Tara en Zuivere land boeddhisme: verschil tussen pagina's

Uit dharma-lotus.nl
(Verschil tussen pagina's)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#seo: |title=De boeddhistische Tara |titlemode=append |keywords=tara, witte, groene, Boeddhisme, Dhyana, Jhana, Boeddha, historische, dharma, mediteren, Mahayana, tibetaans, meditatie, goden, India, Nepal, Tibet. |description=Uitleg en beschrijving van de Boeddhistische tara }} thumb|250px|Groene tara thumb|250px|Witte tara {{Boeddhistische Goden}} Een '''T...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
{{#seo:
{{Boeddhistische stromingen}}
|title=De boeddhistische Tara
Het '''Zuivere Land Boeddhisme''' (Reine Land-boeddhisme, amidisme of amitabha-boeddhisme) is een enigszins unieke boeddhistische school die werd gepopulariseerd in [[Het Boeddhisme in China|China]], waar het werd overgedragen aan [[het Boeddhisme in Japan|Japan]]. Tegenwoordig is het een van de meer populaire vormen van het boeddhisme. Ontwikkeld uit de [[Mahayana boeddhisme|Mahayana boeddhist traditie]], ziet het Zuivere Land als zijn doel niet de bevrijding in [[verlichting|Nirvana]], maar een [[wedergeboorte]] in het voorstadia 'Puur land' waarvan verlichting maar een korte stap verwijderd is.  
|titlemode=append
|keywords=tara, witte, groene, Boeddhisme, Dhyana, Jhana, Boeddha, historische, dharma, mediteren, Mahayana, tibetaans, meditatie, goden, India, Nepal, Tibet.
|description=Uitleg en beschrijving van de Boeddhistische tara
}}
[[Bestand:Green Tara, Kumbum, Gyantse, Tibet, 1993.jpg|thumb|250px|Groene tara]]
[[Bestand:Mongolia White Tara (cropped).jpg|thumb|250px|Witte tara]]
{{Boeddhistische Goden}}
Een '''Tara''' (redster) is een belangrijk [[Boeddhistische mythologie|mythisch figuur]] in het [[Mahayana boeddhisme]] en het [[Tibetaans boeddhisme]]. In het Mahayana boeddhisme is zij een vrouwelijke [[Bodhisattva]], in het Tibetaans boeddhisme is zij een vrouwelijke [[Boeddha]]. Ze staat bekend als de "moeder van de bevrijding" en vertegenwoordigt de deugden van succes in werk en prestaties. Andere benamingen van de Tara is:


* Duōluó Púsà in het [[Het Boeddhisme in China|Chinese boeddhisme]]
==Amitabha Boeddha==
* Tara Bosatsu in het [[Het Boeddhisme in Japan|Japan]]
* Jetsun Dölma in het [[het Boeddhisme in Tibet|Tibetaans]]


==Oorsprong van haar naam==
Het Zuivere Land Boeddhisme richt zich op de verering van [[Amitabha|Amitabha Boeddha]], een hemelse boeddha die pure waarneming en een diep besef van leegte vertegenwoordigt, een geloof dat de verbinding van Pure Land met het traditionele Mahayana-boeddhisme aantoont. Door toewijding aan Amitabha hopen volgelingen herboren te worden in zijn pure land, een laatste stopplaats met verlichting zelf de volgende stap. In de moderne praktijk in sommige Mahayana-scholen wordt aangenomen dat alle hemelse boeddha's hun eigen zuivere land hebben, en dat verering en contemplatie van elk van hen kan leiden tot wedergeboorte in de wereld van die boeddha op weg naar verlichting.


