Banner-wiki.png

Purna

Uit Dharma-Lotus
Ga naar: navigatie, zoeken

Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Personen uit de Pali-canon
Personen uit de pali canon
Sangha
Arhats
Arhats
Ananda
Anuruddha
Assaji
Khema
Maha Moggallana
Mahā Kassapa
Pajāpatī Gotamī
Purna
Rahula
Subhūti
Sāriputta
Uppalavanna
Upâli
Yasodhara
Overigen
Alara Kalama
Ambapali
Aṅgulimāla
Bimbisara
Devadatta
Pasenadi
Dhamma wiel

Purna (afkorting van Purnamaitrayaniputra; compassie en ongebonden leraarschap) was een belangrijke leerling van Gautama de Boeddha en blonk uit in zijn leraarschap. Alleen de Boeddha zelf werd gezien als betere leraar. Purna was afkomstig uit een liefdevol gezin en een familie van welstand. Hij zag echter in dat al deze liefde tijdelijk was en besloot op jonge leeftijd monnik te worden.

Toen Gautama de Boeddha een lezing gaf over oorspronkelijkheid begreep Purna dat woorden op zichzelf nooit de oorsprong van een boodschap kunnen zijn. Daarom stond hij op en liep naar de Boeddha en keek deze lang en diep aan. Hij legde zijn hand op het hart van de Boeddha en ontving zo de boodschap oorspronkelijk mogelijk. Gautama de Boeddha begreep de bedoeling van Purna en zei dat Purna ooit de verlichting zou gaan bereiken en een zeer belangrijk leraar zou worden die in staat zou zijn de oorspronkelijke boodschap van het universum te kunnen uitdragen. Hij droeg iedere monnik op Purnas's woord aan te horen.

Leraarschap

Purna heeft zijn hele leven als bikkhu in het teken gesteld om de Dharma uit te dragen en is van alle bikkhu's de belangrijkste leraar geworden. Naast de drie mantels die een monnik draagt en zijn bedelnap had hij geen bezittingen. Hij had geen vaste verblijfplaats en reisde veel maar was ook vaak in de nabijheid van Boeddha te vinden. Net als Gautama de Boeddha was hij in staat de Dharma zo uit te leggen dat iedereen het begreep, van schriftgeleerde tot boer. Hij had een grote mensenkennis, inlevingsvermogen, didactische vaardigheden en beheerste de tien deugden:

  1. de deugd van het begrijpen van de Dharma
  2. de deugd een lezing te kunnen geven
  3. de deugt zonder angst te zijn in een grote menigte
  4. de deugd debatten te kunnen voeren
  5. de deugd van aangepast onderwijs geven
  6. de deugd de dharma te kunnen beleven
  7. de deugd waardigheid te beheersen
  8. de deugd van ijverige vooruitgang
  9. de deugd van onvermoeidzaamheid
  10. de deugd succesvol te zijn

Overlijden

Er is niets bekend over het overlijden van Purna.