Banner-wiki.png

Meditatie-dagen

Uit Dharma-Lotus
Ga naar: navigatie, zoeken
De eerstkomende mini retraite
Poster.JPG
Informatie
Ekãyano
Prijzen
Over ons
Boeken adoptie programma
Programma
Programma overzicht
* Tantra retraite
* Tantra cursus
* Tantra-kring XXL
* Weekend voor stellen
* ABC van Lichaamsbewustzijn
* Triple-massage-weekend
* Massage workshop
* Reiki cursus weekend
* Wandel 4-daagse
* Yogaweek
* Mindfulness cursus
* Vipassana retraite
* Meditatie dagen
* Dharma dagen
Individueel
* Individuele retraite
Ekãyano huren
* Ekãyano huren
Als onderdeel van traject
* Tantra jaartraining
* Tantra opleiding
* Opleiding: spiritueel coach
Aanmelden.png

Meditatie mini retraite

De Meditatie opleiding binnen Dharma-Lotus kent geregeld een mini-retraite op Ekãyano die voor iedereen toegankelijk is. Hier gaan we 4 dagen aan de slag met concentratie- en inzicht meditatie, de achterliggende boeddhistische filosofie en mindfulness.

We hebben ook een 11-daagse Vipassana retraite op Ekãyano en deze mini-retraite volgt hetzelfde programma. In totaal mediteer je 6 uur op een dag. Heb je serieuze interesse meditatie dan ben je van harte welkom ook al zit je niet in de opleiding.

Vipassana

Vipassana (inzichtmeditatie) is een techniek die haar oorsprong vindt in Gautama de Boeddha die deze techniek ontwikkelt en uitgelegd heeft in zijn 8-voudige pad en de Maha Satipatthana Sutta. Binnen de vipassana observeren we de lichamelijke en geestelijke gewaarwordingen zoals wij die ervaren. Echter, wie is wij? Zijn wij het lichaam en zijn wij de geest? En als wij dat niet zijn, wat nemen we dan eigenlijk waar en wie neemt waar?

De Dharma leert ons dat we niet het lichaam en de geest zijn. Er is geen ik, geen mijn, geen ons en geen overtuiging. De ware natuur van wie we zijn is leegte (shúnyatã). Toch ervaren we allerlei gewaarwordingen in ons lichaam en onze geest en deze ervaren we als een verschijnsel waar we een bepaalde identificatie mee hebben. Onze ware aard mag dan wel leegte zijn, die leegte wordt opgevuld met onze identificatie wie we denken te zijn. En deze identificatie is een binding tussen het externe signaal en ons interne bewustzijn. We denken dat we diegene zijn die we in de spiegel zien, we denken een ik, mijn, ons en overtuiging te hebben en nodig te hebben. We identificeren ons ermee en proberen zaken in stand te houden die niet in stand te houden zijn. Zodoende creëren we de gewaarwordingen welk we continu ervaren. Bij vipassana observeren we deze gewaarwordingen en ontdekken dat deze opkomen en vergaan. Dat geen enkele verschijnsel en gewaarwording blijvend is. Dat de ware aard leegte is.

De Vipassana meditatie is het beste te leren binnen een 11-daagse retraite. Deze mini-retraite kan zowel een introductie zijn, een mooie reminder of een periodiek punt om alles weer even goed door te nemen. Hoe dan ook, met een serieuze interesse in boeddhisme of meditatie ben je van harte welkom deel te nemen.

Stilteperiodes

Tussen 21:00 uur 's avonds en 12:15 uur 's middags is er een stilteperiode. In deze periode wordt er niet gesproken of anderszins met elkaar gecommuniceerd. Alleen communicatie met of door de leraar is toegestaan. Dit doen we om de meditatie niet alleen op de mat te laten gelden maar door te voeren naar samsara.

Dharma lezing en satsang

Elke dag vindt er een Dharma lezing plaats. De lezingen zijn bedoeld om duidelijkheid te krijgen in het menselijk handelen en hoe we de leer met behulp van meditatie om kunnen zetten in dit handelen. Daarnaast zal het aanleiding geven tot gesprek.

Verdere gegevens

  • van woensdag avond (20:00 uur) t/m zondag (16:00 uur), zie data op de poster rechtsboven
  • bij Ekãyano, 2 la Fosse Mouillée, Viel-Saint-Remy, Frankrijk
  • 350,= all-in
  • het is mogelijk om te kamperen (vraag naar de voorwaarden)
  • schrijf je hier in