Ohm en Sangha: verschil tussen pagina's

Uit dharma-lotus.nl
(Verschil tussen pagina's)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#seo: |title=Uitleg over Ohm en Omkar |titlemode=append |keywords=boeddhisme, boeddha, boeddhistisch, Dharma, Pali-canon, Gautama, boeddhist, waarheden, soetra, sutta, Dhamma, meditatie, inzicht, Ivar Mol, Dharma-Lotus, mindfulness, India, Nepal |description=Uitgebreide uitleg over het boeddhisme in het algemeen en de boeddhistische filosofie, de Dharma en de Pali-canon in het bijzonder. }} Bestand:Ohm-1.jpg|thumb|400px|Vaak wordt bovenstaand symbool A...')
 
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#seo: |title=Sangha is de boeddhistische gemeenschap. |titlemode=append |keywords=boeddhisme, boeddha, boeddhistisch, Dharma, Pali-canon, Gautama, boeddhist, waarheden, soetra, sutta, Dhamma, meditatie, inzicht, Ivar Mol, Dharma-Lotus, mindfulness, India, Nepal |description=Uitgebreide uitleg over het boeddhisme in het algemeen en de boeddhistische filosofie, de Dharma en de Pali-canon in het bijzonder. }} {{boeddhisme}} '''Sangha''' (wordt uitgesproken...')
 
Regel 1: Regel 1:
{{#seo:
{{#seo:
|title=Uitleg over Ohm en Omkar
|title=Sangha is de boeddhistische gemeenschap.
|titlemode=append
|titlemode=append
|keywords=boeddhisme, boeddha, boeddhistisch, Dharma, Pali-canon, Gautama, boeddhist, waarheden, soetra, sutta, Dhamma, meditatie, inzicht, Ivar Mol, Dharma-Lotus, mindfulness, India, Nepal  
|keywords=boeddhisme, boeddha, boeddhistisch, Dharma, Pali-canon, Gautama, boeddhist, waarheden, soetra, sutta, Dhamma, meditatie, inzicht, Ivar Mol, Dharma-Lotus, mindfulness, India, Nepal  
|description=Uitgebreide uitleg over het boeddhisme in het algemeen en de boeddhistische filosofie, de Dharma en de Pali-canon in het bijzonder.   
|description=Uitgebreide uitleg over het boeddhisme in het algemeen en de boeddhistische filosofie, de Dharma en de Pali-canon in het bijzonder.   
}}
}}
[[Bestand:Ohm-1.jpg|thumb|400px|Vaak wordt bovenstaand symbool AUM genoemd maar dat is onjuist. De Mantra is AUM en het bijbehorende symbool is Omkar]]
{{boeddhisme}}
[[Bestand:Ohm-7.jpg|thumb|400px|Een variant uit de Vedic (Oorspronkelijk Hindu)]]
'''Sangha''' (wordt uitgesproken als san-gaa) ([[pali]] en [[sanskriet]]) is een belangrijk begrip in het [[boeddhisme]]. Het is het samenhorige gevoel boeddhist te zijn wetende dat er meerdere zijn. Dat -ons- gevoel, dat is Sangha.
[[Bestand:Ohm-8.jpg|thumb|400px|Tibetaanse variant]]
[[Bestand:Ohm-9.jpg|thumb|400px|De AUM variant uit het Jainisme.]]
[[Bestand:Ohm-5.jpg|thumb|400px|Deze variant heet Ek Onkar en komt uit het Sikhisme (Sik-religie).]]
'''Ohm''' (Aum, Om) is een belangrijke mantra in zowel het Hindoeïsme, Jainisme, Sikhisme en het [[Boeddhisme]] en onderdeel van de Mani mantra:


''[[Ohm mani padme hum‎]]''
De meest strikte zin is de Arya sangha, degenen die de [[verlichting]] van wedergeboorte hebben bereikt zoals een [[Boeddha]] of een [[Arhat]]. In een meer dagelijks gebruik van het woord verwijst het naar de kloosterorde van [[monnik|monniken]] (bhikkhu)s en nonnen (bhikkhuni)s, of - op zijn breedst genomen - gewoon naar een gemeenschap van mensen die samenkomen om boeddhistische [[meditatie]] te beoefenen.


