Cursus karakterstructuren en 22-daagse-vipassana-retraite: verschil tussen pagina's

Uit dharma-lotus.nl
(Verschil tussen pagina's)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
 
Regel 1: Regel 1:
{{#seo:
{{#seo:
|title=Cursus Karakterstructuren
|title=11 daagse vipassana retraite
|titlemode=append
|titlemode=append
|keywords=karakter, persoonlijkheid, ego, ik, cursus workshop, meerdaags, meerdaagse, training, leren, oefenen, boeddhisme, boeddhistisch, energetisch, lichaam
|keywords=meditatie, mediteren, Vipassana, inzichtmeditatie, Jhana, concentratiemeditatie, concentratie, cursus, workshop, meerdaags, meerdaagse, training, leren, oefenen, boeddhisme, boeddhistisch, energetisch, lichaam
|description=Tibetaanse massage cursus (Sweda) op retraitecentrum Ekãyano in noord Frankrijk (3,5 uur rijden vanaf Breda/Eindhoven)
|description=11 daagse vipassana retraite volgens de oorspronkelijke Satipatthana-Sutta gegeven op retraitecentrum ekãyano.
}}
}}
{{logo-Ekayano}}
{{logo-Ekayano}}
[[Bestand:Karakter structuren Ekãyano.jpg|thumb|350px|link=https://www.ekayano.nl/karakterstructuren|[https://www.ekayano.nl/karakterstructuren Cursus Karakterstructuren, 17 t/m 21 mei]]]
[[Bestand:22-daagse.jpg|thumb|350px|link=https://www.ekayano.nl/22-daagse-vipassana-retraite|[https://www.ekayano.nl/22-daagse-vipassana-retraite 22-daagse Vipassana retraite op Ekãyano, 21 juli t/m 13 augustus]]]
{{cursus Ekayano}}
{{cursus Ekayano}}
Contact, verbinding, vriendschap of juist afstand? Waarom voelen we met de ene een klik en voelen we ons leeggezogen door een ander? Waarom gedragen wij ons anders dan anders en waarom ben ik zo anders dan mijn broer of zus?
Voor iedereen met een ruime ervaring in [[meditatie]] is er de mogelijkheid om dieper de [[Vipassana]] te gaan beoefenen met deze 22-daagse meditatie retraite. Vipassana is één van de belangrijkste meditatie-technieken onderwezen door [[Gautama de Boeddha]] en is opgetekend in de [[Satipatthana Sutta]]. Naast het mediteren is er ruimte voor stilte-wandelingen, Satsang en [[Dharma|boeddhistische filosofie]]


==Inherente eigenschappen==
==Voorwaarde aan deelname==
Voor iedereen die wil beginnen met meditatie raden wij onze meditatie-dagen of de 11-daagse Vipassana retraite aan. Om deel te nemen aan deze 22-daagse Vipassana meditatie retraite stellen wij de volgende voorwaarden:


Een [[karakterstructuren|karakterstructuur]] is een serie eigenschappen die binnen het boeddhisme 'Mentale factoren' genoemd worden. Deze worden opgedeeld in:
* je hebt al minimaal een 5-daagse meditatie retraite goed afgerond
* deze meditatie betrof Vipassana, Jhãna of Zen
* je bent een niet-roker
* je hebt geen psychische klachten


* [[mentale vergiften]], dit zijn de negatieve eigenschappen die aangeleerd worden en onderdeel vormen van onze persoonlijkheid
Denk je anderszins toch deze retraite te kunnen doen, neem dan even contact met ons op: ivar@dharma-lotus.nl
* [[universeel mooie factoren]], dit zijn positieve eigenschappen die aangeboren zijn en onderdeel vormen van ons karakter


