Het Boeddhisme in Taiwan en Tijdslijn boeddhisme: verschil tussen pagina's

Uit dharma-lotus.nl
(Verschil tussen pagina's)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
{{#seo:
[[File:Buddhist_Expansion.svg|350px|thumb|verspreiding van het boeddhisme in Azië]]
|title=Het Boeddhisme in Taiwan
{{boeddhisme}}
|titlemode=append
==6e eeuw v.Chr.==
|keywords=Taiwan, boeddhisme, boeddha, boeddhistisch, Dharma, Pali-canon, Gautama, boeddhist, waarheden, soetra, sutta, Dhamma, meditatie, inzicht, Ivar Mol, Dharma-Lotus, mindfulness, India, Nepal
|description=de ontstaansgeschiedenis van het boeddhisme en de dagelijkse gebruiken van het boeddhisme in dit land. 
}}
{{Boeddhisme per land}}
==Taiwan==
[[File:Fo_Guang_Shan_Monastery_12.jpg|thumb|350px|Belangrijkste heiligdom van het Fo Guang Shan- klooster in de buurt van Kaohsiung]]
[[File:Kaohsiung_Fo_Guang_Shan_Buddha_Memorial_Centre_07.jpg|thumb|350px|Hoofdpad bij het Fo Guang Shan Buddha Museum]]
[[File:Taiwanese_Buddhist_Monk_Bamboo_Hat_Close.jpeg|thumb|350px|Taiwanese boeddhistische monnik met traditionele gewaden en een bamboehoed]]
Het [[boeddhisme]] is een van de belangrijkste religies van '''Taiwan'''. Taiwanezen beoefenen voornamelijk het Mahayana-boeddhisme, confucianistische principes, lokale praktijken en taoïstische traditie. Er zijn rollen voor religieuze specialisten uit zowel boeddhistische als taoïstische tradities bij speciale gelegenheden, zoals bij bevallingen en begrafenissen. Hiervan identificeert een kleiner aantal zich meer specifiek met de Chinese boeddhistische leringen en instellingen, zonder noodzakelijkerwijs praktijken uit andere Aziatische tradities te schuwen. Ongeveer 35% van de bevolking gelooft in het boeddhisme.


==Organisatie==
* 563 v.Chr. Geboorte van Siddhartha Gautama (de latere [[Gautama de Boeddha]])
----
* 523 v.Chr:


Taiwanese overheidsstatistieken onderscheiden het boeddhisme van het taoïsme en geven voor beide bijna evenveel cijfers. In 2005 telde de volkstelling 8 miljoen boeddhisten en 7,6 miljoen taoïsten, op een totale bevolking van 23 miljoen. Veel van de zelfverklaarde 'taoïsten' van Taiwan observeren in feite de meer syncretistische praktijken die verband houden met de traditionele Chinese religie die op het boeddhisme is gebaseerd. Zelfverklaarde boeddhisten kunnen ook aanhangers zijn van meer gelokaliseerde religies zoals Yiguandao, die ook de nadruk leggen op boeddhistische figuren zoals Guanyin of Maitreya en vegetarisme aanhangen.
* De [[verlichting]] van Gautama de Boeddha in [[Bodhgaya]]
* Geven van zijn eerste lezing in [[Sarnath]]
* Gautama de Boeddha wordt leraar


Onderscheidende kenmerken van het Taiwanese boeddhisme is de nadruk op de beoefening van vegetarisme, de invloed van het humanistische boeddhisme en de bekendheid van grote gecentraliseerde boeddhistische organisaties. Vier boeddhistische leraren die instellingen hebben opgericht die bijzonder invloedrijk zijn, worden in de volksmond de " vier hemelse koningen van het Taiwanese boeddhisme" genoemd, één voor elke hoofdrichting, met hun overeenkomstige instellingen die de " vier grote bergen " worden genoemd. Zij zijn:
==5e eeuw v.Chr.==
* 483 v.Chr:
* [[Parinibbana‎|Dood]] van Gautama de Boeddha
* Eerste boeddhistische [[concilie]]
* De [[Pali-canon]] wordt samengesteld
* Monniken verspreidden het boeddhisme in Noord-India
----
* 443 v. Chr. - De tweede boeddhistische concilie wordt bijeengeroepen door Kalasoka van de Shishunaga-dynastie en wordt gehouden in Vaishali. De sangha is verdeeld in de Sthaviravadins en de Mahasanghika's onder leiding van de monnik Mahādeva, voornamelijk de regelgeving binnen de sangha is een splijtzwam geworden, maar ook hoe er naar Gautama de boeddha (mens of god) gekeken dient te worden.


* Noord (Jinshan): Master Sheng-yen van Dharma Drum Mountain
==4e eeuw v.Chr.==
* Zuid (Dashu): Master Hsing Yun van Fo Guang Shan
* Oost (Hualien): Master Cheng Yen  van de Tzu Chi Foundation
* West (Nantou): Meester Wei Chueh (overleden 2016) van Chung Tai Shan (Mt. Nakadai)


Na de Chinese burgeroorlog kende het boeddhisme een snelle toename in populariteit in Taiwan, toegeschreven aan het economische wonder van Taiwan na de oorlog en verschillende grote boeddhistische organisaties die moderne waarden zoals gelijkheid, vrijheid en rede promoten, wat aantrekkelijk was voor de groeiende middenklasse van het land. Taiwanese boeddhistische instellingen staan ​​bekend om hun betrokkenheid bij de seculiere samenleving, waaronder het verstrekken van een aantal openbare goederen en diensten, zoals hogescholen, ziekenhuizen en rampenbestrijding.
* 322 v.Chr. - Boeddhistisch rijk onder Chandragupta Maurya
* ca. 324 v.Chr. - Pyrrho, een filosoof aan het hof van Alexander de Grote, leert elementen van de boeddhistische filosofie in India. Hij neemt delen van het boeddhisme op, met name de [[3 grote waarheden|3 kenmerken van het bestaan]], in zijn nieuwe filosofie van het pyrronisme, die hij in de hellenistische filosofie introduceert.
* 326 v.Chr. - Alexander de Grote bereikt Noordwest-India. De Indo-Griekse koninkrijken die in de nasleep ontstaan, hebben een grote invloed op de ontwikkeling van het boeddhisme.  
* ca. 300 v.Chr. - Opmerkelijke boeddhistische gemeenschap opgericht in Nagpur
* ca. 300 v.Chr. - Het boeddhisme komt aan in Zuidoost-Azië


