Banner-wiki.png

4 elementen van rupa

Uit Dharma-Lotus
Ga naar: navigatie, zoeken


Rüpa bestaat uit 4 elementen en het lichaam dat daaruit is opgebouwd. Elk element kan inwendig en uitwendig zijn (Pali-canon: MN 28, i 185, 5) maar rüpa is altijd neutraal.

inwendig element aarde

Dit is alles wat tot het lichaam behoort en hard en solide is: haren, nagels, tanden en kiezen, huis, vlees, pezen, botten, organen, darmen, ingewanden, vliezen, ontlasting en wat verder bij het lichaam hoort en hard en solide is.

inwendig element water

Dit is alles wat tot het lichaam behoort en waterig, vloeibaar en materieel is: gal, slijm, pus, bloed, zweet, vet, tranen, talg, speeksel, snot, gewrichtsolie, urine en wat verder bij het lichaam hoort en waterig, vloeibaar en materieel is.

inwendig element vuur

Dit is alles wat tot het lichaam behoort en vuur, vurig en materieel is: het verteringsproces, het proces van temperatuurhandhaving, het verouderingsproces, passie en wat verder bij het lichaam hoort en vuur en vurig is.

inwendig element lucht

Dit is alles wat tot het lichaam behoort en lucht, luchtig en materieel is: omhooggaande winden, omlaaggaande winden, lucht in de buik, lucht in de maag, lucht in de holten, in- en uitademing en wat verder bij het lichaam hoort en lucht en luchtig is.

Volledig artikel

Een volledig artikel over dit thema kan je vinden op 5 khanda's.