Boeddhaschap en Mindful Bewegingsmeditatie: verschil tussen pagina's

Uit dharma-lotus.nl
(Verschil tussen pagina's)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#seo: |title=Mindful Bewegingsmeditatie |titlemode=append |keywords=boeddhisme, boeddha, boeddhistisch, Dharma, Pali-canon, Gautama, boeddhist, waarheden, soetra, sutta, Dhamma, meditatie, inzicht, Ivar Mol, Dharma-Lotus, mindfulness, India, Nepal |description=Mindfulness en bewegen, ofwel Meditatief bewegen }} {{Boeddhisme}} '''Mindful Bewegingsmeditatie''' (Mindful Bewegingsmeditatie) is een combinatie van fysieke activiteit en mindfulness, is naar vo...')
 
Regel 1: Regel 1:
{{#seo:
{{#seo:
|title=Wanneer is iemand een Boeddha?
|title=Mindful Bewegingsmeditatie
|titlemode=append
|titlemode=append
|keywords=Boeddhisme, Boeddha, historische, dharma, mediteren, Mahayana, tibetaans, meditatie, goden, India, Nepal, Tibet.
|keywords=boeddhisme, boeddha, boeddhistisch, Dharma, Pali-canon, Gautama, boeddhist, waarheden, soetra, sutta, Dhamma, meditatie, inzicht, Ivar Mol, Dharma-Lotus, mindfulness, India, Nepal  
|description=Overzicht van alle Boeddha en antwoord op de vraag: "Wanneer is iemand een Boeddha?"
|description=Mindfulness en bewegen, ofwel Meditatief bewegen
}}
}}
{{Boeddhistische Goden}}
{{Boeddhisme}}
In het [[boeddhisme]] is [[Boeddha]] een titel voor degenen die ontwaakt zijn en [[verlichting|nirvana]] hebben bereikt én dit bereikt hebben middels eigen inspanningen en inzicht. Dit in tegenstelling tot een [[Arhat]] wat ook een verlicht persoon is, maar dit heeft bereikt middels de filosofie aangedragen en onderwezen door een Boeddha. Een Boeddha heeft dus helemaal zelf ontdekt en moeten uitvinden. De titel 'Boeddha' wordt het meest gebruikt voor [[Gautama de Boeddha]], de grondlegger van het boeddhisme, die vaak eenvoudigweg "de Boeddha" wordt genoemd. Boeddhaschap is de toestand en rang van een boeddha. Deze hoogste spirituele staat van zijn wordt ook wel sammā-sambodhi genoemd.
'''Mindful Bewegingsmeditatie''' (Mindful Bewegingsmeditatie) is een combinatie van fysieke activiteit en [[mindfulness]], is naar voren gekomen als een krachtige methode om het algehele welzijn te verbeteren. Geworteld in de principes van aanwezigheid, oplettendheid en intentionaliteit, cultiveert Meditatief bewegen een verhoogd bewustzijn van het lichaam, zijn bewegingen en de omgeving.  


De titel 'Boeddha' wordt ook gebruikt voor andere wezens die verlichting hebben bereikt, zoals de andere menselijke boeddha's die vóór Gautama de verlichting bereikten, de vijf hemelse boeddha's die voornamelijk in [[Mahayana boeddhisme]] en [[Tibetaans boeddhisme]] worden aanbeden, en de [[bodhisattva]] genaamd [[Maitreya]], de toekomstige Boeddha.


==Boeddhaschap==
==Wat is Mindful Bewegingsmeditatie==
Mindful bewegingsMeditatie, een subdomein van mindfulness-oefeningen, verwijst naar een reeks weloverwogen, doelgerichte fysieke activiteiten die worden ondernomen met volledige aandacht en bewustzijn van het lichaam en de [[ademhaling]]. Het integreert de cognitieve focus van mindfulness met de fysieke aspecten van beweging, waardoor een multi-zintuiglijke ervaring wordt gecreëerd die is ontworpen om het [[bewustzijn]] van de beoefenaar en de verbinding met het huidige moment te verdiepen.


Het Boeddhaschap wordt bereikt door het volgen van het [[8-voudige pad]] en het inzien van de [[4 edele waarheden]]. Het begint met inzicht in de drie karakteristieken van het leven:
Conceptueel is Mindful Bewegingsmeditatie gebaseerd op de kruising van twee brede psychologische constructies: mindfulness en fysieke activiteit.


* dukkha (lijden, onvolmaaktheid)
Mindfulness, zoals geoperationaliseerd door Kabat-Zinn (1994), is het bewustzijn dat ontstaat door doelbewust aandacht te besteden aan het huidige moment en zonder oordeel.
* anatta (het ontbreken van een onveranderlijke essentie in de stroom van ervaring)
Lichamelijke activiteitdaarentegen wordt gedefinieerd als elke lichaamsbeweging geproduceerd door skeletspieren die energieverbruik vereist (Caspersen, Powell & Christenson, 1985). De samenvloeiing van deze twee principes vergemakkelijkt een psychofysische interactie die een verhoogde staat van bewust bewustzijn aanmoedigt.
* anicca (de voortdurende verandering van alles dat is). Hierop volgt de beoefening van sila (juist gedrag) en [[meditatie]] (samatha en [[vipassana]]).
In de praktijk wordt Mindful Bewegingsmeditatie vaak gearticuleerd door middel van verschillende vormen, inclusief maar niet beperkt tot [[yoga]], tai chi, Qigong en zelfs wandelen.


==Verschillende visies==
Yoga richt zich bijvoorbeeld op een reeks houdingen of 'asana's' gekoppeld aan een diepe, gecontroleerde ademhaling. Tai chi en Qigong, traditionele Chinese oefeningen, omvatten langzame, vloeiende bewegingen en diepe ademhaling. Loopmeditatie, een andere veel voorkomende vorm, houdt in dat je langzaam en weloverwogen loopt, waarbij je je volledig bewust bent van elke stap en ademhaling.


De verschillende boeddhistische scholen hebben verschillende interpretaties over de aard van Boeddha.
Ongeacht de specifieke vorm die het aanneemt, de kern van Mindful Bewegingsmeditatie blijft hetzelfde: een verhoogd bewustzijn van het zelf, het lichaam en de directe omgeving cultiveren.
Er is een breed spectrum van meningen over de universaliteit en de methode om boeddhaschap te bereiken, afhankelijk van de leringen van Gautama de Boeddha die een boeddhistische school benadrukt. Het niveau waarop deze manifestatie ascetische praktijken vereist, varieert van helemaal geen tot een absolute vereiste, afhankelijk van de leer. Het Mahayana-boeddhisme benadrukt het bodhisattva-ideaal van het bereiken van boeddhaschap in plaats van verlichting als een arhat.


In het [[Theravada|Theravada boeddhisme]] verwijst Boeddha naar iemand die wakker is geworden door zijn eigen inspanningen en inzicht, zonder een leraar om de [[dharma]] aan te wijzen.
==Technieken voor Mindful Bewegingsmeditatie==
De leerstellingen van het Mahayana-boeddhisme beschouwen Boeddhaschap als een universele en aangeboren eigenschap van absolute wijsheid. Deze wijsheid wordt geopenbaard in het huidige leven van een persoon door middel van boeddhistische beoefening, zonder enige specifieke afstand te doen van genoegens of "aardse verlangens".


* Een samyaksambuddha herontdekte de waarheden en het pad naar ontwaken en leert deze na zijn ontwaken aan anderen.
Er zijn verschillende vormen van Mindful Bewegingsmeditatie:
* Een pratyekaboeddha bereikt ook het nirvana door zijn eigen inspanningen, maar is niet in staat de dharma aan anderen te onderwijzen.
* Een [[arhat]] moet de leer van een Boeddha volgen om Nirvana te bereiken, maar kan ook de dharma prediken na het bereiken van Nirvana. In één geval wordt de term boeddha ook gebruikt in Theravada om te


Boeddhisten beschouwen Gautama de Boeddha niet als de enige Boeddha. De [[Pali-canon]] verwijst naar vele voorgaande Boeddha's, terwijl de Mahayana-traditie bovendien veel Boeddha's van hemelse oorsprong heeft.  
===Yoga===
Deze oude Indiase praktijk combineert houdingen, gecontroleerde ademhaling en meditatie. De essentie van mindful yoga ligt in het handhaven van een niet-oordelend bewustzijn van de gewaarwordingen, gedachten en emoties die ontstaan ​​als men door verschillende houdingen (of 'asana's') stroomt. In elke pose worden beoefenaars aangemoedigd om zich te concentreren op hun ademhaling en de bijbehorende lichamelijke gewaarwordingen. Er zijn verschillende yogastijlen, zoals Hatha, Iyengar en Vinyasa, elk met verschillende nadruk op houdingsuitlijning, ademhalingscontrole en bewegingsstroom.


