Tantra-kring en Zen boeddhisme: verschil tussen pagina's

Uit dharma-lotus.nl
(Verschil tussen pagina's)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
{{#seo:
{{#seo:
|title=Tantra-kring bij Dharma-Lotus in Breda
|title=Zen, een stroming binnen het boeddhisme
|titlemode=append
|titlemode=append
|keywords=tantra, kring, Tantra-kring, meeting, Tantra-dag, Tantra-avond, massage-avond, avond, dag, tantrisch, massage, sessie, sessies, Tantra-massage, yoga, cursus, workshop, boeddhisme, boeddha, boeddhistisch, Ivar, Dharma-Lotus, mindfulness
|keywords=boeddhisme, boeddha, boeddhistisch, Dharma, Pali-canon, Gautama, boeddhist, waarheden, soetra, sutta, Dhamma, meditatie, inzicht, Ivar Mol, Dharma-Lotus, mindfulness, India, Nepal
|description=Eens in de maand is er een Kum-nye tantra-kring.  
|description=Uitgebreide uitleg over het boeddhisme in het algemeen en de boeddhistische filosofie, de Dharma en de Pali-canon in het bijzonder.  
}}
}}
[[Bestand:Tantra-kring-december.png|350px|thumb|link=https://www.ivarmol.nl/tantra-kring|[https://www.ivarmol.nl/tantra-kring Nog 4 plaatsen vrij]]]
{{Boeddhistische stromingen}}
[[Bestand:No-sex.JPG|thumb|right|link=Tantra, No sex|350px|thumb|[[Tantra, No sex]]]]
'''Zen''' is een gekende vorm van het Mahayana-boeddhisme. Hoewel ze zeker niet exclusief Japans is, heeft ze vooral in Japan kunnen groeien en heeft ze ook daar haar hoogtepunt en volmaaktheid bereikt. Zen is afgeleid van het Chinese woord Chan (Indisch: dhyana), wat [[meditatie]] betekent.
{{cursussen-Breda}}
===Wat is een Kum-nye tantra-kring?===


beter gevraagd, wat is het niet? Het is géén cursus en géén workshop. het is een geleide reis door datgene de [[Kum-nye Tantra]] op de mat aan te bieden heeft.
== Geschiedenis ==


Plaats 4 koppels bij elkaar, ieder koppel op een eigen mat en iedereen is bloot. We gaan onszelf ook echt bloot geven, dat is de reden waarom we geen kleding aan hebben: geen schaamte, geen camouflage, geen opsmuk, geen mooi-doenerij. Het bloot heeft geen seksuele functie. Vervolgens gaan we ons bloot geven: "Intimiteit zónder seksualiteit". We gaan contact leggen met onszelf. Vanuit dat contact leggen we contact met de ander, en vanuit dat contact leggen we contact met de gehele groep.
===Ontstaan van het Zen-boeddhisme===


===Hoe leggen we die contacten?===
De monnik Bodhidharma wordt over het algemeen beschouwd als de grondlegger van het Zen-boeddhisme. Er zijn slechts weinig bronnen bekend die ons wijzer kunnen maken over zijn leven, maar verondersteld wordt dat hij afkomstig was uit Zuid-India en dat hij China verticaal – van het zuiden tot in het noorden - doorreisde. Het is dan ook in Zuid-China dat de eerste bronnen over Bodhidharma afkomstig zijn. Hij was daar naar alle waarschijnlijkheid aanwezig in de 4e en het begin van de 5e eeuw.


Niet middels rituelen, mantra's, volgorde's, of dogma's. We gaan elkaar niet vastbinden of versieren en we gaan zeker geen energieën opwekken of bepaalde extases of trance-toestanden creëren Dit alles heeft weinig met Tantra te maken en is eerder camouflage dan jezelf bloot geven.
Na zijn dood gaf hij zijn leer door aan zijn discipel Huike, die daarmee de eerste Chinese patriarch van Zen werd. Over hem is zeer weinig bekend. Ook over de tweede, derde, vierde en vijfde patriarch die na hem komen, weten we enkel hun namen. Het is pas vanaf de zesde en laatste patriarch, Huineng, dat de geschiedenis ons iets wijzer kan maken. Hij wordt gezien als een van de grootsten binnen het Zen-boeddhisme, en alle Chinese Zen-scholen beschouwen hem ook als hun stichter en voorvader.


===Maar wat dan wel?===
===Introductie in Japan: de Kamakura-periode===


Wat hou je over als je bloot bent, geen kleding, sieraden of make-up, geen woorden en geen technieken of rituelen. Wat hou je dan over?
Hoewel de Japanners Zen al eeuwen kenden, bestond het niet als een aparte school in Japan. Het is pas in de Kamakura-periode (1185-1333) dat daar verandering in komt, wanneer de monnik Myōan Eisai (1141-1215) na zijn reis naar China in 1191 terug aankomt in Japan. Hij is de grondlegger van de Rinzai-sekte, een stroming binnen Zen. Enkele jaren later is de monnik Dōgen verantwoordelijk voor de stichting van de Sōtō-sekte. Ook hij vond zijn inspiratie in China.
De Tantra-kring komt vanuit de boeddhistische Kum-nye Tantra. Hierin draait alles om balans/innerlijke vrede/gelijkmoedigheid. Dat hou je over als je alles overboord gooit en dat gaan we proberen te ervaren.