De positieve eigenschappen zijn dus mens-eigen en liggen latent verankerd in elk persoon. De negatieve eigenschappen worden aangeleerd. Tot volwassenheid ontwikkeld een persoon zich op meerdere terreinen, waaronder zijn persoonlijkheid. Een kind heeft behoefte aan energie (aandacht, liefde, respect) en zal eigenschappen moeten ontwikkelen  om deze energie van zijn ouders (en verdere omgeving) te krijgen. Zo zal een kind met 2 afstandelijke ouders zich anders gaan vormen dan als het kind 2 dominante ouders heeft. De combinatie aan positieve én negatieve eigenschappen die het kind (vaak onbewust) kiest vormen als geheel een structuur; de karakterstructuur.
==Satipatthana soetra==


==Karakterstructuur==
De oorsprong van de Vipassana Meditatie-techniek ligt in de Satipatthana-soetra welke ontwikkeld en onderwezen is door Gautama de Boeddha. Nadat hij [[monnik]] werd en 6 jaar zelfonderzoek deed bereikte hij in [[Bodhgaya]] de [[verlichting]]. Vervolgens bleef hij daar en doorliep het gehele proces welke hij had doorgemaakt en ontwikkelde zodoende deze vipassana methode. In de rest van zijn leven heeft hij aan beginnende monniken en aan leken deze meditatie-techniek onderwezen. Hij stelde dat hij 11 dagen nodig had om deze techniek goed te kunnen aanleren en te beoefenen. Deze vipassana methode onderwees hij ook aan monniken die net als hij leraar waren en hij beschreef deze meditatie-techniek middels de Satipatthana-soetra.


In het boeddhisme zijn meerdere schema's waarin de karakterstructuren worden uitgelegd. Het schema zelf is niet zo evident, het gaat om de logica en het proces erachter. Die logica, dat eens mens zich ontwikkelt in een bepaalde structuur en een serie eigenschappen ten positieve en ten negatieve zal inzetten om energie (aandacht/liefde/respect) te verkrijgen, daar gaat het om.  
Ook al is deze soetra 2.500 jaar oud, hij is zo praktisch, logisch en toepasbaar dat wij zo dicht mogelijk bij deze soetra blijven.


===De beschermende rol===
==Vipassana==
Onze karakterstructuur proberen we af te schermen met enkele rollen. gebruikt een mens ook meerdere karakterstructuren. Zo kunnen we ons in de ene situatie standaard geheel anders gedragen als in de andere. We kunnen ons op ons werk geheel anders voordoen dan thuis of op de voetbalclub. Dat andere patroon wat dan op de voorgrond verschijnt is onze beschermende rol en daar hebben we er meerdere van.


Onze karakterstructuur en onze verschillende beschermende rollen gezamenlijk vormt ons ego en ons ego-gedrag.
Binnen de vipassana observeren we de lichamelijke, emotionele en geestelijke gewaarwordingen zoals wij die ervaren. Echter, wie is wij? Zijn wij het lichaam en zijn wij de emoties en zijn wij de geest? En als wij dat niet zijn, wat nemen we dan eigenlijk waar en wie neemt waar?


===Energie===
De stress en onrust die wij dagelijks ervaren komt door de identificatie én binding tussen datgene wij zintuigelijk waarnemen en onze geest. Doordat we conditioneringen hebben, hebben we vaak een opvatting, gevoel of mening van datgene we waarnemen. Vanuit deze identificatie én binding voelen wij de innerlijke behoefte dingen te gaan veranderen, vast te houden (begeerte) of van ons weg te duwen (aversie) en dit is de stress en onrust zoals wij die ervaren. Vanuit hier komen gemoedstoestanden naar voren als: angst, boosheid, ons niet goed genoeg voelen, controle-drang, perfectionisme of een slecht zelfbeeld.  
De enige reden waarom wij een karakterstructuur aanmeten en gebruik maken van beschermende rollen is om energie te krijgen van een ander. Dit kan goedwillig en kwaadwillig en zo zetten wij onze eigenschappen dan ook in. Waarom voelen wij ons altijd onveilig bij persoon A en waarom voelen wij ons totaal energieloos bij persoon B. Waarom hebben wij soms direct een klik bij persoon C en voelen we ons machtig en krachtig bij persoon D? Het antwoord ligt in de (botsende) karakterstructuren tussen 2 personen.


