Roshi

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan mogelijk weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de ingebouwde browser printfunctionaliteit.
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Titulatuur
Boeddhistische titulatuur
GesheTashi @ Bodhgaya.jpg
Boeddhistische titulatuur
Anagarika
Arhat
Bhikkhu
Bodhisattva
Boeddha
Geshe
Khenpo
Lama
Mahathera
Majjhima
Rinpoche
Roshi
Sayadaw
Thera
Tulku
Navaka
Dhamma wiel

Rōshi betekent in het Japans "oude leraar". Het is een titel in het zenboeddhisme met verschillende toepassingen, afhankelijk van sekte en land.

Gebruik

Traditioneel wordt de term Roshi toegepast als een respectvol eerbetoon aan een aanzienlijk oudere zenleraar die geacht wordt volwassen te zijn in wijsheid en een superieur begrip en uitdrukking van de dharma te hebben bereikt. Een Roshi heeft zijn dharma-overdracht (Jap: inka shōmei) ontvangen.

Ondanks deze historische realiteit is het in sommige moderne Zen-scholen gebruikelijk om elke leraar als Roshi aan te duiden, ongeacht de leeftijd van de persoon. Dit geldt met name in de Verenigde Staten en Europa.

Rinzai

In sommige Rinzai- organisaties wordt een monnik Roshi pas genoemd nadat hij Inka Shōmei heeft ontvangen, wat betekent dat hij de gehele Koan-studie heeft voltooid en Dharma-overdracht van zijn meester heeft ontvangen.

Sōtō

In de Sōtō-organisatie wordt een persoon soms Roshi genoemd nadat hij de titel van shike heeft gekregen, maar dit is zeker geen standaardpraktijk.

Westerse Zen

Veel zengemeenschappen in de Verenigde Staten kennen de eretitelRoshi toe aan hun leraren als een gewone titel, uit eerbied voor de waargenomen Japanse zen-traditie. In de meeste westerse gevallen wordt het als synoniem gebruikt met de term zenmeester, die in Japan een vrij specifieke betekenis heeft, namelijk de selecte groep personen die gekwalificeerd zijn om toezicht te houden op de hoofdtempels en de trainingszalen voor monniken.

Uitleg op film