Tantra sessie Oosterhout en Tingsha bellen: verschil tussen pagina's

Uit dharma-lotus.nl
(Verschil tussen pagina's)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(Nieuwe pagina aangemaakt met '{{#seo: |title=Tingsha bellen |titlemode=append |keywords=dharmachakra, levenswiel, boeddhisme, boeddha, boeddhistisch, Dharma, Pali-canon, Gautama, boeddhist, waarheden, soetra, sutta, Dhamma, meditatie, inzicht, Ivar Mol, Dharma-Lotus, mindfulness, India, Nepal |description=Uitgebreide uitleg over de Tingsha bellen, een Boeddhistisch symbool }} thumb|450px|Tingsha bellen {{Boeddhistische symboliek}} '''Tingsha''', ook wel bekend a...')
 
Regel 1: Regel 1:
{{#seo:
{{#seo:
|title=Tantra sessie volgens de boeddhistische kum-nye in Oosterhout bij Monique
|title=Tingsha bellen
|titlemode=append
|titlemode=append
|keywords=tantra, kum-nye, massage, sessie, tantramassage, Oosterhout, yoga, Monique, Sleumer
|keywords=dharmachakra, levenswiel, boeddhisme, boeddha, boeddhistisch, Dharma, Pali-canon, Gautama, boeddhist, waarheden, soetra, sutta, Dhamma, meditatie, inzicht, Ivar Mol, Dharma-Lotus, mindfulness, India, Nepal
|description=Ervaar een Kum-nye Tantra sessie bij Monique in Oosterhout (Dharma-Lotus)
|description=Uitgebreide uitleg over de Tingsha bellen, een Boeddhistisch symbool
}}
}}
{{Oosterhout}}
[[file:Tibetan bells.jpg|thumb|450px|Tingsha bellen]]
{{verschil tantra sessies}}
{{Boeddhistische symboliek}}
'''Tingsha''', ook wel bekend als tingshaklokken, zijn traditionele [[Het Boeddhisme in Tibet|Tibetaanse]] muziekinstrumenten die worden gebruikt in [[meditatie|meditatieve]] en rituele praktijken. Ze bestaan uit twee kleine metalen schijven die aan elkaar zijn bevestigd door een leren riem of koord. Deze schijven zijn meestal gemaakt van een legering van verschillende metalen, zoals brons, koper, zilver of messing, en ze zijn met de hand vervaardigd door ambachtslieden.


In dit artikel krijg je dus uitleg over de '''Kum-nye Tantra sessie'''.  
==Geschiedenis en oorsprong==
Tingsha hebben hun oorsprong in Tibet, waar ze al eeuwenlang worden gebruikt in verschillende spirituele en religieuze tradities, waaronder het boeddhisme en het sjamanisme. Ze worden vaak geassocieerd met genezing, meditatie, en het zuiveren van de omgeving van negatieve energieën.
Tingsha bestaan uit twee metalen schijven die met elkaar verbonden zijn door een leren koord. Elke schijf heeft een uitgeholde binnenkant en een verdikte rand. De schijven worden met de hand beschilderd of geëtst met traditionele Tibetaanse symbolen, mantra's of afbeeldingen. Deze versieringen kunnen dienen als spirituele en decoratieve elementen.


==Kum-nye Tantra sessie==
==Gebruik==


Een Kum-nye Tantra-sessie gaat dieper dan een massage. Het is namelijk de samenkomst van de [[Tantra massage Oosterhout|Tantra massage]], [[Tantra duo-yoga Oosterhout|Duo yoga]] én [[Tantra meditatie Oosterhout|Duo meditatie]] en vormt het één geheel, het verweeft tot een grote [[Metta-ji]]. Een sessie wordt zodoende als veel diepgaander ervaren dan een massage. Bij een massage lig je stil, ben je passief en ontvang je. Bij een sessie participeer je, ga je mee in de beweging en in de flow.  
Ze worden gebruikt om geluid te produceren dat wordt beschouwd als zuiverend en harmoniserend. Het geluid wordt gegenereerd door de schijven tegen elkaar te slaan, meestal door het koord tussen de handen heen en weer te bewegen. Het resulterende geluid wordt beschouwd als heilzaam voor meditatie, yoga, en rituele ceremonies. Het zuivert de geest, wekt alertheid op en kan worden gebruikt om de aandacht te richten tijdens meditatie.