==Programma==
We kunnen niet zomaar van deze stress en onrust afkomen, omdat de bron de conditioneringen zijn. Deze conditioneringen kunnen we wel veranderen en de vipassana meditatie-techniek is één van de weinige manieren waarop dat kan.
 
==Wat gaan we doen==
 
Mediteren kan op 5 verschillende manieren:
 
* de bekendste vorm is de zithouding. Dit kan op een matje, krukje, op een stoel, tegen een uur, als je maar een (redelijk) rechte rug hebt.
* de loop-meditatie (vaak in combinatie met de sta-meditatie)
* de sta-meditatie (vaak in combinatie met de loop-meditatie)
* de moeilijkste vorm is de lig-meditatie
* meditatie in beweging
 
In deze retraite beoefenen we 4 van deze meditatie-vormen, alleen de lig-meditatie doen wij niet omdat deze te moeilijk is voor de meeste leerlingen.
 
==Maatwerk==
 
Niet iedereen is hetzelfde en niet iedereen maakt hetzelfde mee. Onze retraites zijn kleinschalig (6-10 deelnemers en 2 begeleiders) en indien nodig krijg je een aangepaste meditatie-techniek of oefening aangeboden. Je kunt altijd één van de leraren aanspreken.
Je mediteert deels in de zaal waar ook de uitleg van de meditatie wordt gegeven. verder kan je in de tuin, in de serre, in het bos of op je kamer mediteren.
 
==En verder...==
 
* elke dag is er een lezing waarbij we vanuit de boeddhistische filosofie uitleg geven van zowel de meditatie-techniek als de processen welke je gaat ervaren. Onderwerpen als 'de 4 edele-waarheden' en 'het 8-voudige pad' zullen hier voorbij komen.
* elke dag is er een satsang waarbij je vragen kunt stellen, dit doen we in de groep
* we maken een paar keer een stilte-wandeling in de omgeving van een kleine 2 uur
* je wordt ingedeeld in een corvee-dienst waarbij je na de maaltijd, in stilte, de afwas doet
 
==Stilte==


Vraag iemand wat zijn karakterstructuur is en je komt er nooit achter. In de boeddhistische swedana (alles wat met coaching en begeleiding te maken heeft) zijn er meerdere technieken ontworpen om gelet op iemands gedrag uiteindelijk diens karakterstructuur te herleiden. Dit zal het eerste deel van deze cursus zijn en dit doen we individueel, in duo's en in de gehele groep.
Het grootste deel van de dag heerst er stilte. Zo zal de meditatie ook doorwerken als je bezig bent met andere dingen. Alleen tijdens de lezing de pauze erna (15:00 - 17:00) mag er gesproken worden. Gedurende enkele dagen zal er volledige stilte-dag zijn.


Vervolgens kijken we hoe wij geneigd zijn deze structuren in te zetten in verschillende situaties. Onze gedragingen bij verschillende type mensen en verschillende situaties. Gebruiken wij onze eigenschappen op een positieve dan wel negatieve manier om energie te verkrijgen?
==Mini-retraite==


En is er, naast deze structuren, een andere manier om energie te verkrijgen?
Vind je 11 dagen te lang, blijf dan korter. Verblijf minimaal 3 dagen en je kunt helemaal meedraaien met de rest van de groep. Je krijgt elke dag een prive moment met de leraar en de meditatie wordt helemaal aangepast aan jouw kunnen en de duur van je verblijf.
Ja, die is er zeker. Er is een veel betere manier om energie te verkrijgen. Dit alles vormt het programma van deze cursus.
* De prijs is 60,= per dag inclusief overnachtingen, eten en programma. All-in dus.
 
