Bhumisparsa Mudra

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan mogelijk weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de ingebouwde browser printfunctionaliteit.
Boeddha raakt met de rechterhand de aarde aan
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Mudra's
Boeddhistische Mudra's
Buddha anjali mudra.JPG
Boeddhistische Mudra's
Abhaya Mudra
Bhumisparsa Mudra
Bodhyangi Mudra
Dharmachakra Mudra
Dhyana Mudra
Varada Mudra
Vitarka Mudra
Jnana Mudra
Karana Mudra
Dhamma wiel

De bhūmisparśa of ' aardgetuige ' mudra van Gautama de Boeddha is een van de meest voorkomende iconische beelden van het boeddhisme. Andere namen zijn onder meer "Boeddha die de aarde roept om te getuigen" en "aarde-raakt".

Een mudra in Boeddhabeelden is een gebaar en lichaamshouding met een speciale betekenis en ter herdenking van enkele van de belangrijke momenten in het leven van de Boeddha. Een van de meest voorkomende en populaire mudra's die worden weergegeven in Boeddhabeelden is de Bhumisparsha mudra , vertaald als het gebaar van de aarde aanraken. Boeddhabeelden met deze mudra staan ​​algemeen bekend als de "aardgetuige" Boeddha en deze iconografische voorstellingen zijn een van de meest populaire boeddha's die je overal ter wereld kunt vinden.

De betekenis van de mudra

In Boeddhabeelden met de Bhumisparsha mudra wordt de Boeddha gezien zittend met zijn rechterhand als een hanger over de rechterknie die naar de grond reikt met de palm naar binnen terwijl hij de lotustroon aanraakt. Ondertussen is de linkerhand te zien met de handpalm rechtop in zijn schoot. Dit gebaar vertegenwoordigt het moment van het ontwaken van de Boeddha, terwijl hij de aarde claimt als de getuige van zijn verlichting. Net voordat hij verlichting realiseerde, wordt aangenomen dat de demon Mara hem probeerde bang te maken met de legers van demonen en monsters, inclusief zijn dochters die hem probeerden te verleiden om uit zijn meditatie te komen. Terwijl de demonenkoning Mara voor zichzelf de troon van de verlichting opeiste, beweerde zijn demonenleger de getuige te zijn van Mara's verlichting. Mara daagde Boeddha vervolgens uit over de getuige. Toen stak de voormalige prins zijn rechterhand uit om de aarde aan te raken, aangezien men gelooft dat de aarde zelf brulde: "Ik getuig u!" Toen ze zelf het gebrul van de aarde hoorde, verdween de demonenkoning. De volgende ochtend zag de eerste verschijning van degene die ontwaakt is, de Boeddha. Daarom wordt aangenomen dat de Bhumisparsha mudra , of "de aardgetuige" mudra, de overwinning herdenkt van de Boeddha op de verleiding door de demon koning Mara.

Pañña, wijsheid

Deze specifieke mudra vertegenwoordigt niet alleen de nederlaag van Mara en zijn demonische leger door de Boeddha, het vertegenwoordigt ook de onwankelbare of vastberadenheid die de Boeddha toonde terwijl hij op zoek was naar verlichting door te mediteren onder de Bodhiboom. Evenzo betekent de Bhumisparsha mudra ook de vereniging van bekwame middelen of Upaya die goed wordt weergegeven door de rechterhand die de aarde aanraakt, en wijsheid of Pañña, die wordt weergegeven door de linkerhand met de palm naar boven gericht op de schoot in de meditatiepositie. Zoals het verhaal vertelt over de aarde als getuige van de verlichting van de Boeddha, de Bhumisparshamudrabeeld het vaste geloof en de inspanning van de Boeddha uit terwijl hij het pad van verlichting volgt. Deze mudra wordt ook afgebeeld in de beelden van vele andere Boeddha's zoals de Dhyani Boeddha Akshobhya samen met Shakyamuni Boeddha. Er wordt aangenomen dat de Bhumisparsha mudra door Akshobhya werd gebruikt om de waanvoorstelling van woede om te zetten in wijsheid. Daarom wordt in het boeddhisme aangenomen dat de Bhumisparsha mudra ons helpt om de transformatie van woede en woede naar wijsheid tot stand te brengen.

Peace pagoda

Peace pagoda in Ladakh, India

Een vredespagode is een boeddhistische stoepa; een monument om vrede te inspireren, ontworpen om een ​​focus te bieden aan mensen van alle rassen en geloofsovertuigingen, en om hen te helpen verenigen in hun zoektocht naar wereldvrede. De meeste (maar niet alle) vredespagodes die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn gebouwd, zijn gebouwd onder leiding van Nichidatsu Fujii (1885–1985), een boeddhistische monnik uit Japan en oprichter van de boeddhistische orde Nipponzan-Myōhōji. Fujii was sterk geïnspireerd door zijn ontmoeting met Mahatma Gandhi in 1931 en besloot zijn leven te wijden aan het promoten van geweldloosheid.

Elke peace pagoda ziet er nagenoeg hetzelfde eruit met onder andere 4 zijdes. Aan elke zijde staat een beeltenis van Siddharta Gautama (naamgeving van voor zijn verlichting) of Gautama de Boeddha (naamgeving van na zijn verlichting). Elk beeld heeft zijn eigen afbeelding en mudra en verwijst naar een plaats en naar een gebeurtenis die daar heeft plaatsgevonden:

Zie ook

Dharmachakra