Sen Sumana en Vitale levensstromen: verschil tussen pagina's

Uit dharma-lotus.nl
(Verschil tussen pagina's)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
 
Regel 1: Regel 1:
{{#seo:
{{#seo:
|title=Sen Sumana, uitleg over deze Sen energiebaan in het lichaam
|title=De 5 Vitale levensstromen; Prana, Apana, Udana, Samana en Vyana
|titlemode=append
titlemode=append,
|keywords=Sen, lijnen, banen, kanale, energiebanen, Sumana, Ittha, Pingkhala, Kalathari, Lawusang, Ulangka, Sahatsarangsi, Thawari, Nanthakrawat Kitchanna, meridianen, meridiaan, nadi, nadis, nadi's, lichaam, energie, energiebanen, prana, universeel, universele, chi, ki
|keywords= Prana, Apana, Udana, Samana, Vyana, levensstromen
|description=Uitleg over de 10 belangrijkste Sen energiebanen in ons lichaam
|description= De Vitale levensstromen uitgelegd: Prana, Apana, Udana, Samana en Vyana
}}
}}
[[Bestand:Sen-Sumana.jpg|thumb|450px|De loop van de Sen Sumana]]  
[[Bestand:The 5 Vayus.jpg|thumb|550px|De richting van de 5 levensstromen in het lichaam]]
{{Sen lijnen}}
==Prana==
De '''Sen Sumana''' wordt meestal beschouwd als de belangrijkste van de [[Sen lijnen| 10 belangrijksten Sen lijnen]]. Over het algemeen wordt deze Sen lijn geassocieerd met het windelement en de ademhalingsfunctie, maar ook met buik- en spijsverteringsproblemen. De organen die het meest met deze Sen Sumana verbonden zijn, zijn het hart, de longen, de darmen en de maag. In mindere mate zijn ook de ledematen hiermee verbonden.


Sen Sumana heeft ook duidelijke overeenkomsten met het traject van de [[Sushumna nadi]] omdat beide over de volledige rug lopen en zodoende een raakvlak hebben met de [[Chakra|7 chakra's]]. Zodoende staat de Sen Sumana met alle belangrijke processen in het lichaam in verbinding, dus ook met alle andere belangrijke energielijnen en energiestromingen zoals [[Prana]] en de [[vitale levensstromen]].
[[Prana]] (Chri, ki, Levensenergie) is energie die verantwoordelijk is voor totale balans in het gehele lichaam (fysiek, emotioneel en mentaal). Prana bestaat uit meerdere sub-energieën die 'Vayu's'worden genoemd. Het Sanskrietwoord Vayu vertaalt zich als "wind", en de wortel 'va' vertaalt naar "dat wat stroomt". Een Vayu is dus een energetische kracht die in een specifieke richting beweegt om lichaamsfuncties en activiteiten te beheersen. De oude yogi's vonden 49 verschillende soorten Vayu's in het lichaam. Slechts vijf van de belangrijkste Vayu's- of Pancha Prana's zijn belangrijk voor yogabeoefenaars om te begrijpen:


==De ligging in het lichaam==
* [[Prana (vitale levensstroom)‎|Prana Vayu]]; inademing en is tegenovergesteld aan de Apana Vayu. Stroomt naar boven en is naar binnen gericht
* [[Apana|Apana Vayu]]; uitademing en is tegenovergesteld aan de Prana Vayu. Stroomt naar beneden en is naar buiten gericht. Je zou deze stroom dus kunnen zien als de stroom die het loslaten stimuleert
* [[Udana|Udana Vayu]]; een omhoog gerichte stroming die de [[keel|Keel-Chakra]] voedt
* [[Samana|Samana Vayu]]; in- én uitademing. Stroomt van buiten naar binnen en wordt gezien als de balancerende of gelijkmakende ademhaling.
* [[Vyana|Vyana Vayu]]; verzorgt de beheersing van energie door het gehele lichaam heen. Het beweegt naar buiten én naar binnen. Het is eigenlijk de stroming die alle andere Vayu’s coördineert.