==Programma==


{| class="wikitable"
{| class="wikitable"
! Tijden || Gaan we doen...
! Tijden || Gaan we doen... ||
|-
|06:00 opstaan stilte
|-
|06.30 - 08.30 || meditatie || stilte
|-
|08.30 - 10.00 || ontbijt & pauze || stilte
|-
|10.00 - 11.30 || meditatie || stilte
|-
|-
| 07:00 || Opstaan...
|11.30 - 11.45 || pauze || stilte
|-
|-
| 07:30 - 08:30 || Meditatie en beweging
|11.45 - 13.15 || meditatie || stilte
|-
|-
| 08:30 - 10:00 || Ontbijt en Pauze
|13.15 - 15.00 || lunch & pauze || stilte
|-
|-
| 10:00 - 12:30 || Blok 1
|15:00 - 16:00 || Dharma-lezing en satsang ||
|-
|-
| 12:30 - 14:30 || Lunch en Pauze
|16:00 - 17:00 || pauze ||
|-
|-
| 14:30 - 17:00 ||Blok 2
|17:00 - 18:00 || meditatie || stilte
|-
|-
| 17:00 - 19:00 || Diner en Pauze
|18:00 - 19:30 || lunch en pauze || stilte
|-
|-
| 19:00 - 21:00 || Blok 3
|19:30 - 21:00 || meditatie || stilte
|-
|-
| 21:00 || Klaar voor vandaag...
|21:00 || klaar voor vandaag... || stilte
|}
|}


==Ekãyano==
==De voordelen om Vipassana bij Ekãyano te doen==
Deze dagen worden gegeven op Ekãyano, een mooie, gerenoveerde boerderij uit 1819 midden in de natuur van de Champagne-Ardennen. Hier is stilte en rust. We eten buiten als het weer het toelaat en er is genoeg vrije tijd voor een wandeling, de sauna of de hangmat.
 
* Er zijn meerdere Vipassana centra. Waarom je zou kunnen overwegen Vipassana bij ons te komen volgen:
* wij geven de retraites in kleine groepen van 3-10 deelnemers
* er zijn continu 2 leraren aanwezig dus een persoonlijke benadering
* een Vipassana retraite duurt traditioneel 11 dagen en dat zijn bij ons ook 11 volle dagen, exclusief aankomst en vertrekdag
* elke dag satsang waarbij iedereen vragen kan stellen
* niet alleen zit-meditatie in de zaal maar ook buiten, sta- en loop-meditatie.
* niet de gehele periode is stilteperiode, zo kan je overleggen met mede studenten. Er zijn we stilteruimtes als je toch de stilte prefereert
* in de middag is er meer ruimte voor eigen invulling, een wandeling of 'je eigen ding'.
 
==Waarom 900,= (en niet Dãna)==
 
Er zijn Vipassana centra, zoals die van S.N. Goenka, waar je zelf achteraf kunt bepalen hoeveel je voor de cursus geeft. Dat heet [[Dana|Dãna]].
Dergelijke centra kunnen dat doen omdat zij gemiddeld 200 deelnemers per keer hebben. Wij maximaal 10, maar doorgaans 3-6. Zij kunnen steunen op een grote groep vrijwilligers, ook de leraren zijn dat. En zij krijgen veel andere donaties in de vorm van levensmiddelen, etc.  
 
Wij hebben 3 kostenposten:
 
* vaste lasten: afschrijvingen van het huis, komende investeringen, onderhoud, belastingen, internet, etc.
* verbruikskosten: water, gas, electra, voeding, hout
* loon: tot 4 deelnemers is er 1 leraar, vanaf 5 leraren zijn dat er 2


Je slaapt in een ruime twee- of driepersoonskamer op een eenpersoonsmatras, maar je kunt ook je tent opzetten in de grote tuin. Er is genoeg ruimte om je spullen op te bergen. De douches, wc's en de sauna hebben een eigen (gezamenlijke) ruimte. Er is een studieruimte waar je je kunt terugtrekken en in alle stilte kunt genieten van de aanwezige literatuur. In de tuin staan op diverse plaatsen bankjes in afgescheiden hoekjes waar je rustig met elkaar kunt praten of juist niet en in alle stilte tot jezelf kunt komen.
Wij laten onze retraites altijd doorgaan, ook al zijn er 3 deelnemers. Stel dat deze 3 deelnemers 200,= elk zouden doneren dan hebben wij vast en zeker een hele mooie retraite gedraaid, maar financieel zitten we dan klem. Daarom hebben we een vast bedrag waarbij het voor ons vanaf 5 deelnemers rendabel is. Krijgen we een keer 8 deelnemers, dan kunnen we daarmee een komende retraite financieren waar slechts 3 deelnemers komen.


