Tantristische voedingsleer en Mineralen: verschil tussen pagina's

Uit dharma-lotus.nl
(Verschil tussen pagina's)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{tantra en voeding}} thumb|Tibetaans-boeddhistische Thanka met uitleg over voeding en de invloed op het menselijk lichaam De Tantra gaat uit van balans. Alles wat buiten deze balans plaatsheeft is voor de tantra oninteressant omdat het altijd leidt naar begeerte of aversie. Om in de woorden van Gautama de Boeddha te spreken: :'' Vermijd negatieve 'kalapa's (gewaarwording...')
 
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{voedingsmiddelen}} ''Mineralen'''' zijn, net als vitaminen, voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn nodig voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Ze leveren geen energie. Mineralen die je lichaam maar weinig nodig heeft heten spoorelementen. Het lichaam kan mineralen en spoorelementen niet zelf aanmaken. Je moet ze daarom binnenkrijgen via je eten en drinken. Er zijn essentiële (onmisbare) en...')
 
Regel 1: Regel 1:
{{tantra en voeding}}
{{voedingsmiddelen}}
[[File:A Medical Thangka - Root of Treatment.jpg|thumb|Tibetaans-boeddhistische Thanka met uitleg over voeding en de invloed op het menselijk lichaam]]
''Mineralen'''' zijn, net als [[vitaminen]], voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn nodig voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Ze leveren geen energie.
De [[Tantra]] gaat uit van balans. Alles wat buiten deze balans plaatsheeft is voor de tantra oninteressant omdat het altijd leidt naar begeerte of aversie. Om in de woorden van [[Gautama de Boeddha]] te spreken:
Mineralen die je lichaam maar weinig nodig heeft heten spoorelementen.


:'' Vermijd negatieve '[[Shiva en Parvati onbalans|kalapa's]] (gewaarwordingen)''
Het lichaam kan mineralen en spoorelementen niet zelf aanmaken. Je moet ze daarom binnenkrijgen via je eten en drinken. Er zijn essentiële (onmisbare) en niet-essentiële mineralen en spoorelementen. Voor essentiële mineralen en spoorelementen bestaan aanbevelingen voor wat je elke dag nodig hebt.
:'' geef deze op als ze opkomen''
:'' behoud heilzame kalapa's''
:'' behoud deze als ze opkomen''.


Balans is overal in te vinden en de tantra kan dat ook in elk denkbaar onderwerp geplaatst worden, waaronder voeding. Tantra is werken met de prana energie en deze is op te wekken op vele verschillende manieren.
==Verschil vitaminen, minderalen en spoorelementen==


==Prana en Chi==
Vitamines en mineralen worden vaak in één adem genoemd. In het lichaam zijn beiden onmisbaar bij veel processen. Lees hier wat precies de overeenkomsten en verschillen zijn.
Zowel vitamines als mineralen haal je uit een gezonde voeding. Het zijn zogenaamde microvoedingsstoffen die zorgen voor belangrijke processen in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan de opbouw van de botten. Hierbij werken vitamine D en het mineraal calcium intensief samen.


[[Prana]] en chi (qi, ki) zijn verschillende termen waarmee hetzelfde bedoelt wordt, namelijk de energie van de balans. Prana is de neutrale gebonden energie welk huist in materie zoals de mens (innerlijke prana, prenatale prana). Chi is de neutrale vrije energie en wordt ook wel universele energie genoemde. Overlijdt een persoon dan komt diens prana vrij en wordt weer chi.
Het belangrijkste verschil tussen vitamines en mineralen is een scheikundig verschil. Vitamines komen uit de levende natuur en kunnen door sommige planten of dieren zelf gemaakt worden, terwijl mineralen uit de dode natuur komen en door planten moeten worden opgenomen uit de aarde en door dieren uit voeding of water.


