Chakra’s in onbalans

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Reiki
Chios
Chios chakras.JPG

Chios healing

Wat is Chios
Ontvangen van energie
Voelen en zien van de aura
Afstandbehandeling
Aura healing
Behandelen 7e auralaag
Wat zijn blokkades
Chakra’s in onbalans
Opereren van de Aura
Chios cursussen
Chios I cursus
Chios II cursus
Chios I en II cursus
Chios III opleiding
Aanmelden.png
Ajna chakra.svg

Bij de chakra's is te lezen hoe de verbanden en stromingen liggen binnen het chakrakanaal. Bij Reiki en Chios leer je technieken om deze stromingen te ervaren en blokkades tegen te gaan.

Chakra's

Als elk chakra in balans is, dan is het gehele chakrakanaal in balans. Elke kleur straal en overlapt niets, de aura is overal egaal en er zijn geen verkleuringen of ophopingen. Helaas is dit vaak geheel anders en is het kanaal in onbalans omdat één of meerdere chakra's onderactief of overactief zijn. Ongeacht of een chakra onder- of overactief is, het zegt iets over het lichaam waar het chakra voor staat (zoals zonnevlecht staat voor het Ego en mentale lichaam). Als een chakra onderactief is, is het lichaam waar dat chakra voor staat onderactief en is er een gemis of een blokkade. Bij over activiteit is er teveel energie in het chakra doordat bijvoorbeeld de persoon communicatief zeer vaardig is (keel chakra) en dit als wapen gebruikt. Een chakra in onbalans kan zowel van tijdelijke aard zijn, maar ook van structurele aard.

onderactief chakra

Het chakrakanaal kent zeven kleuren, elk chakra heeft zijn eigen kleur. Nu kan het echter zijn dat een chakra welk niet goed functioneert dit weergeeft in zijn kleur, en dit is op te merken als behandelaar. De kleur is zwak, vertroebelt of waterig. Je kan dit ook bij de scantechniek ervaren als een put in de aura. In onderstaand figuur zie je links een gezond chakrakanaal en rechts een chakrakanaal met enkele onzuiverheden erin. Bij een onderactief chakra kan je het beste de chakra energie gaan geven. Onderactieve chakra's zijn vaak de zonnevlecht, hart-chakra en keel-chakra.

overactief chakra

Bij een overactief chakra is de kleur zeer dominant, overheersend en gloeiend. De aura puilt vaak uit en is zeer actief. Bij overactieve chakra's is het het beste om het chakrakanaal uit te gaan balanceren. Er zijn chakra's die vaker of minder vaak overactief zijn.

onbalans van meer structurele aard

Heeft een chakra een onbalans van meer structurele aard, dan is er een andere techniek nodig. Het aanvoelen van een dergelijke onbalans kan, naast alle andere intuïtieve informatie die je tot je krijgt, ook merkbaar zijn in je eigen chakra. Het kan ook aanvoelen alsof er een 2e laag is, een extra fysieke gewaarwording welk je ook in je eigen lichaam kunt ervaren.

Opladen en uitbalanceren van de chakra's

Deze twee technieken lijken erg veel op elkaar, maar verschillen fundamenteel. Bij het opladen ga je één enkele chakra de energie teruggeven die het in oorsprong behoeft. Bij het uitbalanceren ga je het bewuste chakra terugplaatsen in de stroom van het gehele chakrakanaal.

behandelen van chakra’s in onbalans

Als je de conditie van het chakrakanaal wilt gaan aanvoelen, dan gebruik je daarvoor drie technieken: de scantechniek, het zien van de kleuren tijdens een behandeling en alle informatie die tot je komt tijdens een behandeling.