===Is een Tantra-kring dan niet saai?===
De Kamakura-periode betekent samen met het ontstaan van Zen in Japan ook meteen het einde van de creatieve ontwikkelingen in het Japanse boeddhisme. Vanaf nu zullen de verschillende sekten zich vooral reorganiseren in plaats van nieuwe elementen te gaan zoeken. De boeddhistische leren worden geformaliseerd. Dit betekent echter niet het einde van het Japanse boeddhisme: vanaf nu zal het zich vooral uiten in kunst en cultuur. Zen zal later zelfs een levensfilosofie betekenen voor de[bushi-klasse, waarbij het erg in trek was.


Ja, super saai. Als je jezelf wilt tonen, als je een piek-dal-vallei-huppellepup orgasme wilt ervaren. Als je wilt vastbinden, yoni-linghammen, of de Shiva of de godin in jezelf wilt ontmoeten, dan is een Tantra-kring super saai.
===De Muromachi-periode===
In alle andere gevallen is het een heerlijk om eens de rust in jezelf en de rust in een contact te ervaren zonder gedachtes, zonder emoties en zonder schaamte. Alleen maar rust en balans. En dat is ook saai. Héérlijk saai


Een Tantra-kring is een prachtige introductie voor mensen die nog nooit iets gedaan hebben met Tantra. Tegelijk is het een voor ervarene heerlijk om geheel ongedwongen te kunnen spelen met Prana. Een Tantra-kring is geen cursus of workshop, maar een geleide reis door meditatie, oefeningen, spel, duo-yoga en duo-meditatie. Ervaar wat Prana met jou-jullie en de hele groep doet.
In de Muromachi-periode (1333-1573) draagt Zen bij tot een enorme culturele bloei: belangrijke poëtische werken, studie van het Chinese Neo-Confusianisme, theeceremonie, ikebana (Japanse bloemschikkunst) en Sumi-e (monochrome schilderkunst) zijn enkele voorbeelden van culturele schatten die het Zen-boeddhisme ons tijdens of vanaf de Muromachi-periode heeft nagelaten.


===Voor wie is een Tantra-kring?===
===De Edo-periode===


Iedereen kan deelnemen aan een Tantra-kring. Leeftijd, ervaring en voorkennis is onbelangrijk. Wel proberen we een gelijk aantal te krijgen qua man/vrouw verhouding. Je mag je individueel opgeven, maar het handigste is als je een (gelegenheids)partner meebrengt. De Kum-nye Tantra gaat helemaal om prana en de balans en rust die deze prana veroorzaakt. De Kum-nye Tantra gaat niet om de seksuele energie en seksuele handelingen. Als je dat begrijpt ben je van harte welkom.
Het Zen-boeddhisme vindt nauwelijks nieuwe elementen uit in de Edo-periode. Ook zal het de Edo-cultuur weinig of niet extra  beïnvloeden.


===Wat gebeurt er tijdens een Tantra-kring, wat kan ik verwachten?===
===Hedendaagse Zen===


In het eerste half uurtje komen de mensen binnen, is het even socialiseren en daarna gaan we naar de meditatieruimte. We starten altijd met een [[meditatie]] om tot rust te komen, daarna gaan we de prana opbouwen middels [[yoga]] en [[massage]]. De tantriki legt heel kort uit (of laat zien) wat we gaan doen en daarna gaat iedereen aan de slag. Je hebt binnen de kaders vrijheid om de oefening op je eigen manier te beleven. Weet je het even niet meer dan kan je altijd weer even naar de tantriki kijken wat die doet ter inspiratie, maar uiteindelijk gaat het om jouw beleving van de [[Prana]].
Vandaag de dag zien we dat Zen niet alleen in Japan en het Verre Oosten bestaat. In het Westen wint Zen stevig aan populariteit, getuige enkele scholen die zich vooral in de Verenigde Staten bevinden. Onder andere in New Orleans, Chicago en Californië bevinden zich bekende Amerikaanse Zen-tempels.


===Ik heb geen enkele ervaring, kan ik dan meedoen?===
== Leer ==


Ja dat kan. De oefeningen zijn eenvoudig en daarbinnen is het puur jouw beleving. Geen probleem dus.
===Centrale idee===


===Met hoeveel mensen is de kring en in welke verhouding?===
Het centrale idee van het boeddhisme is de [[verlichting]]. De verlichting kan men bereiken door volledig onafhankelijk te zijn van materiële zaken. Enkel als men het eigen zelf vergeet, kan men uiteindelijk zelf een [[boeddha]] worden.
Tijdens een Tantra-kring zijn er 6 of 8 mensen aanwezig in gelijke aantallen qua sexe. De aanmelding is dus altijd zo dat we gelijke koppels hebben.