De hoofdlijn van Sen Sumana begint net boven de navel (in de buurt van het gebied van de [[zonnevlecht]]), gaat omhoog en volgt de middellijn van het lichaam (borstgebied) langs de wervelkolom, loopt omhoog door de keel en eindigt bij het puntje van de tong. Omdat de energie in elke sen lijn beide kanten kan opstromen moet je dit niet zien als een richtingaanwijzing.
Als al deze 5 stromingen individueel én als groep in balans zijn is er pas werkelijke balans. Middels [[meditatie]], [[yoga]] en de [[Prana apana samyukta]] beoefening kan iemand controle hebben over deze levensstromen.


===Hoe de Sen lijn toe te passen===
==Gautama de Boeddha==


Elk van de 10 sen lijnen bespreken we op deze site afzonderlijk met een kaart waar en hoe de Sen lijn loopt. Maar algemeen genomen lopen de Sen lijnen (zowel de 10 belangrijkste, als de kleinere Sen lijnen):
De term Prana bestond al binnen het Brahmanisme en [[Gautama de Boeddha]] gebruikte deze term samen met [[Panna]] als basis voor zijn [[Dharma]]. Prana is de energie die balans creëert. Door niet-conditioneel (neutraal) alles waar te nemen zoals het zich aandient voorkomt een persoon dat deze begeerte of aversie gaat aanmaken, en blijft dus neutraal. De energie die dan stroomt is Prana. Gautama de Boeddha heeft nooit de moeite genomen Prana verder uit te diepen of op te splitsen, hoewel hij wel aangaf dat Prana op zichzelf weer uit bepaalde sub-energieën bestond. Dat Prana uit elementen bestond was reeds bekend vanuit het Brahmanisme en veel later hebben ook [[boeddhisme|Boeddhistische]] leraren zoals [[Milarepa]] en [[Naropa]] de onderverdeling van Prana benoemt.


* Tussen de spieren. Voornamelijk in de ledematen is dit een handige ezelbrug omdat zowel op de armen en de benen gemakkelijk tussen de spieren gemasseerd kan worden.
De reden dat Gautama de Boeddha, wetende dat Prana uit meerdere Vayu's bestond, hier weinig aandacht aan besteedde binnen zijn leringen is vergelijkbaar met 'de Kip en het Ei' verhaal. Moet je de Vayu's eerst afzonderlijk in balans krijgen om Prana te ontwikkelen, of moet je prana ontwikkelen om de Vayu's in balans te krijgen? Gautama de boeddha richtte zich op Prana. En hoewel hij wist dat deze uit Vayu's bestond vond hij de voedingsbodem van begeerte en aversie (conditioneringen) belangrijker en bepalender voor de afwezigheid van Prana dan de verstoorde Vayu's. Een belangrijk verschil tussen het Hindoeïsme en het Boeddhisme.
* op de overgang van botstructuur naar weefselstructuur. Je masseert zoveel mogelijk onder het bot en niet op het bot.


==Therapeutische indicaties==
==Functie==


De Sen Sumana is uitermate goed te behandelen in gevallen van astma, bronchitis, ademhalingsproblemen, pijn op de borst, hartaandoeningen, spasme van het middenrif, hiatus hernia, misselijkheid, verkoudheid, hoesten, hongerpijn, keelproblemen, spijsverteringsproblemen, buikpijn, verlamming van het bovenlichaam, manie, dagdromen.
Elke Vayu bestuurt een specifiek deel van het lichaam en functioneert idealiter in harmonie met elkaar. Hun subtiele energetische bewegingen beïnvloeden onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid en welzijn. Als een Vayu uit balans raakt, kan het disharmonie creëren door het hele energetische systeem van het lichaam of kan het de bijbehorende chakra of de organen die aan zijn locatie zijn gekoppeld negatief beïnvloeden.