Alle boeddhistische tradities stellen dat een Boeddha volledig ontwaakt is en zijn geest volledig gezuiverd heeft van de [[3 vergiften]]; begeerte , afkeer en onwetendheid. Een Boeddha is niet langer gebonden door [[Samsara]] en heeft een einde gemaakt aan het lijden dat niet-ontwaakte mensen in het leven ervaren.
===Tai Chi===
Afkomstig uit Chinese krijgskunsten, bestaat Tai Chi uit langzame, gracieuze bewegingen in combinatie met diepe ademhaling en mentale focus. De bewegingen worden uitgevoerd in een reeks, vaak een 'vorm' genoemd, die een wisselend aantal individuele bewegingen kan omvatten. Tijdens de oefening concentreren individuen zich op het behouden van de juiste lichaamshouding, het vloeiend bewegen als water in een rivier en het synchroniseren van adem met beweging.


De meeste boeddhistische scholen zijn ook van mening dat de Boeddha alwetend was. De vroege teksten bevatten echter expliciete weerleggingen van het maken van deze bewering van de Boeddha.
===Qigong===
Een andere Chinese praktijk, Qigong omvat ritmische bewegingen, gerichte intentie en diepe ademhaling. Qigong-oefeningen, ook wel 'vormen' genoemd, worden typisch gekenmerkt door langzame, vloeiende bewegingen, een rustige geest en een diepe middenrifademhaling. Het doel is om 'qi' of levensenergie in zichzelf te cultiveren, waardoor de fysieke en mentale gezondheid wordt verbeterd.


==Tien kenmerken van een Boeddha==
===Loopmeditatie===
[[File:Kinhin.jpg|thumb|350px|Loop meditatie]]
Deze vorm van [[meditatie]] transformeert een simpele handeling van wandelen in een beoefening van opmerkzaamheid. De beoefenaar besteedt aandacht aan het gevoel van elke stap, het ritme van de ademhaling en het gevoel van de grond onder de voeten. Beoefenaars gebruiken vaak een aangewezen pad, heen en weer, om de behoefte aan bewuste richting te verminderen en een diepere focus op de beweging en sensatie mogelijk te maken.
Naast deze gevestigde praktijken, kan bewuste beweging ook worden opgenomen in dagelijkse activiteiten, zoals huishoudelijke taken of lichaamsbeweging. De sleutel is om gerichte aandacht te vestigen op de lichamelijke gewaarwordingen die bij elke beweging horen, het ritme van de ademhaling en de omgeving.


Sommige boeddhisten [[mediteren]] op de 10 kenmerken van Boeddha. Deze kenmerken worden vaak genoemd in de Pāli Canon en in de Mahayana-leringen, en worden dagelijks gezongen in veel boeddhistische kloosters:
{{Pijl}}: [[Loop-meditatie]]


# Zo gegaan, zo gekomen (tathāgata)
Ongeacht de vorm van bewuste bewegingsmeditatie die wordt beoefend, je moet een consistente beoefening volhouden om de volledige voordelen ervan te ervaren. Net als traditionele zittende meditatie, is de beoefening van aandachtige beweging cumulatief, en consistentie helpt bij het ontwikkelen van de vaardigheden van opmerkzaamheid en bewustzijn. Je moet ook onthouden dat het doel niet perfectie is, maar eerder meer bewustzijn en aanwezigheid, en als zodanig moet je de beoefening met vriendelijkheid en geduld jegens zichzelf benaderen.
# Waardig (arhat)
# Perfect zelfverlicht (samyak-saṃbuddha)
# Geperfectioneerd in kennis en gedrag (vidyā-caraṇa-saṃpanna)
# Goed gegaan (sugata)
# Kenner van de wereld (lokavida)
# Onovertroffen leider van te temmen personen (anuttara-puruṣa-damya-sārathi)
# Leraar van de goden en mensen (śāsta deva-manuṣyāṇaṃ)
# De Verlichte (boeddha)
# De gezegende of gelukkige (bhagavat)


==De 10 Onmisbare Plichten==
==Hoe mindful bewegen te oefenen==
Bewuste beweging wordt vaak uitgevoerd door middel van verschillende oefeningen zoals yoga, tai chi of gewoon wandelen. Het doel is om een ​​groter bewustzijn van het zelf, het lichaam en de omgeving mogelijk te maken.
Volgens boeddhistische teksten moet elke Boeddha bij het bereiken van Boeddhaschap verschillende handelingen tijdens zijn leven uitvoeren om zijn plicht als Boeddha te vervullen. Sanskriet-boeddhistische teksten noemen 10 onmisbare handelingen die Boeddha's moeten uitvoeren.


# Een Boeddha moet voorspellen dat een andere persoon in de toekomst Boeddhaschap zal bereiken.
* Zet een intentie: Voordat u met uw oefening begint, is het essentieel om een ​​duidelijke intentie vast te stellen. Deze intentie kan zo simpel zijn als volledig aanwezig zijn in het moment of het kan betrekking hebben op een dieper persoonlijk doel. Door een intentie te stellen, oriënteer je je lichaam en geest in een bepaalde richting, wat een leidraad vormt voor je beoefening.
# Een Boeddha moet iemand anders inspireren om naar Boeddhaschap te streven.
# Een Boeddha moet iedereen bekeren die hij moet bekeren.
# Een Boeddha moet minstens driekwart van zijn potentiële levensduur leven.
# Een Boeddha moet duidelijk hebben gedefinieerd wat goede daden zijn en wat slechte daden zijn.
# Een Boeddha moet twee van zijn discipelen aanwijzen als zijn belangrijkste discipelen.
# Een Boeddha moet afdalen uit de Tavatimsa- hemel nadat hij zijn moeder heeft onderwezen.
# Een Boeddha moet een samenkomst houden bij Lake Anavatapta .
# Een Boeddha moet zijn ouders naar de Dhamma brengen.
# Een Boeddha moet het grote wonder in Savatthi hebben verricht .


===12 Grote Handelingen===
* Kies een bewegingsvorm: Selecteer een bewegingsvorm die aansluit bij uw voorkeur, mogelijkheden en omgeving. Yoga, tai chi en mindful wandelen zijn gebruikelijke keuzes, maar elke vorm van fysieke activiteit kan mindful worden gemaakt. Het belangrijkste criterium is dat het een activiteit moet zijn die de combinatie van beweging en gerichte aandacht mogelijk maakt.


Tibetaans-boeddhistische teksten vermelden "Twaalf Grote Handelingen" van een Boeddha:
* Focus op je ademhaling: Ademhaling speelt een centrale rol bij mindfulness en bewust bewegen. Neem, voordat je met de beweging begint, even de tijd om je te concentreren op je ademhaling en let op het ritme en de kwaliteit ervan. Je moet ernaar streven je beweging te synchroniseren met je ademhaling, zodat ze samen kunnen vloeien.