===Ik heb geen partner, kan ik dan meedoen?===
De manier waarop men verlicht kan worden, verschilt echter erg onder de verschillende boeddhistische sektes. In tegenstelling tot sommige andere scholen, probeer de Zen-monnik de verlichting te bereiken door middel van meditatie. Wie verlicht wil worden, moet zich echter niet te hard focussen op het verlicht worden. Zo zal dit immers als een verlangen werken. Wie absoluut verlicht wil worden, zal het nooit worden. Men moet niet denken aan persoonlijk succes, want het zal nooit helpen je doel te bereiken. De verlichting mag zelfs niet als een doel gezien worden. Men kan niet verlangen verlicht te zijn, zo verlangt men immers niets meer te verlangen, en dit is volledig tegenstrijdig met de leer. Verlichting is iets dat je overkomt, niet iets dat je nastreeft. Voor veel mensen klinkt het misschien paradoxaal om iets na te streven dat je eigenlijk niet mag nastreven als je wilt slagen in je opzet, maar voor een Zen-monnik is het niet meer dan de waarheid.


Als man alleen wordt het een lastig verhaal omdat veel meer single mannen dan single vrouwen zich aanmelden. Als single vrouw kan je je gerust aanmelden want dan is er altijd ruimte. Het fijnst is het natuurlijk als stellen zich aanmelden.
Kenmerkend voor Zen is ook de sobere en nuchtere manier van denken. De dingen zijn zoals ze zijn, men hoeft er geen diepere verklaring voor te zoeken. Als men een Zen-monnik vraagt wat hij ziet in de wolken, zal het antwoord steevast zijn: “Ik zie wolken en de hemel”. Eenvoud is het kernwoord om de leer te omschrijven.


===Ik wil me opgeven als single, maar wil niet tegenover een viespeuk komen te zitten?===
===Zazen===
[[File:Master Tetsujo Deguchi.jpg|thumb|Tetsujo Deguchi in Zazen]]
Bij de meditatie heeft men niet veel nodig: enkel een geschikte plek om te mediteren, eventueel een kussentje of een bankje om op te zitten, en voor de rest alleen zichzelf. “Za” betekent gewoon zitten en verder niets. “[[Zazen]]” vertalen we dus best als “het zitten in toestand van Zen” of “zitten in meditatie”. Het zitten gebeurt in de lotushouding met gesloten ogen. Vaak mediteren verschillende mensen tegelijk in een dojo. Het is tijdens de meditatie ten strengste verboden contact met elkaar te hebben. Daarom zit men aan de rand van de dojo met het gezicht naar buiten gekeerd, opdat men niet afgeleid zou worden. Om te voorkomen dat een monnik tijdens de meditatie in slaap zou vallen, gaan er steeds helpers mee naar de dojo. Als een monnik dreigt zijn concentratie te verliezen en begin te sluimeren, kan de helper met behulp van een stok of zweep (Japans: zenki) een flinke tik uitdelen aan de mediterende monnik. Deze kan zich dan weer volledig focussen op het zitten. Velen hebben door zo’n slag van een zenki de verlichting bereikt. De rol van helpers of meesters is dus zeer belangrijk en mag niet onderschat worden.


Natuurlijk 'screanen' wij de mensen met andere intenties eruit. Maar iedereen met een juiste intentie mag meedoen, ongeacht leeftijd of wat dan ook. Als single weet je inderdaad niet tegenover wie je terecht komt en dat is dan ook het mooie van de tantra; het gaat niet om de buitenkant, prana zit van binnen.
===Kinhin===


===als ik met mijn partner kom, moet ik dan ook met anderen oefenen?===
Zoals zazen gericht is op mediteren in zittende houding, zo spitst kinhin zich toe op het mediteren tijdens het rondwandelen. Ook deze activiteit werd gemeenschappelijk beoefend. Een leider-monnik die al verder staat met zijn proces van verlichting dan de anderen, loopt voorop, gevolgd door een rij van andere Zen-monniken. Na elke diepe adem neemt men een stap voorwaarts. Kinhin betekent dan ook letterlijk “rechtdoor gaan”. Het begin wordt aangekondigd door twee keer een bel te luiden, het einde door één keer te luiden. Deze vorm van meditatie wordt meestal uitgevoerd tussen lange periodes van zazen in, om de benen te verlichten.


Na de meditatie kiest de vrouw haar partner voor die avond. Dan kan dus je eigen partner zijn maar ook iemand anders, dat is helemaal aan jou. Als een stel bij elkaar wilt blijven is dat altijd prima.
== Verschillende stromingen ==


===Ik wil samen met mijn partner komen maar willen alleen met elkaar werken, kan dat?===
===Sōtō===


Dat kan ja. Maar vermeld dit even van tevoren zodat wij er rekening mee kunnen houden. verder is het geen probleem.
De Sōtō-school werd gesticht door de monnik Dōgen tijdens de Kamakura-periode. Hij heeft ons een belangrijke anekdote nagelaten die de essentie van het Zen-boeddhisme in één zin omschrijft. Toen men hem na zijn reis door China vroeg wat hij geleerd had, antwoordde hij: “Mijn ogen staan horizontaal, mijn neus verticaal.” Hij had niets anders geleerd dan de realiteit te begrijpen zoals ze is.


===Ik ben niet de jongste meer, kan ik dan wel meedoen?===
Sōtō verwacht alleen heil van de meditatie, en werd in tegenstelling tot de Rinzai-sekte meer een godsdienst voor het gewone volk.


