S.N. Goenka

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan mogelijk weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de ingebouwde browser printfunctionaliteit.
S.N.Goena en zijn vrouw Elaichi Devi Goenka
Categorie indeling
Home
Meditatie
Dhamma wiel
Sub categorieën Meditatie
Boeddhistische meditatie
Meditatieleraar
Meditatieleraar
Gautama de Boeddha
Mahasi Sayadaw
S.N. Goenka
Sayagyi U Ba Khin
Thich Nhat Hanh
Webu Sayadaw
Ledi Sayadaw
Dhamma wiel

Satya Narayana Goenka (29 januari 1924 - 29 september 2013) was een Indiase leraar van Vipassana meditatie. Hij is in 1924 geboren in Birma in een Indiase zakenfamilie en verhuisde in 1969 naar India en begon daar meditatielessen te geven. In zijn lessen benadrukte Goenka dat het pad van Gautama de Boeddha naar bevrijding niet-sektarisch was, universeel en wetenschappelijk van aard. Goenka werd een invloedrijke leraar en speelde een belangrijke rol bij het opzetten van niet-commerciële Vipassana-meditatiecentra over de hele wereld. Hij werd in 2012 door de Indiase regering bekroond met de Padma Bhushan, een onderscheiding voor uitmuntende service.

Ontmoeting met Sayagyi U Ba Khin

Sayagyi U Ba Khin (links)

Goenka werd geboren op 29 januari 1924 in Burma (Myanmar) uit Indiase ouders van de Marwari-kaste en groeide op in een conservatief hindoeïstisch gezin. Hij was een succesvol zakenman tot hij in 1955 ernstige migraine aanvallen kreeg. Omdat hij geen medische hulp kon vinden die afdoende was ontmoette hij, op aanraden van een vriend, de Vipassana-leraar Sayagyi U Ba Khin. In eerste instantie weigerde Ba Khin Goenka op te nemen als leerling, omdat deze de meditatie wilde gebruiken om van zijn migraine af te komen. In de ogen van Ba Khin was dat geen goede reden om met meditatie te beginnen. Later nam hij Goenka alsnog op als zijn leerling, wat hij voor een periode van 14 jaar bleef.

Biografie

In 1969 kreeg Goenka toestemming van Ba Khin om zelfstandig les te geven. Hij liet zijn bedrijf over aan zijn familie en verhuisde naar India, waar hij het eerste Vipassana-meditatiecentrum begon in Kusum Nagar in Hyderabad. Zeven jaar later, in 1976, opende hij zijn eerste meditatie-retraite-centrum, Dhamma Giri, in Igatpuri bij Nashik, Maharashtra. Hij gaf tot 1982 in zijn eentje meditatie-lessen en begon toen assistent-leraren op te leiden. Hij richtte in 1985 het 'Vipassana Research Institute' op in Dhamma Giri.

Vanaf het begin gaf Goenka 10-daagse intensieve meditatie-retraites en in 1988 had hij talloze mensen lesgegeven, waaronder enkele duizenden westerlingen. Tegenwoordig worden Vipassana-cursussen, in de traditie van Sayagyi U Ba Khin, gegeven op 341 locaties in 94 landen, waarvan ongeveer 202 permanente Vipassana-meditatiecentra.

In 2000 legde Goenka de basis van de 110 meter hoge Global Vipassana Pagoda, nabij Gorai Beach, in Mumbai, die in 2009 werd geopend en een grote meditatiehal heeft. De Global Vipassana Pagoda werd gebouwd als eerbetoon aan zijn leraar, die op zijn beurt de schuld aan India, het land van oorsprong van Vipassana, wilde terugbetalen. Zelf is Sayagyi U Ba Khin nooit in India geweest omdat hij geen paspoort had.

Goenka was ook een redenaar en een productief schrijver en dichter, hij schreef in het Engels en Hindi. Hij reisde veel en gaf lezingen voor publiek over de hele wereld, waaronder op het World Economic Forum in Davos. In augustus 2000 sprak hij de VN toe in new York over de Universele spiritualiteit voor vrede. In 2002 ondernam hij vier maanden lang de Meditation Now Tour of North America.

Hij stierf op 29 september 2013 in zijn huis in Mumbai. Hij werd overleefd door zijn vrouw Elaichi Devi Goenka, ook een prominente meditatieleraar, en zes zonen.

Nalatenschap

Goenka leidde ongeveer 1.300 assistent-leraren op om cursussen te geven met behulp van zijn opnamen, en elk jaar volgen ongeveer 120.000 mensen over de gehele wereld deze cursussen. Elke 10-daagse Vipassana retraite waar ook ter wereld ziet er exact hetzelfde uit omdat alle lessen en instructies middels geluidsbanden van Goenka wordt aangeboden. De lezingen die elke avond plaatsvindt zijn video-banden waarin Goenka de lezing geeft.