# Een Boeddha moet vlak voor zijn geboorte als Boeddha geboren worden in de Tusita- hemel.
* Meedoen aan de beweging: Zodra u uw ademhaling tot stand heeft gebracht, begint u met de beweging. De beweging moet langzaam, weloverwogen en gesynchroniseerd met je ademhaling zijn. Het is essentieel om aandacht te besteden aan hoe uw lichaam zich voelt tijdens elke fase van de beweging, waarbij u eventuele gewaarwordingen opmerkt.
# Een Boeddha moet afstammen van Tusita.
# Een Boeddha moet de baarmoeder van zijn moeder binnengaan.
# Een Boeddha moet geboren worden.
# Een Boeddha moet in zijn jeugd bedreven zijn in verschillende kunsten.
# Een Boeddha moet leven in het paleis.
# Een Boeddha moet groots vertrekken uit zijn paleis.
# Een Boeddha moet ascetisme beoefenen.
# Een Boeddha moet Mara verslaan .
# Een Boeddha moet verlichten.
# Een Boeddha moet zijn eerste preek houden .
# Een Boeddha moet sterven en het Nirvana binnengaan.


==Boeddha als mens==
* Behoud het bewustzijn van het huidige moment: Tijdens de oefening kan uw aandacht afdwalen van de beweging en de gewaarwordingen. Als dit gebeurt, breng je aandacht dan voorzichtig terug naar het huidige moment. Het cultiveren van dit niet-oordelende bewustzijn van het huidige moment is de essentie van bewuste beweging.


Toen hem werd gevraagd of hij een deva of een mens was, antwoordde hij dat hij de diepgewortelde onbewuste eigenschappen had geëlimineerd die hem tot een van beide zouden maken, en in plaats daarvan een Boeddha zou moeten worden genoemd; iemand die in de wereld was opgegroeid maar er nu aan voorbij was gegaan, zoals een lotus uit het water groeit maar erboven bloeit, onbesmet.
* Beëindig de sessie met aandacht: Als u klaar bent met oefenen, haast u dan niet om terug te keren naar uw dagelijkse bezigheden. Gun jezelf in plaats daarvan een paar momenten om de ervaringen van je beoefening in je op te nemen en deze gevoelens te integreren in je dagelijkse bewustzijn.


==De 29 Boeddha's van Theravāda==
Mindful bewegen vereist geduld en doorzettingsvermogen. Ondanks de ogenschijnlijk simplistische aard kan het, vooral voor beginners, een uitdaging zijn om de focus en het bewustzijn tijdens de oefening vast te houden. Daarom is het raadzaam om met kortere sessies te beginnen en de duur geleidelijk te verlengen naarmate u meer vaardigheid krijgt.


De Pali-literatuur van de Theravāda-traditie bevat verhalen over 29 Boeddha's. In landen waar het Theravāda-boeddhisme door de meerderheid van de mensen wordt beoefend, zoals [[Het Boeddhisme in Sri-Lanka|Sri Lanka]],  [[Het Boeddhisme in Cambodja|Cambodja]],  [[Het Boeddhisme in Laos|Laos]],  [[Het Boeddhisme in Burma|Burma]],  [[Het Boeddhisme in Thailand|Thailand]], is het gebruikelijk dat boeddhisten uitgebreide festivals houden, vooral tijdens het mooie weerseizoen, als eerbetoon aan de 29 beschreven Boeddha's. in de [[Buddhavamsa]] is een tekst die het leven beschrijft van Gautama de Boeddha en de 27 Boeddha's die hem voorgingen, samen met de toekomst Maitreya Boeddha. De Buddhavamsa maakt deel uit van de Khuddaka Nikāya, die op zijn beurt weer deel uitmaakt van de Sutta Piṭaka. De Sutta Piṭaka is een van de drie hoofdsecties van de Pali-Canon.
==Voordelen van Mindful Bewegingsmeditatie==
Mindful bewegingsmeditatie biedt veel voordelen voor zowel lichaam als geest. Deze voordelen, bevestigd door tal van wetenschappelijke studies, variëren van het verbeteren van de fysieke gezondheid en fitheid tot het verbeteren van de mentale gezondheid en cognitieve functie.


De eerste drie van deze boeddha's; [[Tanhankara Boeddha]], [[Medhankara Boeddha]] en [[Saranankara Boeddha]] en leefden vóór de tijd van [[Dipankara Boeddha]]. Deze vierde Boeddha is vooral belangrijk, aangezien hij de Boeddha was die niyatha vivarana (voorspelling van toekomstige Boeddhaschap) gaf aan de brahmaanse jeugd die in de verre toekomst de [[bodhisattva]] Gautama de Boeddha zou worden. Na Dipankara Boeddha waren er nog 24 Boeddha's mythische Boeddha's voor de historische, Gautama de Boeddha.
* Verbeterde fysieke fitheid: Regelmatige beoefening van bewuste bewegingsactiviteiten zoals yoga, tai chi en Qigong kan de algehele fysieke fitheid verbeteren, waaronder kracht, flexibiliteit, balans en aerobe capaciteit (Larkey, Jahnke, Etnier, & Gonzalez, 2009; Wayne et al., 2014) .
* Verminderde chronische pijn: Bewuste bewegingspraktijken kunnen helpen bij het beheersen van chronische pijnaandoeningen zoals fibromyalgie, lage rugpijn en artritis door de pijntolerantie te verbeteren en de pijnintensiteit te verminderen (Wren et al., 2011; Lauche, Cramer, Dobos, Langhorst & Schmidt, 2013).
* Verbeterde cardiovasculaire gezondheid: Regelmatige beoefening van mindful bewegen kan positieve effecten hebben op de cardiovasculaire gezondheid, waaronder een verlaagde bloeddruk en hartslag (Pal, Srivastava, Dwivedi, Chopra, & Lavekar, 2011; Liu et al., 2015).
* Verbeterde ademhalingsfunctie: De nadruk op ademhalingscontrole bij bewuste bewegingspraktijken kan leiden tot een grotere longcapaciteit en efficiëntie, gunstig voor mensen met ademhalingsproblemen (Mehling et al., 2011).
* Minder stress en angst: Van bewuste beweging is aangetoond dat het de niveaus van stresshormonen verlaagt, angst vermindert en de stemming verbetert, wat bijdraagt ​​aan het algemene mentale welzijn (Pascoe, Thompson, Jenkins, & Ski, 2017; Hylander, Johansson, Daukantaitė, & Ruggeri, 2017) .
* Verbeterde cognitieve functie: Regelmatige beoefening van mindful bewegen kan cognitieve functies verbeteren, waaronder aandacht, geheugen en executief functioneren, mogelijk door neuroplasticiteit te bevorderen (Gothe, Khan, Hayes, Erlenbach, & Damoiseaux, 2019).
* Verbeterde emotionele regulatie: Door een niet-oordelend bewustzijn van het huidige moment te bevorderen, kan mindful bewegen de emotionele regulatie verbeteren, wat leidt tot beter stressmanagement en emotionele veerkracht (Jain et al., 2007).
Verhoogde mindfulness en lichaamsbewustzijn: Mindful-bewegingsoefeningen zijn in verband gebracht met verhoogde niveaus van mindfulness en interoceptief bewustzijn, waardoor een beter begrip en acceptatie van iemands lichaam wordt bevorderd (Schure, Christopher, & Christopher, 2008).
* Verbeterde slaapkwaliteit: Er zijn aanwijzingen dat bewust bewegen de slaapkwaliteit kan verbeteren en slaapstoornissen kan helpen beheersen, en zo bijdraagt ​​aan de algehele gezondheid en kwaliteit van leven (Mustian et al., 2013).


Veel boeddhisten brengen ook hulde aan de toekomstige (en 29e) Boeddha, Metteyya. Volgens de boeddhistische geschriften zal Metteya een opvolger zijn van Gautama die op aarde zal verschijnen, volledige verlichting zal bereiken en de zuivere Dharma zal onderwijzen . De profetie van de komst van Metteyya is te vinden in de canonieke literatuur van alle boeddhistische sekten ( Theravada , Mahayana en Vajrayana ), en wordt door de meeste boeddhisten aanvaard als een verklaring over een gebeurtenis die zal plaatsvinden wanneer de Dharma zal zijn vergeten op Jambudvipa (het aardse rijk, waar gewone mensen leven).
Beoefening van Mindful Bewegingsmeditatie biedt substantiële voordelen voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid, en draagt ​​bij aan een beter welzijn en een betere kwaliteit van leven. Zoals bij elke gezondheidsgerelateerde interventie, moet deze echter met zorg worden benaderd, vooral door personen met reeds bestaande aandoeningen, en idealiter onder professionele begeleiding.