Bij de geboorte is de mens behept met een hoeveelheid prana. Deze prana ligt opgeslagen in de [[hara]] (1e [[dantiën]] punt) en kan, simpel gezegd, gezien worden als onze levensbatterij. Door te leven verbruiken we energie en deze energie komt uit deze batterij. Het geheim van een lang en gezond leven ligt dus in de zorg zo spaarzaam mogelijk te zijn met de hoeveelheid prana die in onze hara ligt opgeslagen. Genetische aanleg, karmische blokkades en onwetendheid zorgen ervoor dat we veel energie verbruiken uit deze batterij wat onze levensduur en de kwaliteit ervan verkort. Gelukkig is het ook mogelijk de batterij aan te vullen door technieken te gebruiken die chi omzetten
Naast mineralen zijn er ook spoorelementen. Het verschil tussen mineralen en spoorelementen is de hoeveelheid waarin het lichaam ze nodig heeft. Van mineralen heb je meer nodig dan van spoorelementen. Bekend is dat de mineralen calcium, magnesium, kalium, natrium, chloride en fosfor essentieel zijn. Essentiële spoorelementen zijn jodium, ijzer, chroom, koper, zink, mangaan, seleen en molybdeen. Voor het gemak zijn alle mineralen en spoorelementen te vinden onder mineralen.
in prana.
===voeding-chi (gu-chi)===
middels de juiste voeding kan gezorgd worden dat de prana welke opgeslagen ligt in de voeding opgenomen wordt door ons lichaam. Belangrijk hierin is om zo weinig mogelijk voedingsmiddelen te gebruiken welk schadelijk voor ons zijn of heel veel energie vragen om te verwerken. Belangrijk is voedingsmiddelen te gebruiken welk een zo groot mogelijke prana afgeeft en door het lichaam eenvoudig zijn om te zetten.


===lucht-chi===
==Opname van mineralen en spoorelementen==
dit zijn alle oefeningen die de chi uit de "lucht" halen, ofwel de universele energie zoals massage, meditatie, yoga, tai chi en qi gong. Tegelijk zijn dit allemaal oefeningen die de ademhaling beïnvloeden en ook vandaar uit worden deze oefeningen "lucht-chi"genoemd.


===meditatie===
Het lichaam neemt mineralen en spoorelementen op in de dunne darm. Hoeveel het lichaam opneemt hangt onder andere af van de vorm waarin ze aanwezig zijn en hoe goed ze oplossen in de darm. Het lichaam neemt over het algemeen mineralen uit voedingssupplementen gemakkelijker op dan mineralen uit eten.
hoewel meditatie deels bij lucht-chi geschaard kan worden krijgt het een speciale plaats omdat het, meer dan alle andere technieken, inzicht geeft en zodoende de negatieve effecten van genetische aanleg en karmische blokkades kan beperken en voorkomen.  
Kwalitatief leidt [[meditatie]], en dan de inzichtmeditatie zoals [[vipassana]] of [[tenang]], tot de sterkste prana aanmaak. Maar omdat we doorgaans vaker eten dan mediteren levert kwantitatief voeding de meeste prana op. Het is dus belangrijk om voeding serieus te nemen om zodoende niet alleen in fysiek oogpunt, maar zeker ook in energetisch oogpunt, gezond te blijven. Om in de woorden van Gautama de Boeddha te blijven en deze te relateren aan voeding:


Hoe goed je lichaam mineralen en spoorelementen opneemt hangt ook af van wat je verder hebt gegeten en gedronken. Zo neemt het lichaam mogelijk minder ijzer, zink, mangaan en chroom op als je één van de volgende stoffen binnenkrijgt: oxaalzuur uit rabarber, fytinezuur uit granen en peulvruchten en polyfenolen uit thee en koffie.


<table border="1" cellspacing="1" width="700px" id="table7">
Een combinatie van bepaalde stoffen kan juist ook de opname beter maken. Zo neemt het lichaam ijzer uit plantaardige bronnen mogelijk beter op als er ook vitamine C aanwezig is. En voor de opname van calcium is vitamine D nodig. Maar in lange termijnonderzoek blijkt de invloed van andere voedingsstoffen op de opname van mineralen niet of nauwelijks aantoonbaar. Waarschijnlijk komt dat doordat een gevarieerd eetpatroon stoffen bevat die de opname verbeteren en stoffen die deze remmen. Ook is bij het schatten van de gemiddelde behoefte al rekening gehouden met de gemiddelde opname uit de darm. Hierbij is uitgegaan wat de Nederlander gemiddeld eet.
<tr>
<td width="25%" valign="top" bgcolor="#F7F3D7"><i>Vermijd negatieve kalapa's</i></td>
<td valign="top" width="75%">Vermijd voeding die het lichaam in onbalans brengt en vermijd voeding wat heel veel energie kost tijdens de stofwisseling.</td>
</tr>
<tr>
<td width="25%" valign="top" bgcolor="#F7F3D7"><i>geef deze op als ze opkomen</i></td>
<td valign="top" width="75%">Zie voeding als een leerproces en ga er bewust mee om. Bemerk dat bepaalde voedingstoffen of combinaties een negatieve invloed op je hebben en haal deze uiteindelijk uit je voedingspatroon.</td>
</tr>
<tr>
<td width="25%" valign="top" bgcolor="#F7F3D7"><i>behoud heilzame kalapa's</i></td>
<td valign="top" width="75%">Blijf die voedingstoffen eten die juist een positieve uitwerking op je lichaam hebben.</td>
</tr>
<tr>
<td width="25%" valign="top" bgcolor="#F7F3D7"><i>behoud deze als ze opkomen.</i></td>
<td valign="top" width="75%">Leer te herkennen welke producten, combinaties of eetmomenten goed voor jou zijn waardoor de prana energie én jouw balans groter worden.</td>
</tr>
</table>


