4e inzicht - de strijd om energie

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan mogelijk weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de ingebouwde browser printfunctionaliteit.
Categorie indeling
Home
Energetisch lichaam
Celestijnse belofte
Celestijnse-Belofte.jpg

Celestijnse belofte

1e inzicht - toeval
2e inzicht - kerk en wetenschap
3e inzicht - energiegericht denken
4e inzicht - de strijd om energie
5e inzicht - ontvankelijk worden universele energie
6e inzicht - karakterstructuren
7e inzicht - transformatie
8e inzicht - intuïtie
9e inzicht - de toekomst
10e inzicht - het reïncarnatieproces
11e inzicht - alles is energie
Reiki-2.svg

De Celestijnse belofte is een boek (met vervolgen) van James Redfield. Op een eenvoudige manier en in een pakkende verhaallijn weet hij de basis van energiewerk zoals reiki uit te leggen. Als je het verhaal eraf haalt blijft een zeer overzichtelijke opbouw over hoe energie zich laat opbouwen en hoe je hiermee kunt werken. Het geheel beslaat 11 inzichten:

Alle inzichten moet je begrijpen, maar ook voelen en ervaren. Het is geen theoretisch aanneembaar stuk, het moet echt gevoelsmatig binnenkomen. De verdere inzichten kan je pas ten volle begrijpen als je de voorgaande inzichten begrijpt, voelt en ervaart.


4e inzicht - de strijd om energie

Een mens is een energetisch wezen. Energie kan fluctueren. De mens kan fluctueren. Als je in balans bent dan merk je dat. Je voelt je goed, fijn, prettig. Niet overdreven uitbundig en niet depressief. Je staat met beide benen op de grond en je voelt de grond ook, je bent helemaal in balans. enkele voorbeelden

Stel dat je de hele middag bezig bent geweest in huis. Met mooie muziek op de achtergrond heb je het huis gestoft, gedweild en gepoetst. Normaal gesproken zou je dit een rotklus hebben gevonden, maar nu, nu je alleen bent met mooie muziek, de lentezon die schijnt en de ramen open met hier en daar al een vogeltje was het juist lekker om op je eigen tempo de boel een beetje schoon te maken. Als je klaar bent kijk je voldoen rond, je voelt je goed, je bent helemaal in balans. Dan komt je huisgenoot van werk binnen, deze loopt rond, en zegt geïrriteerd tegen je “Je had wel even mogen afwassen joh..!” Het ene moment was je in balans, het volgende moment niet meer.

  • Je staat met je auto voor het stoplicht. Je droomt over iets aardigs en merkt niet gelijk op dat het licht op groen is geschoten. De achterliggende auto toetert 2 keer. Wat voel je ?
  • Je staat voor de kassa in een winkel. Achter je staat een lange rij en je kan je portemonnee niet vinden. Je zoekt en je zoekt en je weet dat-ie ergens is, maar waar. Dan zegt iemand achter je “zeg kut, schiet eens op..!” Wat voel je ?
  • Je staat weer voor de kassa in een winkel. Achter je staat weer een lange rij en je kan weer je portemonnee niet vinden. Je zoekt en je zoekt en je weet dat-ie ergens is, maar waar. Dan zegt iemand achter je “Doe maar rustig aan hoor, ik ben hem ook altijd kwijt.” Wat voel je ?

Je bent deelgenoot van een gesprek. Het gesprek gaat over een onderwerp waar je zelf een duidelijke mening over hebt en je wilt graag je zegje inbrengen. Meerdere keren probeer je ertussen te komen maar de anderen zijn zo met het gesprek gaande dat ze je niet eens opmerken. Op een gegeven moment is het even stil en je begint, maar na 2 woorden praat iemand dwars over je heen alsof je helemaal niet aanwezig bent. Je zit weer te luisteren naar een gesprek. 2 personen praten over een onderwerp waar jij ook een mening over hebt en je merkt dat de 2 er zelf niet uitkomen. Als het stil is begin je te praten en je merkt dat de andere 2 vanaf het begin zeer aandachtig en vol geïnteresseerd naar je luisteren zonder je te onderbreken.

