Dharmawiel

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Dharmachakra ofwel Dharma wiel
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Boeddhistische symboliek
'Boeddhistische symboliek
Buddhist symbols art detail, from- Ernst Schäfer, Geheimnis Tibet, 1943 (cropped).jpg
Boeddhistische symboliek
Algemeen
Bodhiboom
Boeddhistische vlag
Dharmawiel
Dikke Boeddha
Eindeloze knoop
8 Gelukssymbolen
Lotusbloem
AUM
Schelp
Stoepa
Swastika
Tibetaanse gebedsvlaggen
Tingsha bellen
Dhamma wiel

Het dharmawiel, of dharmachakra (Sanskriet), is een van de oudste symbolen van het boeddhisme. Over de hele wereld wordt het gebruikt om het boeddhisme weer te geven op dezelfde manier als een kruis het christendom of een davidster het jodendom vertegenwoordigt. Het is ook een van de acht gunstige symbolen van het boeddhisme. Soortgelijke symbolen zijn te vinden in het jaïnisme en het hindoeïsme, en het is waarschijnlijk dat het dharmachakra-symbool in het boeddhisme is voortgekomen uit het hindoeïsme.

Dharmawiel

Een traditioneel dharmawiel is een wagenwiel met wisselend aantal spaken hoewel 8 het meest gangbaar is. Het kan in elke kleur zijn, hoewel het meestal goud is. In het midden kunnen er drie vormen zijn die samen wervelen, een yin-yang-symbool, een tweede wiel of een lege cirkel.

Een dharma-wiel heeft drie basisonderdelen: de naaf, de velg en de spaken.

  • de cirkel, de ronde vorm van het wiel, vertegenwoordigt de perfectie van het dharma, de leer van de Boeddha.
  • de rand van het wiel staat voor meditatieve concentratie en opmerkzaamheid, die de oefening bij elkaar houden.
  • de hub staat voor morele discipline. Van de drie wervelingen die vaak op de naaf worden gezien, wordt soms gezegd dat ze de Drie Schatten of 3 grote waarheden of de 3 juwelen vertegenwoordigen.
  • de spaken duiden verschillende concepten aan, afhankelijk van hun aantal:
    • als een wiel acht spaken heeft, vertegenwoordigen de spaken het 8-voudige pad. Een wiel met acht spaken is de meest voorkomende vorm van het wiel in het boeddhisme.
    • als een wiel tien spaken heeft, vertegenwoordigen de spaken de tien richtingen - in feite overal.
    • als een wiel twaalf spaken heeft, vertegenwoordigen de spaken de 12 verbanden van oorzakelijk bestaan.
    • wanneer een wiel 24 spaken heeft, vertegenwoordigen de spaken de Twaalf Schakels van Afhankelijke Oorsprong plus het omkeren van de Twaalf Schakels en de bevrijding van samsara. Een 24-spaaks dharma wiel wordt ook wel een Ashoka Chakra genoemd.
    • als een wiel 31 spaken heeft, vertegenwoordigen de spaken de 31 bestaansrijken uit de oude boeddhistische kosmologie.
    • als een wiel vier spaken heeft, wat zeldzaam is, vertegenwoordigen de spaken ofwel de 4 edele waarheden of de 4 Jhana's.

Het wiel heeft vaak spaken die buiten het wiel uitsteken, waarvan we ons kunnen voorstellen dat het spikes zijn, hoewel ze er meestal niet erg scherp uitzien. De spikes vertegenwoordigen verschillende indringende inzichten.

De Ashoka Chakra

Een van de oudste bestaande voorbeelden van een dharmawiel is te vinden op de pilaren die zijn opgericht door de Ashoka de Grote (304-232 vGT), een keizer die regeerde over een groot deel van wat nu India en daarbuiten is. Ashoka was een groot beschermheer van het boeddhisme en moedigde de verspreiding ervan aan, hoewel hij het zijn onderdanen nooit opdrong.

Ashoka richtte enorme stenen pilaren op in zijn koninkrijk, waarvan er vele nog overeind staan. De pilaren bevatten edicten, waarvan sommige mensen aanmoedigden om boeddhistische moraliteit en geweldloosheid te beoefenen. Er is meestal ten minste één leeuw op de top van elke pilaar, die de heerschappij van Ashoka vertegenwoordigt. De pilaren zijn ook versierd met 24-spaaks dharma-wielen.

Andere symbolen die verband houden met het dharmawiel

Soms wordt het dharmawiel gepresenteerd in een tableau, ondersteund op een lotusbloemsokkel met aan weerszijden twee herten, een bok en een hinde. Dit herinnert aan de eerste preek van de historische Boeddha na zijn verlichting . De preek zou zijn gegeven aan vijf bedelmonniken in Sarnath, een hertenkamp in wat nu Uttar Pradesh, India is.

Volgens de boeddhistische legende was het park de thuisbasis van een kudde ruru-herten , en de herten verzamelden zich om naar de preek te luisteren. Het hert afgebeeld door het dharmawiel herinnert ons eraan dat de Boeddha leerde om alle wezens te redden, niet alleen mensen. In sommige versies van dit verhaal zijn de herten emanaties van bodhisattva 's .

Wanneer het dharmawiel wordt weergegeven met herten, moet het wiel gewoonlijk twee keer zo hoog zijn als het hert. De herten zijn afgebeeld met poten onder zich gevouwen, sereen starend naar het stuur met opgeheven neus.

Het dharmawiel draaien

"Het dharmawiel draaien" is een metafoor voor de leer van de Boeddha over het dharma in de wereld. In het Mahayana-boeddhisme wordt gezegd dat de Boeddha drie keer aan het dharmawiel heeft gedraaid .

De eerste wending was de preek in het hertenkamp in Sarnath , ​​na de verlichting van de Boeddha. Hier legde de Boeddha de vier edele waarheden uit. De tweede wending was de introductie van de perfectie van wijsheidsleringen over de aard van sunyata (leegte). De derde wending was de introductie van de leer van de Boeddha-natuur.

Zie ook

Dharmachakra Mudra