Toch is een Kum-nye Tantra-sessie voor iedereen geschikt, ook al heb je geen ervaring of kennis of de [[tantra]]. Laat je overgeven aan de [[prana]] energie-stroming en je zult merken dat het als vanzelf gaat.
Tingsha worden ook gebruikt in klanktherapie en healingpraktijken. Het geluid van de tingsha wordt verondersteld negatieve energieën te verdrijven, emotionele blokkades op te heffen en innerlijke rust en ontspanning te bevorderen. Therapeuten gebruiken ze soms bij sessies om de trillingsfrequentie van het lichaam te beïnvloeden.
Natuurlijk blijven wij degene die uiteindelijk jou een sessie geven, en vaak lig of zit je en masseren wij je of doen yoga-houdingen met je. Het is een wisselwerking tussen 2 personen en het is een wisselwerking vanuit jou kant tussen passief en participeren. Er zijn 2 varianten voor de sessie:


===Kum-nye Tantra-sessie puur ter ontspanning===
Tingsha worden vaak gebruikt in boeddhistische en Tibetaanse rituelen, zoals puja's (religieuze ceremonies), mantra-recitatie, en offerandes. Ze worden ook gebruikt om de aandacht te trekken en de aanwezigheid van spirituele leraars aan te kondigen.
Tingsha zijn niet alleen waardevolle instrumenten in de spirituele praktijk, maar ook prachtige kunstvoorwerpen met een rijke culturele betekenis. Hun kalmerende geluid en symbolische waarde maken ze geliefd bij mensen over de hele wereld, ongeacht hun religieuze achtergrond.


Bij een Kum-nye Tantra sessie ter ontspanning worden de pijnlijke punten en de blokkades ontweken. Het gaat er hier om zo diep en fijn mogelijk in die prana energie-stroming te komen en daar vol van te genieten. Ook de yoga wordt niet extreem opgepakt en de meditatie zal ervoor zorgen dat je nog meer op die prana gaat dwalen. De sessie duurt ongeveer 75 minuten á 90 minuten en zowel voor- als achteraf drinken we een kop thee en bespreken alles een rustig.


===Kum-nye Tantra-sessie ter ondersteuning van een proces===
[[categorie:Boeddhistische symboliek]]
 
Bij een Kum-nye Tantra sessie ter ondersteuning van een proces gaan we eerst in een korte intake bekijken welk proces er gaande is en waar we jou bij kunnen ondersteunen. Ieder mens gaat wel eens door een moeilijke periode van onrust en ieder mens zoekt dan naar middelen om dit proces te vergemakkelijken. De Kum-nye Tantra vergemakkelijkt je proces en geeft je ook de mogelijkheid om inzicht te krijgen waar de bronnen van je onrust vandaan komen.
 
In een dergelijke sessie gaan we proberen om, net als bij een Kum-nye Tantra-sessie ter ontspanning, prana aan te maken. Prana is de neutrale energie en als er duidelijke blokkades in het lichaam zijn verstoren zij deze neutraliteit en dat is waar te nemen. Middels de massage, yoga en meditatie proberen we tot de kern van deze blokkade te komen en belangrijker, jou te laten ervaren wat deze blokkade is. Wij als tantriki kunnen de blokkade niet weghalen, dat zal jij altijd zelf moeten doen. Echter, het is niet nodig de herkomst van de blokkade te onderzoeken. Vergelijk het met een vieze broek, je hoeft niet de herkomst van elke vlek te kennen om de broek schoon te kunnen maken.
 
Het opruimen van de [[blokkades]] is een puur intuïtief en absoluut geen cognitief proces. Wij geven jou de gelegenheid om je eigen blokkades op te ruimen binnen de sessie of mogelijk daarna. Ik zeg bewust "daarna" omdat de sessie blijft doorwerken ook al zijn we gestopt.
 
==Waar kan deze Kum-nye Tantra sessie ondersteuning aan bieden==
 
* traumatische herinneringen
* verwaarlozing op welk gebied dan ook
* gedurende langere tijd 'niet jezelf kunnen zijn'
* problemen van relationele en seksuele aard (zie hiervoor ook: seks coaching)
* een algemeen gevoel van onrust en onbehagen
* contact, overgave, verbinding, [[Metta-ji]]
 
Nu lijkt het alsof de Kum-nye Tantra tegen alles helpt en eigenlijk is dat ook zo. De Kum-nye Tantra is echter geen wondermiddel en ook geen alternatieve geneeswijze maar een inzichtelijk proces. Wie ben je werkelijk en hoe komt het dat emoties en gedachten zo'n grote invloed op je hele gestel hebben? Het is niet logisch dat je onderhevig bent hieraan, jij hebt de controle over je emoties, niet andersom. Balans vinden en houden is belangrijk en inzicht krijgen wat jouw bronnen van onbalans zijn is nog belangrijker. Dit bieden we aan bij een Kum-nye Tantra-sessie ter ondersteuning van een proces.
 