==Prana kringloop - drievoudige verwarmer==
==Verlies van mineralen en spoorelementen bij bereiden en bewaren==
We weten nu hoe prana aangemaakt wordt in en door het lichaam, maar wat gebeurt er vervolgens mee. Deze prana stroomt door het gehele lichaam en dat begint bij de [[Drievoudige verwarmer|drie-voudige verwarmer]]. Deze wordt wel eens beschreven als een orgaan (gelegen nabij de maag) of als meridiaan. Dit is niet geheel correct, de drie-voudige verwarmer is een doorstoomsysteem voor prana en maakt gebruik van andere organen en [[meridianen]]. De stijgende lijn binnen de drie-voudige verwarmer wordt ook wel eens de sushumni nadi (sushumna nadi) genoemd. De drie-voudige verwarmer heeft een grote invloed op de temperatuurhuishouding van het lichaam, de bloedvorming, de stofwisseling en zorgt voor de eliminatie en afvoer van toxische stoffen en zware metalen. De drie-voudige verwarmer wordt gevoed door de voeding.


De voeding welk wij consumeren komt in de maag (middelste verwarmer) terecht waar het gescheiden wordt in prana (zuivere energie) en yin-yang (onzuivere energie). De voeding moet aan enkele voorwaarden voldoen om door het lichaam omgezet te kunnen worden in prana:
Er gaan geen mineralen en spoorelementen verloren door eten te verhitten. Wel kunnen er mineralen en spoorelementen oplossen in water tijdens het koken. Daarom geldt het advies om zo weinig mogelijk water te gebruiken bij het koken. Door bewaren van eten gaan geen mineralen verloren.


* de verhouding kalium (K is yin) en natrium (Na is yang) in de voeding is 5:1 is. Is de verhouding lager dan 5:1 dan is het voedingsmiddel yang, is het hoger dan is het yin
==Gezondheidseffecten==
* de verhouding base-zuur in de voeding is structureel gezien rond de 75-80 / 25-80
* de voeding kent geen conflicterende elementen


Voldoet voeding aan deze voorwaarden dan ontstaat er prana en deze stijgt op naar de bovenste verwarmer en verbindt zich met de ademenergie uit de longen en verspreidt zich over de borstkas. De onzuivere energie moet eerst in balans gebracht worden eer het opgenomen kan worden in de drie-voudige verwarmer, dit proces begint in de onderste verwarmer.  
Mineralen en spoorelementen zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling. Ook zijn ze nodig voor een goede gezondheid.  


===de onderste verwarmer===
* een tekort aan mineralen of spoorelementen komt in de westerse samenleving eigenlijk niet meer voor. Als het voorkomt is er sprake van eenzijdige eetgewoonte, langdurige ziekte of chronisch medicijngebruik.
* bij teveel mineralen krijg je langdurig te veel mineralen of spoorelementen binnen, dan kan dat schadelijk zijn voor de gezondheid. Van natrium, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium, zink en molybdeen kan je te veel binnenkrijgen. Een teveel aan mineralen krijg je alleen binnen als je langdurig supplementen met hoge doseringen gebruikt. Een uitzondering hierop vormt natrium. Doordat aan de meeste (bewerkte) voedingsmiddelen zout wordt toegevoegd, krijgt vrijwel iedereen te veel natrium binnen, wat de bloeddruk verhoogt en daardoor de kans op hart- en vaatziekten groter maakt.


==De mineralen die je lichaam nodig heeft zijn==


<table border="1" cellspacing="1" width="700px" id="table13">
===Calcium===
<tr>
calcium komt vooral voor in zuivelproducten zoals melk en kaas. Brood, groenten, peulvruchten en aardappelen bevatten veel minder calcium dan zuivelproducten, maar dragen wel bij aan de totale calciumvoorziening.
<td width="25%" valign="top" bgcolor="#F7F3D7">
centrum (energetisch)</td>
<td valign="top" width="75%">hara (1e dantïan punt)</td>
</tr>
<tr>
<td width="25%" valign="top" bgcolor="#F7F3D7">
centrum (fysiek)</td>
<td valign="top" width="75%">nieren</td>
</tr>
<tr>
<td width="25%" valign="top" bgcolor="#F7F3D7">
gekoppeld aan</td>
<td valign="top" width="75%">nieren, blaas, lever, dikke darm, dunne
darm en geslachtsorganen</td>
</tr>
<tr>
<td width="25%" valign="top" bgcolor="#F7F3D7">
functie</td>
<td valign="top" width="75%">hier huist de innerlijke prana. Deze potentiële hoeveelheid energie is afhankelijk van erfelijke- en karmische factoren en de chi-prana verbinding waarmiddels voeding-chi en lucht-chi gebonden kan worden. Yin-yang onbalans worden hier als eerste in balans gebracht.</td>
</tr>
<tr>
<td width="25%" valign="top" bgcolor="#F7F3D7">
thema</td>
<td valign="top" width="75%">uitscheiding</td>
</tr>
</table>