==Geschiedenis==  
==3e eeuw v.Chr.==


Het boeddhisme werd in het tijdperk van het Nederlandse kolonialisme naar Taiwan gebracht door kolonisten uit de Chinese provincies Fujian en Guangdong. De Nederlanders, die Taiwan controleerden van 1624 tot 1663, ontmoedigden het boeddhisme, aangezien afgoderij destijds volgens de Nederlandse wet strafbaar was met openbare geseling en verbanning. In 1662 verdreef Koxinga de Nederlanders uit Taiwan. Zijn zoon Zheng Jing vestigde de eerste boeddhistische tempel in Taiwan. Gedurende deze periode was de boeddhistische praktijk niet alomtegenwoordig, met boeddhistische monniken die alleen begrafenis- en herdenkingsdiensten verrichtten.
* ca. 263 v.Chr. - Keizer Asoka bekeert zich tot het boeddhisme
* ca. 260 v.Chr. - Asoka verklaart het boeddhisme de officiële religie van het Mauryan-rijk
----
* 250 v.Chr:
* De 3e boeddhistische concilie, bijeengeroepen door [[Ashoka]] en voorgezeten door Moggaliputta-Tissa, stelt de Kathavatthu samen om de ketterse opvattingen en theorieën van sommige boeddhistische sekten te weerleggen. Edicten van Ashoka worden in zijn keizerrijk verdeeld ter ondersteuning van het boeddhisme
* na de 3e concilie ontstaat een scheuring in de sangha
* de boeddhisten die zich houden aan de oorspronkelijke geschriften verzamelen zich in het [[Theravada]] boeddhisme
* Ashoka stuurt verschillende boeddhistische missionarissen naar verre landen, tot aan China, het vasteland van Zuidoost-Azië en de Maleisische koninkrijken in het oosten en de Hellenistische koninkrijken in het westen, om hen het boeddhisme bekend te maken.
----
* 247 v.Chr. - De zoon van keizer Asoka, Mahinda, bekeert de koning van Sri Lanka tot het boeddhisme
* ca. 220 v.Chr. - Lo Yang klooster wordt boeddhistisch centrum
* ca. 200 v.Chr. - Boeddhistische grotwoningen gebouwd in Bhaja


Toen de Qing-dynastie in 1683 de controle over Taiwan overnam, kwamen grote aantallen monniken uit de provincies Fujian en Guangdong om tempels te stichten, vooral die gewijd aan Guanyin , en een aantal verschillende boeddhistische sekten bloeiden op. Het kloosterboeddhisme kwam echter pas in de 19e eeuw.
==2e eeuw v.Chr.==
* Begin van het Mahayana- boeddhisme
* Samenstelling van Prajnaparamita literatuur
-----
* 185 v.Chr. - Generaal Pushyamitra Shunga werpt het Maurya-rijk omver en vestigt het Shunga-rijk , er begint een golf van vervolging tegen het boeddhisme.
* 189 v.Chr. - Chinese vluchtelingen brengen het boeddhisme naar Vietnam
* ca. 185 v.Chr. - Begin van het Sunga-rijk; Boeddhisme onderdrukt
* ca. 100 v.Chr. - Vierde Boeddhistische Raad; samenstelling van Mahavibhasa


===Japanse periode===
==1e eeuw v.Chr.==
Tijdens de Japanse overheersing van Taiwan (1895–1945) kwamen veel Japanse boeddhistische scholen naar Taiwan om hun boeddhistische leerstellingen te verspreiden, zoals Kegon , Tendai , Shingon-boeddhisme , Rinzai-school , Sōtō , Jōdo shū , Jōdo Shinshū en [[Nichiren]]-boeddhisme . in dezelfde periode sloten de meeste boeddhistische tempels in Taiwan zich aan bij een van de drie centrale tempels:


* Noord (Keelung): Yueh-Mei-berg, opgericht door Master Shan-Hui (YoshiToshi)
* 17 v.Chr. - Schisma onder boeddhistische monniken in Sri Lanka
* Centrum (Miaoli): Fa-yun-tempel, opgericht door Master Chueh-li
* 35-32  v.Chr. - De volledige schriftuurlijke canon van de Theravada-school wordt voor het eerst opgeschreven op palmbladeren in het Pali bij de Aloka-grot, nabij Matale, Sri Lanka.
* Zuiden (Tainan): Kai-yuan-tempel, ook gesticht door Chueh-li
* ca. 50 v.Chr. - Indiase boeddhisten vestigen zich in Zuidoost-Azië


Als Japanse kolonie raakte Taiwan onder de invloed van het Japanse boeddhisme. Veel tempels ondervonden de druk om zich aan te sluiten bij Japanse geslachten, waaronder veel waarvan de status met betrekking tot het boeddhisme of het taoïsme onduidelijk was. (De nadruk op de Chinese volksreligie werd algemeen beschouwd als een vorm van protest tegen de Japanse overheersing.) Er werden pogingen gedaan om een ​​getrouwd priesterschap in te voeren (zoals in Japan). Deze konden geen wortel schieten, omdat de nadruk op vegetarisme en / of het celibaat van de kerk een ander middel voor anti-Japans protest werd.
==1e eeuw==
Twee boeddhistische monniken uit India komen in 68 aan aan bij het hof van keizer Ming (58-75) van de Han-dynastie. Ze genoten keizerlijke gunst en bleven verschillende boeddhistische teksten vertalen, waarvan er één, de 'Sutra van tweeënveertig secties', zelfs vandaag de dag nog steeds populair is.
-----
* 68 - Boeddhistische White Horse-tempel gebouwd
* 78 - Keizer Ming stuurt boeddhistische monniken naar India om geschriften te verwerven
* ca. 90 - Boeddhistische beelden gemaakt in Gandhara