{| class="wikitable sortable"
==Enkele tips om mindful bewegen in je dagelijkse routine op te nemen==
|-
!
! Naam (Pali)
! Geboorteplaats
! Vader en moeder
! Verlichtingsboom
! Benaming
!Tijdsvak
|-
| 1
|[[Tanhankara Boeddha]]
|
|King Sunandha and Queen Sunandhaa
|Rukkaththana
|
|Saramanda kalpa
|-
| 2
|[[Medhankara Boeddha]]
|Yaghara
|Sudheva and Yasodhara
|
|
|Saramanda kalpa
|-
| 3
|[[Saranankara Boeddha]]
|Vipula
|Sumangala and Yasawathi
|
|
|Saramanda kalpa
|-
| 4
|[[Dipankara Boeddha]]
|
|Sudheva and Sumedhaya
|Pipphala
|
|Saramanda kalpa
|-
| 5
|[[Kaundinya Boeddha]]
|
|Sunanda and Sujata
|Salakalyana
|
|
|-
| 6
|[[Mangala Boeddha]]
|Uttaranagara
|Uttara en Uttara
|A naga
|
|
|-
| 7
|[[Sumana Boeddha]]
|
|Sudassana and Sirima
|A naga
|
|
|-
| 8
|[[Revata Boeddha]]
|Sudhannawatinagara
|Vipala and Vipula
|A naga
|
|
|-
| 9
|[[Sobhita Boeddha]]
|Sudhammanagara
|Sudhammanagara en Sudhammanagara
|A naga
|
|
|-
| 10
|[[Anomadassi Boeddha]]
|Chandawatinagara
|Yasava and Yasodara
|Ajjuna
|
|Vara kalpa
|-
| 11
|[[Paduma Boeddha]]
|Champayanagara
|Asama en Asama
|Salala
|
|Vara kalpa
|-
| 12
|[[Narada Boeddha]]
|Dhammawatinagara
|King Sudheva and Anopama
|Sonaka
|
|Vara kalpa
|-
| 13
|[[Padumuttara Boeddha]]
|
|Anurula and Sujata
|Salala
|
|Vara kalpa
|-
| 14
|[[Sumedha Boeddha]]
|
|Sumedha en Sumedha
|Nipa
|
|Manda kalpa
|-
| 15
|[[Sujata Boeddha]]
|
|Uggata and Pabbavati
|Welu
|
|Manda kalpa
|-
| 16
|[[Piyadassi Boeddha]]
|
|Sudata and Subaddha
|Kakudha
|
|Manda Kalpa
|-
| 17
|[[Atthadassi Boeddha]]
|Sonanagara
|Sagara and Sudassana
|Champa
|
|Manda Kalpa
|-
| 18
|[[Dhammadassi Boeddha]]
|
|Suranamaha and Sunanada
|Bimbajala
|
|Manda kalpa
|-
| 19
|[[Siddhattha Boeddha]]
|
|Udeni and Suphasa
|Kanihani
|
|Manda kalpa
|-
| 20
|[[Tissa Boeddha]]
|
|Janasando and Paduma
|Assana
|
|Manda kalpa
|-
| 21
|[[Phussa Boeddha]]
|
|Jayasena and Siremaya
|Amalaka
|
|Manda Kalpa
|-
| 22
|[[Vispassi Boeddha]]
|
|Vipassi en Vipassi
|Pāṭalī
|1e van de 7 boeddha's uit de oudheid
|leefde 91 tijdperken geleden
|-
| 23
|[[Sikhin Boeddha]]
|
|Arunavatti and Paphavatti
|Puṇḍarīka
|2e van de 7 boeddha's uit de oudheid
|leefde 31 tijdperken geleden
|-
| 24
|[[Vessabhu Boeddha]]
|
|Suppalittha and Yashavati
|Sāla
|3e van de 7 boeddha's uit de oudheid
|leefde 31 tijdperken geleden
|-
| 25
|[[Kakusandha Boeddha]]
|
|Aggidatta, the purohita Brahman of King Khema, and Visakha
|Sirīsa
|4e van de 7 boeddha's uit de oudheid
|1e Boeddha in huidig tijdperk
|-
| 26
|[[Kanakamuni Boeddha]]
|
|Yaññadatta, a Brahman, and Uttara
|Udumbara
|5e van de 7 boeddha's uit de oudheid
|2e Boeddha in huidig tijdperk
|-
| 27
|[[Kassapa Boeddha]]
|
|Brahmadatta, a Brahman, and Dhanavati
|Nigrodha
|6e van de 7 boeddha's uit de oudheid
|3e Boeddha in huidig tijdperk
|-
| 28
|[[Gautama de Boeddha]]
|
|Śuddhodana en Maya
|Assattha
|7e van de 7 boeddha's uit de oudheid
|4e Boeddha in huidig tijdperk
|-
|29
|[[Maitreya Boeddha]]
|
|Subrahma and Brahmavati
|Nāga
|toekomstige Boeddha
|5e Boeddha in huidig tijdperk
|-
|}


==De zeven boeddha's uit de oudheid==
Het opnemen van bewuste beweging in uw dagelijkse routine kan uw fysieke gezondheid en psychologisch welzijn aanzienlijk verbeteren.


In de vroegste Pali-boeddhistische teksten, vooral in de eerste vier Nikaya's, worden alleen de volgende zeven boeddha's, de 7 boeddha's uit de oudheid (Saptatathāgata), expliciet genoemd. Vier hiervan zijn van de huidige kalpa (wereldtijdperk) en drie zijn van voorbije (binnen de laatste honderd) kalpa.
* Begin klein: Als mindful bewegen nieuw voor je is, is het raadzaam om te beginnen met kleine, beheersbare tijdsintervallen. Zelfs een paar minuten bewuste beweging per dag kan nuttig zijn en kan helpen bij het opbouwen van een gewoonte. Na verloop van tijd kunt u de duur van uw beoefening geleidelijk verlengen.
* Kies de juiste activiteit: Kies een bewuste bewegingsactiviteit die aansluit bij uw persoonlijke voorkeuren en fysieke mogelijkheden. De keuze kan variëren van gestructureerde oefeningen zoals yoga en tai chi tot eenvoudige activiteiten zoals wandelen of zelfs huishoudelijke taken. De sleutel is om deel te nemen aan een beweging waarbij je je kunt concentreren op je lichaam en ademhaling.
* Plan uw praktijk: Het kan nuttig zijn om mindful bewegen elke dag op een vast tijdstip in uw routine op te nemen. Dit kan 's ochtends als eerste zijn om een ​​positieve toon voor de dag te zetten, tijdens een lunchpauze om op te laden of 's avonds om te ontspannen. Regelmatige planning kan helpen om de beoefening tot een dagelijkse gewoonte te maken.
* Focus op kwaliteit, niet op kwantiteit: De essentie van mindful bewegen ligt in de kwaliteit van bewustzijn, niet in de lengte of intensiteit van de fysieke activiteit. Of je er nu tien minuten of een uur mee bezig bent, het doel moet zijn om tijdens de oefening volledig aanwezig, aandachtig en niet-oordelend te blijven.
* Gebruik technologische hulpmiddelen: Er zijn tal van apps en online platforms die begeleide sessies bieden voor verschillende mindful-bewegingsoefeningen. Deze kunnen met name nuttig zijn voor beginners die baat kunnen hebben bij de gestructureerde begeleiding die ze bieden.
* Integreer bewuste beweging in dagelijkse activiteiten: Bewust bewegen vereist niet noodzakelijkerwijs speciale 'oefentijd'. U kunt het opnemen in dagelijkse activiteiten, zoals naar het werk lopen, huishoudelijke klusjes doen of zelfs tijdens werkpauzes. Het doel is om gerichte aandacht te vestigen op elke lichaamsbeweging en de bijbehorende sensaties.
* Wees geduldig en consequent: Zoals elke nieuwe gewoonte kost het tijd en consistentie om bewuste beweging in je dagelijkse routine op te nemen. Het is belangrijk om geduld met jezelf te hebben en een niet-oordelende houding aan te nemen. Na verloop van tijd zal de beoefening natuurlijker worden en zullen de voordelen meer opvallen.