===de middelste verwarmer===
===Magnesium===
Magnesium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het gehalte aan magnesium verschilt per voedingsmiddel. Cacao en bittere chocolade, schelpdieren, garnalen, sojabonen en noten bevatten meer dan 100 milligram magnesium per 100 gram. Ook groene groenten, ongepelde granen en noten zijn rijk aan magnesium. Verder kan drinkwater een belangrijke bijdrage leveren aan de inname van magnesium. Dit is afhankelijk van het magnesiumgehalte van het drinkwater.


<table border="1" cellspacing="1" width="700px" id="table14">
===Fosfor===
<tr>
Fosfor komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Voedingsmiddelen zoals melk, vis, vlees en aardappelen bevatten relatief veel fosfor. Ook wordt fosfor, als bindmiddel, in de vorm van fosfaatzout toegevoegd aan voedingsmiddelen.
<td width="25%" valign="top" bgcolor="#F7F3D7">
centrum (energetisch)</td>
<td valign="top" width="75%">hart-punt (2e dantïan punt)</td>
</tr>
<tr>
<td width="25%" valign="top" bgcolor="#F7F3D7">
centrum (fysiek)</td>
<td valign="top" width="75%">maag</td>
</tr>
<tr>
<td width="25%" valign="top" bgcolor="#F7F3D7">
gekoppeld aan</td>
<td valign="top" width="75%">maag, milt, pancreas en galblaas</td>
</tr>
<tr>
<td width="25%" valign="top" bgcolor="#F7F3D7">
functie</td>
<td valign="top" width="75%">reguleren van de voeding-chi, ofwel de prana welk gevormd is vanuit voeding. Prana gaat op in de sushumni nadi en yin-yang wordt door de organen mogelijkerwijs in balans gebracht.</td>
</tr>
<tr>
<td width="25%" valign="top" bgcolor="#F7F3D7">
thema</td>
<td valign="top" width="75%">spijsvertering</td>
</tr>
</table>
===de bovenste verwarmer===
<table border="1" cellspacing="1" width="700px" id="table15">
<tr>
<td width="25%" valign="top" bgcolor="#F7F3D7">
centrum (energetisch)</td>
<td valign="top" width="75%">mastoïd (3e dantïan punt)</td>
</tr>
<tr>
<td width="25%" valign="top" bgcolor="#F7F3D7">
centrum (fysiek)</td>
<td valign="top" width="75%">longen</td>
</tr>
<tr>
<td width="25%" valign="top" bgcolor="#F7F3D7">
gekoppeld aan</td>
<td valign="top" width="75%">longen, hart, schildklier, hoofd.</td>
</tr>
<tr>
<td width="25%" valign="top" bgcolor="#F7F3D7">
functie</td>
<td valign="top" width="75%">reguleren van de lucht-chi, ofwel de prana welke gevormd wordt vanuit het chi-prana contact.</td>
</tr>
<tr>
<td width="25%" valign="top" bgcolor="#F7F3D7">
thema</td>
<td valign="top" width="75%">ademhaling</td>
</tr>
</table>


==Onbalans==
===Kalium===
Kalium komt bijna in alle voedingsmiddelen voor. Belangrijke bronnen van kalium zijn aardappelen, brood, melk en melkproducten, vlees en vleeswaren en groenten.
Wanneer aardappelen en groenten met veel water worden gekookt gaat kalium verloren.


De onzuivere energie is de yin-yang energie in onbalans waarvan er 8 varianten zijn:
===Natrium===
Natrium is in bijna alle voedingsmiddelen en dranken aanwezig. In sommige voedingsmiddelen en dranken komt natrium van nature voor. Verder wordt natrium in de vorm van zout tijdens het productieproces, het bereiden van de maaltijd of aan tafel toegevoegd. Omdat er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid door de Gezondheidsraad is vastgesteld, staan hieronder voor enkele producten de hoeveelheid als percentage van de geadviseerde inname van 2,4 gram natrium (= 6 gram keukenzout) weergegeven. Er staan alleen voedingsmiddelen weergegeven waaraan natrium is toegevoegd.