==Betekenis==
==Toevlucht==
De Sangha is één van de 'Drie Juwelen' (Tiratana) in het boeddhisme, waar elke boeddhist toevlucht in neemt te weten:


Over de betekenis zijn meerdere visies bekend. Ohm verwijst naar de Bron, God, [[Prana|Universele energie]], Krsna, Brama, etc..
: ''Ik neem toevlucht tot de Boeddha''
Volgens de Madukya Ypánishad  is het een samentrekking van drie klanken: A, U en M. Op de juiste manier uitgesproken is Aum een sonore zoemklank die, zover het de menselijke mond toelaat, het dichts komt bij de oorspronkelijke goddelijke scheppingsklank. Het is een zelfde trilling als waarop de Universele energie trilt. Daardoor is Aum verbonden met het [[Kruin Chakra]].
: ''Ik neem toevluucht tot de Dharma''
Het woord Ohm komt uit het Sanskriet en is afgeleid van het woord -evam- dat dus of zo betekent. De wetten van de Manu zeggen dat het woord werd gevormd door Brahma zelf, die de letters ‘a’, ‘u’ en ‘m’ van de ‘Veda’s’ afleidde, een van elke, wat zijn mysterieuze kracht en heiligheid verklaart:
: '' Ik neem toevlucht tot de Sangha''


* A symboliseert ons waakbewustzijn
In het allereerste begin van het boeddhisme was het opzeggen van deze drie regels in het bijzijn van een monnik genoeg om ook monnik te worden. Nu is het eveneens vaak een vorm van inwijding om boeddhist te worden.
* U symboliseert ons droombewustzijn (denken, voelen, wensen, willen)
* M symboliseert ons diepeslaapbewustzijn. (ondefinieerbare Eenheid-der-dingen).
 
Aum is de naam die Hindoes geven aan de spirituele zon als tegenhanger van Sooruj, de natuurlijke zon.
Het woord is Sanskriet. Het wordt uitgesproken aan het begin en het eind van elke les in de Veda en het is ook het introductiewoord van de Puranas.
Dit wordt gezegd in de Katha-Upanishad: "Ieder die deze syllabe kent, verkrijgt wat hij wil", omdat alle woorden zouden afstammen van die ene klank, ‘Ohm’, volgens de 'Upanishads'. Het vertegenwoordigt het goddelijke en de kracht van God. Het is het geluidssymbool voor de ultieme realiteit.
 
De drie mantra’s van A, U, M  vertegenwoordigen ook de buiten-, binnen- en bovenstaten van bewustzijn maar ook de waaktoestand, de droomtoestand en de diepe slaap. Bovendien is er ook nog de vierde staat (a-matra), het Zelf, volgens de Advaiata. Oftewel: Om is onsterfelijk en onuitputtelijk, de vierde dimensie. Het is de symbolische uitdrukking van de creatieve geest, het Woord (met verwijzing naar de drie klanken), de drie menselijke staten (waken, dromen, diepe slaap), de drie tijden van de dag (morgen, middag, avond) en de drie elementen (actie, cognitie, volitie ->wil).
 
==Omkar==
 
:[[Bestand:Ohm-1.jpg]]Vaak wordt bovenstaand symbool AUM genoemd maar dat is onjuist. De Mantra is AUM en het bijbehorende symbool is Omkar
:[[Bestand:Ohm-2.jpg]]Dit is het stadium van menselijk bewustzijn en staat voor het ontwaken op aards of materieel niveau. Staat symbolisch voor de deelmantra A in AUM
:[[Bestand:Ohm-3.jpg]]Het stadium van diep slaapbewustzijn ofwel de ondefinieerbare Eenheid der dingen. Staat symbolisch voor de deelmantra M in AUM.
:[[Bestand:Ohm-4.jpg]]Het stadium van droom bewustzijn (denken, voelen, wensen, willen). Staat symbolisch voor de deelmantra U in AUM.
:[[Bestand:Ohm5.jpg]]Het stadium van absoluut bewustzijn in al zijn facetten.


In de meest ware betekenis van het woord verwijst het naar alle wezens die een bepaalde graad van verlichting behaald hebben. In het [[Theravada]] bestaat de Sangha uit de vier soorten verlichte personen: de Sotapanna, Sakadagami, Anagami en [[Arhat|Arahant]]. In het Mahayana behoren ook de [[Bodhisattva]] tot de Sangha. Leken kunnen ook lid zijn van deze echte Sangha. Monniken die (nog) geen graad van verlichting bereikt hebben, vallen buiten deze meest essentiële betekenis van het woord Sangha.


==Ordes==
In een meer dagelijks gebruik van het woord Sangha verwijst het naar de Bhikkhu-Sangha ofwel de Orde van Boeddhistische Monniken. De Bhikkhuni-Sangha is de Orde van Boeddhistische Nonnen. Als het woord op deze manier gebruikt wordt horen de leken, ook al zijn ze verlicht, niet tot de Sangha. Ze zijn immers geen monnik of non en hoeven zich dus ook niet aan die regels en conventies te houden waar monniken en nonnen zich wel aan dienen te houden. De Sangha van boeddhistische monniken en nonnen bestaat al meer dan 2500 jaar en is waarschijnlijk de oudste instelling ter wereld.