Eén van de incarnaties van Tara was als de prinses Yeshe Dawa, deze naam betekent: Wijsheid gelijk aan de maan. Deze prinses was door meditatie tot diep inzicht gekomen. Een van haar vrienden die monnik was zei: nu kun je in je volgende leven als man incarneren opdat je tot volledige verlichting komt. Yeshe Dawa reageerde met de gelofte dat ze alleen nog maar als vrouw zou incarneren en als vrouw tot verlichting zou komen, om zo een voorbeeld en inspiratie te zijn voor andere vrouwen. Later kreeg ze de naam Tara, Arya Tara, de edele bevrijdster. Zij die de mens tot bevrijding brengt.
==Oorsprong van het zuivere land Boeddhisme==


Een Tara is een [[meditatie|meditatiegod]] die door beoefenaars van de Tibetaanse tak van het Vajrayana - boeddhisme wordt vereerd om bepaalde innerlijke kwaliteiten te ontwikkelen en uiterlijke, innerlijke en geheime leringen te begrijpen, zoals karuṇā (compassie), mettā (liefdevolle vriendelijkheid) en shunyata (leegte). Tārā kan beter worden opgevat als verschillende aspecten van dezelfde kwaliteit, aangezien bodhisattva's vaak worden beschouwd als personificaties van boeddhistische methoden.
Mount Lushan, in het zuidoosten China, wordt gevierd vanwege de zachte nevels die de steile toppen en diepe bosvalleien bedekken. Dit schilderachtige gebied is ook een culturele wereldplaats. Sinds de oudheid zijn er veel spirituele en educatieve centra gevestigd. Een van deze is de geboorteplaats van het Zuivere Land-boeddhisme.


De belangrijkste Tara- mantra is hetzelfde voor zowel boeddhisten als hindoes:
In 402 verzamelde de [[monnik]] en leraar Hui-yuan (336-416) 123 volgelingen in een klooster dat hij had gebouwd op de hellingen van de berg Lushan. Deze groep, de White Lotus Society genaamd, zwoer voor een afbeelding van Amitabha Boeddha dat ze herboren zouden worden in het Westelijke Paradijs. In de eeuwen die volgden, zou het Zuivere Land-boeddhisme zich door heel China verspreiden.


''Oṃ Tāre Tuttāre Ture Svāhā'' wat betekent: ''Oṃ O Tārā, ik bid O Tārā, O Snelle, het zij zo!''
Sukhavati, het Zuivere Land van het Westen, wordt besproken in de Amitabha Sutra, een van de drie soetra's die de belangrijkste teksten van Zuiver Land zijn. Het is het belangrijkste van de vele gelukzalige paradijzen waarin Zuivere Land-boeddhisten hopen herboren te worden.


==21 Tara's==
==Metaforisch==


Tara kent 21 belichamingen, welke staan voor de 21 energieën die ons helpen bij de oplossing van problemen. Deze verschillende manifestaties van Tara, symboliseren haar verschillende aspecten. Zo zijn er de witte en groene Tara die rust brengen en hulp en wijsheid bieden, maar ook de gele, blauwe en rode Tara die grilliger uitingsvormen van deze godin symboliseren en ook toornige aspecten kunnen laten zien. Ze wordt vaak afgebeeld op een leeuw, met de zon in haar handen. Als godin van de vrede en wijsheid wordt ze vaak afgebeeld met een lotus in haar handen, welke zuiverheid symboliseert. de bekenste Tara's zijn:
Zuivere landen worden op veel manieren begrepen. Ze kunnen een gemoedstoestand zijn die door oefening wordt gecultiveerd, of ze kunnen worden gezien als een echte plaats. Het is echter duidelijk dat in een Zuiver Land het dharma overal wordt verkondigd en dat verlichting gemakkelijk te realiseren is.


