Banner-wiki.png

11-daagse reset retraite

Uit Dharma-Lotus
Ga naar: navigatie, zoeken
Reset retraite.png

Poster.JPG
Informatie
Ekãyano
Over ons
Boeken adoptie programma
Programma
Programma overzicht
* Tantra cursus
* Tantra-kring XXL
* Tantra thema-dagen
* Massage cursusweek
* 11-daagse reset retraite
* 11-daagse Vipassana retraite
* 4-daagse meditatie mini-retraite
* Meditatie proeverij
* yoga retraite
* Dharma dagen
* Reis door de Chakra's
En verder...
* Individuele retraite
* B&B
* Ekãyano huren
Aanmelden.png

Een 11-Daagse Reset retraite geeft de suggestie dat het mogelijk is in 11 dagen compleet te veranderen zodat al je problemen totaal verdwenen zijn en nooit meer terugkomen. Is dat mogelijk? Neen. Deze Reset retraite gaat dat dan ook niet doen, maar wat doet het dan wel? We gaan vanuit de boeddhistische filosofie uitleg en duiding geven zodat er inzicht komt.

Het stappenplan

Het reset programma is een boeddhistische zienswijze waarin we in 4 stappen het proces doorlopen. Deze stappen zijn:

 • het laat zien wat en wanneer iets voor ons een probleem wordt en welke invloed dit vervolgens heeft op ons
 • het laat zien welke karakterstructuur jij hebt en waarom jij specifiek tegen bepaalde problemen aanloopt en hoe je er soms onhandig mee omgaat
 • het laat zien hoe je op een andere (lees betere) manier met deze problemen zou kunnen omgaan.
 • het programma bewijst zichzelf: als het klopt werkt het.

Het gehele programma beslaat 11 dagen.

stap 1: Jij en je omgeving

Hoe komt het toch dat wij soms vast zitten, ontevreden zijn, ons niet verwant voelen met de omgeving waarin wij verkeren? We kunnen ons soms heel alleen voelen en het idee hebben dat niemand ons begrijpt, maar als we even een beetje dieper kijken zien we dat bijna iedereen met ongeveer dezelfde problemen rondloopt en daar ook op nagenoeg dezelfde manier mee omgaat. Iedereen ervaart namelijk wel angst en iedereen probeert datgene waar we bang voor zijn te ontlopen. Dat de ene bang is voor honden en de ander voor zijn onzekerheid zijn echt maar kleine verschillen. We ervaren de angst verschillend, maar we gaan er hetzelfde mee om.

De boeddhistische filosofie leert ons dat er altijd wel ergens Lijden in ons leven te vinden is. Zo kunnen we fysiek, emotioneel en mentaal lijden. Dat een mens in zijn omgeving onlosmakelijk verbonden is met lijden is het onderwerp van de eerste 3 dagen van deze retraite. Je gaat diep inzicht krijgen in de algemene structuur van het leven waar jij onderdeel van bent. Het leven heeft zijn eigen wetmatigheid of natuurwetten zoals de 4 seizoenen al laten zien: dingen komen op, blijven enige tijd bestaan en veranderen alweer. Het leven is dus continu in verandering en juist deze verandering kan ons een gevoel van Lijden geven omdat we niet willen veranderen. Zo zijn er meerdere van deze wetmatigheden waar we naar gaan kijken, waarbij we beginnen op fysiek niveau, en zo stapje voor stapje onze gevoelens, gedachten en gewoontepatronen meenemen.

stap 2: Hoe staan wij in het leven?

Een reset van je leven is als een grote schoonmaak door je huis: wat heb je eigenlijk in huis, waarom heb je dat in huis, welke waarde geef je eraan en wil wil je iets behouden of juist wegdoen?

Iedereen reageert anders in bepaalde situaties en dat is niet zozeer afhankelijk van die situatie als wel van de karakterstructuur welke jij hebt. Gedurende 3 dagen gaan we zelfonderzoek doen naar welke karakterstructuur jij en hoe je hier aan gekomen bent. Zodra je weet welke karakterstructuur jij hebt kunnen we gelijk een heel beeld van deze structuur schetsen en tegelijk bezien hoe jij omgaat met de eigenschappen die bij deze karaktertstructuur horen. Ga je daar handing of onhandig mee om, positief of negatief?

Er zijn verschillende indelingen qua persoonlijkheid en wij gebruiken de boeddhistische indeling van persoonlijkheid waar James Redfield (Celestijnse Belofte) ook gebruik van heeft gemaakt. De 4 persoonlijkheidsstructuren zijn:

 • Bullebak (negatief) versus Leider (positief)
 • Ondervrager (negatief) versus Onderzoeker (positief)
 • Kluizenaar (negatief) versus afstandelijke (positief)
 • Arme ik (altijd negatief)

Middels gesprekstechnieken en het maken van levenslijnen komen we er achter welke persoonlijkheidsstructuur onze ouders hadden en welke structuur wij hebben aangenomen. We gaan inzien welke tools we gebruiken om energie van iemand te ontvangen en aan iemand te geven en of we dit op een gelijkwaardige manier doen of niet. Zodoende krijgen we heel goed inzicht in ons ego en gedrag, hoe wij overkomen bij anderen en hoe wij graag gezien willen worden. Maar ook hoe het komt dat we altijd dezelfde type mens tegenkomen en waarom wijzelf steeds in dezelfde gedragingen en situaties blijven hangen.

stap 3: En nu anders...