* [[Vispassi Boeddha]]; leefde eenennegentig kalpa's geleden
==Veelvoorkomende misvattingen over bewust bewegen==
* [[Sikhin Boeddha]]; leefde eenendertig  kalpa's geleden
Ondanks de groeiende erkenning van mindful bewegen en de voordelen ervan, blijven er verschillende misvattingen bestaan ​​die een nauwkeurig begrip en effectieve beoefening ervan in de weg kunnen staan.
* [[Vessabhu Boeddha]]; leefde eenendertig kalpa 's geleden in dezelfde kalpa als Sikhin
* [[Kakusandha Boeddha]]; de 1e Boeddha van de Bhadrakalpa
* [[Kanakamuni Boeddha]]; de 2e Boeddha van de bhadrakalpa
* [[Kassapa Boeddha]]; de 3e Boeddha van de bhadrakalpa
* [[Gautama de Boeddha]]; de 4e en huidige Boeddha van de bhadrakalpa


==De toekomstige Boeddha==
* Misvatting: Bewust bewegen is alleen voor fysiek fitten: Veel mensen beschouwen mindful bewegen als een oefening die uitsluitend geschikt is voor mensen die al in een goede fysieke conditie zijn. Dit is echter een misvatting. Bewust bewegen kan worden aangepast aan een scala aan fysieke omstandigheden en fitnessniveaus. De beoefening gaat niet over het bereiken van fysieke bekwaamheid, maar over het bevorderen van bewustzijn en aanwezigheid binnen iemands huidige fysieke capaciteiten.
* Misvatting: Mindful bewegen is hetzelfde als traditioneel sporten: Hoewel beide betrekking hebben op fysieke activiteit, zijn bewuste bewegingen en traditionele oefeningen fundamenteel verschillend. Traditionele lichaamsbeweging legt vaak de nadruk op fysieke resultaten zoals kracht, flexibiliteit of cardiovasculaire gezondheid, terwijl bewuste beweging zich richt op het cultiveren van een verhoogd, niet-oordelend bewustzijn van het lichaam, de ademhaling en de directe omgeving tijdens beweging.
* Misvatting: Mindful bewegen vereist een aanzienlijke tijdsbesteding: Veel mensen geloven dat bewust bewegen een aanzienlijke tijdsinvestering vereist, vergelijkbaar met een traditioneel trainingsregime. Bewuste beweging kan echter worden geïntegreerd in dagelijkse activiteiten, van wandelen tot huishoudelijke taken, en kan worden geoefend in korte, maar effectieve intervallen.
* Misvatting: Mindful bewegen is een religieuze praktijk: Hoewel mindful-bewegingspraktijken zoals yoga en tai chi spirituele wortels hebben, vereist de hedendaagse praktijk van mindful-beweging geen religieuze of spirituele neiging. Het is in wezen een praktijk van lichaam en geest waar iedereen baat bij kan hebben, ongeacht hun religieuze of spirituele overtuigingen.
* Misvatting: Mindful bewegen kan therapie voor psychische stoornissen vervangen: Hoewel bewust bewegen de geestelijke gezondheid en het welzijn kan verbeteren, mag het niet worden gezien als een op zichzelf staande behandeling voor psychische stoornissen. Het kan dienen als een nuttige aanvulling op traditionele therapieën, maar mag geen professionele geestelijke gezondheidszorg vervangen wanneer dat nodig is.


Een sutta genaamd Chakkavatti-Sīhanāda Sutta uit een vroege boeddhistische tekst genaamd de Digha Nikaya vermeldt ook dat na de zeven boeddha's uit de oudheid wordt voorspeld dat er een Boeddha genaamd Maitreya in de wereld zal ontstaan.


* [[Maitreya Boeddha]]; de toekomstige Boeddha


Volgens een latere tekst in de Theravada-boeddhistische (tussen de 1e en 2e eeuw v.Chr.) genaamd de Buddhavamsa, werden echter nog eenentwintig Boeddha's toegevoegd aan de lijst van zeven namen in de vroege teksten. De Theravada-traditie beweert dat er tot vijf Boeddha's in een kalpa (wereldtijdperk) kunnen zijn en dat de huidige kalpa vier Boeddha's heeft gehad, waarbij de huidige Boeddha, Gautama, de vierde is en de toekomstige Boeddha Metteyya de vijfde en laatste Boeddha van de kalpa zou zijn.
[[categorie: boeddhisme]]
 
[[categorie: boeddhistische meditatie]]
==De 5 Dhyani Boeddha's==
[[Bestand:5buddha0.jpg|thumb|300px|De 5 Dhyana Boeddha's: de blauwe Akshobhya, de gele Ratnasambhava, de rode Amitabha en de groene Amoghasiddhi rond de centrale witte Vairocana.]]
[[Tibetaans boeddhisme|Tibetaanse Boeddhisten]] geloven dat de [[Adi-Boeddha]], het oudste en hoogste wezen, de [[De 5 Dhyani Boeddhas]] heeft gecreëerd via zijn meditatieve krachten. De vijf Dhyani Boeddha‘s zijn geen historische figuren zoals [[Gautama de Boeddha]] maar hemelse Boeddha’s die we tijdens [[meditatie]] kunnen visualiseren. Het woord [[Jhana|Dhyani]] is afgeleid van het Sanskriet dhyana, wat betekent “meditatie.” De Dhyani Boeddha worden ook wel Jinas genoemd (“Overwinnaars”). De 5 Dhyana Boeddha's hebben allemaal een richting en worden als zodanig ook afgebeeld in schilderingen en mandela's:
 
* [[Akshobhya Boeddha]]; de blauwe Boeddha van het oosten
* [[Ratnasambhava Boeddha]]; de gele Boeddha van het zuiden
* [[Amitabha]] Boeddha]]; de Rode Boeddha van het westen
* [[Amoghasiddhi Boeddha]]; de Groene Boeddha van het noorden
* [[Vairocana Boeddha]]; de witte Boeddha van het midden (de voornaamste van de 5)
 
==De Dikke Boeddha (Lachende Boeddha)==
 
De Lachende Boeddha of [[Dikke Boeddha]] is helemaal geen Boeddha en heeft ook weinig met het [[Boeddhisme]] te maken. Hij is voornamelijk bekend in China onder de naam Pu-Tai. In het Vietnamees heet hij Bodai en in Japans Hotei.
 
Pu-Tai is een Chinese volksgod wiens naam "stoffen zak" betekent. Pu-Tei is gebaseerd op een excentrieke Chinese Ch'an [[monnik]] uit de 9e eeuw, hij was een inwoner van Fenghua in China genaamd Qieci. Hij werd altijd gezien als een man met een liefdevol en opgewekt karakter. Zijn naam kwam steeds vaker terug in volksverhalen en zo werd door de eeuwen heen een hele cultus om zijn persoon gemaakt. Zijn naam veranderde van Qieci naar Pu-Tei en in afbeeldingen werd zijn opgewekte karakter uitgebeeld als een lachende kale man.
 
==Sakyamuni 3-eenheid==
 
De historische Gautama de Boeddha behoorde tot de Sakya clan en wordt daarom ook Sakyamuni (Muni= de grote) genoemd. Samen met een 2 [[Bodhisattva|Bodhisattva's]] vormen zij de  Sakyamuni drie-eenheid:
 
* [[Bodhisattva Samantabhadra]]
* [[Bodhisattva Manjusri]]
* [[Gautama de Boeddha]]
 
In de kunst van het [[Mahayana boeddhisme]] en [[Tibetaans boeddhisme]] wordt deze Sakyamuni drie-eenheid als zodanig afgebeeld. Zij/hij wordt geassocieerd met de boeddhistische oefeningen en meditatie.
 