* Witte Tara; met twee armen zittend op een witte lotus en met ogen op haar hand en voeten, evenals een derde oog op haar voorhoofd. Ze staat bekend om mededogen, een lang leven, genezing en sereniteit.
Een Zuiver land moet echter niet worden verward met het christelijke principe van een hemel. Een Zuiver Land is geen eindbestemming, maar een locatie waarvan men denkt dat de wedergeboorte in het Nirvana een gemakkelijke stap is. Het is echter mogelijk om de kans te missen en door te gaan naar andere wedergeboorten terug naar de lagere rijken van [[samsara]].
* Witte Tara Uṣṇīṣavijaya; met drie gezichten en twaalf armen, geassocieerd met een lang leven
* Rode Tara Pravīratārā; een roodgekleurde vorm met acht armen die bel en vajra, pijl en boog, wiel, schelp, zwaard en strop vasthouden.
* Rode Tara Kurukullā; het woeste aspect geassocieerd met het magnetiseren van alle goede dingen
* Zwarte Tara (Ugra Tārā);  geassocieerd met macht
* Verschillende vormen van geel- of goudkleurige Tara's, soms geassocieerd met rijkdom en welvaart, waaronder "Gele Cintamani Tārā" met een wensvervullend juweel, achtarmige "Vajra Tārā" en gouden "Rajasri Tārā" met een blauwe lotus.
* Gouden Tara Prasanna; toornige vorm, met een ketting van bebloede hoofden en zestien armen die een reeks wapens en tantrische attributen vasthouden.
* Blauwe Tara Ekajati; toornig met veel hoofden en armen, geassocieerd met transmutatie van woede.
* Cintāmaṇi Tara, een vorm van Tara die op grote schaal wordt beoefend op het niveau van de hoogste yoga-tantra in de Gelug - school van het Tibetaans boeddhisme , afgeschilderd als groen en vaak verward met groene Tārā
* Sarasvati (Yangchenma); bekend om de kunsten, kennis en wijsheid
* Bhṛkuṭītārā; "Tārā met een frons", bekend om zijn bescherming tegen geesten
* Yeshe Tsogyal; de gemalin van Padmasambhava die het boeddhisme naar Tibet bracht, stond bekend als een emanatie van Tārā
* Rigjay Lhamo; "godin die bewustzijn voortbrengt", gezeten in koninklijke houding omringd door regenbooglicht.
* Sitatapatra Tara; beschermer tegen bovennatuurlijk gevaar


Het bekendst staat zij om de Groene en Witte varianten:
Hui-yuan en andere vroege meesters van Zuiver Land geloofden dat het voor de meeste mensen te moeilijk was om de bevrijding van het nirvana te bereiken door een leven van monastieke soberheid. Ze verwierpen de 'zelfinspanning' die door eerdere boeddhistische scholen werd benadrukt. In plaats daarvan is het ideaal een wedergeboorte in een Zuiver Land, waar de zwoegen en zorgen van het gewone leven de toegewijde beoefening van de leer van de Boeddha niet in de weg staan. Bij de gratie van Amitabha's mededogen bevinden degenen die herboren zijn in een Zuiver Land zich slechts een korte stap verwijderd van het Nirvana. Om zijn reden werd Zuiver Land populair bij leken, voor wie de praktijk en de belofte beter haalbaar leken.​​


===Witte Tara===
==Praktijken van Zuiver Land==


In haar manifestatie als witte Tara bereikt ze haar grootste vrede en zachtmoedigheid. Het is de godin van de geneeskunst, zij die een lang leven schenkt. Ze is geduldig, brengt kalmte en rust, bevrijdt ons van onze zorgen en gepieker. Ze is vol liefde en compassie, vertroostend en koesterend. Witte Tara voelt slechts liefde, vreugde en geluk en straalt dit naar alle kanten uit. Het witte licht dat haar omstraalt en doorstraalt brengt [[verlichting]] en bevrijding.
Zuivere Land-boeddhisten accepteren de fundamentele boeddhistische leerstellingen van de [[4 edele waarheden]] en het [[8-voudige pad]]. De primaire praktijk die alle scholen van Zuiver Land gemeen hebben, is het reciteren van de naam van Amitabha Boeddha of 1 van zijn benamingen in een andere taal:


===Groene Tara===
* in het Chinees wordt Amitabha uitgesproken als Am-mi-to
* in het Japans is hij Amida
* in het Koreaans is hij Amita en Jeongto
* in het Vietnamees is hij A-di-da
* In Tibetaanse mantra's is hij Amideva


Het groene licht dat Tara in deze manifestatie uitstraalt symboliseert het accepteren van problemen en de mogelijkheid om tot oplossingen te komen. Groen staat ook voor de praktische kant van het bestaan, het aardse leven, het nut van bepaalde acties. Groene Tara helpt om snel tot inzicht te komen, nuchter waar te nemen en geeft meteen de energie om tot daden over te gaan en het doel te bereiken. Intuïtief doet men het juiste. Groene Tara geeft moed en is op een liefdevolle manier strijdlustig. Groene Tara is intens in haar energie.
Oprecht en gefocust zingen wordt een soort [[meditatie]] die de Pure Land-boeddhist helpt Amitabha Boeddha te visualiseren. In het meest vergevorderde stadium van beoefening beschouwt de volger Amitabha als niet gescheiden van zijn eigen wezen. Ook dit toont de erfenis van het [[Tantra|Mahayana tantrische]] boeddhisme, waar identificatie met de godheid centraal staat in de beoefening.


==Bodhisattva Avalokiteshvara==
==Zuiver land in China, Korea en Vietnam==


In het boeddhisme is Tara een uitstraling van de [[bodhisattva Avalokitesvara]]. Ze is ontstaan uit tranen van Avalokitesvara, die vloeiden uit compassie met alle wezens. Tara is daarom bovenal de essentie (godheid) van het medeleven. Zij is de moeder van het Tibetaanse volk en staat bekend als een vrome koningin of gemalin. Volgens het boeddhisme kan men haar aanroepen of haar mandala pakken en zij komt aanvliegen om te helpen. Tegelijk wordt zij gezien als de vrouw van de bodhisattva Avalokiteshvara. Toen de verlichte bodhisattva tranen van mededogen vergoot, ontstond er een meer aan zijn voeten, waaruit een lotusbloem groeide. Uit deze lotus rees de liefdevolle godin Tara op. Sindsdien is zij in Midden-, Zuid- en Zuidoost-Azië, gedurende vele eeuwen vereerd als de moeder van alle mensen. Je zou haar kunnen vergelijken met Maria, de moeder van Jezus Christus. Ieder die haar bescherming zoekt vindt een liefdevolle moeder in haar. Tara is de vrouwelijke Boeddha, de eerste vrouw die tot verlichting kwam. De naam betekent: "ster", of "zij die bevrijding brengt". Ze helpt de mens als een leidende ster op zijn weg door het leven en op zijn geestelijke pad. Tara staat voor moederlijke bescherming en koestering. Met name vrouwen zoeken haar wijsheid, troost en hulp wanneer ze in nood zijn en een weg zoeken uit de problemen die het leven opwerpt. Tara kan een heel praktische en ook snelle kracht betekenen.
Zuiver Land blijft een van de meest populaire boeddhistische scholen in China. In het Westen zijn de meeste boeddhistische tempels die een etnisch Chinese gemeenschap dienen, een variatie op het zuivere land. Wonhyo (617-686) introduceerde Zuiver Land in [[Het Boeddhisme in Korea|Korea]], waar het Jeongto wordt genoemd. Pure Land wordt ook veel beoefend door [[Het Boeddhisme in Vietnam|Vietnamese]] boeddhisten.


