Banner-wiki.png

Meditatie proeverij

Uit Dharma-Lotus
Ga naar: navigatie, zoeken

Datum eerstvolgende Meditatie proeverij
Poster.JPG
Informatie
Ekãyano
Over ons
Boeken adoptie programma
Programma
Programma overzicht
* Tantra cursus
* Tantra-kring XXL
* Tantra thema-dagen
* Massage cursusweek
* 11-daagse reset retraite
* 11-daagse Vipassana retraite
* 4-daagse meditatie mini-retraite
* Meditatie proeverij
* yoga retraite
* Dharma dagen
* Reis door de Chakra's
En verder...
* Individuele retraite
* B&B
* Ekãyano huren
Aanmelden.png

Veel mensen dat mediteren betekent dat stil zit en nergens aan denkt. Maar mediteren is observeren, waarnemen van hetgeen er is. Dit kan tijdens een zittende of loopmeditatie, maar je kunt ook meditatieve oefeningen doen.

Meditaties

In de grote zaal leer je de volgende meditatie technieken en daarna zoek je je eigen plek op om deze te beoefenen. Dat mag dus ook buiten in de tuin zijn.

Concentratie meditatie

Deze meditatie is gericht op de ademhaling. Je leert geconcentreerd en neutraal observeren van de ademhaling zonder deze te sturen of te tellen. Je laat de ademhaling gaan zoals deze gaat zonder er een mening of gedachte over te hebben.

Je zal daardoor minder snel afgeleid worden en ontdekken dat gewaarwordingen vanuit emoties ontstaan en dat deze altijd aversie en begeerte in zich hebben waardoor onbalans ontstaat.

Tonglen

Tonglen is Tibetaans voor 'geven en nemen' (of het verzenden en ontvangen), en verwijst naar een meditatie die beoefend wordt in het Tibetaans boeddhisme. In de meditatie, visualiseert de beoefenaar het lijden van anderen om deze vervolgens in te ademen. Bij de uitademing wordt geluk of liefde gevisualiseerd en teruggegeven aan die anderen.

De functie van de meditatie is

  • verminderen van zelfzuchtige gehechtheid
  • verhoging van een gevoel van ruimte
  • zorgen voor positief karma door het geven en te helpen
  • te ontwikkelen en uit te breiden liefdevolle vriendelijkheid

Hart Chakra meditatie

Het hart chakra wordt gezien als centrum en middelpunt van ons chakrastelsel en staat voor liefde en mededogen. We gaan ons hartchakra voeden door middel van deze prachtige meditatie.

De Hart Chakra Meditatie heeft zes fases waarvan de eerste vier uit eenvoudige bewegingen bestaat. Je wordt door Baukje en de muziek begeleid en we sluiten af met een zittende meditatie en een diepe ontspanning.

Meta meditatie

Metta meditatie is een boeddhistische meditatie op compassie, mededogen en onvoorwaardelijke liefde.

We denken vaak onvoorwaardelijk van iemand te houden, maar veel vaker is liefde voorwaardelijk. Ik hou van jou omdat jij mij dit en dat geeft. Metta is onvoorwaardelijke liefde voor jezelf, voor de ander, voor ieder levend wezen en alles. Ook voor iemand die je niet mag, die je niet kent of zelfs iemand die je haat.

Metta meditatie is een vorm van concentratiemeditatie waarbij je liefde geeft aan alle levende wezens en het universum. Hierbij ga je het verschil tussen voorwaardelijke en onvoorwaardelijke liefde in jezelf herkennen.

Meditatie oefeningen

Heb je moeite met stilzitten tijdens je meditatie? Blijven je gedachten rondmalen en voel je je rusteloos? Dan zijn voor jou meditatieve oefeningen wellicht een goede afwisseling. Tijdens de Meditatie Proeverij leer je de loopmeditatie, meditatieve bewegingsoefeningen en maken we een stiltewandeling waarbij mindfulness beoefend wordt. Door met aandacht aanwezig te zijn, leer je hoe je beweegt en reageert op omstandigheden.

Dagindeling

07.00 opstaan (stilte)
07.30 - 08.45 yoga en meditatie (stilte)
09.00 - 10.00 ontbijt & pauze (stilte)
10.00 - 11.00 Dharma-lezing  
11:00 - 12:00 meditatie  
12:00 - 13.30 pauze  
13.30 - 14.30 lunch  
14:30 - 17:00 wandelen/vrij programma  
17:00 - 18:00 yoga  
19.00 - 20:00 pauze  
20:00 - 21.00 diner  
21:00 - 22.00 meditatie   (stilte)
22.30 lichten uit (stilte)

Verdere gegevens