Bo technieken en 3 karakteristieken: verschil tussen pagina's

Uit dharma-lotus.nl
(Verschil tussen pagina's)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
 
Regel 1: Regel 1:
{{massagetechnieken}}
{{opsommingen}}
Een '''Bo''' is een [[massage]] techniek op de rug waarbij je een zijwaartse beweging maakt vanaf de wervelkolom naar de zijkant van het lichaam toe.
==De 3 karakteristieken==
Dit kan op meerdere manieren:


* een bo kan je plaatsen 90 graden op de wervelkolom. Dit doe je bij dikke mensen of bij zeer gespierde mensen. Doe dit altijd met de volle hand(en) op het lichaam.
De '''3 karakteristieken''' (3 grote waarheden) zijn:
* een bo kan je plaatsen met de ribben mee. Dit doe je bij slanke mensen. Je plaats je vingers tussen de ribben en laat de rest van de hand met lichte druk op de ribben volgen.
* een bo kan je ook plaatsen met de lijnen (spieren) van het lichaam mee. Dit doe je als mensen zeer gespierd zijn á la sportschool, dus geen natuurlijke spieropbouw hebben. Deze spieren zijn doorgaans kort en hard. Masseer met de bollingen en de loop van de spieren mee. Daarnaast kan je spelen met de lengte van de bo:


==Nadi-bo==
* Anicca: alle geconditioneerde dingen zijn anicca: impermanent, inconsistent, veranderlijk van aard.
Deze bo is zeer kort en gaat van de wervelkolom over de [[blaas meridiaan]] of [[galblaas meridiaan]] tot aan de hoge rugspier. De bo is dus niet langer dan 1 a 2 centimeter. Door tegelijk te pulseren kan je de nadi stimuleren en zelfs aanvoelen of een nadi een [[kalapa]] kent.
* Dukkha: alle geconditioneerde dingen zijn daarom ook dukkha: pijnlijk, brengers van ongemak en oncomfortabel. Dukkha verwijst ook naar de inherente stress die veranderlijke dingen beleven.
* Anatta: omdat ze inconsistent en veranderlijk zijn én ongemak brengen, is het niet passend om ze als iemands bezit of als 'zelf' te beschouwen. Het past ze te beschouwen als anatta: niet-zelf of zonder zelf, zonder eigenaar, bezitter.


==Duwende bo==
==Uitleg op film==
Deze bo duwt tegen de hoge rugspier aan zonder er overheen te gaan. Je ervaart dat de spier elastisch en opzij te duwen is. Door deze bo over de gehele lengte van de hoge rugspier uit te voeren ontdek je waar de spier meer of minder elastisch, dikker of voller is.  
<youtube service="youtube">https://youtu.be/wkxIwo4_ryU"</youtube>


==Korte bo==
==Volledig artikel==
De korte bo gaat tot over de hoge rugspier. Je masseert deze spier dus, maar niet in de lengte- ([[Tsji'n]]) maar in de breedte richting. Je kunt dit in combinatie doen met de Nadi bo en de duwende bo.


==Lange bo==
Zie hier een volledig artikel over de [[3 grote waarheden|3 karakteristieken]]
Deze strekt zich tot aan de flanken. Je kunt hem ook met een hand uitvoeren waarbij je de andere hand bij de nadi houdt waardoor je de huid gaat scheuren.


==Tji'n-bo==
Dit is en combinatie van de Chi en de bo techniek en voer je alleen op de rug uit, liefst als je bij het hoofdeinde zit.
Masseer met beide handen van nek tot rug over de rugspieren aan weerszijde van de wervelkolom (=Chi) en laat op een gegeven moment de handen naar de zijkant glijden (=bo).
Blijf dit op verschillende delen van de rug herhalen.


 
[[categorie: opsommingen]]
 
 
[[categorie:massagetechnieken]]

Huidige versie van 10 jun 2023 om 15:01

De Boeddhistische opsommingen

In de boeddhistische filosofie (de Dharma) komen veel opsommingen voor; de 4 dit, de 7 dat, de 12 zo... In de tijd dat Gautama de Boeddha leefde (563-483 v.Chr.) was bijna iedereen analfabeet en middels deze opsommingen was de filosofie beter uit te leggen en te onthouden. Deze filosofie is door de jaren heen nauwelijks veranderd en zo bestaan de opsommingen nog steeds. De opsommingen dienen als kapstok waar de filosofie aan hangt en in lezingen en lessen wordt vaak verwezen naar een bepaalde opsomming. Op deze wiki is een aparte categorie opgenomen met de meest voorkomende opsomming. Eén van de opsommingen is onderstaande...

De 3 karakteristieken

De 3 karakteristieken (3 grote waarheden) zijn:

  • Anicca: alle geconditioneerde dingen zijn anicca: impermanent, inconsistent, veranderlijk van aard.
  • Dukkha: alle geconditioneerde dingen zijn daarom ook dukkha: pijnlijk, brengers van ongemak en oncomfortabel. Dukkha verwijst ook naar de inherente stress die veranderlijke dingen beleven.
  • Anatta: omdat ze inconsistent en veranderlijk zijn én ongemak brengen, is het niet passend om ze als iemands bezit of als 'zelf' te beschouwen. Het past ze te beschouwen als anatta: niet-zelf of zonder zelf, zonder eigenaar, bezitter.

Uitleg op film

Volledig artikel

Zie hier een volledig artikel over de 3 karakteristieken