==De 3 Oer-Boeddha's==
 
In een andere indeling worden alle levende wezens gezien als onderdeel van het ene absolute en bestaat de verlichting eruit om weer één te worden. De 3 oer-Boeddha's dienen als mensgeworden symbolen van deze opvatting. De 3 Oer-Boeddha's zijn:
 
* [[Vajradhara Boeddha]]
* [[Bodhisattva Samanthabadra]]
* [[vajrasattva Boeddha]]
 
==De 3 grote bodhisattva's==
 
De 3 grote Bodhisattva's worden elk soms weer benoemd als Boeddha, afhankelijk van de boeddhistische stroming of traditie. De 3 grote Bodhisattva's zijn:
 
* [[Bodhisattva Manjusri]]
* [[Bodhisattva  Avalokitesvara]]
* [[Bodhisattva Vajrapani]]
 
==Boeddha's in het Mahayana boeddhisme==
 
Mahayana boeddhisten vereren talloze boeddha's die niet voorkomen in het vroege boeddhisme of in het Theravada-boeddhisme. Ze worden over het algemeen gezien als levend in andere rijken, bekend als boeddhavelden of [[Zuivere land boeddhisme|zuivere landen]] in het Oost-Aziatische landen. Ze worden soms "hemelse boeddha's" genoemd, omdat ze niet van deze aarde zijn.
 
Enkele van de belangrijkste Mahayana Boeddha's zijn:
 
* [[Akshobhya]]; "de onverstoorbare"
* [[Amitabha]]; de belangrijkste Boeddha van het Pure Land-boeddhisme
* [[Amoghasiddhi]]; "Onfeilbaar succes"
* [[Bhaisajyaguru]]; "Medicijngoeroe" ook wel bekend als "Medicijnboeddha", de genezende Boeddha
* [[Ratnasambhava]]; "Jewel Born"
* [[Vairocana]]; "de verlichter", een sleutelfiguur in de Avatamsaka Sutra
* [[Prabhutaratna]]; "Veel schatten " , een Boeddha die voorkomt in de Lotus Soetra
* [[Samantabhadra]]; een Boeddha die wordt genoemd in de Akṣayamatinirdeśa Sūtra , waarin staat dat de bodhisattva Akṣayamati afkomstig zou zijn uit het Boeddhaveld van Samantabhadra.
* [[Lokesvararaja]], een boeddha uit het verleden die wordt genoemd in de Grotere Sutra van Onmetelijk Leven
* De 35 bekentenisboeddha's
 
==21 Tara's==
[[Bestand:Green Tara, Kumbum, Gyantse, Tibet, 1993.jpg|thumb|250px|Groene tara]]
Een '''Tara''' (redster) is een belangrijk [[Boeddhistische mythologie|mythisch figuur]] in het [[Mahayana boeddhisme]] en het [[Tibetaans boeddhisme]]. In het Mahayana boeddhisme is zij een vrouwelijke [[Bodhisattva]], in het Tibetaans boeddhisme is zij een vrouwelijke [[Boeddha]]. Ze staat bekend als de "moeder van de bevrijding" en vertegenwoordigt de deugden van succes in werk en prestaties. Er zijn 21 verschillende Tara's waarin de Witte tara en de Groeme tara de bekendste zijn:
 
* Witte Tara; met twee armen zittend op een witte lotus en met ogen op haar hand en voeten, evenals een derde oog op haar voorhoofd. Ze staat bekend om mededogen, een lang leven, genezing en sereniteit.
* Witte Tara Uṣṇīṣavijaya; met drie gezichten en twaalf armen, geassocieerd met een lang leven
* Rode Tara Pravīratārā; een roodgekleurde vorm met acht armen die bel en vajra, pijl en boog, wiel, schelp, zwaard en strop vasthouden.
* Rode Tara Kurukullā; het woeste aspect geassocieerd met het magnetiseren van alle goede dingen
* Zwarte Tara (Ugra Tārā);  geassocieerd met macht
* Verschillende vormen van geel- of goudkleurige Tara's, soms geassocieerd met rijkdom en welvaart, waaronder "Gele Cintamani Tārā" met een wensvervullend juweel, achtarmige "Vajra Tārā" en gouden "Rajasri Tārā" met een blauwe lotus.
* Gouden Tara Prasanna; toornige vorm, met een ketting van bebloede hoofden en zestien armen die een reeks wapens en tantrische attributen vasthouden.
* Blauwe Tara Ekajati; toornig met veel hoofden en armen, geassocieerd met transmutatie van woede.
* Cintāmaṇi Tara, een vorm van Tara die op grote schaal wordt beoefend op het niveau van de hoogste yoga-tantra in de Gelug - school van het Tibetaans boeddhisme , afgeschilderd als groen en vaak verward met groene Tārā
* Sarasvati (Yangchenma); bekend om de kunsten, kennis en wijsheid
* Bhṛkuṭītārā; "Tārā met een frons", bekend om zijn bescherming tegen geesten
* Yeshe Tsogyal; de gemalin van Padmasambhava die het boeddhisme naar Tibet bracht, stond bekend als een emanatie van Tārā
* Rigjay Lhamo; "godin die bewustzijn voortbrengt", gezeten in koninklijke houding omringd door regenbooglicht.
* Sitatapatra Tara; beschermer tegen bovennatuurlijk gevaar
 
Het bekendst staat zij om de Groene en Witte varianten:
 
===Witte Tara===
 
In haar manifestatie als witte Tara bereikt ze haar grootste vrede en zachtmoedigheid. Het is de godin van de geneeskunst, zij die een lang leven schenkt. Ze is geduldig, brengt kalmte en rust, bevrijdt ons van onze zorgen en gepieker. Ze is vol liefde en compassie, vertroostend en koesterend. Witte Tara voelt slechts liefde, vreugde en geluk en straalt dit naar alle kanten uit. Het witte licht dat haar omstraalt en doorstraalt brengt [[verlichting]] en bevrijding.
 
===Groene Tara===
 
Het groene licht dat Tara in deze manifestatie uitstraalt symboliseert het accepteren van problemen en de mogelijkheid om tot oplossingen te komen. Groen staat ook voor de praktische kant van het bestaan, het aardse leven, het nut van bepaalde acties. Groene Tara helpt om snel tot inzicht te komen, nuchter waar te nemen en geeft meteen de energie om tot daden over te gaan en het doel te bereiken. Intuïtief doet men het juiste. Groene Tara geeft moed en is op een liefdevolle manier strijdlustig. Groene Tara is intens in haar energie.
 
[[Categorie: Goden binnen het Boeddhisme]]

Versie van 3 okt 2023 01:26

Mindful Bewegingsmeditatie (Mindful Bewegingsmeditatie) is een combinatie van fysieke activiteit en mindfulness, is naar voren gekomen als een krachtige methode om het algehele welzijn te verbeteren. Geworteld in de principes van aanwezigheid, oplettendheid en intentionaliteit, cultiveert Meditatief bewegen een verhoogd bewustzijn van het lichaam, zijn bewegingen en de omgeving.


Wat is Mindful Bewegingsmeditatie

Mindful bewegingsMeditatie, een subdomein van mindfulness-oefeningen, verwijst naar een reeks weloverwogen, doelgerichte fysieke activiteiten die worden ondernomen met volledige aandacht en bewustzijn van het lichaam en de ademhaling. Het integreert de cognitieve focus van mindfulness met de fysieke aspecten van beweging, waardoor een multi-zintuiglijke ervaring wordt gecreëerd die is ontworpen om het bewustzijn van de beoefenaar en de verbinding met het huidige moment te verdiepen.

Conceptueel is Mindful Bewegingsmeditatie gebaseerd op de kruising van twee brede psychologische constructies: mindfulness en fysieke activiteit.

Mindfulness, zoals geoperationaliseerd door Kabat-Zinn (1994), is het bewustzijn dat ontstaat door doelbewust aandacht te besteden aan het huidige moment en zonder oordeel. Lichamelijke activiteitdaarentegen wordt gedefinieerd als elke lichaamsbeweging geproduceerd door skeletspieren die energieverbruik vereist (Caspersen, Powell & Christenson, 1985). De samenvloeiing van deze twee principes vergemakkelijkt een psychofysische interactie die een verhoogde staat van bewust bewustzijn aanmoedigt. In de praktijk wordt Mindful Bewegingsmeditatie vaak gearticuleerd door middel van verschillende vormen, inclusief maar niet beperkt tot yoga, tai chi, Qigong en zelfs wandelen.