==De weg naar vrede==
==Zuiver land in Japan==


Tara helpt om onze eigen geest tot kalmte te brengen en zo de stap naar vrede te zetten. We leren onze eigen geest, de stroom van onze gedachten te doorkruisen en zo aan de overkant te komen, het gebied van diepe stilte wordt bereikt. De overkant is niets minder dan het gebied van onze oorsprong. De boeddhanatuur is in elk mens aanwezig. Tara leert ons die stilte opnieuw herkennen en liefhebben, zodat niets in ons bestaan ons verstoren kan. Met name heeft de witte Tara deze gerichtheid.
Pure Land werd in Japan gesticht door Honen Shonin (1133-1212), een Tendai-monnik die ontmoedigd was geraakt door de monastieke praktijk. Honen benadrukte het reciteren van de Nembutsu boven alle andere praktijken, inclusief visualisatie, rituelen en zelfs de voorschriften. Honens school heette Jodo-kyoof-Jodo-Shu(School van het Zuivere Land).


==Iconografie van de Tara==
Honen zou de Nembutsu 60.000 keer per dag hebben gereciteerd. Als hij niet reciteerde, predikte hij de deugden van de Nembutsu aan zowel leken als kloosterlingen, en hij trok een grote aanhang. Honens openheid voor volgelingen uit alle lagen van de bevolking veroorzaakte het ongenoegen van de heersende elite van Japan, die Honen had verbannen naar een afgelegen deel van Japan. Veel van Honens volgelingen werden verbannen of geëxecuteerd. Honen kreeg uiteindelijk gratie en mocht slechts een jaar voor zijn dood terugkeren naar Kyoto.


Het attribuut van Tara is de lotus, de bloem die staat voor zuiverheid. Haar wortels staan in de modder en drab op de bodem van het meer of de rivier. Dit staat symbool voor onze gehechtheid aan het aardse. Maar uit die duisternis groeit de lotus naar het licht. Onze onbewuste gedachten, gevoelens, conditioneringen worden overstegen. Door de strijd tegen al wat onzuiver is groeit de bloem (de zuivere geest en de oorspronkelijke ware natuur van de mens) en wordt krachtig en groeit naar het licht. Ook verwijst de lotus naar de geboorte van Tara.
===Jodo Shu en Jodo Shinshu===
Na de dood van Honen braken er geschillen uit over de juiste doctrines en praktijken van Jodo Shu onder zijn volgelingen, wat leidde tot verschillende uiteenlopende facties. Een factie was de Chinzei, aangevoerd door Honens leerling, Shokobo Bencho (1162-1238), ook wel Shoko genoemd. Shoko benadrukte ook veel recitaties van de Nembutsu, maar geloofde dat de Nembutsu niet de enige beoefening hoefde te zijn. Shokobo wordt beschouwd als de tweede patriarch van Jodo Shu.


[[Categorie: Goden binnen het Boeddhisme]]
Een andere leerling, Shinran Shonin (1173-1262), was een monnik die zijn gelofte van celibaat om te trouwen brak. Shinran benadrukte het geloof in Amitabha over het aantal keren dat de Nembutsu moet worden gereciteerd. Hij kwam ook tot de overtuiging dat toewijding aan Amitabha elke behoefte aan kloosterleven verving. Hij stichtteJodo Shinshu(True School of the Pure Land), die kloosters afschafte en getrouwde priesters machtigde. Shodo Shinshu wordt ook wel Shin-boeddhisme genoemd.
 
Tegenwoordig is Zuiver Land - inclusief Jodo Shinshu, Jodo Shu en enkele kleinere sekten - de meest populaire vorm van boeddhisme in Japan, zelfs meer dan [[Zen]].
 
 
[[categorie: Boeddhistische stromingen]]

Versie van 3 okt 2023 01:42

Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Boeddhistische stromingen
'Boeddhistische stromingen
Buddhist sects.png
Boeddhistische stromingen
Boeddhistische stromingen
Bostraditie
Dzogchen
Geschiedenis boeddhistische Tantra
Mahayana boeddhisme
Nichiren boeddhisme
Ontstaan stromingen
Theravada boeddhisme
Tibetaans boeddhisme
Zen boeddhisme
Zuivere land boeddhisme
Dhamma wiel

Het Zuivere Land Boeddhisme (Reine Land-boeddhisme, amidisme of amitabha-boeddhisme) is een enigszins unieke boeddhistische school die werd gepopulariseerd in China, waar het werd overgedragen aan Japan. Tegenwoordig is het een van de meer populaire vormen van het boeddhisme. Ontwikkeld uit de Mahayana boeddhist traditie, ziet het Zuivere Land als zijn doel niet de bevrijding in Nirvana, maar een wedergeboorte in het voorstadia 'Puur land' waarvan verlichting maar een korte stap verwijderd is.