Nogmaals, bij de tantra werken we met de prana en de vorm van een persoon is heel onbelangrijk. Als je een verzorgd iemand bent met de juiste intenties dan ben je van harte welkom, ongeacht leeftijd of wat dan ook.
===Rinzai===


===Mag ik ook mijn onderbroekje aanhouden?===
De Rinzai-school werd in 1191 door de monnik Eisai in Japan geïntroduceerd. Het grote verschil met de Sōtō-school is dat de Rinzai gebruik maakt van [[koans]]. Dit zijn vraag-en antwoordtechnieken, raadsels, enz. met het doel de leerling te verwarren. Vaak wordt de leerling geconfronteerd met paradoxen binnen een kōan. Zijn taak is dan niet het raadsel op te lossen, maar inzicht te krijgen in het belang van de paradox. Een voorbeeld van een dergelijke koan is “Als een boom valt in het woud, en er is niemand om hem te horen, maakt hij dan geluid?” Het is goed dat een leerling hier over nadenkt, maar geen antwoord op kan vinden. Vreugde om het opgeloste raadsel is immers ongepast voor een Zen-monnik.


De tantra is altijd bloot. Als we kleding aanhouden accentueren we verschil en creëren we schaamte. Daar moet je dus echt voorbij kunnen stappen alvorens met de tantra te willen gaan beginnen.
Deze koans waren voor een Rinzai-volgeling een extra middel om de verlichting te bereiken. In de Sōtō sekte kwamen ze niet voor.


===Hoe seksueel is een Tantra-kring?===
Rinzai had de reputatie alle vrees weg te nemen, meer nog dan bij Sōtō. Voor de krijgers is dit dus een ongelooflijk voordeel. Daarom was de Rinzai-school erg in trek bij de samurai-klasse.


Niet. Tantra is geen kama-sutra of een "spirituele seksbeleving". Tantra is ervaren en genieten van prana, niet van seksuele energie.
===Andere scholen===


==Tantra is spelen (voorbeeld filmpje)==
Naast Sōtō en Rinzai bestaan er nog andere scholen, zij het minder in aantal en populariteit. Enkele voorbeelden zijn Ummon, Obaku en Igyo.


[[Bestand:Tantra-kring.webp|650px|link=https://www.youtube.com/watch?v=IOHu8J2viJA&t=1369s]]
== Invloed van Zen ==


==Gegevens==
===Poëzie===


* de dag is van 09:15 - 16:00 uur
Het Zen-boeddhisme heeft veel invloed gehad op de Japanse poëzie. Vooral de typische, korte Japanse gedichtjes (haiku, tanka en renga) zijn verzamelingen van Zen-kenmerken. Een haiku is een gedicht bestaande uit drie strofen: de eerste strofe bevat 5 lettergrepen, de tweede 7 en de derde opnieuw 5. Een tanka breidt de haiku uit door er nog twee strofen van 7 lettergrepen achter te plaatsen. Een renga of kettinggedicht tenslotte, verbindt verschillende tanka’s.
* maximaal 8 deelnemers per keer
* 85,= p/p inclusief lunch
* [https://www.ivarmol.nl/tantra-kring| kijk hier voor meer informatie]
* [https://www.ivarmol.nl/inschrijfformulier-cursus| aanmelden kan hier]


Zo’n haiku, tanka of renga beschikt slechts over een paar lettergrepen en is dus niet geschikt om hele verhalen mee te vertellen. Integendeel, het is slechts een sfeer die in dergelijke gedichten wordt geschept. Zo bevat het gedicht steeds een natuurelement. De lezer kan bijgevolg weten in welk seizoen, op welk tijdstip, etc. het gedicht zich situeert.


[[categorie: Dharma-Lotus]]
In een haiku, tanka of renga is de suggestieve kracht van de lezer of luisteraar heel belangrijk. Aangezien er niet veel gezegd wordt, kan men zelf over de betekenis nadenken. Dit kan een vorm van meditatie zijn.
 
===Tuinen===
 
Ook op de aanleg van Japanse tuinen heeft het Zen-boeddhisme veel invloed gehad. Het was verantwoordelijk voor een heel ander type tuin dan gebruikelijk was vóór de Kamakura-periode. Zen is namelijk verantwoordelijk voor de geboorte van de drooglandschapstuin (karesansui), waarvan veruit het beroemdste voorbeeld de steentuin van Ryōan-ji is. Het concept van een karesansui is een langwerpige rechthoek van geharkt zand waaruit rotsen oprijzen, soms in groepjes, soms alleen. Vaak zijn de rotsen zo geplaatst dat men ze niet allemaal tegelijk kan zien, zoals ook bij de tuin van Ryōan-ji. Andere tuinen beschikken dan weer over helemaal geen rotsen en bestaan uitsluitend uit geharkt zand. De oorsprong van een karesansui is waarschijnlijk de vijver van een traditionele Shinden-tuin. Ook daar kwamen rotsen boven het oppervlak uitsteken die eilandjes uitbeeldden. Sommigen zien in een drooglandschapstuin een verwijzing naar het ontstaan van de kosmos, voor een Zen-monnik is het niet meer dan geharkt zand met rotsen.
 
