Banner-wiki.png
Banner-wiki-2.png

3 voertuigen

Uit Dharma-Lotus
Ga naar: navigatie, zoeken

De Boeddhistische opsommingen

In de boeddhistische filosofie (de Dharma) komen veel opsommingen voor; de 4 dit, de 7 dat, de 12 zo... In de tijd dat Gautama de Boeddha leefde (563-483 v.Chr.) was bijna iedereen analfabeet en middels deze opsommingen was de filosofie beter uit te leggen en te onthouden. Deze filosofie is door de jaren heen nauwelijks veranderd en zo bestaan de opsommingen nog steeds. De opsommingen dienen als kapstok waar de filosofie aan hangt en in lezingen en lessen wordt vaak verwezen naar een bepaalde opsomming. Op deze wiki is een aparte categorie opgenomen met de meest voorkomende opsomming. Eén van de opsommingen is onderstaande...

De 3 voertuigen

De 3 voertuigen is een opsomming van de drie belangrijkste stromingen binnen het boeddhisme.

  • Theravada (hinayana) ofwel klein of fundamenteel voertuig (klein omdat het object van de beoefening is het vrede sluiten met jezelf; fundamenteel omdat dit de eerste noodzakelijke stap is voor een verdere ontwikkeling). Landen waar het Theravada boeddhisme groot is zijn Thailand, Birma, Sri Lanka, Cambodja, Vietnam en Laos.
  • Mahayana of groot voertuig (groot omdat door de eerste hinayana-fase vanzelf een openheid naar jezelf en anderen ontstaat, waardoor de focus in de beoefening en het dagelijkse leven wordt je in te zetten voor het welzijn van alle anderen). Landen waar het Mahayana groot is zijn: India, Nepal, Tibet, Mongolië, China, Japan en Vietnam.
  • Vajrayana of diamantenvoertuig (diamant, omdat de focus van de beoefening in het dagelijkse leven van alles de zuivere boeddha-aard te ervaren wordt). Landen waar het Vajrayana boeddhisme groot is zijn: Tibet, Mongolië, China, Japan en Vietnam.

Volledig artikel

Een volledig artikel over dit thema kan je vinden op 3 wentelingen.