Yoga richt zich bijvoorbeeld op een reeks houdingen of 'asana's' gekoppeld aan een diepe, gecontroleerde ademhaling. Tai chi en Qigong, traditionele Chinese oefeningen, omvatten langzame, vloeiende bewegingen en diepe ademhaling. Loopmeditatie, een andere veel voorkomende vorm, houdt in dat je langzaam en weloverwogen loopt, waarbij je je volledig bewust bent van elke stap en ademhaling.

Ongeacht de specifieke vorm die het aanneemt, de kern van Mindful Bewegingsmeditatie blijft hetzelfde: een verhoogd bewustzijn van het zelf, het lichaam en de directe omgeving cultiveren.

Technieken voor Mindful Bewegingsmeditatie

Er zijn verschillende vormen van Mindful Bewegingsmeditatie:

Yoga

Deze oude Indiase praktijk combineert houdingen, gecontroleerde ademhaling en meditatie. De essentie van mindful yoga ligt in het handhaven van een niet-oordelend bewustzijn van de gewaarwordingen, gedachten en emoties die ontstaan ​​als men door verschillende houdingen (of 'asana's') stroomt. In elke pose worden beoefenaars aangemoedigd om zich te concentreren op hun ademhaling en de bijbehorende lichamelijke gewaarwordingen. Er zijn verschillende yogastijlen, zoals Hatha, Iyengar en Vinyasa, elk met verschillende nadruk op houdingsuitlijning, ademhalingscontrole en bewegingsstroom.

Tai Chi

Afkomstig uit Chinese krijgskunsten, bestaat Tai Chi uit langzame, gracieuze bewegingen in combinatie met diepe ademhaling en mentale focus. De bewegingen worden uitgevoerd in een reeks, vaak een 'vorm' genoemd, die een wisselend aantal individuele bewegingen kan omvatten. Tijdens de oefening concentreren individuen zich op het behouden van de juiste lichaamshouding, het vloeiend bewegen als water in een rivier en het synchroniseren van adem met beweging.

Qigong

Een andere Chinese praktijk, Qigong omvat ritmische bewegingen, gerichte intentie en diepe ademhaling. Qigong-oefeningen, ook wel 'vormen' genoemd, worden typisch gekenmerkt door langzame, vloeiende bewegingen, een rustige geest en een diepe middenrifademhaling. Het doel is om 'qi' of levensenergie in zichzelf te cultiveren, waardoor de fysieke en mentale gezondheid wordt verbeterd.

Loopmeditatie

Loop meditatie

Deze vorm van meditatie transformeert een simpele handeling van wandelen in een beoefening van opmerkzaamheid. De beoefenaar besteedt aandacht aan het gevoel van elke stap, het ritme van de ademhaling en het gevoel van de grond onder de voeten. Beoefenaars gebruiken vaak een aangewezen pad, heen en weer, om de behoefte aan bewuste richting te verminderen en een diepere focus op de beweging en sensatie mogelijk te maken. Naast deze gevestigde praktijken, kan bewuste beweging ook worden opgenomen in dagelijkse activiteiten, zoals huishoudelijke taken of lichaamsbeweging. De sleutel is om gerichte aandacht te vestigen op de lichamelijke gewaarwordingen die bij elke beweging horen, het ritme van de ademhaling en de omgeving.

Pijl.png lees meer over dit onderwerp op:: Loop-meditatie

Ongeacht de vorm van bewuste bewegingsmeditatie die wordt beoefend, je moet een consistente beoefening volhouden om de volledige voordelen ervan te ervaren. Net als traditionele zittende meditatie, is de beoefening van aandachtige beweging cumulatief, en consistentie helpt bij het ontwikkelen van de vaardigheden van opmerkzaamheid en bewustzijn. Je moet ook onthouden dat het doel niet perfectie is, maar eerder meer bewustzijn en aanwezigheid, en als zodanig moet je de beoefening met vriendelijkheid en geduld jegens zichzelf benaderen.

Hoe mindful bewegen te oefenen

Bewuste beweging wordt vaak uitgevoerd door middel van verschillende oefeningen zoals yoga, tai chi of gewoon wandelen. Het doel is om een ​​groter bewustzijn van het zelf, het lichaam en de omgeving mogelijk te maken.

  • Zet een intentie: Voordat u met uw oefening begint, is het essentieel om een ​​duidelijke intentie vast te stellen. Deze intentie kan zo simpel zijn als volledig aanwezig zijn in het moment of het kan betrekking hebben op een dieper persoonlijk doel. Door een intentie te stellen, oriënteer je je lichaam en geest in een bepaalde richting, wat een leidraad vormt voor je beoefening.
  • Kies een bewegingsvorm: Selecteer een bewegingsvorm die aansluit bij uw voorkeur, mogelijkheden en omgeving. Yoga, tai chi en mindful wandelen zijn gebruikelijke keuzes, maar elke vorm van fysieke activiteit kan mindful worden gemaakt. Het belangrijkste criterium is dat het een activiteit moet zijn die de combinatie van beweging en gerichte aandacht mogelijk maakt.
  • Focus op je ademhaling: Ademhaling speelt een centrale rol bij mindfulness en bewust bewegen. Neem, voordat je met de beweging begint, even de tijd om je te concentreren op je ademhaling en let op het ritme en de kwaliteit ervan. Je moet ernaar streven je beweging te synchroniseren met je ademhaling, zodat ze samen kunnen vloeien.
  • Meedoen aan de beweging: Zodra u uw ademhaling tot stand heeft gebracht, begint u met de beweging. De beweging moet langzaam, weloverwogen en gesynchroniseerd met je ademhaling zijn. Het is essentieel om aandacht te besteden aan hoe uw lichaam zich voelt tijdens elke fase van de beweging, waarbij u eventuele gewaarwordingen opmerkt.
  • Behoud het bewustzijn van het huidige moment: Tijdens de oefening kan uw aandacht afdwalen van de beweging en de gewaarwordingen. Als dit gebeurt, breng je aandacht dan voorzichtig terug naar het huidige moment. Het cultiveren van dit niet-oordelende bewustzijn van het huidige moment is de essentie van bewuste beweging.
  • Beëindig de sessie met aandacht: Als u klaar bent met oefenen, haast u dan niet om terug te keren naar uw dagelijkse bezigheden. Gun jezelf in plaats daarvan een paar momenten om de ervaringen van je beoefening in je op te nemen en deze gevoelens te integreren in je dagelijkse bewustzijn.

Mindful bewegen vereist geduld en doorzettingsvermogen. Ondanks de ogenschijnlijk simplistische aard kan het, vooral voor beginners, een uitdaging zijn om de focus en het bewustzijn tijdens de oefening vast te houden. Daarom is het raadzaam om met kortere sessies te beginnen en de duur geleidelijk te verlengen naarmate u meer vaardigheid krijgt.

Voordelen van Mindful Bewegingsmeditatie

Mindful bewegingsmeditatie biedt veel voordelen voor zowel lichaam als geest. Deze voordelen, bevestigd door tal van wetenschappelijke studies, variëren van het verbeteren van de fysieke gezondheid en fitheid tot het verbeteren van de mentale gezondheid en cognitieve functie.