===2e wereldoorlog===  
==2e eeuw==
Met de nederlaag van Japan in de Tweede Wereldoorlog, viel Taiwan onder de controle van Chiang Kai-shek's regering, wat resulteert in politieke druk. In 1949 vluchtte een aantal monniken op het vasteland samen met de strijdkrachten van Chiang naar Taiwan, waar ze een voorkeursbehandeling kregen van het nieuwe regime. Gedurende deze periode vielen boeddhistische instellingen onder het gezag van de door de regering gecontroleerde boeddhistische vereniging van de Republiek China. Oorspronkelijk opgericht in 1947, werd het gedomineerd door monniken van het "vasteland". Haar gezag begon af te nemen in de jaren zestig, toen onafhankelijke boeddhistische organisaties werden toegestaan; en vooral sinds de opheffing van de staat van beleg in Taiwan.


===Periode na de oorlog===
* ca. 100 - Het Mahayana-boeddhisme ontwikkelt zich in het zuiden van India
Het boeddhisme kende een snelle groei in Taiwan na de oorlog, die werd toegeschreven aan de immigratie van verschillende boeddhistische leraren uit het communistische China na de nederlaag van de nationalisten in de Chinese burgeroorlog en de groei van het humanistisch boeddhisme. 'Humanistisch boeddhisme' bevordert een directe relatie tussen boeddhistische gemeenschappen en de bredere samenleving. Ook bekend als sociaal geëngageerd boeddhisme, richt het zich op de verbetering van de samenleving door deel te nemen aan aspecten als milieubehoud. Humanistisch boeddhisme is het belangrijkste onderscheidende kenmerk van het moderne Taiwanese boeddhisme.
* ca. 100 - Het Theravada-boeddhisme is gevestigd in het zuiden van Birma
* ca. 127 - Kanishka, een boeddhist, wordt koning van de Kushans die de zijderoute beheersen
* ca. 147 - An Shigo vertaalt boeddhistische teksten van het Sanskriet naar het Chinees


Het humanistische boeddhisme vindt zijn oorsprong in de Chinese monnik Eerwaarde Taixu (1890-1947), die de voortdurende focus op ritueel en ceremonie wilde hervormen. Taixu promootte meer directe bijdragen aan de samenleving via de boeddhistische gemeenschap en had een belangrijke invloed op Meester Yin Shun , die algemeen wordt beschouwd als de figuur die het humanistische boeddhisme naar Taiwan bracht.
==3e eeuw==


Deze twee figuren waren de belangrijkste invloeden van de boeddhistische leraren die het moderne Taiwanese boeddhisme vormden. Een van de eerste particuliere netwerken van boeddhistische centra was die van Hsing Yun , die rechtstreeks door Taixu werd geïnspireerd. Hsing Yun bereikte voor het eerst populariteit via het nieuwe medium van radio-uitzendingen in de jaren vijftig en later door de publicatie van boeddhistische audio op grammofoonplaten , wat leidde tot de oprichting van Fo Guang Shan in 1967. Een andere belangrijke figuur was meester Cheng Yen, een directe leerling van Yin Shun, die Tzu Chi oprichtte, dat de grootste boeddhistische organisatie en liefdadigheidsinstelling van Taiwan zou worden.
* ca. 260 - Chinese boeddhisten beginnen bedevaarten te maken naar plaatsen die verband houden met de Boeddha
* 296 - De oudste nog bestaande Chinese boeddhistische tekst, de Zhu Fo Yao Ji Jing


In de jaren tachtig drongen boeddhistische leiders er bij het Taiwanese ministerie van Onderwijs op aan om verschillende beleidsmaatregelen te versoepelen om de organisatie van een boeddhistische universiteit te verhinderen. Het uiteindelijke resultaat was dat in de jaren negentig - gelijk met de bijdragen die mogelijk werden gemaakt door de ' wondereconomie ' van Taiwan - niet één maar een half dozijn van dergelijke scholen ontstond, elk geassocieerd met een andere boeddhistische leider. Onder hen waren Tzu Chi University , Hsuan-Chuang University , Huafan University , Fo Guang University , Nanhua University en Dharma Drum Buddhist College​ De voorschriften van het ministerie van Onderwijs verbieden erkende hogescholen en universiteiten om religieuze overtuiging of praktijk te eisen, en deze instellingen lijken daarom weinig te verschillen van andere van hun rang. (Diploma's verleend door seminaries, waarvan Taiwan er enkele tientallen heeft, worden niet erkend door de regering.) In een omkering van de oudere historische relatie zouden deze Taiwanese boeddhisten later in de eeuw een rol spelen bij de heropleving van het boeddhisme op het vasteland van China.
==4e eeuw==
* ca. 300 - Opkomst van het Vajrayana-boeddhisme
* 347 - Eerste vertaling van boeddhistische teksten in het Chinees
* ca. 350 - Dunhuang wordt een boeddhistisch centrum
* 350 - Boeddhistische filosofie en kunst floreren onder de Gupta-dynastie in India
* ca. 366 - Een visioen inspireert een Chinese monnik om de grotten van duizend boeddha's te bouwen
* 372 - Het boeddhisme arriveert in Korea
* 372 - Chinese monniken brengen het boeddhisme naar Korea
* 399 - De Chinese boeddhistische monnik Faxian vertrekt van China naar India langs de zijderoute