 • de cliënt ligt op de rug op een tafel, zelf sta je ernaast op enige afstand. Visualiseer een regenboog over de cliënt heen zoals linksboven aangegeven (een regenboog heeft dezelfde kleuren en kleurenvolgorde als het chakrakanaal).
 • plaats alle kleuren precies op de chakra's met duidelijke grenzen tussen de kleuren zonder overlappingen, maak er ook één sluitend geheel van. Probeer niet te dwingen, maar stel je gewoon voor dat de kleuren daar zijn. Stel jezelf open voor alle signalen, inzichten en gewaarwordingen.
 • op een gegeven moment zullen de kleuren gaan veranderen, zul je vlekken en stromingen zien, andere kleuren of verkleuringen, de grenzen vervagen of kleuren overlappen elkaar of het sluitend geheel is weg.
 • als je een beeld hebt welk chakra onderactief of overactief is kan je beginnen met de behandeling zoals reeds beschreven.
 • plaats je handen weer zoals aangegeven in het plaatje hieronder. Plaats je rechterhand (behalve als je linkerhand de dominante hand is) precies op een chakra en de linkerhand er gedeeltelijk overheen. De linkerhand ligt gedeeltelijk op de rechterhand waarbij alleen de duimen en de wijsvingers elkaar mogen overlappen.
 • de rechterhandchakra ligt nu precies op het chakra die je behandeld. Concentreer je blik op de huid van je onderste (rechter)hand. Speel met je focus, kijk ietwat glazig boven of door je hand heen. Een kleurverschuiving kan plaatsvinden en bij iedereen is dat weer anders. Blijf hiermee oefenen. Stel jezelf open voor signalen die je intuïtief binnen kunt krijgen middels de 6 zintuigen. het kan heel goed zijn dat je binnen je intuïtie de kleuren duidelijker en eerder ziet dan met je fysieke ogen. Richt je dan eerst hier op en behandel met de ogen gesloten. Vergelijk steeds als je een duidelijk beeld hebt je intuïtieve zicht met je fysieke zicht.
 • de kleuren die je ziet corresponderen met de kleuren van de chakra's. Kijk goed naar de kleur en vooral bij die chakra's die je als onderactief of overactief opmerkte tijdens het begin van de behandeling. Dit zal je nu ook tijdens deze behandeling opmerken. Zo kan de kleur waterig of zeer fel zijn, verontreinigingen in zich hebben of verkleuringen.
 • heeft een chakra een onbalans van meer structurele aard, dan is er een andere techniek nodig.
 • het aanvoelen van een dergelijke onbalans kan, naast alle andere intuïtieve informatie die je tot je krijgt, ook merkbaar zijn in je eigen chakra. Het kan ook aanvoelen alsof er een 2e laag is, een extra fysieke gewaarwording welk je ook in je eigen lichaam kunt ervaren.

opladen en uitbalanceren van de chakra's

Deze twee technieken lijken erg veel op elkaar, maar verschillen fundamenteel. Bij het opladen ga je één enkele chakra de energie teruggeven die het in oorsprong behoeft. Bij het uitbalanceren ga je het bewuste chakra terugplaatsen in de stroom van het gehele chakrakanaal. Als je de chakra's gaat opladen moet je eerst weten welke blokkades en verstoringen er in deze blokkades bevinden. Een techniek hiertoe is het scannen en het opmerken van onbalans in de chakra's. Plaats je handen bij het chakra dat je wilt gaan behandelen in de bekende handpositie (zie hiernaast). Visualiseer nu het symbool dat bij deze chakra hoort in de kleur van het chakra de plaatsing van de handen maakt het mogelijk deze techniek op 2 manieren uit te oefenen

methode 1

 • plaats je handen op de 1e auralaag (=fysieke lichaam) ongeacht welk chakra je behandeld.
 • visualiseer het symbool van het chakra in de kleur van het chakra. Visualiseer eerst vanuit het Derde oog de kleur van het chakra (en van het symbool) welk als een wolk om en onder je handen beweegt. Je hoeft deze kleur niet te sturen, het lichaam welk je behandeld neemt de kleur zelf op.
 • als je voelt dat deze positie klaar is, ga dan naar de 2e auralaag en spreid je handen een klein beetje (de aura heeft een trechter-vormige uitstraling naar buiten toe welk je in elke auralaag kunt opmerken als je je handen steeds een klein beetje verder uiteen haalt). heb je de behoefte om een klein beetje met de handen te draaien (dit is het aanvoelen van die uitstraling), doe dat dan. ga met je intuïtie mee, laat je handen leiden.
 • vervolgens kan je de 3e en 4e auralaag gaan behandelen met steeds weer een verwijdering van de handen ten opzichte van elkaar. Je gaat dus dezelfde chakra vanuit alle auralagen behandelen. In elke auralaag visualiseer je de kleur en het symbool corresponderend met deze chakra.
 • de 5e, 6e en 7e auralaag behandelen we vanuit praktisch oogpunt niet meer vanaf de bovenkant maar vanaf de zijkant en wel op een afstand van ongeveer een meter. behandel wel elk chakra apart van elkaar met steeds het symbool en de kleur corresponderend met het bewuste chakra.

methode 2

De 2e methode is sterk vergelijkbaar met de 1e methode alleen ga je de chakra hier alleen behandelen in de corresponderende auralaag. Je kan dit doen voor één chakra individueel, maar je kan ook alle chakra's afgaan.