Amitabha Boeddha

Het Zuivere Land Boeddhisme richt zich op de verering van Amitabha Boeddha, een hemelse boeddha die pure waarneming en een diep besef van leegte vertegenwoordigt, een geloof dat de verbinding van Pure Land met het traditionele Mahayana-boeddhisme aantoont. Door toewijding aan Amitabha hopen volgelingen herboren te worden in zijn pure land, een laatste stopplaats met verlichting zelf de volgende stap. In de moderne praktijk in sommige Mahayana-scholen wordt aangenomen dat alle hemelse boeddha's hun eigen zuivere land hebben, en dat verering en contemplatie van elk van hen kan leiden tot wedergeboorte in de wereld van die boeddha op weg naar verlichting.

Oorsprong van het zuivere land Boeddhisme

Mount Lushan, in het zuidoosten China, wordt gevierd vanwege de zachte nevels die de steile toppen en diepe bosvalleien bedekken. Dit schilderachtige gebied is ook een culturele wereldplaats. Sinds de oudheid zijn er veel spirituele en educatieve centra gevestigd. Een van deze is de geboorteplaats van het Zuivere Land-boeddhisme.

In 402 verzamelde de monnik en leraar Hui-yuan (336-416) 123 volgelingen in een klooster dat hij had gebouwd op de hellingen van de berg Lushan. Deze groep, de White Lotus Society genaamd, zwoer voor een afbeelding van Amitabha Boeddha dat ze herboren zouden worden in het Westelijke Paradijs. In de eeuwen die volgden, zou het Zuivere Land-boeddhisme zich door heel China verspreiden.

Sukhavati, het Zuivere Land van het Westen, wordt besproken in de Amitabha Sutra, een van de drie soetra's die de belangrijkste teksten van Zuiver Land zijn. Het is het belangrijkste van de vele gelukzalige paradijzen waarin Zuivere Land-boeddhisten hopen herboren te worden.

Metaforisch

Zuivere landen worden op veel manieren begrepen. Ze kunnen een gemoedstoestand zijn die door oefening wordt gecultiveerd, of ze kunnen worden gezien als een echte plaats. Het is echter duidelijk dat in een Zuiver Land het dharma overal wordt verkondigd en dat verlichting gemakkelijk te realiseren is.

Een Zuiver land moet echter niet worden verward met het christelijke principe van een hemel. Een Zuiver Land is geen eindbestemming, maar een locatie waarvan men denkt dat de wedergeboorte in het Nirvana een gemakkelijke stap is. Het is echter mogelijk om de kans te missen en door te gaan naar andere wedergeboorten terug naar de lagere rijken van samsara.

Hui-yuan en andere vroege meesters van Zuiver Land geloofden dat het voor de meeste mensen te moeilijk was om de bevrijding van het nirvana te bereiken door een leven van monastieke soberheid. Ze verwierpen de 'zelfinspanning' die door eerdere boeddhistische scholen werd benadrukt. In plaats daarvan is het ideaal een wedergeboorte in een Zuiver Land, waar de zwoegen en zorgen van het gewone leven de toegewijde beoefening van de leer van de Boeddha niet in de weg staan. Bij de gratie van Amitabha's mededogen bevinden degenen die herboren zijn in een Zuiver Land zich slechts een korte stap verwijderd van het Nirvana. Om zijn reden werd Zuiver Land populair bij leken, voor wie de praktijk en de belofte beter haalbaar leken.​​