Andere voorbeelden van karesansui zijn de tuinen van Taizō-in en Daisen-in. De oppervlakte ervan is niet zo groot, maar door een juiste plaatsing van de rotsen wordt toch de indruk van ruimte geschapen. De patronen in het zand worden dagelijks hertekend om de tuinen in perfecte staat te houden.
 
===Theeceremonie===
 
De theeceremonie is een van de origineelste aspecten van de Japanse cultuur die dankzij Zen hun vorm hebben gekregen. Belangrijk binnen de theeceremonie is zeker niet de thee zelf –wat die smaakt in Japan vaak heel bitter – maar het hele ritueel dat eraan verbonden is. De ceremonie omvat een heleboel vaste regels die strikt moeten opgevolgd worden. Zo moet men urenlang op dezelfde plaats geknield blijven terwijl men achtereenvolgens luistert naar het koken van het water, kijkt naar hoe de thee wordt gezet, de thee opdrinkt en uiteindelijk commentaar geeft. Na het drinken van de thee worden de gasten grondig getest op hun kennis over de ceremonie.
 
Elementen binnen de theeceremonie die afkomstig zijn van het Zen-boeddhisme zijn zeer gemakkelijk terug te vinden. Men trekt zich terug uit het dagelijkse leven en betreedt het theepaviljoen om tot volledige rust te komen. Het beleven van zo’n theeceremonie is als een vorm van mediteren: men blijft urenlang in dezelfde pose zitten en concentreert zich op het wezenlijke. Een theepaviljoen is zeer sober opgebouwd, zoals het Zen betaamt, en heeft een sobere waarde.
 
===Ikebana===
 
Ikebana of Japanse bloemschikkunst beschikt over dezelfde kwaliteiten als de theeceremonie. Zowel het scheppen van een ikebanastuk als het kijken ernaar, veronderstelt een mediterende concentratie op het wezen van de natuur in de verschillende seizoenen.
 
Drie bloemen vormen de basis (of het gehele stuk). Ze verwijzen naar hemel, aarde en mens. De keuze van de planten en de schaal, vaas of pot is zeer belangrijk. Ze verschillen namelijk naargelang de sfeer, de plaats of het seizoen dat men wil uitbeelden.
 
===Sumi-e===
Als gevolg van de introductie van Zen in Japan tijdens de Kamakura-periode, groeide de belangstelling voor kunststromingen die samenhingen met deze leer. Een van die kunststromingen was de monochrome schilderkunst gebaseerd op houtskool-inkt of sumi-e, die niet toevallig uit China afkomstig was. De Japanse term suiboku-ga werd in mindere mate gebruikt. De bedoeling van sumi-e is schilderen zonder de minste twijfel of aarzeling. Met het penseel moeten snelle en trefzekere bewegingen gemaakt worden. Zonder het gebruik van kleuren kan men toch een kleurdimensie aan het schilderij toevoegen door harder of minder hard op het penseel te drukken. Zo kan men bijvoorbeeld al 5 kleuren zwart creeëren.
 
De grootste schilder was zeker Sesshū Tōyō (1420 – 1506). Hij werd door zijn familie een tempel toevertrouwd waar hij het Boeddhisme bestudeerde en ook teken- en schilderlessen ontving. Hier maakte hij zich de kunst eigen om Zen en schilderkunst in elkaar te laten opgaan. Hij was zo goed in het kopiëren van bestaande Chinese werken, dat hij met een gezantschap een reis naar China mocht maken. Hij was echter niet zo enthousiast bij zijn terugkeer, omdat hij naar eigen zeggen alles reeds van zijn Japanse meesters had geleerd, en niets nieuws had gezien in China.
 
Zijn beroemdste werk dat bewaard is gebleven, is de lange landschapsrol Sansui Chōkan: een met kleur opgehoogde penseelschildering op papier, die een wandeling door de vier seizoenen voorstelt.
 
===Boeken===
 
John Daido Loori, ''The art of just Sitting: writings on the zen practice of shikentanza'' ,Wisdom Publishing, 2002
 
Michael Luetchford & Jeremy Pearson, ''Master Dogen's Shinji Shobogenzo: 301 Koan Stories'' ,Windbell Publications, 2003
 
 
[[categorie: Boeddhistische stromingen]]

Versie van 3 okt 2023 01:41

Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Boeddhistische stromingen
'Boeddhistische stromingen
Buddhist sects.png
Boeddhistische stromingen
Boeddhistische stromingen
Bostraditie
Dzogchen
Geschiedenis boeddhistische Tantra
Mahayana boeddhisme
Nichiren boeddhisme
Ontstaan stromingen
Theravada boeddhisme
Tibetaans boeddhisme
Zen boeddhisme
Zuivere land boeddhisme
Dhamma wiel

Zen is een gekende vorm van het Mahayana-boeddhisme. Hoewel ze zeker niet exclusief Japans is, heeft ze vooral in Japan kunnen groeien en heeft ze ook daar haar hoogtepunt en volmaaktheid bereikt. Zen is afgeleid van het Chinese woord Chan (Indisch: dhyana), wat meditatie betekent.

