"1100px
Banner-wiki-2.png

Marpa

Uit Dharma-Lotus
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marpa

De Kagyü traditie

De kagyu is een van de vijf hoofdscholen binnen het Tibetaans boeddhisme. De andere vier zijn nyingma, sakya, gelug en jonang. Omdat de Kagyü traditie sterk op de praktijk is georiënteerd, wordt de traditie ook de 'mondelinge' of 'vervolmakende' school genoemd. Haar kracht put ze uit de sterke verbinding tussen leraar en leerling. De leringen zijn allemaal terug te voeren naar de 5 belangrijkste leraren binnen de Kagyü traditie: Tilopa, die de leraar was van Naropa die de leraar was van Marpa die de leraar was van Milarepa die de leraar was van Gampopa. Tegenwoordig is de Kugyä traditie versmolten tot de karma kagyü-traditie, waarvan de Karmapa lama de spiritueel leider is.

Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Kagyü leraren
Belangrijke Kagyü leraren
Marpa Receives The Poet-Saint Milarepa.jpg
Belangrijke Kagyü leraren
Tilopa
Naropa
Marpa
Milarepa
Gampopa
Dhamma wiel

Marpa de vertaler

Marpa Lotsāwa (Marpa Chökyi Lodrö, Marpa de vertaler, 1012-1097) was een Tibetaans-boeddhistische leraar waarvan wordt aangenomen dat hij vele Vajrayana leringen uit India heeft vertaald. Hierdoor wordt de Kagyu- lijn, die hij heeft opgericht, ter ere van hem vaak Marpa Kagyu genoemd.

Hij werd geboren als Marpa Chökyi Lodrö, in Lhodrak Chukhyer in het zuiden van Tibet, in een welvarende familie. Op jonge leeftijd begon hij te studeren en stond bekend om zijn wilde karakter. Marpa kreeg eerst 3 jaar les in Mangkhar bij Drokmi Shakya Yeshe en beheerste het Sanskriet. Hij besloot naar India te reizen om daar verder te studeren bij gerenommeerde Indiase boeddhistische meesters. Zijn eerste reis naar Nepal en India was in het gezelschap van Nyo Lōtsawa, die zijn bediende was. Marpa keerde terug naar Lhodrak en zette zijn gehele erfenis in goud om om zijn reiskosten te financieren en om offers te brengen aan zijn toekomstige leraren.

Marpa ontmoet Naropa

Marpa reisde eerst naar Nepal, waar hij studeerde bij Paindapa en Chitherpa, twee beroemde studenten van Naropa. Paindapa vergezelde Marpa later naar Pullahari, vlakbij de Nalanda Universiteit, waar Naropa lesgaf. Marpa studeerde twaalf jaar bij Naropa en andere grote Indiase goeroes, met name Maitripada. Na twaalf jaar zette hij zijn reis terug naar Tibet om les te geven en zijn dharma- activiteiten voort te zetten.

Marpa zou nog twee keer naar India reizen en nog drie keer naar Nepal en studeerde bij Naropa en andere geweldige leraren, waaronder Maitripa. Hij zou in de grot van het Phugtal-klooster hebben verbleven. Bij zijn derde bezoek aan India, was Naropa bezig met tantrische praktijken en gaf al zijn leringen over aan Marpa. Naropa benoemde Marpa als zijn opvolger.

Bij zijn terugkeer in Tibet bracht Marpa vele jaren door met het vertalen van boeddhistische geschriften en leverde hij een grote bijdrage aan de overdracht van de volledige boeddhadharma naar Tibet. Marpa bleef veel studenten in Tibet oefenen en leringen en transmissies geven. Na zijn tweede bezoek aan India werd Milarepa zijn leerling. Na de dood van Marpa's zoon, Darma Dode, erfde Milarepa zijn afkomst volledig. Marpa woonde met zijn vrouw Dakmema en hun zoons in Lhodrak in het zuiden van Tibet en zou in 1052 het Stongdey-klooster in Zanskar hebben gesticht.

Kagyu leraren

Marpa is de 3e in de lijn van 'The 5 founding masters':

  • Tilopa (988-1069), de Indiase yogi die de oorspronkelijke overdracht van de Mahamudra ervoer. Leraar van Naropa.
  • Naropa (1016-1100), die de methoden van versnelde verlichting perfectioneerde zoals beschreven in zijn 6 yoga's van Naropa. Leraar van Marpa.
  • Marpa (1012-1097), de eerste Tibetaan in de lijn, die de Vajrayana- en Mahamudra-teksten vertaalde in het Oud-Tibetaans. Leraar van Milarepa.
  • Milarepa (1052-1135), massa moordenaar die in hetzelfde leven de verlichting bereikte. Leraar van Gampopa.
  • Gampopa (1079-1153), de belangrijkste student van Milarepa, die Atiśa's Kadam-leer en Tilopa's Mahamudra-leer integreerde om de Kagyü-afstamming te vestigen