De dagen worden altijd gegeven in een kleine groep van maximaal acht deelnemers en twee leraren. Hoewel het programma duidelijk is, hebben we altijd de mogelijkheid tot aanpassingen om bijvoorbeeld eens een wandeling te kunnen maken.
==Video over de Sweda massage==


===Voeding===
<youtube service="youtube">https://www.youtube.com/watch?v=d36t3ZEfq8w&t=2449s"</youtube>
Alle maaltijden zijn vegetarisch. Vooraf krijg je een formulier waarin je eventuele allergieën op kunt aangeven. In de ochtend en avond is er koffie, de rest van de dag is er thee en water.


==Gegevens==
==Gegevens==


* van woensdag 17 mei (vanaf 20:00 uur) t/m zondag 21 mei (na de lunch), gegeven door [[Dharma-Lotus|Ivar]]
* van 21 juli (20:00 uur) t/m 13 augustus (10:00 uur) t/m zondag 02 april (10:00 uur) gegeven door Ivar
* kosten: 450,= p/p, all-in (cursus, overnachtingen, eten en drinken)
* voor deze 22-daagse compleet verzorgde retraite met een individuele benadering, vragen we een bijdrage van 900,= all-in (verblijf, programma, eten en drinken)
* 6-8 deelnemers en 2 begeleiders
* kom je voor enkele dagen dan zijn de kosten 60,= per dag
* het is mogelijk om te kamperen (vraag naar de voorwaarden)
* 4-10 deelnemers en 1-2 begeleiders
* [https://www.ekayano.nl/karakterstructuren| kijk hier voor meer informatie]
* er is mogelijkheid om te kamperen (vraag naar de voorwaarden)
* [https://www.ekayano.nl/inschrijfformulier| aanmelden kan hier]
* [https://www.ekayano.nl/22-daagse-vipassana-retraite|kijk hier voor meer informatie]
* [https://www.ekayano.nl/inschrijfformulier|aanmelden kan hier]




[[Categorie: cursussen Ekãyano]]
[[Categorie: cursussen Ekãyano]]

Versie van 7 dec 2022 04:25

Categorie indeling
Home
Activiteiten op Ekãyano
Ekayano-front.jpg
Info
Alles over Ekãyano
Individueel verblijf
Bed and breakfast
Individuele retraite
Massage
Boeddhistische Massage Technieken
Boeddhisme en Meditatie
4-Daagse Samadhi retraite
11-Daagse Vipassana retraite
22-Daagse Vipassana retraite
Dharma-dagen
Mindfulness cursus
Kum-nye Tantra
Kum-nye Tantra opleidingsdagen
Tantra-week
Aanmelden.png
Dhamma-Lotus

Voor iedereen met een ruime ervaring in meditatie is er de mogelijkheid om dieper de Vipassana te gaan beoefenen met deze 22-daagse meditatie retraite. Vipassana is één van de belangrijkste meditatie-technieken onderwezen door Gautama de Boeddha en is opgetekend in de Satipatthana Sutta. Naast het mediteren is er ruimte voor stilte-wandelingen, Satsang en boeddhistische filosofie

Voorwaarde aan deelname

Voor iedereen die wil beginnen met meditatie raden wij onze meditatie-dagen of de 11-daagse Vipassana retraite aan. Om deel te nemen aan deze 22-daagse Vipassana meditatie retraite stellen wij de volgende voorwaarden:

  • je hebt al minimaal een 5-daagse meditatie retraite goed afgerond
  • deze meditatie betrof Vipassana, Jhãna of Zen
  • je bent een niet-roker
  • je hebt geen psychische klachten

Denk je anderszins toch deze retraite te kunnen doen, neem dan even contact met ons op: ivar@dharma-lotus.nl