Geschiedenis

Ontstaan van het Zen-boeddhisme

De monnik Bodhidharma wordt over het algemeen beschouwd als de grondlegger van het Zen-boeddhisme. Er zijn slechts weinig bronnen bekend die ons wijzer kunnen maken over zijn leven, maar verondersteld wordt dat hij afkomstig was uit Zuid-India en dat hij China verticaal – van het zuiden tot in het noorden - doorreisde. Het is dan ook in Zuid-China dat de eerste bronnen over Bodhidharma afkomstig zijn. Hij was daar naar alle waarschijnlijkheid aanwezig in de 4e en het begin van de 5e eeuw.

Na zijn dood gaf hij zijn leer door aan zijn discipel Huike, die daarmee de eerste Chinese patriarch van Zen werd. Over hem is zeer weinig bekend. Ook over de tweede, derde, vierde en vijfde patriarch die na hem komen, weten we enkel hun namen. Het is pas vanaf de zesde en laatste patriarch, Huineng, dat de geschiedenis ons iets wijzer kan maken. Hij wordt gezien als een van de grootsten binnen het Zen-boeddhisme, en alle Chinese Zen-scholen beschouwen hem ook als hun stichter en voorvader.

Introductie in Japan: de Kamakura-periode

Hoewel de Japanners Zen al eeuwen kenden, bestond het niet als een aparte school in Japan. Het is pas in de Kamakura-periode (1185-1333) dat daar verandering in komt, wanneer de monnik Myōan Eisai (1141-1215) na zijn reis naar China in 1191 terug aankomt in Japan. Hij is de grondlegger van de Rinzai-sekte, een stroming binnen Zen. Enkele jaren later is de monnik Dōgen verantwoordelijk voor de stichting van de Sōtō-sekte. Ook hij vond zijn inspiratie in China.

De Kamakura-periode betekent samen met het ontstaan van Zen in Japan ook meteen het einde van de creatieve ontwikkelingen in het Japanse boeddhisme. Vanaf nu zullen de verschillende sekten zich vooral reorganiseren in plaats van nieuwe elementen te gaan zoeken. De boeddhistische leren worden geformaliseerd. Dit betekent echter niet het einde van het Japanse boeddhisme: vanaf nu zal het zich vooral uiten in kunst en cultuur. Zen zal later zelfs een levensfilosofie betekenen voor de[bushi-klasse, waarbij het erg in trek was.

De Muromachi-periode

In de Muromachi-periode (1333-1573) draagt Zen bij tot een enorme culturele bloei: belangrijke poëtische werken, studie van het Chinese Neo-Confusianisme, theeceremonie, ikebana (Japanse bloemschikkunst) en Sumi-e (monochrome schilderkunst) zijn enkele voorbeelden van culturele schatten die het Zen-boeddhisme ons tijdens of vanaf de Muromachi-periode heeft nagelaten.

De Edo-periode

Het Zen-boeddhisme vindt nauwelijks nieuwe elementen uit in de Edo-periode. Ook zal het de Edo-cultuur weinig of niet extra beïnvloeden.

Hedendaagse Zen

Vandaag de dag zien we dat Zen niet alleen in Japan en het Verre Oosten bestaat. In het Westen wint Zen stevig aan populariteit, getuige enkele scholen die zich vooral in de Verenigde Staten bevinden. Onder andere in New Orleans, Chicago en Californië bevinden zich bekende Amerikaanse Zen-tempels.

Leer

Centrale idee

Het centrale idee van het boeddhisme is de verlichting. De verlichting kan men bereiken door volledig onafhankelijk te zijn van materiële zaken. Enkel als men het eigen zelf vergeet, kan men uiteindelijk zelf een boeddha worden.

De manier waarop men verlicht kan worden, verschilt echter erg onder de verschillende boeddhistische sektes. In tegenstelling tot sommige andere scholen, probeer de Zen-monnik de verlichting te bereiken door middel van meditatie. Wie verlicht wil worden, moet zich echter niet te hard focussen op het verlicht worden. Zo zal dit immers als een verlangen werken. Wie absoluut verlicht wil worden, zal het nooit worden. Men moet niet denken aan persoonlijk succes, want het zal nooit helpen je doel te bereiken. De verlichting mag zelfs niet als een doel gezien worden. Men kan niet verlangen verlicht te zijn, zo verlangt men immers niets meer te verlangen, en dit is volledig tegenstrijdig met de leer. Verlichting is iets dat je overkomt, niet iets dat je nastreeft. Voor veel mensen klinkt het misschien paradoxaal om iets na te streven dat je eigenlijk niet mag nastreven als je wilt slagen in je opzet, maar voor een Zen-monnik is het niet meer dan de waarheid.

Kenmerkend voor Zen is ook de sobere en nuchtere manier van denken. De dingen zijn zoals ze zijn, men hoeft er geen diepere verklaring voor te zoeken. Als men een Zen-monnik vraagt wat hij ziet in de wolken, zal het antwoord steevast zijn: “Ik zie wolken en de hemel”. Eenvoud is het kernwoord om de leer te omschrijven.