* yin in balans - yang te veel
===Chloor===
* yin in balans - yang te weinig
Chloor regelt de vochtbalans samen met natrium en kalium. Het zit in brood, kaas en bewerkt vlees.
* yang in balans - yin te veel
* yang in balans - yin te weinig
* yin en yang te veel
* yin en yang te weinig
* yin te veel - yang te weinig
* yang te veel - yin te weinig


Het lichaam gaat proberen om deze onbalans te herstellen en doet dit vanuit de organen (de tantra beziet de dikke- en dunne darm ook als organen). Allereerst gaat een orgaan zelf proberen om de onbalans tussen yin en yang op te heffen en doet dit vanuit zijn reserves (voornamelijk vet en eiwitten). Lukt dit niet dan wordt er aanspraak gemaakt op zijn partnerorgaan. Elk orgaan is gekoppeld aan een ander orgaan, en vormen zo een orgaangroep, en samen liggen ze in een doorstroom van orgaangroepen. De orgaangroepen en de doorstroom volgorde is. 
==Welke spoorelementen heb je nodig?==


lever-galblaas → hart-dunne darm → milt-maag → longen-dikke darm → nieren-blaas.
De spoorelementen die je lichaam nodig heeft zijn:


===voorbeeld===
===IJzer===
IJzer komt voor in vlees en vleesproducten, aardappelen, brood en groenten. De belangrijkste leveranciers voor ijzer in de Nederlandse voeding zijn brood en vlees(waren).


Als er te weinig yang energie in de dikke darm is, dan zal deze eerst zijn reserves aanspreken om te proberen de balans te herstellen. Lukt dit niet dan wordt er aanspraak gemaakt op de longen. Lukt het de orgaangroep longen-dikke darm niet om de balans te herstellen, dan wordt er aanspraak gemaakt op de orgaangroep milt-maag en levert dit ook geen balans op dan wordt ook aanspraak gemaakt op de orgaangroep hart-dunne darm en uiteindelijk op lever-galblaas. Er zit dus een zelfregulerend mechanisme in het lichaam om onbalans op te heffen en het lichaam heeft meerdere mogelijkheden tot zijn beschikking. Dit zelfregulerend mechanisme heeft ook een keerzijde, verkeert iemand structureel in een yin of yang tekort, dan kan dat de gehele orgaanhuishouding ontregelen wat schadelijk is voor het lichaam.
===Jodium===
tantristische voeding
Jodium komt van nature voor in zeewater, in grond en in drinkwater. Via deze wegen komt jodium in voedsel als zeevis en groenten terecht. Ook melk en melkproducten leveren een bijdrage aan de jodiuminname. In de Warenwet is vastgelegd dat brood en broodvervangers, vleesproducten en keukenzout en keukenzoutvervangers verrijkt mogen zijn met jodium.


Voeding is een manier om vanuit een externe bron (de voeding) extra prana in ons lichaam te laten ontwikkelen. Een zeer eenvoudige manier aangezien we meerdere malen per dag met voeding bezig zijn. in wezen hoef je er niet heel veel meer voor te doen dan je nu doet, hooguit andere producten kopen en verwerken. De tantristische voedingsleer beslaat 3 deelgebieden:
===Koper===
Koper komt vooral voor in orgaanvlees, zeevis, schaal- en schelpdieren, noten en graanproducten. Ook groente en fruit en cacaoproducten bevatten koper.


* usna en sita; de verhouding tussen ying en yang voeding
===Zink===
* prakrtih en amla; de verhouding tussen base en zure voeding
Zink zorgt voor de opbouw van eiwitten, groei en ontwikkeling van weefsel en een goede werking van het afweersysteem. Zink komt vooral voor in vlees, vis, volkorenbrood, peulvruchten en rijst.
* langhanam; [[het vasten]]


==Logica==
===Selenium===
Seleen is in bijna alle voedingsmiddelen aanwezig. Het gehalte aan seleen in plantaardige producten hangt af van het gehalte aan seleen van de bodem. Granen zijn over het algemeen rijker aan seleen dan groenten.
Orgaanvlees zoals lever en nier bevat veel seleen en hetzelfde geldt voor vis en schelpdieren.