Satipatthana soetra

De oorsprong van de Vipassana Meditatie-techniek ligt in de Satipatthana-soetra welke ontwikkeld en onderwezen is door Gautama de Boeddha. Nadat hij monnik werd en 6 jaar zelfonderzoek deed bereikte hij in Bodhgaya de verlichting. Vervolgens bleef hij daar en doorliep het gehele proces welke hij had doorgemaakt en ontwikkelde zodoende deze vipassana methode. In de rest van zijn leven heeft hij aan beginnende monniken en aan leken deze meditatie-techniek onderwezen. Hij stelde dat hij 11 dagen nodig had om deze techniek goed te kunnen aanleren en te beoefenen. Deze vipassana methode onderwees hij ook aan monniken die net als hij leraar waren en hij beschreef deze meditatie-techniek middels de Satipatthana-soetra.

Ook al is deze soetra 2.500 jaar oud, hij is zo praktisch, logisch en toepasbaar dat wij zo dicht mogelijk bij deze soetra blijven.

Vipassana

Binnen de vipassana observeren we de lichamelijke, emotionele en geestelijke gewaarwordingen zoals wij die ervaren. Echter, wie is wij? Zijn wij het lichaam en zijn wij de emoties en zijn wij de geest? En als wij dat niet zijn, wat nemen we dan eigenlijk waar en wie neemt waar?

De stress en onrust die wij dagelijks ervaren komt door de identificatie én binding tussen datgene wij zintuigelijk waarnemen en onze geest. Doordat we conditioneringen hebben, hebben we vaak een opvatting, gevoel of mening van datgene we waarnemen. Vanuit deze identificatie én binding voelen wij de innerlijke behoefte dingen te gaan veranderen, vast te houden (begeerte) of van ons weg te duwen (aversie) en dit is de stress en onrust zoals wij die ervaren. Vanuit hier komen gemoedstoestanden naar voren als: angst, boosheid, ons niet goed genoeg voelen, controle-drang, perfectionisme of een slecht zelfbeeld.

We kunnen niet zomaar van deze stress en onrust afkomen, omdat de bron de conditioneringen zijn. Deze conditioneringen kunnen we wel veranderen en de vipassana meditatie-techniek is één van de weinige manieren waarop dat kan.

Wat gaan we doen

Mediteren kan op 5 verschillende manieren:

  • de bekendste vorm is de zithouding. Dit kan op een matje, krukje, op een stoel, tegen een uur, als je maar een (redelijk) rechte rug hebt.
  • de loop-meditatie (vaak in combinatie met de sta-meditatie)
  • de sta-meditatie (vaak in combinatie met de loop-meditatie)
  • de moeilijkste vorm is de lig-meditatie
  • meditatie in beweging

In deze retraite beoefenen we 4 van deze meditatie-vormen, alleen de lig-meditatie doen wij niet omdat deze te moeilijk is voor de meeste leerlingen.

Maatwerk

Niet iedereen is hetzelfde en niet iedereen maakt hetzelfde mee. Onze retraites zijn kleinschalig (6-10 deelnemers en 2 begeleiders) en indien nodig krijg je een aangepaste meditatie-techniek of oefening aangeboden. Je kunt altijd één van de leraren aanspreken. Je mediteert deels in de zaal waar ook de uitleg van de meditatie wordt gegeven. verder kan je in de tuin, in de serre, in het bos of op je kamer mediteren.

En verder...

  • elke dag is er een lezing waarbij we vanuit de boeddhistische filosofie uitleg geven van zowel de meditatie-techniek als de processen welke je gaat ervaren. Onderwerpen als 'de 4 edele-waarheden' en 'het 8-voudige pad' zullen hier voorbij komen.
  • elke dag is er een satsang waarbij je vragen kunt stellen, dit doen we in de groep
  • we maken een paar keer een stilte-wandeling in de omgeving van een kleine 2 uur
  • je wordt ingedeeld in een corvee-dienst waarbij je na de maaltijd, in stilte, de afwas doet

Stilte

Het grootste deel van de dag heerst er stilte. Zo zal de meditatie ook doorwerken als je bezig bent met andere dingen. Alleen tijdens de lezing de pauze erna (15:00 - 17:00) mag er gesproken worden. Gedurende enkele dagen zal er volledige stilte-dag zijn.