==Andere Sen lijnen==
Volledige beheersing over de Vayu's is niet nodig om te profiteren van het gebruik ervan om onze gezondheid, innerlijke focus en het vermogen om de subtiliteiten in het lichaam te voelen, te verbeteren. Het cultiveren van een basisbewustzijn van een of meer van de Vayus's zal ons helpen ons bewustzijn van lichaam en adem te verdiepen om onze yogabeoefening te verrijken en ons grootste potentieel te bereiken.


De Sen Sumana maakt deel uit van de 10 belangrijkste sen lijnen. Deze zijn:
De 5 levensstromen zouden met elkaar in contact staan via de verschillende [[chakra|chakra's]] die op hun beurt weer met elkaar verbonden zijn via een stelsel van [[meridianen|energiekanalen]]. De energie zou naar de verschillende delen van het lichaam kunnen worden gestuurd of weer in goede bewegingen gebracht kunnen worden, waardoor de vitaliteit van een yogabeoefenaar vergroot worden. Technieken die hiervoor gebruikt worden zijn met het richten van de aandacht, het inzetten van de ademhalingstechnieken uit de pranayama en doen van meditatie.


* [[Sen Sumana]]
Door hun onderzoek van het lichaam en de adem, ontdekten de oude yogi's zoals Naropa dat prana verder kon worden onderverdeeld in energetische componenten die ze Vayu's (winden) noemden. De vijf Vayu's van prana hebben allemaal zeer subtiele maar toch verschillende energetische eigenschappen, inclusief specifieke functies en stroomrichtingen. De yogi's waren in staat deze Vayu's te beheersen en te cultiveren door simpelweg hun focus en bewustzijn naar hen toe te brengen. Door deze bewuste controle en cultivatie waren ze niet alleen in staat om optimale gezondheid en welzijn te creëren, maar waren ze ook in staat om de oorspronkelijke Kundalini-energie te activeren om staten van verlichte Samadhi te verkrijgen.
* [[Sen Ittha]]
* [[Sen Pingkhala]]
* [[Sen Kalathari]]
* [[Sen Lawusang]]
* [[Sen Ulangka]]
* [[Sen Sahatsarangsi]]
* [[Sen Thawari]]
* [[Sen Nanthakrawat]]
* [[Sen Kitchanna]]


{{Pijl}} [[Sen lijnen|De 10 belangrijkste Sen lijnen]]
==Uitleg op film==
<youtube service="youtube">https://youtu.be/DIXnTf1hUKk"</youtube>


[[categorie: Sen lijnen]]
[[categorie: vitale levensstromen]]

Huidige versie van 26 jun 2023 om 06:12

De richting van de 5 levensstromen in het lichaam

Prana

Prana (Chri, ki, Levensenergie) is energie die verantwoordelijk is voor totale balans in het gehele lichaam (fysiek, emotioneel en mentaal). Prana bestaat uit meerdere sub-energieën die 'Vayu's'worden genoemd. Het Sanskrietwoord Vayu vertaalt zich als "wind", en de wortel 'va' vertaalt naar "dat wat stroomt". Een Vayu is dus een energetische kracht die in een specifieke richting beweegt om lichaamsfuncties en activiteiten te beheersen. De oude yogi's vonden 49 verschillende soorten Vayu's in het lichaam. Slechts vijf van de belangrijkste Vayu's- of Pancha Prana's zijn belangrijk voor yogabeoefenaars om te begrijpen:

  • Prana Vayu; inademing en is tegenovergesteld aan de Apana Vayu. Stroomt naar boven en is naar binnen gericht
  • Apana Vayu; uitademing en is tegenovergesteld aan de Prana Vayu. Stroomt naar beneden en is naar buiten gericht. Je zou deze stroom dus kunnen zien als de stroom die het loslaten stimuleert
  • Udana Vayu; een omhoog gerichte stroming die de Keel-Chakra voedt
  • Samana Vayu; in- én uitademing. Stroomt van buiten naar binnen en wordt gezien als de balancerende of gelijkmakende ademhaling.
  • Vyana Vayu; verzorgt de beheersing van energie door het gehele lichaam heen. Het beweegt naar buiten én naar binnen. Het is eigenlijk de stroming die alle andere Vayu’s coördineert.

