Banner-wiki.png

Khema

Uit Dharma-Lotus
Versie door Beheerder (Overleg | bijdragen) op 25 jan 2017 om 11:27 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|Gautama de Boeddha laat Khema een mooi jong meisje zien die verouderd Zoals Sariputta en Maha Moggallana de 2 belangrijkste manneli...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Bestand:Khema.jpg
Gautama de Boeddha laat Khema een mooi jong meisje zien die verouderd

Zoals Sariputta en Maha Moggallana de 2 belangrijkste mannelijke leerlingen van Gautama de Boeddha waren, zo waren Khema en Uppalavannā zijn 2 belangrijkste vrouwelijke leerlingen.

Khema (Pali: goed gecomponeerd/samengesteld) is geboren in Sagala (India), was van Koninklijke bloedde en was heel mooi. Voordat ze non werd was zij de vrouw van Koning Bimbisara van Kosala, die een goede verstandhouding had met Gautama de Boeddha en hem vaak opzocht en uitnodigde. In die tijd was Khema zeer bewust van haar schoonheid en had geen interesse om de Boeddha te ontmoeten, aangezien hij niet geïnteresseerd was in uiterlijke vormen. Haar man kon haar niet overhalen in een ontmoeting en ook niet in zijn leringen. Pas nadat hij had verteld dat het bijzijnde klooster prachtig was, raakte Khema geïnteresseerd.

Uitgedost in Koninklijke pracht, ging ze naar het klooster. Gautama de Boeddha liet haar toen een visualisatie oefening doen waarbij Khema zich een heel mooi meisje moest voorstellen, mooier dan zijzelf was. Langzaam liet de Boeddha dit beeld verouderen tot het oud en verschrompeld was. Tenslotte liet hij het meisje in de visualisatie sterven. Khema besefte dat alles, ook schoonheid, tijdelijk en veranderlijk was. Nu was zij bereid naar de lezingen van Gautama de Boeddha te luisteren.

Uiteindelijk besloot zij, met toestemming van haar man, toevlucht te nemen en non te worden in de Sangha en bereikte uiteindelijk de verlichting. Haar inzichten en het begrijpen van de boeddhistische filosofie waren vergelijkbaar met die van Sariputta en ze werd samen met Uppalavannā Boeddha's belangrijkste vrouwelijke leerlingen.