Zazen

Tetsujo Deguchi in Zazen

Bij de meditatie heeft men niet veel nodig: enkel een geschikte plek om te mediteren, eventueel een kussentje of een bankje om op te zitten, en voor de rest alleen zichzelf. “Za” betekent gewoon zitten en verder niets. “Zazen” vertalen we dus best als “het zitten in toestand van Zen” of “zitten in meditatie”. Het zitten gebeurt in de lotushouding met gesloten ogen. Vaak mediteren verschillende mensen tegelijk in een dojo. Het is tijdens de meditatie ten strengste verboden contact met elkaar te hebben. Daarom zit men aan de rand van de dojo met het gezicht naar buiten gekeerd, opdat men niet afgeleid zou worden. Om te voorkomen dat een monnik tijdens de meditatie in slaap zou vallen, gaan er steeds helpers mee naar de dojo. Als een monnik dreigt zijn concentratie te verliezen en begin te sluimeren, kan de helper met behulp van een stok of zweep (Japans: zenki) een flinke tik uitdelen aan de mediterende monnik. Deze kan zich dan weer volledig focussen op het zitten. Velen hebben door zo’n slag van een zenki de verlichting bereikt. De rol van helpers of meesters is dus zeer belangrijk en mag niet onderschat worden.

Kinhin

Zoals zazen gericht is op mediteren in zittende houding, zo spitst kinhin zich toe op het mediteren tijdens het rondwandelen. Ook deze activiteit werd gemeenschappelijk beoefend. Een leider-monnik die al verder staat met zijn proces van verlichting dan de anderen, loopt voorop, gevolgd door een rij van andere Zen-monniken. Na elke diepe adem neemt men een stap voorwaarts. Kinhin betekent dan ook letterlijk “rechtdoor gaan”. Het begin wordt aangekondigd door twee keer een bel te luiden, het einde door één keer te luiden. Deze vorm van meditatie wordt meestal uitgevoerd tussen lange periodes van zazen in, om de benen te verlichten.

Verschillende stromingen

Sōtō

De Sōtō-school werd gesticht door de monnik Dōgen tijdens de Kamakura-periode. Hij heeft ons een belangrijke anekdote nagelaten die de essentie van het Zen-boeddhisme in één zin omschrijft. Toen men hem na zijn reis door China vroeg wat hij geleerd had, antwoordde hij: “Mijn ogen staan horizontaal, mijn neus verticaal.” Hij had niets anders geleerd dan de realiteit te begrijpen zoals ze is.

Sōtō verwacht alleen heil van de meditatie, en werd in tegenstelling tot de Rinzai-sekte meer een godsdienst voor het gewone volk.

Rinzai

De Rinzai-school werd in 1191 door de monnik Eisai in Japan geïntroduceerd. Het grote verschil met de Sōtō-school is dat de Rinzai gebruik maakt van koans. Dit zijn vraag-en antwoordtechnieken, raadsels, enz. met het doel de leerling te verwarren. Vaak wordt de leerling geconfronteerd met paradoxen binnen een kōan. Zijn taak is dan niet het raadsel op te lossen, maar inzicht te krijgen in het belang van de paradox. Een voorbeeld van een dergelijke koan is “Als een boom valt in het woud, en er is niemand om hem te horen, maakt hij dan geluid?” Het is goed dat een leerling hier over nadenkt, maar geen antwoord op kan vinden. Vreugde om het opgeloste raadsel is immers ongepast voor een Zen-monnik.

Deze koans waren voor een Rinzai-volgeling een extra middel om de verlichting te bereiken. In de Sōtō sekte kwamen ze niet voor.

Rinzai had de reputatie alle vrees weg te nemen, meer nog dan bij Sōtō. Voor de krijgers is dit dus een ongelooflijk voordeel. Daarom was de Rinzai-school erg in trek bij de samurai-klasse.

Andere scholen

Naast Sōtō en Rinzai bestaan er nog andere scholen, zij het minder in aantal en populariteit. Enkele voorbeelden zijn Ummon, Obaku en Igyo.

Invloed van Zen

Poëzie

Het Zen-boeddhisme heeft veel invloed gehad op de Japanse poëzie. Vooral de typische, korte Japanse gedichtjes (haiku, tanka en renga) zijn verzamelingen van Zen-kenmerken. Een haiku is een gedicht bestaande uit drie strofen: de eerste strofe bevat 5 lettergrepen, de tweede 7 en de derde opnieuw 5. Een tanka breidt de haiku uit door er nog twee strofen van 7 lettergrepen achter te plaatsen. Een renga of kettinggedicht tenslotte, verbindt verschillende tanka’s.

Zo’n haiku, tanka of renga beschikt slechts over een paar lettergrepen en is dus niet geschikt om hele verhalen mee te vertellen. Integendeel, het is slechts een sfeer die in dergelijke gedichten wordt geschept. Zo bevat het gedicht steeds een natuurelement. De lezer kan bijgevolg weten in welk seizoen, op welk tijdstip, etc. het gedicht zich situeert.

In een haiku, tanka of renga is de suggestieve kracht van de lezer of luisteraar heel belangrijk. Aangezien er niet veel gezegd wordt, kan men zelf over de betekenis nadenken. Dit kan een vorm van meditatie zijn.