Na Goenka's dood schreef Jack Kornfield, een bekende Amerikaanse auteur over het boeddhisme:

In elke generatie zijn er een paar visionaire en diepgaande meesters die de lamp van de Dharma hoog houden om de wereld te verlichten. Zoals de Dalai Lama, Thich Nhat Hanh en S.N. Goenka waren een van de grote wereldmeesters van onze tijd.

leringen

De techniek die Goenka leerde, zou een traditie vertegenwoordigen die teruggaat tot Gautama de Boeddha. Goenka legde uit:

De Boeddha onderwees nooit een sektarische religie; hij leerde Dhamma - de weg naar bevrijding - die universeel is en presenteerde zijn leringen als niet-sektarisch en open voor mensen van alle religies of geen geloof. "Bevrijding" betekent in deze context vrijheid van onzuiverheden van de geest en, als resultaat van het proces van het cultiveren van een zuivere geest, vrijheid van lijden.

Goenka beschreef Vipassana-meditatie als een ervaringsgerichte wetenschappelijke praktijk, waarbij men de constant veranderende aard van lichaam en geest op het diepste niveau observeert, waardoor men een diepgaande zelfkennis verkrijgt die leidt tot een werkelijk gelukkig en vredig leven.

Zijn cursussen beginnen met observatie van de natuurlijke (niet gecontroleerde) adem, waardoor de geest zich kan concentreren, een oefening die Anapana wordt genoemd. Deze concentratie bereidt je voor op de Vipassana-beoefening zelf, wat in deze traditie inhoudt dat je lichamelijke gewaarwordingen met gelijkmoedigheid observeert en je geleidelijk meer bewust wordt van de onderlinge verbinding tussen geest en lichaam.

Meditatiecentra

De Vipassana- meditatiecentra die Goenka hielp opzetten over de hele wereld, bieden 10-daagse cursussen die een grondige en begeleide introductie bieden tot de beoefening van Vipassana-meditatie. Er zijn geen kosten voor de cursus of voor het verblijf en de kost tijdens de cursus. Deze cursussen worden ondersteund door vrijwillige donaties van mensen die willen bijdragen aan toekomstige cursussen. Alleen donaties die aan het einde van de cursus worden gedaan, gaan naar het betalen van toekomstige nieuwe studenten.

De organisatie van de centra is gedecentraliseerd en zelfvoorzienend en kan worden gerund door vrijwilligers met verschillende ervaring, wat de verschillen in attitudes en ervaringen kan verklaren. In een poging om een ​​meer uniforme ervaring in alle centra te bieden, wordt alle openbare instructie tijdens de retraite gegeven door audio- en videobanden van Goenka. Gevraagd naar problemen in verband met groei en expansie, zei Goenka:

De oorzaak van het probleem is opgenomen in de vraag. Als deze organisaties aan hun eigen expansie werken, zijn ze al aan het rotten. Het doel moet zijn om de voordelen van anderen te vergroten. Dan is er een pure Dhamma-wil en is er geen kans op verval. Als er een Dhamma-wil is, "Mogen steeds meer mensen er baat bij hebben", is er geen gehechtheid. Maar als je wilt dat je organisatie groeit, is er gehechtheid en dat vervuilt Dhamma.

Wereldwijde Vipassana-pagode

Global Vipassana Pagoda, nabij Gorai Beach, in Mumbai, India

Een van de wensen van Goenka ging in november 2008 in vervulling toen de bouw van de Global Vipassana Pagoda aan de rand van Mumbai werd voltooid. Hij hoopte dat dit monument zal fungeren als een brug tussen verschillende gemeenschappen, verschillende sekten, verschillende landen en verschillende rassen om de wereld een meer harmonieuze en vredige plek te maken.

De pagode bevat 's werelds grootste stenen koepelstructuur zonder pilaren en zal naar verwachting honderdduizenden bezoekers van over de hele wereld aantrekken die er meer over willen leren en over Vipassana-meditatie . Architectonisch gezien is dit gebouw verreweg de grootste stenen koepel met één overspanning ter wereld, twee keer zo groot als de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan. In het midden bevindt zich een cirkelvormige meditatiehal met een diameter van 280 voet en een capaciteit van 8.000 zitplaatsen . Met een hoogte van 325 voet is het bijna net zo hoog als een gebouw van 30 verdiepingen. Bij de constructie is ongeveer 2,5 miljoen ton steen gebruikt.

Vipassana Onderzoeksinstituut

Goenka geloofde dat theorie en praktijk hand in hand moesten gaan en daarom richtte hij een Vipassana Research Institute op om literatuur over Vipassana en de effecten ervan te onderzoeken en te publiceren. Het Vipassana Research Institute richt zich op twee hoofdgebieden: vertaling en publicatie van de Pali-teksten, en onderzoek naar de toepassing van Vipassana in het dagelijks leven.

