Banner-wiki.png

Retraite in Thailand

Uit Dharma-Lotus
Ga naar: navigatie, zoeken

Saphli in zuid Thailand waar de retraite wordt gehouden
Categorie reizen
Home
Reizen
Boeddha-2.jpg
Sub categorieën Reizen
Pelgrimage: In de Voetsporen v/d Boeddha
Pelgrimage: Tour-de-Sri-Lanka
Retraite in Thailand
Aanmelden.png
Dhamma wiel

Naast de cursussen en retraites die wij op ons eigen retraitecentrum Ekãyano in Frankrijk geven, plannen we ook met enige regelmaat een retraite in een mooi vakantie gebied, dit keer in Thailand. Hiermee creëren we de mogelijkheid om een mooie reis door Thailand te maken met inbegrip van een 11-daagse retraite met yoga, meditatie, mindfulness en dharma-talks. Ook is het mogelijk om voor of na de retraite een paar dagen extra te plannen in de mooie omgeving, of alleen de retraite te komen doen. We helpen je graag met alle opties.

De retraite

De retraite zelf wordt gehouden op een klein resort aan het strand met enkele huisjes, appartementen, zwembad, een mooie tuin en een eigen strand. De groep zal bestaan uit maximaal 10 deelnemers en 2 begeleiders. Iedereen slaapt in een 2-persoonskamer, voor maaltijden wordt gezorgd en er is de gehele dag thee. En er is de gehele dag zon, 26-28 graden en rust.

Aan alle voorwaarden van goede accommodatie en omgeving is dus voldaan. Eigenlijk is er geen enkele reden te bedenken om je nu nog zorgen te maken, je angstig te voelen of onrustig te voelen. En toch weten we dat waar je ook staat, je neemt je onrust mee. En daar is deze retraite nu voor bestemd.

Onrust wordt ervaren in ons lichaam, in onze gedachten en onze emoties. Vaak is het een opstapeling van vele factoren zodat het bijna onmogelijk is deze factoren te herkennen of te analyseren. En dat is ook totaal niet nodig. Wat wel nodig is, is het herkennen van de patronen. Want de opstapeling van factoren die tot angst leiden kent eenzelfde patroon als de opstapeling van factoren die tot zorgen, hoofdpijn, verdriet of een slecht zelfbeeld leiden. Naar die patronen gaan we kijken middels yoga, meditatie, mindfulness en Dharma-talks.

yoga

Yoga is het opmerken van onrust. Vaak merken we een blauwe plek pas op als we er per ongeluk op duwen. Yoga is de ultieme manier om het lichaam in te duwen en alle blokkades op te merken. We hebben een eigen strand direct aan de zee, een groot grasveld en als het te warm is een overdekte veranda om de yoga te beoefenen. Maar yoga is meer dan moeilijke oefeningen uitvoeren. Zo is er duo-yoga, meditatieve yoga en yoga om bepaalde processen in het lichaam sterk te activeren zoals ademhaling, concentratie, aarding, balans of houding.

meditatie

Meditatie is het inzichtelijk krijgen van onrust. Elke dag starten we en sluiten we af met concentratie-meditatie. Om bewust te worden van je eigen patronen heb je concentratie, neutraliteit en observatie nodig en deze 3 'tools' maak je perfect aan in deze concentratie-meditatie. De methodiek wordt je uitgelegd en we oefenen elke ochtend en avond voor een uur.

In de retraite gaan we echter ook andere meditatie oefeningen doen zoals loop-meditatie en het leren van aanvoelen.

mindfulness

Mindfulness is het opmerkzaam zijn van de patronen in het dagelijks leven. Dit betekend niet dat we elke vierkante millimeter van ons handelen totaal bewust moeten waarnemen. Mindfulness is namelijk ook kunnen schiften wat belangrijk is en wat niet.

 • ga eens in de branding staan en voel hoe bij elke golf zand onder je voeten wegspoelt en je tenen continu nieuwe balans zoeken.
 • ga uit het water in de zon staan en voel je eerst koud en door de verdamping van het water op je huid je langzaam warm worden.
 • loop van steen naar gras naar grindpad naar strand de zee in. 5 verschillende ondergronden waar je voeten anders op reageren.