==Hoe verloopt een Kum-nye tantra sessie==
 
Vooraf drinken we op ons gemak een kop thee en is er gelegenheid om alles te vragen. Soms worden hier afspraken gemaakt of we een massage of sessie gaan doen, hoe lang het gaat duren, met of zonder sauna, etc. Vervolgens ga je naar de meditatie-ruimte waar een grote mat ligt waarop de sessie wordt gegeven, de kaarsen zijn reeds aan, er is een aangename temperatuur en er is muziek. Hier kan jij je uitkleden, en op de mat gaan liggen (massage) of zitten (sessie). Ikzelf laat je even wennen aan de ruimte voor ikzelf binnenkom.
 
Tijdens de massage of sessie zijn we in principe beide bloot, maar als je wenst mag je altijd een broekje aanhouden. Bloot betekent niet "erotisch of seksueel", dat zijn de massages en sessies nooit. Voor zowel de massage als bijvoorbeeld de yoga is het praktisch dat we bloot zijn. Dat we bloot zijn wilt echter niet zeggen dat er een erotische sessie gaat plaatsvinden, dat is zeer zeker niet zo.
 
Tijdens de massage of sessie wordt bij jou prana aangemaakt waardoor je steeds verder in een veld van rust, kalmte en gelijkmoedigheid terecht komt. Tussen ons ontstaat ook Metta-ji; de samenkomst van vertrouwen, overgave, gelijkwaardigheid en doelloosheid. Die combinatie; prana en metta-ji, maken dit tot de Kum-nye Tantra.
 
==Voorbeeld van een Kum-nye tantra sessie==
 
<youtube service="youtube">https://www.youtube.com/watch?v=K4TiM9puHl4&t=15s"</youtube>
 
 
[[categorie:Monique in Oosterhout]]

Huidige versie van 2 okt 2023 om 06:47

Tingsha bellen
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Boeddhistische symboliek
'Boeddhistische symboliek
Buddhist symbols art detail, from- Ernst Schäfer, Geheimnis Tibet, 1943 (cropped).jpg
Boeddhistische symboliek
Algemeen
Bodhiboom
Boeddhistische vlag
Dharmawiel
Dikke Boeddha
Eindeloze knoop
8 Gelukssymbolen
Lotusbloem
AUM
Schelp
Stoepa
Swastika
Tibetaanse gebedsvlaggen
Tingsha bellen
Dhamma wiel

Tingsha, ook wel bekend als tingshaklokken, zijn traditionele Tibetaanse muziekinstrumenten die worden gebruikt in meditatieve en rituele praktijken. Ze bestaan uit twee kleine metalen schijven die aan elkaar zijn bevestigd door een leren riem of koord. Deze schijven zijn meestal gemaakt van een legering van verschillende metalen, zoals brons, koper, zilver of messing, en ze zijn met de hand vervaardigd door ambachtslieden.

Geschiedenis en oorsprong

Tingsha hebben hun oorsprong in Tibet, waar ze al eeuwenlang worden gebruikt in verschillende spirituele en religieuze tradities, waaronder het boeddhisme en het sjamanisme. Ze worden vaak geassocieerd met genezing, meditatie, en het zuiveren van de omgeving van negatieve energieën. Tingsha bestaan uit twee metalen schijven die met elkaar verbonden zijn door een leren koord. Elke schijf heeft een uitgeholde binnenkant en een verdikte rand. De schijven worden met de hand beschilderd of geëtst met traditionele Tibetaanse symbolen, mantra's of afbeeldingen. Deze versieringen kunnen dienen als spirituele en decoratieve elementen.

Gebruik

Ze worden gebruikt om geluid te produceren dat wordt beschouwd als zuiverend en harmoniserend. Het geluid wordt gegenereerd door de schijven tegen elkaar te slaan, meestal door het koord tussen de handen heen en weer te bewegen. Het resulterende geluid wordt beschouwd als heilzaam voor meditatie, yoga, en rituele ceremonies. Het zuivert de geest, wekt alertheid op en kan worden gebruikt om de aandacht te richten tijdens meditatie.

Tingsha worden ook gebruikt in klanktherapie en healingpraktijken. Het geluid van de tingsha wordt verondersteld negatieve energieën te verdrijven, emotionele blokkades op te heffen en innerlijke rust en ontspanning te bevorderen. Therapeuten gebruiken ze soms bij sessies om de trillingsfrequentie van het lichaam te beïnvloeden.

Tingsha worden vaak gebruikt in boeddhistische en Tibetaanse rituelen, zoals puja's (religieuze ceremonies), mantra-recitatie, en offerandes. Ze worden ook gebruikt om de aandacht te trekken en de aanwezigheid van spirituele leraars aan te kondigen. Tingsha zijn niet alleen waardevolle instrumenten in de spirituele praktijk, maar ook prachtige kunstvoorwerpen met een rijke culturele betekenis. Hun kalmerende geluid en symbolische waarde maken ze geliefd bij mensen over de hele wereld, ongeacht hun religieuze achtergrond.