Banner-wiki.png

Dharma dagen

Uit Dharma-Lotus
Ga naar: navigatie, zoeken
datum eerstvolgende Dharma-dagen
Poster.JPG
Informatie
Ekãyano
Over ons
Boeken adoptie programma
Programma
Programma overzicht
* Tantra cursus
* Tantra-kring XXL
* Tantra thema-dagen
* Massage cursusweek
* 11-daagse reset retraite
* 11-daagse Vipassana retraite
* 4-daagse meditatie mini-retraite
* Meditatie proeverij
* yoga retraite
* Dharma dagen
* Reis door de Chakra's
En verder...
* Individuele retraite
* B&B
* Ekãyano huren
Aanmelden.png

Tijdens de Dharma-dagen wordt er stil gestaan bij de theoretische kant van de boeddhistische filosofie. Dit doen we middels Dharma-lezingen, studie, satsang, gesprekstechnieken en meditatie.

De boeddhistische Dharma

In het boeddhisme heeft de term Dhamma (Pali) of Dharma (Sanskriet) meerdere betekenissen. De bekendste zijn:

 • dhamma als de natuurlijke elementen waaruit het universum en onze ervaringen zijn samengesteld.
 • dhamma volgens de boeddhistische leer: weergave van wat (er) werkelijk is.

Iemand die de Dharma bestudeerd of onderzoekt is iemand die op zoek is naar essentiële waarheden. Gautama de Boeddha ontdekte 2.500 jaar geleden door zelfonderzoek die essentiële waarheden die verheven zijn boven persoonlijk gelijk en bereikte zodoende de verlichting. In zijn 40 jarige leraarschap gaf hij vele Dharma-lezingen die later zijn opgetekend in de Pali-canon. Tegenwoordig is een Dharma-lezing altijd de boeddhistische filosofie uitgelegd aan de hand, en verifieerbaar, van de Pali-canon.

De Dharma gaat dus uit van waarheden, en die term is beladen. Wat wat is waar en wie zegt dat dat waar is? Diezelfde Dharma geeft hier richtlijnen voor, iets is een waarheid indien:

 • het door iedereen ten aller tijden te onderzoeken en verifiëren is
 • hier geen geheime leer of rituelen voor nodig zijn
 • het volstrekt logisch is

Dharma dagen

Tijdens de Dharma dagen gaan we de boeddhistische filosofie behandelen middels Dharma-lezingen, studie, satsang, gesprekstechnieken en meditatie.

 • Dharma-lezingen; elke dag wordt er een uitgebreide lezing gehouden over een boeddhistisch onderwerp zoals Karma, spirituele processen, oorzaak-en-gevolg of het-ontstaan-der-emoties. hier kan vervolgend een discussie of gesprek uit voortkomen.
 • Studie; kleine stukken tekst worden gegeven en iedereen krijgt ruim de tijd hier een visie op te vormen. Dit delen we met elkaar.
 • satsang; hier benaderen we het persoonlijke verhaal op een boeddhistische manier. Dit kan een vraag zijn of een eigen verhaal.
 • gesprekstechnieken; er zijn meerdere gesprekstechnieken variërend van kort en langdurig. Enkele daarvan gaan we tijdens de Dharma dagen beoefenen.
 • meditatie; elke ochtend en avond wordt afgesloten met een meditatie bijeenkomst.

Retraitecentrum Ekãyano

Deze activiteit wordt gegeven op ons retraitecentrum Ekãyano in Viel-Saint-Remy in de Franse Ardennen, 3,5 uur rijden vanaf Breda. Ekãyano huist in een authentiek gerenoveerde boerderij met bijgebouwen uit 1819 die van alle gemakken zijn voorzien. Er zijn 6 grote slaapkamers en meerdere toilet- en douchegelegenheden. In de bibliotheek kan je rustig lezen of schrijven en ook de eetruimte en meditatieruimte zijn de hele dag open. Op het geheel afgeschermde landgoed van 1 ha. zijn verschillende zithoekjes en meditatieplaatsen. Bij fris weer zijn er 2 veranda's zodat je beschut en droog toch buiten kunt zitten. Ekãyano ligt (letterlijk) op de grens van de Ardennen en de Champagne. Sla je vanaf het tuinhek linksaf dan loop je direct de bossen in, sla je rechtsaf dan kom je in de heuvelachtige weilanden met voornamelijk paarden, schapen en koeien.

Alle activiteiten zijn geheel verzorgd met 3 maaltijden op een dag. De groepen zijn altijd relatief klein, tussen de 6 en 12 deelnemers met doorgaans 2 begeleiders. Zodoende is er oog voor een persoonlijke benadering en is er ruimte om in te gaan op individuele vragen.

Met de juiste intentie is iedereen welkom, voorkennis of ervaring is, niet nodig. Vooraf helpen wij om carpoolen te stimuleren zodat deelnemers gezamenlijk naar Ekãyano kunnen rijden.

Gegevens

 • van donderdag 26 maart (20:00 uur) t/m zondag 29 maart (15:00 uur)
 • 300,= indien vóór 10 februari geboekt en 330,= vanaf 10 februari geboekt


 • van donderdag 17 december (20:00 uur) t/m zondag 20 december (15:00 uur)
 • 300,= indien vóór 05 november geboekt en 330,= vanaf 05 november geboekt