Praktijken van Zuiver Land

Zuivere Land-boeddhisten accepteren de fundamentele boeddhistische leerstellingen van de 4 edele waarheden en het 8-voudige pad. De primaire praktijk die alle scholen van Zuiver Land gemeen hebben, is het reciteren van de naam van Amitabha Boeddha of 1 van zijn benamingen in een andere taal:

  • in het Chinees wordt Amitabha uitgesproken als Am-mi-to
  • in het Japans is hij Amida
  • in het Koreaans is hij Amita en Jeongto
  • in het Vietnamees is hij A-di-da
  • In Tibetaanse mantra's is hij Amideva

Oprecht en gefocust zingen wordt een soort meditatie die de Pure Land-boeddhist helpt Amitabha Boeddha te visualiseren. In het meest vergevorderde stadium van beoefening beschouwt de volger Amitabha als niet gescheiden van zijn eigen wezen. Ook dit toont de erfenis van het Mahayana tantrische boeddhisme, waar identificatie met de godheid centraal staat in de beoefening.

Zuiver land in China, Korea en Vietnam

Zuiver Land blijft een van de meest populaire boeddhistische scholen in China. In het Westen zijn de meeste boeddhistische tempels die een etnisch Chinese gemeenschap dienen, een variatie op het zuivere land. Wonhyo (617-686) introduceerde Zuiver Land in Korea, waar het Jeongto wordt genoemd. Pure Land wordt ook veel beoefend door Vietnamese boeddhisten.

Zuiver land in Japan

Pure Land werd in Japan gesticht door Honen Shonin (1133-1212), een Tendai-monnik die ontmoedigd was geraakt door de monastieke praktijk. Honen benadrukte het reciteren van de Nembutsu boven alle andere praktijken, inclusief visualisatie, rituelen en zelfs de voorschriften. Honens school heette Jodo-kyoof-Jodo-Shu(School van het Zuivere Land).

Honen zou de Nembutsu 60.000 keer per dag hebben gereciteerd. Als hij niet reciteerde, predikte hij de deugden van de Nembutsu aan zowel leken als kloosterlingen, en hij trok een grote aanhang. Honens openheid voor volgelingen uit alle lagen van de bevolking veroorzaakte het ongenoegen van de heersende elite van Japan, die Honen had verbannen naar een afgelegen deel van Japan. Veel van Honens volgelingen werden verbannen of geëxecuteerd. Honen kreeg uiteindelijk gratie en mocht slechts een jaar voor zijn dood terugkeren naar Kyoto.

Jodo Shu en Jodo Shinshu

Na de dood van Honen braken er geschillen uit over de juiste doctrines en praktijken van Jodo Shu onder zijn volgelingen, wat leidde tot verschillende uiteenlopende facties. Een factie was de Chinzei, aangevoerd door Honens leerling, Shokobo Bencho (1162-1238), ook wel Shoko genoemd. Shoko benadrukte ook veel recitaties van de Nembutsu, maar geloofde dat de Nembutsu niet de enige beoefening hoefde te zijn. Shokobo wordt beschouwd als de tweede patriarch van Jodo Shu.

Een andere leerling, Shinran Shonin (1173-1262), was een monnik die zijn gelofte van celibaat om te trouwen brak. Shinran benadrukte het geloof in Amitabha over het aantal keren dat de Nembutsu moet worden gereciteerd. Hij kwam ook tot de overtuiging dat toewijding aan Amitabha elke behoefte aan kloosterleven verving. Hij stichtteJodo Shinshu(True School of the Pure Land), die kloosters afschafte en getrouwde priesters machtigde. Shodo Shinshu wordt ook wel Shin-boeddhisme genoemd.

Tegenwoordig is Zuiver Land - inclusief Jodo Shinshu, Jodo Shu en enkele kleinere sekten - de meest populaire vorm van boeddhisme in Japan, zelfs meer dan Zen.