Situatie 3: Wederom een gesprek vergelijkbaar met situatie 2. Eén van de twee personen vind je zeer aantrekkelijk en ook heel aardig. Juist diegene luistert vol aandacht naar je en stelt nadien ook meerdere vragen en bereikt meerdere inzichten door datgene jij verteld. Verplaats jezelf in elk van de drie situaties. Hoe zou je je voelen in die situatie, zowel op emotioneel, energetisch als fysiek niveau.

Stelen van energie

Een mens is elke dag meerdere keren uit balans. Is dat gedurende een langere periode dan ben je in onbalans. Je bent dan in onbalans in één of meerdere Chakra’s en dat geeft een bepaald emotioneel veld weer en daarmee een bepaalde gewaarwording. Zo staat de Keelchakra voor creativiteit. Een excessieve Keelchakra uit zich in machtsspelletjes, liegen, roddelen, manipuleren, communicatie en creativiteit worden dan een verdedigingsmethode. Een deficiënte Keelchakra is teruggetrokken, praat weinig en met een kleine stem. Men is bang voor de communicatie en de creativiteit. Dit, in onbalans zijn, levert een bepaalde gemoedstoestand op. Binnen deze gemoedstoestand ervaren we dat we in onbalans zijn en willen we energie ontvangen. Deze energie hebben we nodig om terug te keren naar de staat van balans, maar dat is niet altijd zo eenvoudig. De gemoedstoestand zit dan wel eens in de weg. Als we een excessief Keelchakra hebben en ons manipulatief gedragen dat is dat tevens onze gemoedstoestand: willen overheersen. We worden dan zo in beslag genomen door deze gemoedstoestand dat we vergeten om terug te keren naar de staat van balans. We blijven in deze excessieve staat en middels de manipulatie proberen we onszelf boven iemand anders te zetten zodat we van diegene energie kunnen ontrekken. Energie die we nodig hebben om deze staat te behouden en de onrust in ons systeem te voeden. Een manipulatief iemand kan zodoende verworden tot een Bullebak (6e inzicht).

Waarom wordt iemand manipulatief of een bullebak ? Vaak heeft dat te maken met de ouders. De ouders zijn een allesbepalende factor voor onze karakterstructuur of, zoals het in de Celestijnse Belofte genoemd wordt: beheersingdrama’s. Ter illustratie hiervan een tekst uit het dagboek van Anne Frank:

Bij vader is dat een ander geval. Als hij Margot voortrekt, Margots daden goedkeurt, Margot prijst en Margot liefkoost, dan knaagt het binnen in me, want op vader ben ik dol. Hij is mijn grote voorbeeld, van niemand anders in de hele wereld hou ik. Hij is zich niet bewust, dat hij met Margot anders omgaat dan met mij. Margot is nu eenmaal de knapste, de liefste, de mooiste en de beste. Maar een beetje recht op ernst heb ik ook. Ik was altijd de clown en de deugniet van de familie, moest altijd voor alle daden dubbel boeten, één keer met standjes en één keer met de wanhopigheid binnen in mezelf. Nu bevredigt dat oppervlakkige geliefkoos niet meer, evenmin de zogenaamde ernstige gesprekken. Ik verlang iets van vader dat hij niet in staat is me te geven… ik zou alleen zo graag vaders echte liefde, niet alleen als kind maar als Anne-op-zichzelf voelen.

Kinderen spiegelen zich enorm aan hun ouders en nemen ook vaak de karakterstructuur of beheersingdrama van hun ouder over. Hierover meer in het 6e inzicht. Dit 3e inzicht laat zien dat een mens een energetisch wezen is dat behoefte heeft aan energie. Deze energie is nodig voor 2 zaken: - Onderhoud van het lichaam: continueren wat nu is - Productie of activiteiten: we willen dingen doen en hebben daar energie voor nodig. Het 4e inzicht laat zien hoe we geneigd zijn aan deze energie te komen en dat is meestal basaal gebaseerd op onze beheersingdrama of onze onbalans op dat moment (hoewel deze onbalans weer gebaseerd is op het beheersingdrama). Manipulatie is één methode om energie te ‘stelen’ van een ander. Zo zijn er zeer vele methoden die allemaal gebaseerd zijn op onze beheersingdrama. Ons gedrag zegt dus iets over het drama dat we meedragen.