  • Verbeterde fysieke fitheid: Regelmatige beoefening van bewuste bewegingsactiviteiten zoals yoga, tai chi en Qigong kan de algehele fysieke fitheid verbeteren, waaronder kracht, flexibiliteit, balans en aerobe capaciteit (Larkey, Jahnke, Etnier, & Gonzalez, 2009; Wayne et al., 2014) .
  • Verminderde chronische pijn: Bewuste bewegingspraktijken kunnen helpen bij het beheersen van chronische pijnaandoeningen zoals fibromyalgie, lage rugpijn en artritis door de pijntolerantie te verbeteren en de pijnintensiteit te verminderen (Wren et al., 2011; Lauche, Cramer, Dobos, Langhorst & Schmidt, 2013).
  • Verbeterde cardiovasculaire gezondheid: Regelmatige beoefening van mindful bewegen kan positieve effecten hebben op de cardiovasculaire gezondheid, waaronder een verlaagde bloeddruk en hartslag (Pal, Srivastava, Dwivedi, Chopra, & Lavekar, 2011; Liu et al., 2015).
  • Verbeterde ademhalingsfunctie: De nadruk op ademhalingscontrole bij bewuste bewegingspraktijken kan leiden tot een grotere longcapaciteit en efficiëntie, gunstig voor mensen met ademhalingsproblemen (Mehling et al., 2011).
  • Minder stress en angst: Van bewuste beweging is aangetoond dat het de niveaus van stresshormonen verlaagt, angst vermindert en de stemming verbetert, wat bijdraagt ​​aan het algemene mentale welzijn (Pascoe, Thompson, Jenkins, & Ski, 2017; Hylander, Johansson, Daukantaitė, & Ruggeri, 2017) .
  • Verbeterde cognitieve functie: Regelmatige beoefening van mindful bewegen kan cognitieve functies verbeteren, waaronder aandacht, geheugen en executief functioneren, mogelijk door neuroplasticiteit te bevorderen (Gothe, Khan, Hayes, Erlenbach, & Damoiseaux, 2019).
  • Verbeterde emotionele regulatie: Door een niet-oordelend bewustzijn van het huidige moment te bevorderen, kan mindful bewegen de emotionele regulatie verbeteren, wat leidt tot beter stressmanagement en emotionele veerkracht (Jain et al., 2007).

Verhoogde mindfulness en lichaamsbewustzijn: Mindful-bewegingsoefeningen zijn in verband gebracht met verhoogde niveaus van mindfulness en interoceptief bewustzijn, waardoor een beter begrip en acceptatie van iemands lichaam wordt bevorderd (Schure, Christopher, & Christopher, 2008).

  • Verbeterde slaapkwaliteit: Er zijn aanwijzingen dat bewust bewegen de slaapkwaliteit kan verbeteren en slaapstoornissen kan helpen beheersen, en zo bijdraagt ​​aan de algehele gezondheid en kwaliteit van leven (Mustian et al., 2013).

Beoefening van Mindful Bewegingsmeditatie biedt substantiële voordelen voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid, en draagt ​​bij aan een beter welzijn en een betere kwaliteit van leven. Zoals bij elke gezondheidsgerelateerde interventie, moet deze echter met zorg worden benaderd, vooral door personen met reeds bestaande aandoeningen, en idealiter onder professionele begeleiding.

Enkele tips om mindful bewegen in je dagelijkse routine op te nemen

Het opnemen van bewuste beweging in uw dagelijkse routine kan uw fysieke gezondheid en psychologisch welzijn aanzienlijk verbeteren.

  • Begin klein: Als mindful bewegen nieuw voor je is, is het raadzaam om te beginnen met kleine, beheersbare tijdsintervallen. Zelfs een paar minuten bewuste beweging per dag kan nuttig zijn en kan helpen bij het opbouwen van een gewoonte. Na verloop van tijd kunt u de duur van uw beoefening geleidelijk verlengen.
  • Kies de juiste activiteit: Kies een bewuste bewegingsactiviteit die aansluit bij uw persoonlijke voorkeuren en fysieke mogelijkheden. De keuze kan variëren van gestructureerde oefeningen zoals yoga en tai chi tot eenvoudige activiteiten zoals wandelen of zelfs huishoudelijke taken. De sleutel is om deel te nemen aan een beweging waarbij je je kunt concentreren op je lichaam en ademhaling.
  • Plan uw praktijk: Het kan nuttig zijn om mindful bewegen elke dag op een vast tijdstip in uw routine op te nemen. Dit kan 's ochtends als eerste zijn om een ​​positieve toon voor de dag te zetten, tijdens een lunchpauze om op te laden of 's avonds om te ontspannen. Regelmatige planning kan helpen om de beoefening tot een dagelijkse gewoonte te maken.
  • Focus op kwaliteit, niet op kwantiteit: De essentie van mindful bewegen ligt in de kwaliteit van bewustzijn, niet in de lengte of intensiteit van de fysieke activiteit. Of je er nu tien minuten of een uur mee bezig bent, het doel moet zijn om tijdens de oefening volledig aanwezig, aandachtig en niet-oordelend te blijven.
  • Gebruik technologische hulpmiddelen: Er zijn tal van apps en online platforms die begeleide sessies bieden voor verschillende mindful-bewegingsoefeningen. Deze kunnen met name nuttig zijn voor beginners die baat kunnen hebben bij de gestructureerde begeleiding die ze bieden.
  • Integreer bewuste beweging in dagelijkse activiteiten: Bewust bewegen vereist niet noodzakelijkerwijs speciale 'oefentijd'. U kunt het opnemen in dagelijkse activiteiten, zoals naar het werk lopen, huishoudelijke klusjes doen of zelfs tijdens werkpauzes. Het doel is om gerichte aandacht te vestigen op elke lichaamsbeweging en de bijbehorende sensaties.
  • Wees geduldig en consequent: Zoals elke nieuwe gewoonte kost het tijd en consistentie om bewuste beweging in je dagelijkse routine op te nemen. Het is belangrijk om geduld met jezelf te hebben en een niet-oordelende houding aan te nemen. Na verloop van tijd zal de beoefening natuurlijker worden en zullen de voordelen meer opvallen.

Veelvoorkomende misvattingen over bewust bewegen

Ondanks de groeiende erkenning van mindful bewegen en de voordelen ervan, blijven er verschillende misvattingen bestaan ​​die een nauwkeurig begrip en effectieve beoefening ervan in de weg kunnen staan.

  • Misvatting: Bewust bewegen is alleen voor fysiek fitten: Veel mensen beschouwen mindful bewegen als een oefening die uitsluitend geschikt is voor mensen die al in een goede fysieke conditie zijn. Dit is echter een misvatting. Bewust bewegen kan worden aangepast aan een scala aan fysieke omstandigheden en fitnessniveaus. De beoefening gaat niet over het bereiken van fysieke bekwaamheid, maar over het bevorderen van bewustzijn en aanwezigheid binnen iemands huidige fysieke capaciteiten.
  • Misvatting: Mindful bewegen is hetzelfde als traditioneel sporten: Hoewel beide betrekking hebben op fysieke activiteit, zijn bewuste bewegingen en traditionele oefeningen fundamenteel verschillend. Traditionele lichaamsbeweging legt vaak de nadruk op fysieke resultaten zoals kracht, flexibiliteit of cardiovasculaire gezondheid, terwijl bewuste beweging zich richt op het cultiveren van een verhoogd, niet-oordelend bewustzijn van het lichaam, de ademhaling en de directe omgeving tijdens beweging.
  • Misvatting: Mindful bewegen vereist een aanzienlijke tijdsbesteding: Veel mensen geloven dat bewust bewegen een aanzienlijke tijdsinvestering vereist, vergelijkbaar met een traditioneel trainingsregime. Bewuste beweging kan echter worden geïntegreerd in dagelijkse activiteiten, van wandelen tot huishoudelijke taken, en kan worden geoefend in korte, maar effectieve intervallen.
  • Misvatting: Mindful bewegen is een religieuze praktijk: Hoewel mindful-bewegingspraktijken zoals yoga en tai chi spirituele wortels hebben, vereist de hedendaagse praktijk van mindful-beweging geen religieuze of spirituele neiging. Het is in wezen een praktijk van lichaam en geest waar iedereen baat bij kan hebben, ongeacht hun religieuze of spirituele overtuigingen.
  • Misvatting: Mindful bewegen kan therapie voor psychische stoornissen vervangen: Hoewel bewust bewegen de geestelijke gezondheid en het welzijn kan verbeteren, mag het niet worden gezien als een op zichzelf staande behandeling voor psychische stoornissen. Het kan dienen als een nuttige aanvulling op traditionele therapieën, maar mag geen professionele geestelijke gezondheidszorg vervangen wanneer dat nodig is.