Individuele yoga

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Yoga
Individuele yoga
Yoga opleiding
ChakraLayers.jpg

Individuele yoga

achterover liften
de beer geniet van de zon
de beer schuift over het ijs
de beer speelt
het stokstaartje kijkt
de benen van de reiger II
de dans van de ooievaar
de egel op zijn rug
het liften van het been
de flirt van de tortelduif
de jonge beer speelt
de kaars
de loop van de panter
de panter nadert zijn prooi
de papagaai speelt
de sprong van de panter
de vissende lepelaar
de wassende beer
de zit van de cobra
de zit van de kikker
de zit van de vogel
fietsen
het draaien van de tortelduif
het gakken van de tortelduif
het klappen van de vleugels
het schudden van de wolf
het uitrekken van de wolf
horizontaal liften
liften vanuit het bekken
slangendans
zijwaarts liften
Aum Om dark red circle hollow tomato.svg

De individuele yoga binnen de Kum-nye tantra wordt altijd in series uitgevoerd. In 1 serie zitten meerdere opeenvolgende yoga oefeningen met een logische volgorde. Natuurlijk ben je altijd vrij om een serie naar eigen inzicht uit te breiden of in te korten of aan te passen. Hoewel er overeenkomsten zijn is de yoga binnen de Kum nye tantra yoga anders als binnen de Kum nye yoga , welke in het westen is geïntroduceerd door Tarthang Tulku . Beide zijn zeer effectief maar hebben allebei een ander doel.

Doel van de Kum-nye yoga

  • rust in het fysieke en energetische lichaam krijgen (1e transformatie). Tevens een betere lichaamhouding en lenigheid creëren en zodoende zorgen voor een betere zithouding tijdens de meditatie en de massage
  • kalapã’s vinden en oplossen (2e transformatie). Voornamelijk de Vishna oefeningen zorgen voor een helder inzicht waar de kalapã’s zitten
  • inzicht krijgen in de herkomst van de kalãpa (3e transformatie). Dit zal altijd gepaard gaan met meditatie, en dan de inzichtmeditaties vipassana en tenang
  • inzicht krijgen in de werking van zowel het fysieke als het energetische lichaam, dit inzicht vergemakkelijkt de massage en de ]]duo-yoga]] enorm.

De Kum-nye yoga kent voorbereidende en de Vishna oefeningen waarin de voorbereidende oefeningen je voorbereiden om de Vishna’s te kunnen uitvoeren. De achterliggende filosofie is dat elke lichamelijk ongemak wordt veroorzaakt door een energetische kalapã welk uiteindelijk zijn herkomst heeft in een conditionering (sillã). Yoga is een indicator van kalapã’s in het lichaam, mocht deze aanwezig zijn dan zal deze de reden zijn dat bepaalde yoga houdingen niet volledig uitgevoerd kunnen worden. Andersom gezegd; kan je een yogahouding niet uitvoeren dan betekend dit bijna altijd dat er een kalãpa op het energetische lichaam aanwezig is. Ik zeg “bijna altijd”, het kan voorkomen dat de yogahouding niet uitgevoerd kan worden door enkel en alleen een fysieke beperking (“de benen van de reiger” kan maar deels uitgevoerd worden als je maar 1 been hebt). Het aandragen van een fysieke beperking wordt echter te vaak als argument c.q. smoes aangedragen:

  • leeftijd is nooit een argument om een yogahouding niet te kunnen
  • ervaring is niet nodig
  • natuurlijk is yoga lastig bij spit, bekkeninstabiliteit en hernia, maar hoe kom je aan deze fysieke beperkingen?

Natuurlijk, het fysieke lichaam zal zich moeten trainen, spieren zullen opgerekt worden, pezen zullen elastischer worden en de ademhaling zal dieper en smaller gaan worden, maar dit is allemaal te leren. Indien iemand gedurende maximaal 4 maanden een bewuste yogaoefening dagelijks beoefend zal na deze periode de oefening probleemloos beoefend kunnen worden mits er geen energetische kalãpa aanwezig is. Het is de energetische en niet de fysieke kalãpa die ervoor zorgt dat een yogaoefening niet uitgevoerd kan worden, dit zal gelden voor 98% van de bevolking ongeacht leeftijd, ziektebeeld, ras, geslacht, ervaring of welk argument je maar kunt verzinnen echter, je moet het wel doen. Elke dag, gedurende ongeveer 20 minuten.

Doe de yoga bij voorkeur geheel ontkleedt en zonder sieraden.

Hoe pak je een training op

  • train yogaoefeningen zowel op fysiek als op energetisch niveau (doe de oefening meditatief) en blijf deze oefeningen elke dag doen, totdat je geen enkele spierpijn of ander ongemak meer ervaart (doorgaans duurt dit 2 á 3 weken). De meeste mensen zijn geneigd om de oefening te stoppen zodra er spierpijn optreedt en pas weer te beginnen als de spierpijn over is. Als je dit herhaaldelijk doet zul je merken dat je de bewuste yoga oefening steeds minder goed kunt uitoefenen. Dit komt doordat tijdens de rustperiode spierweefsel de gelegenheid krijgt “vol te lopen” met glycogeen en eiwitten wat een spier, in verhouding, korter maakt wat ervoor zorgt dat je de stretch-oefeningen van de yoga minder diep kunt uitoefenen. Door dagelijks dezelfde yoga oefeningen te beoefenen, ook als er spierpijn is, voorkom je dit “vol lopen” en kan je de spier, in verhouding, langer maken waardoor je steeds dieper komt.
  • zodra de bewuste oefening geen spierpijn meer oplevert kan je in je dagelijkse sessie een nieuwe oefening opnemen, blijf ook deze dagelijks beoefenen totdat deze geen spierpijn meer oplevert.
  • wissel de oefeningen (die geen spierpijn meer opleveren) af maar beoefen ze wel 2 á 3 keer per week.
  • als je een yogahouding aanneemt, doe dat maximaal 20-30 seconde en ontspan 2 á 3 seconde. Herhaal de houding 3 maal
  • indien mogelijk, doe elke yoga houding met een holle rug
  • vibreer zoveel mogelijk in de verschillende houdingen. Zorg voor een zo groot mogelijke druk en stretch en door het vibreren ga je steeds lichtelijk over deze grens heen.
  • doe elke yoga houding zo meditatief mogelijk. Praat niet, doe er niets naast, luister naar het lichaam
  • de beginhouding is altijd je rustpunt, keer daar altijd weer naar terug aan het einde van een yoga houding. Voel het verschil in deze houding, waarschijnlijk is de beginhouding aan het einde van de serie eenvoudiger dan aan het begin
  • wat je links doet, doe je ook rechts (en vice versa). Het maakt niet uit of je links of rechts begint
  • je kunt altijd voorkomen dat je benen wegglijden door ze vast te zetten (fixeren) met je handen of armen
  • na maximaal 4 maanden moet de oefening probleemloos gaan, als dit niet het geval is merk je op emotioneel of mentaal niveau vanzelf dat er iets gaande is en de koppeling is dan niet moeilijk te maken.
  • om inzicht te krijgen in deze koppeling dien je te gaan mediteren.