In 2001 opende Meester Hsin Tao het Museum van Wereldreligies in New Taipei. Naast exposities over tien verschillende wereldreligies, toont het museum ook "Avatamsaka World", een model dat de Avatamsaka Sutra illustreert.
==5e eeuw==


==Ontwikkeling van de Vajrayana scholen==
* ca. 400 - Er zijn ongeveer 2 miljoen boeddhisten en 30.000 kloosters in China
* ca. 425 - Het boeddhisme arriveert op Sumatra
In de afgelopen decennia is het Vajrayana-boeddhisme in populariteit toegenomen in Taiwan, aangezien Tibetaanse lama's van de vier grote Tibetaanse scholen (Kagyu, Nyingma, Sakya en Gelug) het eiland hebben bezocht, waaronder de 14e Dalai Lama, die het eiland driemaal bezocht in 1997, 2001. en 2009.
* 485 - Monniken uit Gandhara brengen het boeddhisme naar Fusang, misschien wel Japan
* 495 - Shaolin boeddhistische tempel opgericht


De Koyasan Shingon- sekte in Japan onderhoudt ook haar eigen oefencentra en tempels in Taiwan, waarvan sommige historisch gesticht zijn tijdens de Japanse periode van de Taiwanese geschiedenis, terwijl andere werden opgericht in het post-WO II-tijdperk om een ​​orthodoxe esoterische boeddhist te herstellen. geslacht dat lang werd geëlimineerd tijdens de Tang-dynastie.
== 6e eeuw==
* ca. 510 - Birma neemt het Theravada-boeddhisme over
* 517 - Keizer Wudi bekeert zich tot het boeddhisme
* 527 - Korea accepteert het boeddhisme
* 530 - Taoïstische T'an-luan bekeert zich tot het boeddhisme; wordt leider van de Ching'tu-school
* ca. 540 - Het boeddhisme verliest zijn invloed in India
* 552 - Het boeddhisme komt Japan binnen vanuit Korea
* ca. 570 - Zhiyi classificeert de leerstellingen van het Chinese boeddhisme
* 572 - Prince Shotoku sponsort het boeddhisme in Japan
* ca. 580 - Boeddhistische missionarissen introduceren bloemschikken in Japan


==Snelle groei in de late 20e eeuw==  
==7e eeuw==


Statistieken van het ministerie van Binnenlandse Zaken laten zien dat de boeddhistische bevolking van Taiwan groeide van 800.000 in 1983 tot 4,9 miljoen in 1995, een toename van 600 procent. Daarentegen groeide de bevolking in dezelfde periode met ongeveer twaalf procent. Bovendien steeg in dezelfde periode het aantal geregistreerde boeddhistische tempels van 1.157 tot 4.020, en het aantal monniken en nonnen steeg met 9.300 monniken en nonnen, vergeleken met 3.470 in 1983.
* 606 - Harsha heerst over Noord-India, bekeert zich tot het Mahayana-boeddhisme
* 607 - Japanse monniken halen boeddhistische geschriften uit China
* 629 - De Chinese pelgrim Xuanzang creëert belangrijke verslagen van het boeddhisme in India na zijn verval
* 645 - Het boeddhisme arriveert in [[Tibetaans boeddhisme|Tibet]]
* ca. 650 - Zuiver Landboeddhisme onderwezen door Shan-tao
* ca. 650 - Dood van koning Songsten Gampo van Tibet, wiens vrouwen het boeddhisme in Tibet vestigen
* ca. 670 - Geboorte van Gyogi, een monnik die het boeddhisme zal helpen aan populariteit te winnen in Japan


Geleerden schrijven deze trend toe aan een aantal unieke factoren in Taiwan, waaronder de activiteit van de verschillende charismatische leraren die in deze tijd actief waren, evenals de migratie van vrome lekenboeddhisten die op de vlucht waren voor religieuze vervolging op het vasteland van China. Bovendien waren verschillende functionarissen in de regering van Chiang Kai-Shek toegewijde boeddhisten die het boeddhisme hielpen ondersteunen toen de vluchtende boeddhistische leiders in Taiwan aankwamen. Andere factoren die wetenschappers noemen voor de snelle groei zijn onder meer een algemene zoektocht naar identiteit onder Taiwanese burgers, toegenomen verstedelijking en een gevoel van isolatie in een steeds onpersoonlijker wordende samenleving.
==8e eeuw==


De groei van het boeddhisme nam het sterkst toe aan het eind van de jaren tachtig, toen de Taiwanese regering veel liberaler werd. Naast maatschappelijke invloeden zijn er ook een aantal ontwikkelingen geweest als het gaat om de boeddhistische gemeenschap. De modernisering van Taiwan viel samen met de opkomst van het humanistisch boeddhisme. De groei van het boeddhisme in Taiwan werd aangevoerd door een aantal organisaties die zich in deze periode ontwikkelden onder leiding van verschillende leraren die een sociaal geëngageerde benadering volgden in overeenstemming met de humanistische boeddhistische filosofie. Naarmate boeddhistische groepen meer betrokken raken bij het dagelijkse leven van mensen, is er een algemene druk geweest om de leerstellingen van het boeddhisme relevanter en toepasbaarder te maken voor moderne kwesties zoals milieubescherming, mensenrechten en stressmanagement. Deze ontwikkelingen hielpen bij het creëren van een beeld van het boeddhisme als zeer relevant in de moderne wereld voor de Taiwanese bevolking.
* 710 - Nara wordt de hoofdstad van Japan; Het boeddhisme wint aan invloed
* 713 - De bouw begint op de gigantische Boeddha van Leshan
* 752 - Groot Boeddhabeeld opgericht