Mini-retraite

Vind je 11 dagen te lang, blijf dan korter. Verblijf minimaal 3 dagen en je kunt helemaal meedraaien met de rest van de groep. Je krijgt elke dag een prive moment met de leraar en de meditatie wordt helemaal aangepast aan jouw kunnen en de duur van je verblijf.

  • De prijs is 60,= per dag inclusief overnachtingen, eten en programma. All-in dus.

Programma

Tijden Gaan we doen...
06:00 opstaan stilte
06.30 - 08.30 meditatie stilte
08.30 - 10.00 ontbijt & pauze stilte
10.00 - 11.30 meditatie stilte
11.30 - 11.45 pauze stilte
11.45 - 13.15 meditatie stilte
13.15 - 15.00 lunch & pauze stilte
15:00 - 16:00 Dharma-lezing en satsang
16:00 - 17:00 pauze
17:00 - 18:00 meditatie stilte
18:00 - 19:30 lunch en pauze stilte
19:30 - 21:00 meditatie stilte
21:00 klaar voor vandaag... stilte

De voordelen om Vipassana bij Ekãyano te doen

  • Er zijn meerdere Vipassana centra. Waarom je zou kunnen overwegen Vipassana bij ons te komen volgen:
  • wij geven de retraites in kleine groepen van 3-10 deelnemers
  • er zijn continu 2 leraren aanwezig dus een persoonlijke benadering
  • een Vipassana retraite duurt traditioneel 11 dagen en dat zijn bij ons ook 11 volle dagen, exclusief aankomst en vertrekdag
  • elke dag satsang waarbij iedereen vragen kan stellen
  • niet alleen zit-meditatie in de zaal maar ook buiten, sta- en loop-meditatie.
  • niet de gehele periode is stilteperiode, zo kan je overleggen met mede studenten. Er zijn we stilteruimtes als je toch de stilte prefereert
  • in de middag is er meer ruimte voor eigen invulling, een wandeling of 'je eigen ding'.

Waarom 900,= (en niet Dãna)

Er zijn Vipassana centra, zoals die van S.N. Goenka, waar je zelf achteraf kunt bepalen hoeveel je voor de cursus geeft. Dat heet Dãna. Dergelijke centra kunnen dat doen omdat zij gemiddeld 200 deelnemers per keer hebben. Wij maximaal 10, maar doorgaans 3-6. Zij kunnen steunen op een grote groep vrijwilligers, ook de leraren zijn dat. En zij krijgen veel andere donaties in de vorm van levensmiddelen, etc.

Wij hebben 3 kostenposten:

  • vaste lasten: afschrijvingen van het huis, komende investeringen, onderhoud, belastingen, internet, etc.
  • verbruikskosten: water, gas, electra, voeding, hout
  • loon: tot 4 deelnemers is er 1 leraar, vanaf 5 leraren zijn dat er 2

Wij laten onze retraites altijd doorgaan, ook al zijn er 3 deelnemers. Stel dat deze 3 deelnemers 200,= elk zouden doneren dan hebben wij vast en zeker een hele mooie retraite gedraaid, maar financieel zitten we dan klem. Daarom hebben we een vast bedrag waarbij het voor ons vanaf 5 deelnemers rendabel is. Krijgen we een keer 8 deelnemers, dan kunnen we daarmee een komende retraite financieren waar slechts 3 deelnemers komen.

Video over de Sweda massage

Gegevens

  • van 21 juli (20:00 uur) t/m 13 augustus (10:00 uur) t/m zondag 02 april (10:00 uur) gegeven door Ivar
  • voor deze 22-daagse compleet verzorgde retraite met een individuele benadering, vragen we een bijdrage van 900,= all-in (verblijf, programma, eten en drinken)
  • kom je voor enkele dagen dan zijn de kosten 60,= per dag
  • 4-10 deelnemers en 1-2 begeleiders
  • er is mogelijkheid om te kamperen (vraag naar de voorwaarden)
  • hier voor meer informatie
  • kan hier