Dharma-talks

Tijdens de retraite ga je veel ervaren en hoewel iedereen dingen op een andere manier ervaren is er ook iets gelijkwaardigs: de achterliggende patronen. Wij zullen uitleggen hoe de boeddhistische filosofie deze patronen verklaard en uitlegt. Dit leggen we niet neer als zijnde de ultieme waarheid. Het is dus discutabel en dit kan tot mooie gesprekken leiden.

en verder...

Naast de onderdelen zojuist besproken is er ook ruimte voor vrije tijd, wandelingen door de omgeving, een bezoek aan een lokaal klooster en tempel, veel zwemmen en lekker eten. Maar het is geen "Nu ben ik met de retraite bezig -- nu is het pauze". De retraite gaat over bewustwording en dat thema nemen we mee in alles wat we doen.

Waar wordt de retraite gehouden?

Op 470 km. van Bangkok ligt Saphli, een klein kustplaatsje in de ietwat slaperige, kleine provincie Chumphon in zuidelijk Thailand. Toeristisch heeft het de grootse ontwikkeling van vakantiegebieden gemist en daarom is het ideaal om juist hier retraites te gaan geven. Er is rust. Toch heeft het gebied veel te bieden; een 222 kilometer lang strand, 44 eilanden, een heuvelachtig vasteland met watervallen, bossen en rivieren. In de volksmond wordt dit gebied omschreven als: "een prachtige vrouw zonder make-up".

Wat kan je na de retraite gaan doen?

Vanaf Saphli zijn de populaire Koh Tao, Koh Samui en Koh Phangan binnen enkele uren te bereiken. Ook duikliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Er zijn verschillende plekken in de buurt waar je goed kunt duiken: Koh Ngam Yai, Koh Ngam Noi en Koh Rang Ka Chiu. Een andere aanrader is de koffievallei Ban Panwal in het district Tha Sae. Dit is een immense koffieplantage waar meer dan 24 miljoen ton koffie per jaar wordt geproduceerd, goed voor in totaal 60% van de totale productie in Thailand.

Het vliegveld van Chumphon ligt op 20 km. afstand en een binnenlandse vlucht waar dan ook in Thailand kost slechts enkele tientjes en niet meer dan 1,5 uur vliegen. Thailand is een modern, goedkoop, veilig en makkelijk land dus je kan makkelijk op eigen gelegenheid een (korte) vakantie aan de retraite kunnen vastplakken. Wij kunnen je altijd helpen met het boeken van hotel, vervoer of tickets. Blijf je liever nog even een paar dagen in Saphli, dan kan dat ook.

Impressie van de omgeving

Hoe ziet Saphli en omgeving eruit, ofwel de plek waar we de retreate gaan houden...

Foto's van het resort en omgeving


De prijs

De prijs ligt op 980,= euro voor 11 dagen (als retraite of studiereis kan je tot 325 euro retour krijgen van de belasting), dit is dan:

inclusief

 • vervoer Chumpon-resort en omgeving
 • overnachtingen (2 persoonskamer)
 • programma en begeleiding
 • eten en drinken
 • cursusboeken
 • de nodige hulp vooraf (aanschaf visa, etc...)
 • hulp bij het verder organiseren van je mogelijke reis na de retraite

exclusief

 • 2 vluchten (reken voor Amsterdam-Bangkok-Chumpon op 570,= euro)
 • reis- en ongevallenverzekering (+ 1 euro per dag, zie je ziektekostenpolis)
 • inentingen (zie je ziektekostenpolis, doorgaans wordt dit grotendeels vergoedt)
 • persoonlijke aankopen

Enkele gegevens op een rijtje

 • retraite in Thailand
 • 31 oktober t/m 12 november 2018
 • de groepsgrootte is maximaal 10 personen en 2 begeleiders (Nieky en Ivar)
 • de prijs is 980,= euro
 • schrijf je hier in