Snelle economische groei en algemene welvaart zijn ook een belangrijke factor geweest voor het boeddhisme in Taiwan. Naarmate mensen tijdbesparende goederen aanschaffen, zoals auto's en apparaten, kan er extra tijd worden besteed aan een activiteit die kan bijdragen aan het geven van betekenis of een doel aan het leven van mensen. Er wordt gespeculeerd dat dit het geval is in Taiwan, waar mensen zoeken naar diepere bevrediging die verder gaat dan het onmiddellijke en het materialistische. Door de economische welvaart zijn donaties en vrijwilligerswerk in een aantal Taiwanese gemeenschappen toegenomen.
==9e eeuw==


Terwijl andere religieuze groeperingen, zoals christelijke kerken , soortgelijke benaderingen volgden en veel van dezelfde maatschappelijke voordelen hadden in Taiwan tijdens deze periode van boeddhistische heropleving, was een groot voordeel dat het boeddhisme lang een rol had gespeeld in de Chinese geschiedenis en cultuur. Groepen zoals christelijke kerken werden als buitenlands beschouwd en daarom had het boeddhisme een veel grotere aantrekkingskracht op de jonge mensen in Taiwan in die tijd die op zoek waren naar een gevoel van etnische identiteit en om te voorzien in de ideologische behoeften van het meer sociaal bewuste publiek toen Taiwan moderniseerde. Een ander voordeel dat het boeddhisme had ten opzichte van andere religieuze groepen, was dat de groei van het boeddhisme in Taiwan voornamelijk werd geleid door grote boeddhistische organisaties zoals Tzu Chi en Fo Guang Shan.​ Organisaties zoals deze werden geleid door charismatische leiders zoals de Vier Hemelse Koningen en de grootte van de organisaties maakte grootschalige fondsenwerving en openbare evenementen mogelijk, waardoor de grote boeddhistische organisaties een voorsprong kregen in termen van middelen en publiciteit. Bovendien stonden de meeste van de hedendaagse Taiwanese boeddhistische organisaties die de heropleving leidden bekend om hun gebruik van moderne technologie om de massa aan te spreken, en sommigen stonden erom bekend dat ze destijds opkwamen voor populaire progressieve doelen.
* ca. 804 - Tendai en Shingon-boeddhisme opgericht
* ca. 840 - Koning Langdarma vervolgt boeddhisten in Tibet
* 843 - Vervolging van boeddhisten onder keizer Wuzong
* 845 - Het confucianisme maakte de staatsideologie van China; Boeddhisme en christendom zijn verboden


Aanzienlijke financiering en een meer liberale benadering van religie zorgden ervoor dat volksreligies en met name het boeddhisme in het naoorlogse tijdperk floreerden in Taiwan. Dit staat in contrast met de strenge beperkingen waarmee het boeddhisme en de religie tussen 1949-1978 op het vasteland van China werden geconfronteerd. Het boeddhisme werd onder meer gezien als een aspect van de Chinese cultuur dat de natie tegenhield. Veel monniken en nonnen werden gedwongen hun kloosterleven op te geven en deel uit te maken van de algemene samenleving. Pas in 1978 kon het boeddhisme weer opduiken op het vasteland van China . De veel verschillende omgeving in Taiwan zorgde ervoor dat het boeddhisme sinds het einde van de 20e eeuw een zeer belangrijke religieuze aanwezigheid in Taiwan had. Veel geleerden beschouwen Taiwan nu als het centrum van het Chinese boeddhisme met veel scholen, tempels en heiligdommen die over het hele eiland zijn opgericht door vele prominente boeddhistische leiders.
==10e eeuw==


[[categorie: Boeddhisme per land]]
* ca. 900 - Jain-tempels gemaakt naast hindoeïstische en boeddhistische tempels in Ellora
* 971 - De Song-dynastie geeft opdracht tot het drukken van de volledige boeddhistische canon met gebruik van 130.000 gebeeldhouwde houtblokken
 
==11e eeuw==
 
* 1023 - Pure Land-boeddhisme begint in Japan
* 1042 - De Indiase boeddhistische leraar Atisa wordt uitgenodigd om in Tibet te prediken; begin van de tweede groeiperiode van het Tibetaans boeddhisme
* 1044 - Koning Anawratha van Bagan bekeert Birma tot het Theravada-boeddhisme; begint tempels te bouwen
* 1057 - Birmese overwinningen in Noord-Thailand versterken daar het boeddhisme
 
==12e eeuw==
 
* 1100 - Vervolging van boeddhisten onder Song-keizer Huizong
* 1123 - Dood van Milaraspa, de wonderbaarlijke Tibetaans-boeddhistische monnik en dichter
* ca. 1150 - Gouden eeuw van boeddhistische kunst in Birma
* 1181 - Koning Jayavarman VII, een boeddhist, wordt koning van het Khmer-rijk; bouwt Bayon-tempel in Angkor
* 1190 - Bagan keert na een periode van anarchie terug naar de Theravada-boeddhistische heerschappij
* 1197 - Boeddhistische universiteit in [[Rajgir|Nalanda]] vernietigd door moslims
 
==13e eeuw==
 
* 1215 - Het tantrisch boeddhisme wordt een periode van Mongoolse heerschappij in China geïntroduceerd
* ca. 1220 - Zenboeddhisme werd vanuit China in Japan geïntroduceerd door monnik Eisai
* ca. 1238 - Het nieuwe Thaise koninkrijk Sukhothai maakt het Theravada-boeddhisme tot staatsgodsdienst
* 1283 - De traditie van het zoeken naar reïncarnaties van leiders begint onder Tibetaanse Black Hat-boeddhisten
* 1295 - De Mongoolse leider Ghazan Khan bekeert zich tot de islam; het rijk steunde vroeger het tantrisch boeddhisme
 
