Banner-wiki.png

Mini-retraite ABC van Lichaamsbewustzijn

Uit Dharma-Lotus
Ga naar: navigatie, zoeken

Datum eerstvolgende ABC van Lichaamsbewustzijn

Terug naar mijn gevoel

Ik wil terug naar mijn gevoel
Ik wil graag uit mijn hoofd en in mijn lichaam
Ik wil uit mijn hoofd naar mijn hart
Poster.JPG
Informatie
Ekãyano
Over ons
Boeken adoptie programma
Programma
Programma overzicht
* Tantra cursus
* Tantra-kring XXL
* Open Tantra mini-retraite
* ABC van Lichaamsbewustzijn
* Massage cursusweek
* Reiki I of II cursus weekend
* Vipassana retraite
* Open meditatie mini-retraite
* Meditatie proeverij
* Meditatie-yoga retraite
* Dharma dagen
* Karakterstructuren, inzicht-weekend
* Bewust bewegen
* Gezonde voeding
* Slowjogging weekend
En verder...
* Individuele retraite
* B&B
* Ekãyano huren
Aanmelden.png

Het zijn veel gehoorde uitspraken. Zo vaak zelfs dat het doet vermoeden dat allemaal het niet zo eenvoudig is. En wat wordt er precies mee bedoeld? Het hoofd is tenslotte ook (deel van) het lichaam. Waarschijnlijk wordt er bedoeld dat men vaak in zijn denkwereld zit. Verstrikt in verhalen die beginnen in het verleden en projecteren naar de toekomst. Dit is echter niet de actualiteit in het hier en nu, maar wat is het dan wel?

Hetgeen zich op/in je lichaam afspeelt op dit moment, dat is het hier-en-nu. Dat observeren is de realiteit in het hier-en-nu. Is het dan zo eenvoudig? Ja, en nee. Want waar begin je? En hoe hou je het vol?
Tijdens onze retraite gaan we daarmee aan de gang. Met het abc van lichaamsbewustzijn gaan we stapsgewijs oefeningen doen die ook gemakkelijk te integreren zijn in het dagelijkse leven.

A van Aandacht en Ademhaling

De eerste dag gaan we aan de gang met aandacht, en met name aandacht voor de ademhaling. Het lijkt zo'n vanzelfsprekend proces, die ademhaling, we doen het de hele dag (gelukkig maar), onbewust en bewust. Maar hoe groot is het effect van je ademhaling eigenlijk op lichaam en geest. Hoe merk je dat. Hier gaan we naar kijken, en mee oefenen.

B van Bewust Bewegen

De tweede dag ligt de nadruk op onze bewegingen. Hoe bewegen we, welk effect heeft dat op onze houding. Welk effect heeft onze houding op ons algeheel welzijn. En hoe speelt de ademhaling daar ook weer een rol bij. Denk aan yoga oefeningen, loopmeditatie, wandelen.

C van Concentratie en Contact

Om jezelf goed te kunnen observeren is concentratie nodig. Hoe goed kun je je concentreren? Of beland je toch weer in die gedachtenwereld? Hoe bewust ben je van jezelf, en van de ander. Echt contact maken doe je niet vanuit je gedachtenwereld, maar vanuit het hier en nu. Hiervoor gaan we op een speelse manier oefenen met elkaar, in de buitenlucht.

D van Dharma en Doen

Wat heeft dit nu eigenlijk allemaal met die Boeddha te maken? En met mindfulness? Daar moet je toch van alles voor leren en veel voor mediteren? Eigenlijk zijn we de eerste dagen al bezig met wat de Boeddha in belangrijke lezingen beschreef (we zijn het gewoon al aan het doen): we gaan eerlijk kijken naar wat we nu echt zijn. En niet wat we denken dat we zijn.
Dharma heeft meer betekenissen; het staat voor de boeddhistische leer, maar ook voor "wat er echt is" of "wet van de natuur".

Programma

07.00 opstaan
07.30 - 08.30 ochtend oefening
08.30 - 09.30 ontbijt en rust
09.30 - 13.30 sessie 1 (+ pauze)
13.30 - 15.00 lunch & pauze
15.00 - 18.00 sessie 2 (+ pauze)
18.00 - 19.00 diner
19.00 - 20.00 lezing en discussie
20.00 - 22.00 sessie 3 (+ pauze)
22.00 dageinde

Retraitecentrum Ekãyano

Deze activiteit wordt gegeven op ons retraitecentrum Ekãyano in Viel-Saint-Remy in de Franse Ardennen, 3,5 uur rijden vanaf Breda. Ekãyano huist in een authentiek gerenoveerde boerderij met bijgebouwen uit 1819 die van alle gemakken zijn voorzien. Er zijn 6 grote slaapkamers en meerdere toilet- en douchegelegenheden. In de bibliotheek kan je rustig lezen of schrijven en ook de eetruimte en meditatieruimte zijn de hele dag open. Op het geheel afgeschermde landgoed van 1 ha. zijn verschillende zithoekjes en meditatieplaatsen. Bij fris weer zijn er 2 veranda's zodat je beschut en droog toch buiten kunt zitten. Ekãyano ligt (letterlijk) op de grens van de Ardennen en de Champagne. Sla je vanaf het tuinhek linksaf dan loop je direct de bossen in, sla je rechtsaf dan kom je in de heuvelachtige weilanden met voornamelijk paarden, schapen en koeien.

Alle activiteiten zijn geheel verzorgd met 3 maaltijden op een dag. De groepen zijn altijd relatief klein, tussen de 6 en 12 deelnemers met doorgaans 2 begeleiders. Zodoende is er oog voor een persoonlijke benadering en is er ruimte om in te gaan op individuele vragen.

Met de juiste intentie is iedereen welkom, voorkennis of ervaring is, niet nodig. Vooraf helpen wij om carpoolen te stimuleren zodat deelnemers gezamenlijk naar Ekãyano kunnen rijden.

Gegevens