Pas als we de logica zijn gaan begrijpen van de wereld om ons heen (stap 1) en onze houding in die wereld (stap 2) kunnen wij voorzichtige stappen zetten in verandering, het anders omgaan met de veranderende wereld om ons heen. Dit gaan we niet doen vanuit een rol, of moedwil, of daadkracht maar vanuit een diep innerlijke wens datgene te doen wat bij ons past en hoort, en ook hierin zijn mensen soms verschillend. We gaan dus 3 dagen onderzoek doen wat bij ons past en hoort op een manier dat het ons energie geeft in plaats van kost.

stap 4: Logica

Het is leuk dat we 3 stappen zetten tot een reset, maar het moet wel echt kloppen. Het moet geen trukje zijn, een nieuw dogma die we onszelf aanmeten. Als we zeker weten dat iets goed voor ons werkt, hoe zorgen we er dan voor dat we dit blijven doen? En niet alleen als we alleen zijn, maar altijd en continu? kan dat?

Dat kan zeker, maar dan moeten we echt helemaal zeker zijn dat we op het goede spoor zitten. Daarom geven we onszelf 2 dagen te tijd om datgene we onderzocht en uitgevonden hebben ook uit te testen. We willen datgene wat we geleerd hebben ook gemakkelijk kunnen toepassen in ons dagelijkse leven, niet omdat het moet, maar omdat we inzien dat het de meest logische keuze is voor een leven met meer balans en tevredenheid.

Satipattana sutta

Er zijn honderden programma's die een lifestyle-change beloven en elk programma is bedacht door slimme mensen met titels en tientallen jaren ervaring. Wij hebben dit programma niet zelf bedacht. Het bestaat namelijk reeds 2.500 jaar en heeft zijn nut en noodzaak ruimschoots bewezen. De kern van het programma ligt in de Satipaṭṭhana Sutta, een geschrift uit het oorspronkelijke boeddhisme. Dit geschrift is geen rijtje voorwaarden of verplichtingen maar is enkel een uitnodiging eens grondig naar onszelf te kijken en te onderzoeken wie wij zijn, waarom wij soms moeite hebben met de wereld om ons heen en hoe wij kunnen veranderen. Zodoende is de Satipattana sutta een uitnodiging tot verandering waarbij jij alle vrijheid en mogelijkheden krijgt een reset te laten plaatsvinden. Wij faciliteren dit, en reiken oefeningen aan waarbij we ons baseren op de Satipattana Sutta.

Programma

Op de avond van aankomst (vanaf 20:00 uur) krijg je een slaapplaats aangewezen. Je slaapt met 2 of 3 mensen op 1 ruime kamer. Je krijgt de gelegenheid je bed klaar te maken en je spullen te plaatsen. Daarna is er een briefing waarin alles wordt uitgelegd van praktische zaken tot aan het programma en de inhoud van deze 11-daagse retraite. Tot slot is er een rondleiding zodat je weet waar alles is.

06.30 opstaan
07.00 - 08.00 yoga en meditatie
08.00 - 08:30 Gong oefeningen
08:30 - 10:00 ontbijt & pauze
10.00 - 11.30 Dharma-lezing en satsang
11:30 - 13:00 blok 1
13.00 - 14.30 lunch
14:30 - 16:00 blok 2
16:00 - 18:00 vrij
18.00 - 19:00 contemplatie
19:00 - 20.00 diner
20:00 - 21.30 blok 3
21:30 klaar voor vandaag...

Zie dit schema even als een lijdraad. Het programma is maatwerk en geheel van toepassing op jou als deelnemer. Iedere deelnemer zal dan ook geregeld een eigen opdracht krijgen. Soms werk je alleen, soms met z'n 2-en of 3-en en soms met de gehele groep. We werken met stiltedagen, meditatie, contemplatie, yoga, stiltewandelingen, Dharma-lezingen, satsang en gesprekstechnieken.

Gegevens

 • van 21 juli (20:00 uur) t/m 02 augustus (10:00 uur)
 • voor 15 juni geboekt: 750,= en vanaf 15 juni: 825,=
 • all-in (programma, verblijf, eten en drinken)
 • het is mogelijk om te kamperen (vraag naar de voorwaarden)
 • maximaal 10 deelnemers en 2 leraren
 • zie hier alle informatie over de locatie
 • schrijf je hier in