 • wil je de zonnevlecht gaan behandelen, visualiseer dan de cirkel in de kleur goudgeel. Hou je handen in de auralaag welk correspondeert met de zonnevlecht = 3e auralaag, ongeveer 25 cm. van het fysieke lichaam vandaan.
 • visualiseer eerst vanuit het Derde oog de kleur van het chakra (en van het symbool) welk als een wolk om en onder je handen beweegt. Je hoeft deze kleur niet te sturen, het lichaam welk je behandeld neemt de kleur zelf op.

Chakra’s uitbalanceren

De chakra's uitbalanceren is een methode die erg veel lijkt op het opladen van de chakra's en deze technieken doe je vaak ook na elkaar of zelf samen. Je kan deze techniek gebruiken als je in de behandeling onbalans in een chakrakanaal hebt opgemerkt.

 • plaats je handen op het chakra (Fysiek of net erboven) dat je wilt behandelen (vrije keus) op de manier zoals reeds geleerd is (zie linksonder), behalve voor het perineum en kruinchakra.

Tot zover lijkt deze techniek op het opladen van chakra's, maar vanaf nu gaan we het anders doen:

 • je kan ervaren en concluderen dat een bepaald chakra opgewaardeerd moet worden omdat deze onderactief is, of juist tot rust gebracht moet worden omdat deze overactief is.
 • als we een chakra willen opwaarderen gaan we hem uitbalanceren met het hoger gelegen chakra door het te verbinden met de kleur van deze hoger gelegen chakra.
 • als we een chakra tot rust willen brengen gaan we hem uitbalanceren met het lager gelegen chakra door het te verbinden met de kleur van deze lager gelegen chakra.


chakra auralichaam kleur symbool (Chios)
perineum 1e rood cirkel
sacraal 2e geel cirkel
zonnevlecht 3e oranje cirkel
hart 4e groen driehoek
keel 5e blauw driehoek
Derde oog 6e paars driehoek
kruin 7e wit/goud ster


voorbeeld 1

Als het sacraal chakra onderactief is plaats je handen dan zoals hierboven beschreven, visualiseer het symbool dat bij dit chakra hoort in dit geval de Cirkel en plaats nu niet de kleur oranje (van sacraal chakra) maar de kleur geel (van de zonnevlecht). Ga na enige tijd een intuïtieve scan aan om te kijken of de behandeling resultaat heeft. Merk je te weinig resultaat, verbind dan het sacraal chakra met een nog hoger gelegen chakra, in dit geval het hart chakra.

voorbeeld 2

Als de zonnevlecht overactief is plaats je handen dan zoals hierboven beschreven, visualiseer het symbool dat bij dit chakra hoort in dit geval de Cirkel en plaats nu niet de kleur geel (van zonnevlecht) maar de kleur oranje (van sacraal chakra). Ga na enige tijd een intuïtieve scan aan om te kijken of de behandeling resultaat heeft. Merk je te weinig resultaat, verbind dan de zonnevlecht met een nog lager gelegen chakra, in dit geval het perineum.

Soms is het nodig een chakra met een serie hoger og lager gelegen chakra's te gaan verbinden, soms is de verbinding met één enkel hoger of lager gelegen chakra voldoende. Dit is iets waar je zelf met veel oefenen ervaring in gaat krijgen. Begin in ieder geval altijd met de eerste chakra welk hoger of lager ligt. Bij het behandelen van een onderactief kruin chakra plaats je de Ster maar gebruik je geen kleur (omdat er geen hoger gelegen chakra aanwezig is). Bij een overactief perineum plaats je de cirkel maar gebruik je wederom geen kleur (omdat er geen lager gelegen chakra aanwezig is).