Tuinen

Ook op de aanleg van Japanse tuinen heeft het Zen-boeddhisme veel invloed gehad. Het was verantwoordelijk voor een heel ander type tuin dan gebruikelijk was vóór de Kamakura-periode. Zen is namelijk verantwoordelijk voor de geboorte van de drooglandschapstuin (karesansui), waarvan veruit het beroemdste voorbeeld de steentuin van Ryōan-ji is. Het concept van een karesansui is een langwerpige rechthoek van geharkt zand waaruit rotsen oprijzen, soms in groepjes, soms alleen. Vaak zijn de rotsen zo geplaatst dat men ze niet allemaal tegelijk kan zien, zoals ook bij de tuin van Ryōan-ji. Andere tuinen beschikken dan weer over helemaal geen rotsen en bestaan uitsluitend uit geharkt zand. De oorsprong van een karesansui is waarschijnlijk de vijver van een traditionele Shinden-tuin. Ook daar kwamen rotsen boven het oppervlak uitsteken die eilandjes uitbeeldden. Sommigen zien in een drooglandschapstuin een verwijzing naar het ontstaan van de kosmos, voor een Zen-monnik is het niet meer dan geharkt zand met rotsen.

Andere voorbeelden van karesansui zijn de tuinen van Taizō-in en Daisen-in. De oppervlakte ervan is niet zo groot, maar door een juiste plaatsing van de rotsen wordt toch de indruk van ruimte geschapen. De patronen in het zand worden dagelijks hertekend om de tuinen in perfecte staat te houden.

Theeceremonie

De theeceremonie is een van de origineelste aspecten van de Japanse cultuur die dankzij Zen hun vorm hebben gekregen. Belangrijk binnen de theeceremonie is zeker niet de thee zelf –wat die smaakt in Japan vaak heel bitter – maar het hele ritueel dat eraan verbonden is. De ceremonie omvat een heleboel vaste regels die strikt moeten opgevolgd worden. Zo moet men urenlang op dezelfde plaats geknield blijven terwijl men achtereenvolgens luistert naar het koken van het water, kijkt naar hoe de thee wordt gezet, de thee opdrinkt en uiteindelijk commentaar geeft. Na het drinken van de thee worden de gasten grondig getest op hun kennis over de ceremonie.

Elementen binnen de theeceremonie die afkomstig zijn van het Zen-boeddhisme zijn zeer gemakkelijk terug te vinden. Men trekt zich terug uit het dagelijkse leven en betreedt het theepaviljoen om tot volledige rust te komen. Het beleven van zo’n theeceremonie is als een vorm van mediteren: men blijft urenlang in dezelfde pose zitten en concentreert zich op het wezenlijke. Een theepaviljoen is zeer sober opgebouwd, zoals het Zen betaamt, en heeft een sobere waarde.

Ikebana

Ikebana of Japanse bloemschikkunst beschikt over dezelfde kwaliteiten als de theeceremonie. Zowel het scheppen van een ikebanastuk als het kijken ernaar, veronderstelt een mediterende concentratie op het wezen van de natuur in de verschillende seizoenen.

Drie bloemen vormen de basis (of het gehele stuk). Ze verwijzen naar hemel, aarde en mens. De keuze van de planten en de schaal, vaas of pot is zeer belangrijk. Ze verschillen namelijk naargelang de sfeer, de plaats of het seizoen dat men wil uitbeelden.

Sumi-e

Als gevolg van de introductie van Zen in Japan tijdens de Kamakura-periode, groeide de belangstelling voor kunststromingen die samenhingen met deze leer. Een van die kunststromingen was de monochrome schilderkunst gebaseerd op houtskool-inkt of sumi-e, die niet toevallig uit China afkomstig was. De Japanse term suiboku-ga werd in mindere mate gebruikt. De bedoeling van sumi-e is schilderen zonder de minste twijfel of aarzeling. Met het penseel moeten snelle en trefzekere bewegingen gemaakt worden. Zonder het gebruik van kleuren kan men toch een kleurdimensie aan het schilderij toevoegen door harder of minder hard op het penseel te drukken. Zo kan men bijvoorbeeld al 5 kleuren zwart creeëren.

De grootste schilder was zeker Sesshū Tōyō (1420 – 1506). Hij werd door zijn familie een tempel toevertrouwd waar hij het Boeddhisme bestudeerde en ook teken- en schilderlessen ontving. Hier maakte hij zich de kunst eigen om Zen en schilderkunst in elkaar te laten opgaan. Hij was zo goed in het kopiëren van bestaande Chinese werken, dat hij met een gezantschap een reis naar China mocht maken. Hij was echter niet zo enthousiast bij zijn terugkeer, omdat hij naar eigen zeggen alles reeds van zijn Japanse meesters had geleerd, en niets nieuws had gezien in China.

Zijn beroemdste werk dat bewaard is gebleven, is de lange landschapsrol Sansui Chōkan: een met kleur opgehoogde penseelschildering op papier, die een wandeling door de vier seizoenen voorstelt.

Boeken

John Daido Loori, The art of just Sitting: writings on the zen practice of shikentanza ,Wisdom Publishing, 2002

Michael Luetchford & Jeremy Pearson, Master Dogen's Shinji Shobogenzo: 301 Koan Stories ,Windbell Publications, 2003