar hij stierf op 85-jarige leeftijd.
 
{{Kagyu leraren volgorde}}
 
[[Categorie: Kagyü leraren]]

Huidige versie van 26 nov 2022 om 16:23

Aan dit artikel wordt nog gewerkt