Doordat er in het boeddhisme niet zoiets bestaat als een kerk is de Sangha in kloosters bijzonder belangrijk in het voortzetten van de traditie. Vooral in de Theravada traditie gaat men ervan uit dat enkel monniken of nonnen een grote spirituele ontwikkeling kunnen realiseren en de meeste gekwalificeerde boeddhistische leraren zijn monnik of non. Verder worden de boeddhistische teksten in kloosters bewaard en vaak worden er (vooral binnen het Mahayana en Vajrayana) tradities van mondelinge overdracht van leringen en instructies voor het beoefenen binnen de kloosters in stand gehouden.


Tegenwoordig wordt in de westerse landen het woord Sangha vaak gebruikt om losjes te verwijzen naar alle boeddhisten of om een groep leken en/of monniken die regelmatig met elkaar contact onderhoudt te vergelijken met het woord parochie. Dit is niet de traditioneel gangbare betekenis van het woord in Azië maar kent eveneens zijn bronnen in de Pali-canon; bijvoorbeeld Anguttara-Nikaya II.1.vii. Vanzelfsprekend geldt voor de betekenis van Sangha als het derde juweel voor toevlucht dat pakweg het 'Arya sangha' niveau hier veel meer op de voorgrond staat dan het niveau van een gemeenschap van boeddhisten.


[[categorie: boeddhisme]]
[[categorie: boeddhisme]]

Versie van 18 nov 2022 06:09

Sangha (wordt uitgesproken als san-gaa) (pali en sanskriet) is een belangrijk begrip in het boeddhisme. Het is het samenhorige gevoel boeddhist te zijn wetende dat er meerdere zijn. Dat -ons- gevoel, dat is Sangha.

De meest strikte zin is de Arya sangha, degenen die de verlichting van wedergeboorte hebben bereikt zoals een Boeddha of een Arhat. In een meer dagelijks gebruik van het woord verwijst het naar de kloosterorde van monniken (bhikkhu)s en nonnen (bhikkhuni)s, of - op zijn breedst genomen - gewoon naar een gemeenschap van mensen die samenkomen om boeddhistische meditatie te beoefenen.

Toevlucht

De Sangha is één van de 'Drie Juwelen' (Tiratana) in het boeddhisme, waar elke boeddhist toevlucht in neemt te weten:

Ik neem toevlucht tot de Boeddha
Ik neem toevluucht tot de Dharma
Ik neem toevlucht tot de Sangha

In het allereerste begin van het boeddhisme was het opzeggen van deze drie regels in het bijzijn van een monnik genoeg om ook monnik te worden. Nu is het eveneens vaak een vorm van inwijding om boeddhist te worden.

In de meest ware betekenis van het woord verwijst het naar alle wezens die een bepaalde graad van verlichting behaald hebben. In het Theravada bestaat de Sangha uit de vier soorten verlichte personen: de Sotapanna, Sakadagami, Anagami en Arahant. In het Mahayana behoren ook de Bodhisattva tot de Sangha. Leken kunnen ook lid zijn van deze echte Sangha. Monniken die (nog) geen graad van verlichting bereikt hebben, vallen buiten deze meest essentiële betekenis van het woord Sangha.

Ordes

In een meer dagelijks gebruik van het woord Sangha verwijst het naar de Bhikkhu-Sangha ofwel de Orde van Boeddhistische Monniken. De Bhikkhuni-Sangha is de Orde van Boeddhistische Nonnen. Als het woord op deze manier gebruikt wordt horen de leken, ook al zijn ze verlicht, niet tot de Sangha. Ze zijn immers geen monnik of non en hoeven zich dus ook niet aan die regels en conventies te houden waar monniken en nonnen zich wel aan dienen te houden. De Sangha van boeddhistische monniken en nonnen bestaat al meer dan 2500 jaar en is waarschijnlijk de oudste instelling ter wereld.

Doordat er in het boeddhisme niet zoiets bestaat als een kerk is de Sangha in kloosters bijzonder belangrijk in het voortzetten van de traditie. Vooral in de Theravada traditie gaat men ervan uit dat enkel monniken of nonnen een grote spirituele ontwikkeling kunnen realiseren en de meeste gekwalificeerde boeddhistische leraren zijn monnik of non. Verder worden de boeddhistische teksten in kloosters bewaard en vaak worden er (vooral binnen het Mahayana en Vajrayana) tradities van mondelinge overdracht van leringen en instructies voor het beoefenen binnen de kloosters in stand gehouden.

Tegenwoordig wordt in de westerse landen het woord Sangha vaak gebruikt om losjes te verwijzen naar alle boeddhisten of om een groep leken en/of monniken die regelmatig met elkaar contact onderhoudt te vergelijken met het woord parochie. Dit is niet de traditioneel gangbare betekenis van het woord in Azië maar kent eveneens zijn bronnen in de Pali-canon; bijvoorbeeld Anguttara-Nikaya II.1.vii. Vanzelfsprekend geldt voor de betekenis van Sangha als het derde juweel voor toevlucht dat pakweg het 'Arya sangha' niveau hier veel meer op de voorgrond staat dan het niveau van een gemeenschap van boeddhisten.