Moment-concentratie en Sensei: verschil tussen pagina's

Uit dharma-lotus.nl
(Verschil tussen pagina's)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==moment-concentratie== '''Moment-concentratie''' is onderdeel van de concentratie-meditatie (Samãdhi), de 3e stap binnen het meditatieproces * stap 1: mindfulness * stap 2: rust-meditatie * stap 3: concentratie-meditatie * stap 4: inzicht-meditatie Bij moment-concentratie wordt alle aandacht, focus en concentratie gelegd op datgene we op dít moment waarnemen, ongeacht wat dat is of...')
 
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Boeddhistisch woordenboek}} ==Sensei== Een '''Sensie''' (Japans) is een 2e-graads bevoegd Zen leraar'''. Categorie: Boeddhistisch woordenboek')
 
Regel 1: Regel 1:
{{Boeddhistisch woordenboek}}
{{Boeddhistisch woordenboek}}
==moment-concentratie==
==Sensei==


'''Moment-concentratie''' is onderdeel van de [[concentratie-meditatie]] (Samãdhi), de 3e stap binnen het [[meditatie|meditatieproces]]
Een '''Sensie''' (Japans) is een 2e-graads bevoegd [[Zen]] leraar'''.
 
* stap 1: [[mindfulness]]
* stap 2: [[rust-meditatie]]
* stap 3: [[concentratie-meditatie]]
* stap 4: [[vipassana|inzicht-meditatie]]
 
Bij moment-concentratie wordt alle aandacht, focus en concentratie gelegd op datgene we op dít moment waarnemen, ongeacht wat dat is of waar we het waarnemen. Zodoende kunnen we het ene moment de ademhaling observeren, daarna een kriebel op de linkerduim, vervolgens een geluid, daarna een gedachte, etc... Het object is dus niet belangrijk maar het proces van 'in het nú blijven' des te meer. Het is een methode die we voornamelijk binnen de Vipassana meditatie toepassen. Naast concentratie dient ook de neutraliteit goed neergezet te worden.
 
==Volledig artikel==
 
Een volledig artikel over dit thema kan je vinden op [[vipassana]].


[[Categorie: Boeddhistisch woordenboek]]
[[Categorie: Boeddhistisch woordenboek]]

Huidige versie van 27 feb 2024 om 05:58

Het Boeddhistisch woordenboek

In zowel de Dharma als het Boeddhisme worden veel termen gebruikt die voortkomen uit het Pali of het Sanskriet. Veel van die termen zijn voor de meeste onbekend, andere hebben een betekenis vanuit het Hindoeïsme, maar hebben een heel andere betekenis in het Boeddhisme. Op deze wiki hebben we een woordenboek opgesteld met de meest voorkomende termen uit het Boeddhisme met een korte uitleg. Veelal bevat het ook een link naar een uitgebreider artikel.

Sensei

Een Sensie (Japans) is een 2e-graads bevoegd Zen leraar.