==14e eeuw==
 
* ca. 1350 - Cambodja neemt het Theravada boeddhisme over
* 1384 - Koning Lu Thai wordt tot boeddhistische monnik gewijd
 
==15e eeuw==
 
* 1409 - Tsong-kha-pa sticht de eerste van drie grote boeddhistische kloosters in Tibet
* 1484 - Shogun Yoshimasa introduceert de theeceremonie, die sterk wordt beïnvloed door het zenboeddhisme
* 1488 - Jodo Shinshu-boeddhisten doden een feodale landeigenaar en beginnen een periode van geweld met de heersende klassen
 
==17e eeuw==
 
* 1629 - Vertaling van boeddhistische teksten in het Mongools
 
==18e eeuw==
 
* 1725 - Isida Baigan richt de Shingaku-religie op, gebaseerd op Shinto, boeddhistische en confucianistische elementen
* 1785 - Tempel van de Smaragdgroene Boeddha gebouwd in Bangkok
* 1796 - White Lotus Rebellion, geïnspireerd door de aanstaande terugkeer van de Boeddha, tegen de Qing-dynastie
 
==19e eeuw==
 
* 1819 - Boeddhistische grotten bij Ajanta herontdekt door Britse soldaten
* ca. 1860 - Heropleving van het boeddhisme samen met een groeiend nationalisme in Sri Lanka
* 1871 - Vijfde Boeddhistische Raad
* 1879 - Koning van Burma geeft opdracht tot nieuwe editie van Pali Canon; heeft het gegraveerd op 729 stèles bij een boeddhistisch klooster
* 1882 - Jade Boeddhatempel opgericht, geïnspireerd door twee jade Boeddhabeelden geïmporteerd uit Birma
* 1899 - Gordon Douglas wordt de eerste westerling die in het Theravada-boeddhisme wordt gewijd
 
==20e eeuw==
 
* 1900 - Het shintoïsme werd in Japan hersteld als onderdeel van een poging om de boeddhistische invloed te beperken
* 1930 - Soka Gakkai, gevestigd in het [[Nichiren]]-boeddhisme, opgericht in Japan
* 1949 - Boeddhisten krijgen enige controle over de plaats van de Verlichting van de Boeddha in de Mahabodhi-tempel
* 1956 - De hindoeïstische leider BR Ambedkar bekeert zich samen met 350.000 volgers tot het boeddhisme, waardoor de neo-boeddhistische beweging ontstaat
* 1963 - De boeddhistische monnik Thich Quang Durc verbrandt zichzelf om te protesteren tegen de onderdrukking van het boeddhisme door de regering
* 1966 - World Buddhist Sangha Council probeert de eenheid tussen het Mahayana en het Theravada-boeddhisme te verbeteren
* 1975 - Communisten onder Pol Pot proberen het boeddhisme in Cambodja uit te roeien door tempels te vernietigen en monniken te vermoorden
* 1992 - Reusachtig standbeeld van de Boeddha gebouwd op een eiland in Hyderabad, India
 
==21e eeuw==
 
* 2001 - Vernietiging van 6e-eeuwse staande Boeddhabeelden in Bamiyan door het Taliban-regime
* 2006 - Eerste Boeddhistische Wereldforum
* 2007 - Boeddhistische monniken en nonnen leiden protesten tegen het militaire bewind in Birma
 
[[categorie: boeddhisme]]

Huidige versie van 30 sep 2023 om 08:42

verspreiding van het boeddhisme in Azië

6e eeuw v.Chr.


  • 523 v.Chr:

5e eeuw v.Chr.

  • 483 v.Chr:
  • Dood van Gautama de Boeddha
  • Eerste boeddhistische concilie
  • De Pali-canon wordt samengesteld
  • Monniken verspreidden het boeddhisme in Noord-India

  • 443 v. Chr. - De tweede boeddhistische concilie wordt bijeengeroepen door Kalasoka van de Shishunaga-dynastie en wordt gehouden in Vaishali. De sangha is verdeeld in de Sthaviravadins en de Mahasanghika's onder leiding van de monnik Mahādeva, voornamelijk de regelgeving binnen de sangha is een splijtzwam geworden, maar ook hoe er naar Gautama de boeddha (mens of god) gekeken dient te worden.

4e eeuw v.Chr.

  • 322 v.Chr. - Boeddhistisch rijk onder Chandragupta Maurya
  • ca. 324 v.Chr. - Pyrrho, een filosoof aan het hof van Alexander de Grote, leert elementen van de boeddhistische filosofie in India. Hij neemt delen van het boeddhisme op, met name de 3 kenmerken van het bestaan, in zijn nieuwe filosofie van het pyrronisme, die hij in de hellenistische filosofie introduceert.
  • 326 v.Chr. - Alexander de Grote bereikt Noordwest-India. De Indo-Griekse koninkrijken die in de nasleep ontstaan, hebben een grote invloed op de ontwikkeling van het boeddhisme.
  • ca. 300 v.Chr. - Opmerkelijke boeddhistische gemeenschap opgericht in Nagpur
  • ca. 300 v.Chr. - Het boeddhisme komt aan in Zuidoost-Azië

3e eeuw v.Chr.

  • ca. 263 v.Chr. - Keizer Asoka bekeert zich tot het boeddhisme
  • ca. 260 v.Chr. - Asoka verklaart het boeddhisme de officiële religie van het Mauryan-rijk

  • 250 v.Chr:
  • De 3e boeddhistische concilie, bijeengeroepen door Ashoka en voorgezeten door Moggaliputta-Tissa, stelt de Kathavatthu samen om de ketterse opvattingen en theorieën van sommige boeddhistische sekten te weerleggen. Edicten van Ashoka worden in zijn keizerrijk verdeeld ter ondersteuning van het boeddhisme
  • na de 3e concilie ontstaat een scheuring in de sangha
  • de boeddhisten die zich houden aan de oorspronkelijke geschriften verzamelen zich in het Theravada boeddhisme
  • Ashoka stuurt verschillende boeddhistische missionarissen naar verre landen, tot aan China, het vasteland van Zuidoost-Azië en de Maleisische koninkrijken in het oosten en de Hellenistische koninkrijken in het westen, om hen het boeddhisme bekend te maken.

