Anagarika

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Titulatuur
Boeddhistische titulatuur
GesheTashi @ Bodhgaya.jpg
Boeddhistische titulatuur
Anagarika
Arhat
Bhikkhu
Bodhisattva
Boeddha
Geshe
Khenpo
Lama
Mahathera
Majjhima
Rinpoche
Roshi
Sayadaw
Thera
Tulku
Navaka
Dhamma wiel

In het boeddhisme is een anagārika (Pali: dakloze) een persoon die de meeste of al zijn wereldse bezittingen en verantwoordelijkheden heeft opgegeven om zich fulltime aan de boeddhistische beoefening te wijden. Het is een middenstatus tussen een bhikkhu (volledig gewijde kloosterlingen) en leken. Een anagārika neemt de 8 voorschriften in acht en kan voor het leven in deze staat blijven.

Anagārikas dragen meestal witte kleding of gewaden, afhankelijk van de traditie die ze volgen. Sommige tradities hebben speciale wijdingsceremonies voor anagārikas, terwijl andere de acht voorschriften gewoon met een speciale bedoeling nemen.

Vrouwen

In meerdere boeddhistische stromingen is het zeer moeilijk voor vrouwen om volledig bhikkhuni te worden en juist hier is anagārikās worden voor vrouwen populair. Ze staan bekend als:

  • Maechi in Thailand
  • Thilashin in Myanmar
  • Dasa sil mata in Sri Lanka


Vrouwen die desalniettemin streven naar totale verzaking, kunnen onder bepaalde voorwaarden volledig worden gewijd, zelfs in de historisch Theravada-landen. In het Vajrayana-boeddhisme zijn veel nonnen technisch gezien anagārikā's of śrāmaṇerikā's (noviciaten).

Geschiedenis

In monastieke instellingen zijn lekenbedienden voor monniken of nonnen nodig. De monastieke regels weerhouden monniken en nonnen van veel taken die nodig zijn, zoals het gebruik van geld, autorijden, koken, graven en het kappen van planten, dus lekenverzorgers helpen deze kloof te overbruggen. Anagārikas verschillen van leken door hun toewijding aan het boeddhisme, hun voorschriften en kloosterlingen. Er is meestal een opmerkelijk verschil in hun manier, uiterlijk en kleding. In veel gevallen zijn ze fulltime ingezetenen van de vihara waar ze zijn gewijd. Anagārikas hebben vaak de intentie om later monnik of non te worden, maar niet altijd. In sommige kloosters is een periode als anagārika, vaak een jaar, vereist om de wijding van een novice te ondergaan.

Het belangrijkste verschil tussen de acht voorschriften van een anagārika en de tien voorschriften van een noviciaat is de regel om niet met geld om te gaan. Daarom vinden anagārika-wijdingen meestal plaats in vihara's waar de vinaya (monastieke regels), inclusief de regels over het niet omgaan met geld, strikt worden gevolgd.

Uitleg op film