Als je de 3 deelgebieden van de tantristische voedingsleer leest lijkt het een verzameling regels, do's en don'ts terwijl de tantra uitgaat van energie en niet van regels. Zo moet je deze voedingsleer dus ook niet lezen. De tantristische voedingsleer legt alleen uit hoe dingen werkelijk in elkaar steken en er is tegenwoordig genoeg wetenschappelijk onderzoek die deze voedingsleer ondersteunt.
===Mangaan===
Mangaan komt voor in granen, rijst, noten, bladgroenten, fruit, vlees, vis en thee. Er zijn geen algemene gegevens beschikbaar over de hoeveelheid mangaan in voedingsmiddelen in Nederland.


* een sinaasappel is sterk verkoelend en dat is handig in de zomer maar onhandig in de winter
===Molybdeen===
* fruit en groente zijn beiden zeer gezond maar niet als je ze tegelijk eet
Molybdeen komt vooral voor in peulvruchten, granen en noten. Andere goede bronnen van molybdeen zijn orgaanvlees, melk en eieren. Het gehalte aan molybdeen in plantaardige voedingsmiddelen is afhankelijk van de hoeveelheid molybdeen in de bodem waarop de voedingsmiddelen groeien.
* koolhydraten zijn doorgaans zuurvormend maar kunnen gemakkelijk gecompenseerd worden
Er zijn geen algemene gegevens beschikbaar over de hoeveelheid molybdeen in voedingsmiddelen in Nederland.


Er is dus heel veel ruimte binnen deze voedingsleer, en uiteindelijk gaat het ook om logisch nadenken.
===Chroom===
Graanproducten met een hoog gehalte aan zemelen bevatten veel chroom. Het is niet duidelijk of chroom uit deze producten ook goed opgenomen kan worden. Verder komt chroom vooral voor in biergist, volkorenbrood, groente, rietsuikermelasse, vlees en lever. Vlees, gevogelte, en vis bevatten per portie tussen de 1- 2 microgram chroom. Het gehalte aan chroom in groente en fruit is zeer wisselend.


* een gewas uit een kas geteeld op gipsbetonblokken heeft minder voedingswaarden dan een volle-grond gewas
===Fluoride===
* een vrucht welk gisteren is geoogst heeft meer voedingswaarden dan een gewas welk naar Nederland verscheept is
Fluoride beschermt tegen tandbederf en wordt toegevoegd aan tandpasta.
* hoe meer bewerkingen een gewas heeft gehad des te minder voedingswaarden heeft het gewas
* diepvriesvoedsel, kant-en-klaar-maaltijden en de magnetron levert weinig voedingswaarden
* hoe langer je een maaltijd bereid, des te minder voedingswaarden blijft er over


==Bewust eten==
===welke spoorelementen heb je niet nodig===
Soms moet je de logica een klein beetje helpen door bewuster te gaan eten; meditatief te gaan eten.
Er bestaan ook spoorelementen die niet essentieel (onmisbaar) zijn. Het gaat om arseen, borium, kobalt, lithium, lood, nikkel, silicium, tin en vanadium. Hiervoor bestaan daarom ook geen aanbevelingen voor wat je elke dag nodig hebt. In grotere hoeveelheden dan van nature aanwezig in de voeding, zijn de meeste van deze stoffen giftig.
Ga zelf onderzoeken welke voedingsmiddelen jou goed liggen. Buiten alle voedingstips om is het ook een kwestie van "hoe reageert míjn lichaam op dit voedingsmiddel" en dat persoon a niet tegen melkproducten kan wil niet zeggen dat persoon b dat ook niet kan. Sommige mensen zitten heel snel vol van eitwitten, anderen van koolhydraten.


[[categorie: Tantra en voeding]]
 
[[categorie: Voedingsmiddelen]]

Huidige versie van 19 nov 2022 om 06:52

Categorie indeling
Home
Voeding
Paardenbloem.jpg
Voedingsmiddelen
Calorieën/Joule
Eiwitten
Koolhydraten
Mineralen
Vetten
Suiker
Vitaminen
Voedingsmiddelen (overzicht)
Persimmon.svg

Mineralen'' zijn, net als vitaminen, voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn nodig voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Ze leveren geen energie. Mineralen die je lichaam maar weinig nodig heeft heten spoorelementen.

Het lichaam kan mineralen en spoorelementen niet zelf aanmaken. Je moet ze daarom binnenkrijgen via je eten en drinken. Er zijn essentiële (onmisbare) en niet-essentiële mineralen en spoorelementen. Voor essentiële mineralen en spoorelementen bestaan aanbevelingen voor wat je elke dag nodig hebt.

Verschil vitaminen, minderalen en spoorelementen

Vitamines en mineralen worden vaak in één adem genoemd. In het lichaam zijn beiden onmisbaar bij veel processen. Lees hier wat precies de overeenkomsten en verschillen zijn. Zowel vitamines als mineralen haal je uit een gezonde voeding. Het zijn zogenaamde microvoedingsstoffen die zorgen voor belangrijke processen in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan de opbouw van de botten. Hierbij werken vitamine D en het mineraal calcium intensief samen.