Als al deze 5 stromingen individueel én als groep in balans zijn is er pas werkelijke balans. Middels meditatie, yoga en de Prana apana samyukta beoefening kan iemand controle hebben over deze levensstromen.

Gautama de Boeddha

De term Prana bestond al binnen het Brahmanisme en Gautama de Boeddha gebruikte deze term samen met Panna als basis voor zijn Dharma. Prana is de energie die balans creëert. Door niet-conditioneel (neutraal) alles waar te nemen zoals het zich aandient voorkomt een persoon dat deze begeerte of aversie gaat aanmaken, en blijft dus neutraal. De energie die dan stroomt is Prana. Gautama de Boeddha heeft nooit de moeite genomen Prana verder uit te diepen of op te splitsen, hoewel hij wel aangaf dat Prana op zichzelf weer uit bepaalde sub-energieën bestond. Dat Prana uit elementen bestond was reeds bekend vanuit het Brahmanisme en veel later hebben ook Boeddhistische leraren zoals Milarepa en Naropa de onderverdeling van Prana benoemt.

De reden dat Gautama de Boeddha, wetende dat Prana uit meerdere Vayu's bestond, hier weinig aandacht aan besteedde binnen zijn leringen is vergelijkbaar met 'de Kip en het Ei' verhaal. Moet je de Vayu's eerst afzonderlijk in balans krijgen om Prana te ontwikkelen, of moet je prana ontwikkelen om de Vayu's in balans te krijgen? Gautama de boeddha richtte zich op Prana. En hoewel hij wist dat deze uit Vayu's bestond vond hij de voedingsbodem van begeerte en aversie (conditioneringen) belangrijker en bepalender voor de afwezigheid van Prana dan de verstoorde Vayu's. Een belangrijk verschil tussen het Hindoeïsme en het Boeddhisme.

Functie

Elke Vayu bestuurt een specifiek deel van het lichaam en functioneert idealiter in harmonie met elkaar. Hun subtiele energetische bewegingen beïnvloeden onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid en welzijn. Als een Vayu uit balans raakt, kan het disharmonie creëren door het hele energetische systeem van het lichaam of kan het de bijbehorende chakra of de organen die aan zijn locatie zijn gekoppeld negatief beïnvloeden.

Volledige beheersing over de Vayu's is niet nodig om te profiteren van het gebruik ervan om onze gezondheid, innerlijke focus en het vermogen om de subtiliteiten in het lichaam te voelen, te verbeteren. Het cultiveren van een basisbewustzijn van een of meer van de Vayus's zal ons helpen ons bewustzijn van lichaam en adem te verdiepen om onze yogabeoefening te verrijken en ons grootste potentieel te bereiken.

De 5 levensstromen zouden met elkaar in contact staan via de verschillende chakra's die op hun beurt weer met elkaar verbonden zijn via een stelsel van energiekanalen. De energie zou naar de verschillende delen van het lichaam kunnen worden gestuurd of weer in goede bewegingen gebracht kunnen worden, waardoor de vitaliteit van een yogabeoefenaar vergroot worden. Technieken die hiervoor gebruikt worden zijn met het richten van de aandacht, het inzetten van de ademhalingstechnieken uit de pranayama en doen van meditatie.

Door hun onderzoek van het lichaam en de adem, ontdekten de oude yogi's zoals Naropa dat prana verder kon worden onderverdeeld in energetische componenten die ze Vayu's (winden) noemden. De vijf Vayu's van prana hebben allemaal zeer subtiele maar toch verschillende energetische eigenschappen, inclusief specifieke functies en stroomrichtingen. De yogi's waren in staat deze Vayu's te beheersen en te cultiveren door simpelweg hun focus en bewustzijn naar hen toe te brengen. Door deze bewuste controle en cultivatie waren ze niet alleen in staat om optimale gezondheid en welzijn te creëren, maar waren ze ook in staat om de oorspronkelijke Kundalini-energie te activeren om staten van verlichte Samadhi te verkrijgen.

Uitleg op film