Banner-wiki.png

Maha Moggallana

Uit Dharma-Lotus
(Doorverwezen vanaf Maha-Moggallana)
Ga naar: navigatie, zoeken
Gautama de Boeddha, Sãriputta en Maha Mogallana

Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Personen uit de Pali-canon
Personen uit de pali canon
Sangha
Arhats
Arhats
Ananda
Anuruddha
Assaji
Khema
Maha Moggallana
Mahā Kassapa
Pajāpatī Gotamī
Purna
Rahula
Subhūti
Sāriputta
Uppalavanna
Upâli
Yasodhara
Overigen
Alara Kalama
Ambapali
Aṅgulimāla
Bimbisara
Devadatta
Pasenadi
Dhamma wiel

Maha Mogallana (568-484 v.Chr.) was na Sariputta de voornaamste leerling van Gautama de Boeddha. Zijn geboortenaam was Kolita (naar zijn geboorteplaats) en zijn moeders naam was Moggallani (of Moggali). Toen hij monnik werd kreeg hij eveneens de naam Moggallana. Hij werd geboren in het dorpje Kolitagama vlakbij de stad Rajagaha (Rajgir, India) en was een jeugdvriend van Sariputta.

Sariputta en Moggallana waren monnik in de sangha van de rondtrekkende leraar Sañjaya. Hoewel ze niet geheel tevreden waren over diens filosofie hadden ze nog nooit een betere leraar ontdekt. Ze spraken daarom af om elkaar te waarschuwen wanneer een van hen die ware leer gevonden had. Assaji was één van de vijf monniken die Gautama de Boeddha in het hertenkamp in Sarnath (nabij Varanasi) als eerste in zijn sangha had opgenomen. Assaji introduceerde Sariputta in het boeddhisme waarna Sariputta Moggallana overhaalde om toe te treden tot de sangha van Gautama de Boeddha. In korte tijd behaalden ze beiden het arhatschap.

Karakter

Moggallana werd door Gautama de Boeddha geprezen als de monnik die (na de Boeddha zelf) het hoogst begiftigd was met de eerste vijf van de zes bovennatuurlijke krachten (de wereldse bovennatuurlijke krachten). Hij bezat veel inzicht in de boeddhistische filosofie. Slechts Gautama de Boeddha en Sariputta waren daarin zijn meerdere.

De Boeddha zei dat Moggallanas specialiteit lag in het begeleiden van monniken met een lagere graad van verlichting (zoals Sotapanna), zodat deze monniken de hoogste graad (het Arahantschap) sneller behaalden. Sariputtas specialiteit daarentegen lag in het uitleggen van de Vier Edele Waarheden waarvan het begrip leidt tot het Sotapannaschap, de laagste graad van verlichting. De Boeddha vergeleek Sariputta daarom met iemand die iets creëert of voortbrengt en Moggallana met degene die zorg draagt voor hetgeen voortgebracht is. Maudgalyayana droeg vaak zorg voor het ontwerp en de bouw van nieuwe kloosters. Verscheidene keren vroeg de Boeddha hem om op een bepaalde locatie een klooster van de grond af op te bouwen.

overlijden

Moggallana stierf kort na Sariputta en kort voor Gautama de Boeddha. Volgens de commentaren op de geschriften in het Pali-canon stierf Moggalana een gewelddadige dood. De Niganthas (Jain religie) stuurden huurmoordenaars op hem af en deze vermoorden hem in zijn hutje. Volgens deze geschriften was zijn gewelddadige dood een gevolg van slecht karma dat Maudgalyayana in een vorig leven begaan had toen zijn vrouw hem overhaalde om zijn ouders te vermoorden. Gautama de Boeddha liet in Rajgir, in het Veluvana park, een stoepa oprichten boven de relieken van Maha Moggallana.