Het belangrijkste verschil tussen vitamines en mineralen is een scheikundig verschil. Vitamines komen uit de levende natuur en kunnen door sommige planten of dieren zelf gemaakt worden, terwijl mineralen uit de dode natuur komen en door planten moeten worden opgenomen uit de aarde en door dieren uit voeding of water.

Naast mineralen zijn er ook spoorelementen. Het verschil tussen mineralen en spoorelementen is de hoeveelheid waarin het lichaam ze nodig heeft. Van mineralen heb je meer nodig dan van spoorelementen. Bekend is dat de mineralen calcium, magnesium, kalium, natrium, chloride en fosfor essentieel zijn. Essentiële spoorelementen zijn jodium, ijzer, chroom, koper, zink, mangaan, seleen en molybdeen. Voor het gemak zijn alle mineralen en spoorelementen te vinden onder mineralen.

Opname van mineralen en spoorelementen

Het lichaam neemt mineralen en spoorelementen op in de dunne darm. Hoeveel het lichaam opneemt hangt onder andere af van de vorm waarin ze aanwezig zijn en hoe goed ze oplossen in de darm. Het lichaam neemt over het algemeen mineralen uit voedingssupplementen gemakkelijker op dan mineralen uit eten.

Hoe goed je lichaam mineralen en spoorelementen opneemt hangt ook af van wat je verder hebt gegeten en gedronken. Zo neemt het lichaam mogelijk minder ijzer, zink, mangaan en chroom op als je één van de volgende stoffen binnenkrijgt: oxaalzuur uit rabarber, fytinezuur uit granen en peulvruchten en polyfenolen uit thee en koffie.

Een combinatie van bepaalde stoffen kan juist ook de opname beter maken. Zo neemt het lichaam ijzer uit plantaardige bronnen mogelijk beter op als er ook vitamine C aanwezig is. En voor de opname van calcium is vitamine D nodig. Maar in lange termijnonderzoek blijkt de invloed van andere voedingsstoffen op de opname van mineralen niet of nauwelijks aantoonbaar. Waarschijnlijk komt dat doordat een gevarieerd eetpatroon stoffen bevat die de opname verbeteren en stoffen die deze remmen. Ook is bij het schatten van de gemiddelde behoefte al rekening gehouden met de gemiddelde opname uit de darm. Hierbij is uitgegaan wat de Nederlander gemiddeld eet.

Verlies van mineralen en spoorelementen bij bereiden en bewaren

Er gaan geen mineralen en spoorelementen verloren door eten te verhitten. Wel kunnen er mineralen en spoorelementen oplossen in water tijdens het koken. Daarom geldt het advies om zo weinig mogelijk water te gebruiken bij het koken. Door bewaren van eten gaan geen mineralen verloren.

Gezondheidseffecten

Mineralen en spoorelementen zijn nodig voor een normale groei en ontwikkeling. Ook zijn ze nodig voor een goede gezondheid.

  • een tekort aan mineralen of spoorelementen komt in de westerse samenleving eigenlijk niet meer voor. Als het voorkomt is er sprake van eenzijdige eetgewoonte, langdurige ziekte of chronisch medicijngebruik.
  • bij teveel mineralen krijg je langdurig te veel mineralen of spoorelementen binnen, dan kan dat schadelijk zijn voor de gezondheid. Van natrium, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium, zink en molybdeen kan je te veel binnenkrijgen. Een teveel aan mineralen krijg je alleen binnen als je langdurig supplementen met hoge doseringen gebruikt. Een uitzondering hierop vormt natrium. Doordat aan de meeste (bewerkte) voedingsmiddelen zout wordt toegevoegd, krijgt vrijwel iedereen te veel natrium binnen, wat de bloeddruk verhoogt en daardoor de kans op hart- en vaatziekten groter maakt.

De mineralen die je lichaam nodig heeft zijn

Calcium

calcium komt vooral voor in zuivelproducten zoals melk en kaas. Brood, groenten, peulvruchten en aardappelen bevatten veel minder calcium dan zuivelproducten, maar dragen wel bij aan de totale calciumvoorziening.

Magnesium

Magnesium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het gehalte aan magnesium verschilt per voedingsmiddel. Cacao en bittere chocolade, schelpdieren, garnalen, sojabonen en noten bevatten meer dan 100 milligram magnesium per 100 gram. Ook groene groenten, ongepelde granen en noten zijn rijk aan magnesium. Verder kan drinkwater een belangrijke bijdrage leveren aan de inname van magnesium. Dit is afhankelijk van het magnesiumgehalte van het drinkwater.

