Banner-wiki.png

Reis door de Chakras

Uit Dharma-Lotus
Ga naar: navigatie, zoeken

Eerstvolgende cursusdata op Ekãyano
Poster.JPG
Informatie
Ekãyano
Over ons
Boeken adoptie programma
Programma
Programma overzicht
* Tantra cursus
* Tantra-kring XXL
* Tantra thema-dagen
* Massage cursusweek
* 11-daagse reset retraite
* 11-daagse Vipassana retraite
* 4-daagse meditatie mini-retraite
* Meditatie proeverij
* yoga retraite
* Dharma dagen
* Reis door de Chakra's
En verder...
* Individuele retraite
* B&B
* Ekãyano huren
Aanmelden.png

Sat-Chakra-Nirupana

Het chakrasysteem ontstond meer dan vierduizend jaar geleden in India. Voorheen werd alle kennis van meester op leerling overgedragen totdat in 1526 de Indiase Yogi Purnananda-Svami de ‘Sat-chakra-Nirupana’ schreef. Dit is een gedetailleerde verhandeling van de Chakra kennis die voor die tijd bekend was. In de jaren twintig van de vorige eeuw bracht de Engelsman Arthur Avalon de chakraleer naar het westen. Hij is de schrijver van het boek ‘The secret power’.

Helaas is de Chakra filosofie in het westen een eigen leven gaan leiden en wordt het nu gezien als een spiritueel orgaan die in balans en uit balans kan zijn. Het wordt gekoppeld met kleuren, stenen, hemellichamen, mantra's en mandela's en dit is allemaal nieuwerwets en heeft niks met de oorspronkelijke filosofie te maken.

Chakra = onbalans

Een Chakra is dus de onbalans van de energie behorende bij een bepaald proces/thema. Maar hoe ontstaat onbalans (hoe ontstaat een Chakra)?

Bij de geboorte is het lichaam helemaal af, het moet zich alleen nog helemaal ontwikkelen. De beenspieren zijn reeds aanwezig, maar nog niet sterk genoeg het lichaam te dragen. Zo ook met de belangrijkste processen in het leven. Elk proces heeft in het leven van de mens ongeveer 7 jaar de tijd om tot wasdom en ontwikkeling te komen:

 • 0-7 jaar: veiligheid
 • 7-14 jaar: dualiteit/emoties
 • 14-21 jaar: ego
 • 21-28 jaar: liefde (voorwaardelijk en onvoorwaardelijk)
 • 28-35 jaar: communicatie/creativiteit
 • 35-42 jaar: inzicht/intuïtie
 • 42-49 jaar: overgave

Als iemand op zijn 40e een zware periode van liefdespijn meemaakt dan is dat even rottig, maar die persoon kan dat aan omdat hij in de leeftijd 21-28 jaar een stevige basis op dit thema heeft ontwikkelt. Is er van zijn 21e-28e geen goede basis voor het ervaren van (on)voorwaardelijke liefde ontwikkeld dan zal dit altijd tot veel zwaardere blokkades leiden als dit thema zich aandient.

Er zijn 7 belangrijke processen/thema's die niet op zichzelf staan maar altijd in samenhang zijn tussen andere processen/thema's. Zo leidt een blokkade op de emoties vaak ook een blokkade op het ego of op de communicatie. Er is dus een heel duidelijk Oorzaak-en-Gevolg verhaal te ontdekken in de blokkades in het lichaam en die zijn altijd te herleiden naar de Chakra; Omdat de Chakra's deze blokkades zijn.

De Cursus

De cursus duurt 7 dagen en elke dag behandelen we een thema/Chakra te beginnen bij het 1e Chakra: het Perineum (veiligheid). Elk thema behandelen we op verschillende manieren: meditatie, massage, yoga, oefeningen en gesprekken. Gaandeweg ontdek je wat het thema per Chakra is in algemene zin, maar ook voor jou specifiek. Je ontdekt de wisselwerking en logische verbanden tussen de processen en zodoende leer je jezelf beter kennen maar leer je ook mensenkennis. Bij iedereen zijn de thema's namelijk hetzelfde, het is slechts de individuele interpretatie die het 'eigen' maakt.

De Chakra filosofie benaderen wij dus vanuit de oorsprong; de Sat-Chakra-Nirupana.

Retraitecentrum Ekãyano

Deze activiteit wordt gegeven op ons retraitecentrum Ekãyano in Viel-Saint-Remy in de Franse Ardennen, 3,5 uur rijden vanaf Breda. Ekãyano huist in een authentiek gerenoveerde boerderij met bijgebouwen uit 1819 die van alle gemakken zijn voorzien. Er zijn 6 grote slaapkamers en meerdere toilet- en douchegelegenheden. In de bibliotheek kan je rustig lezen of schrijven en ook de eetruimte en meditatieruimte zijn de hele dag open. Op het geheel afgeschermde landgoed van 1 ha. zijn verschillende zithoekjes en meditatieplaatsen. Bij fris weer zijn er 2 veranda's zodat je beschut en droog toch buiten kunt zitten. Ekãyano ligt (letterlijk) op de grens van de Ardennen en de Champagne. Sla je vanaf het tuinhek linksaf dan loop je direct de bossen in, sla je rechtsaf dan kom je in de heuvelachtige weilanden met voornamelijk paarden, schapen en koeien.

Alle activiteiten zijn geheel verzorgd met 3 maaltijden op een dag. De groepen zijn altijd relatief klein, tussen de 6 en 12 deelnemers met doorgaans 2 begeleiders. Zodoende is er oog voor een persoonlijke benadering en is er ruimte om in te gaan op individuele vragen.

Met de juiste intentie is iedereen welkom, voorkennis of ervaring is niet nodig. Vooraf helpen wij om carpoolen te stimuleren zodat deelnemers gezamenlijk naar Ekãyano kunnen rijden.

Programma

06.30 opstaan
07.00 - 08.00 meditatie
07.30 - 08.30 lichaamsoefeningen
08.30 - 10.00 ontbijt & pauze
10.00 - 11.30 lezing en satsang
11.30 - 13.30 blok 1
13:00 - 14:30 lunch en pauze
14:30 - 16:00 blok 2
13.15 - 15.00 lunch & pauze
16.00 - 18:00 vrij
18:00 - 19.00 contemplatie
19.00 - 20:00 diner
20:00 - 21.30 blok 3
21.30 klaar


Zie dit als een leidraad, en naast het opstaan ligt niets werkelijk vast. Het programma is niet facultatief, iedereen doet mee.

Gegevens

 • van zondag 15 maart (vanaf 20:00 uur) t/m zondag 22 maart (13:00 uur)
 • voor 1 februari geboekt: 600,= en vanaf 1 februari: 660,=
 • all-in (programma, verblijf, eten en drinken)
 • maximaal 10 deelnemers en 2 leraren
 • gegeven door Nieky en Ivar