Banner-wiki.png
Banner-wiki-2.png

Khema

Uit Dharma-Lotus
Ga naar: navigatie, zoeken

Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Personen uit de Pali-canon
Personen uit de pali canon
Sangha
Arhats
Arhats
Ananda
Anuruddha
Assaji
Khema
Maha Moggallana
Mahā Kassapa
Pajāpatī Gotamī
Purna
Rahula
Subhūti
Sāriputta
Uppalavanna
Upâli
Yasodhara
Overigen
Alara Kalama
Ambapali
Aṅgulimāla
Bimbisara
Devadatta
Pasenadi
Dhamma wiel

Zoals Sariputta en Maha Moggallana de 2 belangrijkste mannelijke leerlingen van Gautama de Boeddha waren, zo waren Khema en Uppalavannā zijn 2 belangrijkste vrouwelijke leerlingen.

Khema (Pali: goed gecomponeerd/samengesteld) is geboren in Sagala (India), was van Koninklijke bloedde en was heel mooi. Voordat ze non werd was zij de vrouw van Koning Bimbisara van Kosala, die een goede verstandhouding had met Gautama de Boeddha en hem vaak opzocht en uitnodigde. In die tijd was Khema zeer bewust van haar schoonheid en had geen interesse om de Boeddha te ontmoeten, aangezien hij niet geïnteresseerd was in uiterlijke vormen. Haar man kon haar niet overhalen in een ontmoeting en ook niet in zijn leringen. Pas nadat hij had verteld dat het bijzijnde klooster prachtig was, raakte Khema geïnteresseerd.

Uitgedost in Koninklijke pracht, ging ze naar het klooster. Gautama de Boeddha liet haar toen een visualisatie oefening doen waarbij Khema zich een heel mooi meisje moest voorstellen, mooier dan zijzelf was. Langzaam liet de Boeddha dit beeld verouderen tot het oud en verschrompeld was. Tenslotte liet hij het meisje in de visualisatie sterven. Khema besefte dat alles, ook schoonheid, tijdelijk en veranderlijk was. Nu was zij bereid naar de lezingen van Gautama de Boeddha te luisteren.

Uiteindelijk besloot zij, met toestemming van haar man, toevlucht te nemen en non te worden in de Sangha en bereikte uiteindelijk de verlichting. Haar inzichten en het begrijpen van de boeddhistische filosofie waren vergelijkbaar met die van Sariputta en ze werd samen met Uppalavannā Boeddha's belangrijkste vrouwelijke leerlingen.