Banner-wiki.png
Banner-wiki-2.png

Eetbare wilde planten

Uit Dharma-Lotus
Ga naar: navigatie, zoeken

Categorie indeling
Home
Voeding
Paardenbloem.jpg
Eetbare wilde planten
Adelaarsvaren
Brandnetel
Dennentopjes
Daslook
Dovenetel
Duizendblad
Grote lisdodde
Hondsdraf
Heermoes
Judasoor
Klaver
Kleefkruid
Kleine veldkers
Linde
Look-zonder-look
Madeliefjes
Oesterzwam
Paardenbloem
Vogelmuur/Kippemuur
Waterkers
Weegbree
Zevenblad
Zuring
Red Apple.jpg

Er zijn veel vergeten eetbare planten te vinden die zomaar bij jou in je omgeving kunnen groeien. Zeker 200 soorten van dergelijke planten groeien in bossen, parken, aan het water, in je tuin maar ook in de stad.

Vroeger was er veel meer botanische kennis in huis. Veel mensen wisten welke planten geschikt zijn voor consumptie. Door de toename in welvaart en beschikbaarheid van allerlei verschillende groentesoorten uit de hele wereld is die kennis naar de achtergrond geraakt.

In de hongerwinter werden veel van deze planten wel weer gegeten om te kunnen overleven. Dit waren niet alleen suikerbieten en bloembollen!

Behalve dat je wellicht geld kunt besparen door planten zelf te plukken, neem je ook nog eens de gezondheidsvoordelen van verse planten mee. Want de groenten die je in de supermarkt vindt zijn lang niet altijd vers.

Wat kun je eten van een wilde plant?

Van eetbare wilde planten kun je diverse onderdelen eten.

Denk daarbij aan:

  • bladeren
  • stengels
  • knollen
  • wortels
  • bollen
  • vruchten en peulen
  • zaden
  • pitten

Waar kan je eetbare wilde planten plukken?

Je kunt overal eetbare wilde planten vinden maar in een beschermd natuurgebied bijvoorbeeld mag je niet zomaar gaan plukken. Als de planten in overvloed groeien dan kun je er natuurlijk wat van meenemen. Wees wel bescheiden en laat ook wat staan.

Check goed of je de juiste plant te pakken hebt, want veel plantjes lijken op elkaar. Er kunnen ook giftige plantjes tussen zitten en dat wil je natuurlijk niet!

Ga voor de jonge scheuten en bladeren die er nog helemaal gezond uitzien. Het zoeken en plukken van eetbare wilde planten is op zichzelf al een leuke activiteit. Voor zowel volwassenen en kinderen is het interessant om de natuur op een nieuwe manier te ontdekken. Je voelt je zowaar een oermens!

Eet geen bloemen of planten van de bloemist! Deze zijn meestal bespoten.

Voorbeelden van eetbare wilde planten zijn