  • 247 v.Chr. - De zoon van keizer Asoka, Mahinda, bekeert de koning van Sri Lanka tot het boeddhisme
  • ca. 220 v.Chr. - Lo Yang klooster wordt boeddhistisch centrum
  • ca. 200 v.Chr. - Boeddhistische grotwoningen gebouwd in Bhaja

2e eeuw v.Chr.

  • Begin van het Mahayana- boeddhisme
  • Samenstelling van Prajnaparamita literatuur

  • 185 v.Chr. - Generaal Pushyamitra Shunga werpt het Maurya-rijk omver en vestigt het Shunga-rijk , er begint een golf van vervolging tegen het boeddhisme.
  • 189 v.Chr. - Chinese vluchtelingen brengen het boeddhisme naar Vietnam
  • ca. 185 v.Chr. - Begin van het Sunga-rijk; Boeddhisme onderdrukt
  • ca. 100 v.Chr. - Vierde Boeddhistische Raad; samenstelling van Mahavibhasa

1e eeuw v.Chr.

  • 17 v.Chr. - Schisma onder boeddhistische monniken in Sri Lanka
  • 35-32 v.Chr. - De volledige schriftuurlijke canon van de Theravada-school wordt voor het eerst opgeschreven op palmbladeren in het Pali bij de Aloka-grot, nabij Matale, Sri Lanka.
  • ca. 50 v.Chr. - Indiase boeddhisten vestigen zich in Zuidoost-Azië

1e eeuw

Twee boeddhistische monniken uit India komen in 68 aan aan bij het hof van keizer Ming (58-75) van de Han-dynastie. Ze genoten keizerlijke gunst en bleven verschillende boeddhistische teksten vertalen, waarvan er één, de 'Sutra van tweeënveertig secties', zelfs vandaag de dag nog steeds populair is.


  • 68 - Boeddhistische White Horse-tempel gebouwd
  • 78 - Keizer Ming stuurt boeddhistische monniken naar India om geschriften te verwerven
  • ca. 90 - Boeddhistische beelden gemaakt in Gandhara

2e eeuw

  • ca. 100 - Het Mahayana-boeddhisme ontwikkelt zich in het zuiden van India
  • ca. 100 - Het Theravada-boeddhisme is gevestigd in het zuiden van Birma
  • ca. 127 - Kanishka, een boeddhist, wordt koning van de Kushans die de zijderoute beheersen
  • ca. 147 - An Shigo vertaalt boeddhistische teksten van het Sanskriet naar het Chinees

3e eeuw

  • ca. 260 - Chinese boeddhisten beginnen bedevaarten te maken naar plaatsen die verband houden met de Boeddha
  • 296 - De oudste nog bestaande Chinese boeddhistische tekst, de Zhu Fo Yao Ji Jing

4e eeuw

  • ca. 300 - Opkomst van het Vajrayana-boeddhisme
  • 347 - Eerste vertaling van boeddhistische teksten in het Chinees
  • ca. 350 - Dunhuang wordt een boeddhistisch centrum
  • 350 - Boeddhistische filosofie en kunst floreren onder de Gupta-dynastie in India
  • ca. 366 - Een visioen inspireert een Chinese monnik om de grotten van duizend boeddha's te bouwen
  • 372 - Het boeddhisme arriveert in Korea
  • 372 - Chinese monniken brengen het boeddhisme naar Korea
  • 399 - De Chinese boeddhistische monnik Faxian vertrekt van China naar India langs de zijderoute

5e eeuw

  • ca. 400 - Er zijn ongeveer 2 miljoen boeddhisten en 30.000 kloosters in China
  • ca. 425 - Het boeddhisme arriveert op Sumatra
  • 485 - Monniken uit Gandhara brengen het boeddhisme naar Fusang, misschien wel Japan
  • 495 - Shaolin boeddhistische tempel opgericht

6e eeuw

  • ca. 510 - Birma neemt het Theravada-boeddhisme over
  • 517 - Keizer Wudi bekeert zich tot het boeddhisme
  • 527 - Korea accepteert het boeddhisme
  • 530 - Taoïstische T'an-luan bekeert zich tot het boeddhisme; wordt leider van de Ching'tu-school
  • ca. 540 - Het boeddhisme verliest zijn invloed in India
  • 552 - Het boeddhisme komt Japan binnen vanuit Korea
  • ca. 570 - Zhiyi classificeert de leerstellingen van het Chinese boeddhisme
  • 572 - Prince Shotoku sponsort het boeddhisme in Japan
  • ca. 580 - Boeddhistische missionarissen introduceren bloemschikken in Japan

7e eeuw

  • 606 - Harsha heerst over Noord-India, bekeert zich tot het Mahayana-boeddhisme
  • 607 - Japanse monniken halen boeddhistische geschriften uit China
  • 629 - De Chinese pelgrim Xuanzang creëert belangrijke verslagen van het boeddhisme in India na zijn verval
  • 645 - Het boeddhisme arriveert in Tibet
  • ca. 650 - Zuiver Landboeddhisme onderwezen door Shan-tao
  • ca. 650 - Dood van koning Songsten Gampo van Tibet, wiens vrouwen het boeddhisme in Tibet vestigen
  • ca. 670 - Geboorte van Gyogi, een monnik die het boeddhisme zal helpen aan populariteit te winnen in Japan

8e eeuw

  • 710 - Nara wordt de hoofdstad van Japan; Het boeddhisme wint aan invloed
  • 713 - De bouw begint op de gigantische Boeddha van Leshan
  • 752 - Groot Boeddhabeeld opgericht

