Varada Mudra

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 17 nov 2022 om 14:28 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|250px|left {{mudra}} De '''Varada mudra''' staat voor aanbieden, welkom, liefdadigheid, geven, mededogen en oprechtheid. ==Handpositie== De Varada-mudra wordt bijna altijd getoond met de linkerhand gemaakt door een gerespecteerde figuur die toegewijd is aan menselijke redding van hebzucht, woede en waanvoorstellingen. De Varada-mudra kan worden gemaakt met de arm krom en de handpalm iets omhoog gedraaid of, in het...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Buddha B190843.jpg
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Mudra's
Boeddhistische Mudra's
Buddha anjali mudra.JPG
Boeddhistische Mudra's
Abhaya Mudra
Bhumisparsa Mudra
Bodhyangi Mudra
Dharmachakra Mudra
Dhyana Mudra
Varada Mudra
Vitarka Mudra
Jnana Mudra
Karana Mudra
Dhamma wiel

De Varada mudra staat voor aanbieden, welkom, liefdadigheid, geven, mededogen en oprechtheid.

Handpositie

De Varada-mudra wordt bijna altijd getoond met de linkerhand gemaakt door een gerespecteerde figuur die toegewijd is aan menselijke redding van hebzucht, woede en waanvoorstellingen. De Varada-mudra kan worden gemaakt met de arm krom en de handpalm iets omhoog gedraaid of, in het geval van de arm naar beneden gericht, de handpalm gepresenteerd met de vingers rechtop of licht gebogen. De Varada-mudra wordt zelden gezien zonder een andere mudra die door de rechterhand wordt gebruikt, meestal de Abhaya Mudra. De Varada mudra wordt vaak verward met de Vitarka Mudra, waar het sterk op lijkt.

Varianten

In China en Japan zijn de vingers respectievelijk tijdens de Wei- en Asuka-perioden stijf en beginnen ze geleidelijk losser te worden naarmate het zich in de loop van de tijd ontwikkelde, wat uiteindelijk leidde tot de Tang-dynastie waar de vingers van nature gebogen zijn. In India wordt de Varada mudra gebruikt in afbeeldingen van Avalokitesvara uit de Gupta-periode van de 4e en 5e eeuw.

De Varada-mudra wordt veel gebruikt in de Boeddhabeelden van Zuidoost-Azië.