Vipassana in prisons

Goenka was in staat om Vipassana-meditatie in gevangenissen te brengen, eerst in India en daarna in andere landen. De organisatie schat dat maar liefst 10.000 gevangenen, evenals veel leden van de politie en het leger, de 10-daagse cursussen hebben gevolgd.

  • Doing Time, Doing Vipassana is een documentaire uit 1997 over de introductie van de 10-daagse Vipassana-lessen van SN Goenka in de gevangenis van Tihar in 1993 door de toenmalige inspecteur-generaal van de gevangenissen in New Delhi, Kiran Bedi. Bedi liet haar bewakers eerst in Vipassana trainen, en daarna liet ze Goenka zijn eerste les geven aan 1.000 gevangenen.
  • The Dhamma Brothers is een documentaire die in 2007 werd uitgebracht over een Vipassana-meditatieprogramma in de gevangenis in de Donaldson Correctional Facility in Bessemer, Alabama . De film concentreert zich op vier gevangenen, allemaal veroordeeld voor moord. Het bevat ook interviews met bewakers, gevangenisfunctionarissen en lokale bewoners, en bevat re-enactments van de misdaden van de gevangenen.

Citaten van Goenka

  • "Mogen alle wezens echte vrede, echte harmonie, echt geluk vinden."
  • "Een leraar moet niet tot een idool worden gemaakt, zoals een god. Hij is een leraar. Als je hulp wilt krijgen, oefen je wat er wordt geleerd, dat is alles." ( Interview met Indian Express , 2010)
  • "Ik ben niet tegen bekering. In mijn toespraak bij de VN was het eerste wat ik zei dat ik voor bekering ben, maar niet van de ene georganiseerde religie naar de andere, maar van ellende naar geluk, van slavernij naar bevrijding." ( Interview met Indian Express , 2010)
  • (Over rituelen) "... als mijn leraar me had gevraagd om riten of rituelen uit te voeren, zou ik afscheid hebben genomen. Mijn eigen hindoetraditie zat vol met rituelen en ceremonies, dus om opnieuw te beginnen met een andere reeks rituelen deed dat niet' Het is niet logisch. Maar mijn leraar zei: "Geen ritueel. Boeddha onderwees alleen sila , samadhi , paññyā . Niets anders. Er valt niets toe te voegen en niets af te trekken." Zoals de Boeddha zei: 'Kevalaparipunnam.' (Pali: 'De hele techniek is op zichzelf compleet.') " ( Interview met Shambhala Sun , 2001)
  • "Mensen worden aangetrokken door de resultaten van de beoefening die ze bij anderen zien. Wanneer een persoon boos is, maakt de invloed van die woede iedereen ongelukkig, inclusief zichzelf. Je bent het eerste slachtoffer van je eigen woede. Dit besef is iets anders dat trok me aan tot de leer van de Boeddha." ( Shambhala Sun- interview, 2001)

Kritiek

S.N. Goenka bood zijn 10-daagse Vipassana retraites aan in de traditie van zijn leraar Sayagyi U Ba Khin en zo zijn ze nog steeds. Terecht verwijst Goenka de techniek van Vipassana toe aan Gautama de Boeddha en deze heeft 2.500 jaar geleden de Vipassana meditatie-techniek ontwikkeld en 40 jaar lang onderwezen. In de Satipaṭṭhana Sutta wordt deze techniek stap-voor-stap uitgelegd en de sutta kan je zien als stappenplan voor een vipassana retraite. S.N. Goenka slaat echter, om voornamelijk praktische redenen, hele stukken van de meditatie-techniek over:

  • zo is er alleen zit-meditatie en geen loop- en sta-meditatie
  • er wordt alleen maar binnen gemediteerd en niet buiten
  • het neutraal benoemen van de gewaarwordingen wordt bij Goenka niet toegepast
  • bij Goenka wordt alleen het fysieke lichaam geobserveerd en niet de gevoelens, de geest en de mentale objecten
  • de 'meditatie op het knekelveld' wordt overgeslagen
  • Goenka biedt wel de metta-meditatie aan, hoewel deze niet in de Satipaṭṭhana Sutta staat beschreven

Andere kritiekpunten zijn:

  • de meditaties zijn massaal, soms met honderden mensen in de zaal
  • alle lessen en lezingen geschiedt vanuit bandopnames, iedereen doet dus het zelfde op hetzelfde moment
  • daardoor is er geen individuele begeleiding mogelijk
  • Goenka 'zingt' vaak enkele sutta's voor, wat door sommigen als zeer afleidend gezien wordt.

Lineage