9e eeuw

  • ca. 804 - Tendai en Shingon-boeddhisme opgericht
  • ca. 840 - Koning Langdarma vervolgt boeddhisten in Tibet
  • 843 - Vervolging van boeddhisten onder keizer Wuzong
  • 845 - Het confucianisme maakte de staatsideologie van China; Boeddhisme en christendom zijn verboden

10e eeuw

  • ca. 900 - Jain-tempels gemaakt naast hindoeïstische en boeddhistische tempels in Ellora
  • 971 - De Song-dynastie geeft opdracht tot het drukken van de volledige boeddhistische canon met gebruik van 130.000 gebeeldhouwde houtblokken

11e eeuw

  • 1023 - Pure Land-boeddhisme begint in Japan
  • 1042 - De Indiase boeddhistische leraar Atisa wordt uitgenodigd om in Tibet te prediken; begin van de tweede groeiperiode van het Tibetaans boeddhisme
  • 1044 - Koning Anawratha van Bagan bekeert Birma tot het Theravada-boeddhisme; begint tempels te bouwen
  • 1057 - Birmese overwinningen in Noord-Thailand versterken daar het boeddhisme

12e eeuw

  • 1100 - Vervolging van boeddhisten onder Song-keizer Huizong
  • 1123 - Dood van Milaraspa, de wonderbaarlijke Tibetaans-boeddhistische monnik en dichter
  • ca. 1150 - Gouden eeuw van boeddhistische kunst in Birma
  • 1181 - Koning Jayavarman VII, een boeddhist, wordt koning van het Khmer-rijk; bouwt Bayon-tempel in Angkor
  • 1190 - Bagan keert na een periode van anarchie terug naar de Theravada-boeddhistische heerschappij
  • 1197 - Boeddhistische universiteit in Nalanda vernietigd door moslims

13e eeuw

  • 1215 - Het tantrisch boeddhisme wordt een periode van Mongoolse heerschappij in China geïntroduceerd
  • ca. 1220 - Zenboeddhisme werd vanuit China in Japan geïntroduceerd door monnik Eisai
  • ca. 1238 - Het nieuwe Thaise koninkrijk Sukhothai maakt het Theravada-boeddhisme tot staatsgodsdienst
  • 1283 - De traditie van het zoeken naar reïncarnaties van leiders begint onder Tibetaanse Black Hat-boeddhisten
  • 1295 - De Mongoolse leider Ghazan Khan bekeert zich tot de islam; het rijk steunde vroeger het tantrisch boeddhisme

14e eeuw

  • ca. 1350 - Cambodja neemt het Theravada boeddhisme over
  • 1384 - Koning Lu Thai wordt tot boeddhistische monnik gewijd

15e eeuw

  • 1409 - Tsong-kha-pa sticht de eerste van drie grote boeddhistische kloosters in Tibet
  • 1484 - Shogun Yoshimasa introduceert de theeceremonie, die sterk wordt beïnvloed door het zenboeddhisme
  • 1488 - Jodo Shinshu-boeddhisten doden een feodale landeigenaar en beginnen een periode van geweld met de heersende klassen

17e eeuw

  • 1629 - Vertaling van boeddhistische teksten in het Mongools

18e eeuw

  • 1725 - Isida Baigan richt de Shingaku-religie op, gebaseerd op Shinto, boeddhistische en confucianistische elementen
  • 1785 - Tempel van de Smaragdgroene Boeddha gebouwd in Bangkok
  • 1796 - White Lotus Rebellion, geïnspireerd door de aanstaande terugkeer van de Boeddha, tegen de Qing-dynastie

19e eeuw

  • 1819 - Boeddhistische grotten bij Ajanta herontdekt door Britse soldaten
  • ca. 1860 - Heropleving van het boeddhisme samen met een groeiend nationalisme in Sri Lanka
  • 1871 - Vijfde Boeddhistische Raad
  • 1879 - Koning van Burma geeft opdracht tot nieuwe editie van Pali Canon; heeft het gegraveerd op 729 stèles bij een boeddhistisch klooster
  • 1882 - Jade Boeddhatempel opgericht, geïnspireerd door twee jade Boeddhabeelden geïmporteerd uit Birma
  • 1899 - Gordon Douglas wordt de eerste westerling die in het Theravada-boeddhisme wordt gewijd

20e eeuw

  • 1900 - Het shintoïsme werd in Japan hersteld als onderdeel van een poging om de boeddhistische invloed te beperken
  • 1930 - Soka Gakkai, gevestigd in het Nichiren-boeddhisme, opgericht in Japan
  • 1949 - Boeddhisten krijgen enige controle over de plaats van de Verlichting van de Boeddha in de Mahabodhi-tempel
  • 1956 - De hindoeïstische leider BR Ambedkar bekeert zich samen met 350.000 volgers tot het boeddhisme, waardoor de neo-boeddhistische beweging ontstaat
  • 1963 - De boeddhistische monnik Thich Quang Durc verbrandt zichzelf om te protesteren tegen de onderdrukking van het boeddhisme door de regering
  • 1966 - World Buddhist Sangha Council probeert de eenheid tussen het Mahayana en het Theravada-boeddhisme te verbeteren
  • 1975 - Communisten onder Pol Pot proberen het boeddhisme in Cambodja uit te roeien door tempels te vernietigen en monniken te vermoorden
  • 1992 - Reusachtig standbeeld van de Boeddha gebouwd op een eiland in Hyderabad, India

21e eeuw

  • 2001 - Vernietiging van 6e-eeuwse staande Boeddhabeelden in Bamiyan door het Taliban-regime
  • 2006 - Eerste Boeddhistische Wereldforum
  • 2007 - Boeddhistische monniken en nonnen leiden protesten tegen het militaire bewind in Birma