Verschil tussen opladen en uitbalanceren van de chakra's

De twee technieken lijken erg veel op elkaar, maar verschillen fundamenteel. Bij het opladen ga je één enkele chakra de energie teruggeven die het in oorsprong behoeft. Bij het uitbalanceren ga je het bewuste chakra terugplaatsen in de stroom van het gehele chakrakanaal.

Radiatory methode

Het is mogelijk dat er een blokkade in een chakra aanwezig is welk niet met het opladen van de chakra's of het uitbalanceren is te verhelpen. Een andere techniek die dan toepasbaar is, is de Radiatoy methode.

De Radiatoy methode is een methode welk onderwezen wordt bij de Chios III cursus omdat er zeer veel ervaring nodig moet zijn wil je deze techniek goed kunnen uitoefenen. Deze ervaring, opgedaan bij vele behandelingen, leert je dat de behandelaar soms fungeert als een spiegel, alsof de behandelaar transparant is. De behandelaar is een kanaal in die zin dat hij Universele energie ontvangt en doorgeeft. daarnaast staat de behandelaar open voor alle signalen, inzichten, intuïties en gewaarwordingen die tot hem komen tijdens de behandeling. deze gewaarwordingen kunnen merkbaar zijn tot in het lichaam van de behandelaar of op energetisch niveau. De Radiatoy methode gaat hier mee werken. Je gaat, vergelijkbaar met het opladen van de chakra's, eerst de handen plaatsen op een chakra en vervolgens met de handen elke auralaag behandelen totdat je aangekomen bent bij die auralaag welk correspondeert met het bewuste chakra je behandelt. Tijdens deze behandelingen wordt je één met het chakra. Je behandelt een bepaald chakra omdat er een blokkade zit in deze chakra. En omdat je je vereenzelvigt met deze chakra zal je ook een vereenzelviging aangaan met deze blokkade. Dit kan voelbaar zijn in je eigen chakra. Door nu tevens verbinding te maken met je eigen chakra kan je zuivere en pure Universele energie vanuit jouw chakra (en met de zuivere, pure trilling van dit chakra) doorgeven aan de chakra van je cliënt en daarmee de blokkade opheffen. Besef wel heel goed dat je geen negatieve gewaarwordingen van de ander overneemt, je spiegelt je eigen chakra alleen aan die van de cliënt. Daarnaast geef je ook niets van jezelf weg, je geeft Universele energie door vanuit jouw chakra naar het geblokkeerde chakra van de ander.

 • plaats je handen op het chakra (Fysiek of net erboven) dat je wilt behandelen (vrije keus) op de manier zoals reeds geleerd is (zie linksonder), behalve voor het perineum en kruinchakra.
 • visualiseer het bewuste chakra in die mate dat je helemaal één wordt met dit chakra maar ga niet een voorstelling aan waarbij je het chakra probeert te zien. Wordt gewoon één met het chakra, vereenzelvig je ermee en laat al het andere los. Je behandelt een bepaald chakra omdat er een blokkade zit in deze chakra welk voelbaar is.
 • door nu eveneens contact te leggen met je eigen chakra (hetzelfde chakra dus) laat je de Universele energie door jouw chakra stromen naar de chakra welk je behandelt. Op deze manier neemt de Universele energie de zuivere trilling aan van jouw chakra en geeft deze trilling door aan de geblokkeerde chakra van je cliënt. Besef wel heel goed dat je geen negatieve gewaarwordingen van de ander overneemt, je spiegelt je eigen chakra alleen aan die van de cliënt. Daarnaast geef je ook niets van jezelf weg, je geeft Universele energie door vanuit jouw chakra naar het geblokkeerde chakra van de ander.
 • als je na enige tijd bemerkt dat je goed is, ga naar de 2e auralaag en spreid je handen iets van elkaar. Ga weer de visualisatie aan. Als je de behoefte krijgt kleine rotaties te maken met je handen, of mee te gaan met de energie (zolang je maar binnen het gebied van het bewuste chakra blijft) is dit prima. Behandel op deze manier elke auralaag totdat je aangekomen bent bij die auralaag welk correspondeert met het chakra waar je zit.
 • bij het behandelen van het kruin chakra of het perineum gebruik je methode reeds geleerd.
 • ook bij deze techniek is het zeer goed mogelijk dat je informatie tot je krijgt middels je zes zintuigen.