Fosfor

Fosfor komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Voedingsmiddelen zoals melk, vis, vlees en aardappelen bevatten relatief veel fosfor. Ook wordt fosfor, als bindmiddel, in de vorm van fosfaatzout toegevoegd aan voedingsmiddelen.

Kalium

Kalium komt bijna in alle voedingsmiddelen voor. Belangrijke bronnen van kalium zijn aardappelen, brood, melk en melkproducten, vlees en vleeswaren en groenten. Wanneer aardappelen en groenten met veel water worden gekookt gaat kalium verloren.

Natrium

Natrium is in bijna alle voedingsmiddelen en dranken aanwezig. In sommige voedingsmiddelen en dranken komt natrium van nature voor. Verder wordt natrium in de vorm van zout tijdens het productieproces, het bereiden van de maaltijd of aan tafel toegevoegd. Omdat er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid door de Gezondheidsraad is vastgesteld, staan hieronder voor enkele producten de hoeveelheid als percentage van de geadviseerde inname van 2,4 gram natrium (= 6 gram keukenzout) weergegeven. Er staan alleen voedingsmiddelen weergegeven waaraan natrium is toegevoegd.

Chloor

Chloor regelt de vochtbalans samen met natrium en kalium. Het zit in brood, kaas en bewerkt vlees.

Welke spoorelementen heb je nodig?

De spoorelementen die je lichaam nodig heeft zijn:

IJzer

IJzer komt voor in vlees en vleesproducten, aardappelen, brood en groenten. De belangrijkste leveranciers voor ijzer in de Nederlandse voeding zijn brood en vlees(waren).

Jodium

Jodium komt van nature voor in zeewater, in grond en in drinkwater. Via deze wegen komt jodium in voedsel als zeevis en groenten terecht. Ook melk en melkproducten leveren een bijdrage aan de jodiuminname. In de Warenwet is vastgelegd dat brood en broodvervangers, vleesproducten en keukenzout en keukenzoutvervangers verrijkt mogen zijn met jodium.

Koper

Koper komt vooral voor in orgaanvlees, zeevis, schaal- en schelpdieren, noten en graanproducten. Ook groente en fruit en cacaoproducten bevatten koper.

Zink

Zink zorgt voor de opbouw van eiwitten, groei en ontwikkeling van weefsel en een goede werking van het afweersysteem. Zink komt vooral voor in vlees, vis, volkorenbrood, peulvruchten en rijst.

Selenium

Seleen is in bijna alle voedingsmiddelen aanwezig. Het gehalte aan seleen in plantaardige producten hangt af van het gehalte aan seleen van de bodem. Granen zijn over het algemeen rijker aan seleen dan groenten. Orgaanvlees zoals lever en nier bevat veel seleen en hetzelfde geldt voor vis en schelpdieren.

Mangaan

Mangaan komt voor in granen, rijst, noten, bladgroenten, fruit, vlees, vis en thee. Er zijn geen algemene gegevens beschikbaar over de hoeveelheid mangaan in voedingsmiddelen in Nederland.

Molybdeen

Molybdeen komt vooral voor in peulvruchten, granen en noten. Andere goede bronnen van molybdeen zijn orgaanvlees, melk en eieren. Het gehalte aan molybdeen in plantaardige voedingsmiddelen is afhankelijk van de hoeveelheid molybdeen in de bodem waarop de voedingsmiddelen groeien. Er zijn geen algemene gegevens beschikbaar over de hoeveelheid molybdeen in voedingsmiddelen in Nederland.

Chroom

Graanproducten met een hoog gehalte aan zemelen bevatten veel chroom. Het is niet duidelijk of chroom uit deze producten ook goed opgenomen kan worden. Verder komt chroom vooral voor in biergist, volkorenbrood, groente, rietsuikermelasse, vlees en lever. Vlees, gevogelte, en vis bevatten per portie tussen de 1- 2 microgram chroom. Het gehalte aan chroom in groente en fruit is zeer wisselend.

Fluoride

Fluoride beschermt tegen tandbederf en wordt toegevoegd aan tandpasta.

welke spoorelementen heb je niet nodig

Er bestaan ook spoorelementen die niet essentieel (onmisbaar) zijn. Het gaat om arseen, borium, kobalt, lithium, lood, nikkel, silicium, tin en vanadium. Hiervoor bestaan daarom ook geen aanbevelingen voor wat je elke dag nodig hebt. In grotere hoeveelheden dan van nature aanwezig in de voeding, zijn de meeste van deze stoffen giftig.