Mindfulness en In de voetsporen v/d Boeddha: verschil tussen pagina's

Uit dharma-lotus.nl
(Verschil tussen pagina's)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
 
Regel 1: Regel 1:
{{Sjabloon:Boeddhistische dharma}}
{{In de voetsporen v/d Boeddha}}
{{4 edele waarheden en 8 voudige pad}}
[[Bestand:In-de-voetsporen-vd-boeddha.jpg|thumb|350px|de route zoals we die nemen tijdens deze reis]]
'''Mindfulness''' wordt tegenwoordig veelvuldig aangeboden in verschillende varianten. Vele maken er een eigen interpretatie van en combineren het met dansen, schilderen of andere activiteiten. Het wordt vaak vertaald als: bewust zijn, bewust handelen, meditatief handelen maar mindfulness is véél meer dan dat. Wat Mindfulness in oorsprong is weten we want [[Gautama de Boeddha]] heeft het namelijk zelf ontwikkeld en het is als zodanig in [[dharma]] ([[Pali-canon]]:  Majjhima-Nikãya, Ãnãpãnasati-Sutta) opgenomen en heet Ãnãpãnasati.
Wie was [[Gautama de Boeddha]], hoe ontdekte hij de [[verlichting]], wat was zijn [[dharma|visie]] en waar heeft hij geleefd?
De eigenlijke term mindfulness is dus Ãnãpãnasati en deze is onderdeel van het [[8-voudige pad]] dat het hart van de [[dharma|Boeddhistische dharma]] is. Mindfulness is een (concentratie) meditatietechniek gericht op het observeren van de ademhaling en kan op 2 manieren toegepast worden:


* in [[meditatie]] (zazen) als voorbereiding op de [[vipassana]] (inzicht-meditatie)
Deze vragen zijn het beste te beantwoorden door de belangrijkste plaatsen in zijn leven te bezoeken. De authentieke positionering is bewaard gebleven en vele boeddhistische landen hebben er prachtige kloosters en tempels gebouwd. [[Monnik|Monniken]], nonnen, novicen en pelgrims uit alle [[boeddhisme|boeddhistische]] windstreken gaan hierheen voor hun [[puja's]], [[meditatie|meditaties]], rituelen, oefeningen en onderwijs. Elk jaar maken wij deze pelgrimage en je bent van harte uitgenodigd met ons mee te gaan.
* in het dagelijks leven ([[samsara]])


In de [[Ãnãpãnasati-Sutta]] staat letterlijk dat aandacht voor de ademhaling grote vruchten zal afwerpen mits juist beoefenend. Het brengt in volgorde de volgende processen op gang:
==De reis==
* het juist observeren van de ademhaling (creëert de 4 vormen van cultiveren van aandacht)
* de 4 vormen van cultiveren van aandacht (brengen de 7 factoren van het ontwaken)
* de 7 factoren van ontwaken (brengen ware [[zuivering door kennis en inzicht | kennis en bevrijding]])
* ware kennis en bevrijding


==Het juist observeren van de ademhaling==
De reis wordt georganiseerd, gecoördineerd en begeleidt vanuit [[Dharma-Lotus]], er zit dus geen touroperator tussen. In een kleine groep (maximaal 8 personen, inclusief begeleiding) zullen we deels met openbaar vervoer (trein, bus en vliegtuig) en deels met een taxibus de plaatsen langsgaan die toonaangevend zijn geweest in [[Gautama de Boeddha|Boeddha's]] leven. Tijdens de reis zullen we overnachten in guesthouses, bij mensen thuis en in enkele Boeddhistische kloosters.


Het juist observeren van de ademhaling is geconcentreerd, gefocust en neutraal kijken naar de ademhaling zonder deze te sturen of te tellen. Je laat de ademhaling gaan zoals deze gaat zonder een mening of gedachte er over te hebben:
De reis wordt geen droge opsomming van wetenswaardigheden begeleidt door een gids met paraplu ("follow me please and hurry up, we have to catch the next spot"). Voor velen zal het de eerste keer zijn dat ze in India en Nepal rondlopen en er zal genoeg ruimte zijn om deze indruk op je in te laten werken. Vrijheid om je eigen weg te gaan als we een plaats bezoeken of met Ivar/Monique mee te gaan.


* als je lang inademt, weet dat je lang inademt
Een rondreis door zoals deze wordt door meerdere reis organisaties aangeboden. Waarin verschillen wij:
* als je kort inademt, weet dat je kort inademt
* heeft je ademhaling een schokje, weet dat je ademhaling een schokje heeft
* adem je voornamelijk door je linkerneusgat, weet dat je voornamelijk door je linkerneusgat ademt
* zit er een piepje in je neus, weet dat er een piepje in je neus zit.


Observeer de ademhaling zoals deze op dit moment is. Laat je niet afleiden maar blijf bij de ademhaling en blijf daar langdurig. Als je dit juist doet dan cultiveer je vanzelf de '4 vormen van aandacht'.
* deze reis is een stuk goedkoper
* we reizen in een kleine groep van max. 8 deelnemers
* 2 reisbegeleiders met veel ervaring van het gebied en het boeddhisme
* de reisbegeleiders zijn continu aanspreekbaar en actief, van 06:00 - 22:00 uur
* dagelijks lezingen en veel uitleg en meditaties
* volledig dagprogramma waar je vrijwillig aan mee doet
* ga je alleen iets doen kan je alle tips, kaarten, boekjes vragen
* veel inbreng mogelijk, het dagprogramma ligt niet vast
* lokaal vervoer dus veel contact met de lokale bevolking
* slapen in Bed-and-Breafasts, in een klooster en kleine guesthousjes ipv grote (saaie) hotels


==de 4 vormen van cultiveren van aandacht==
Belangrijk te beseffen is dat deze reis een boeddhistische pelgrimage is en geen (spirituele) vakantie. Het belangrijkste thema ben jezelf en de reis geeft je de mogelijkheid dit 'zelf' een grondig te onderzoeken vanuit de boeddhistische visie. We blijven lang op 1 plaats, doen veel aan meditatie en contemplatie, en zorgen voor zo weinig mogelijk afleiding door andere thema's erbij te betrekken. We maken lange dagen en komen in een streek in India waar weinig toeristen komen en waar faciliteiten eenvoudig zijn. Iedereen kan deze reis aan en speciale voorbereiding is niet nodig, maar eenvoud volgens de Indiase standaard is wat we gaan tegenkomen. 


Door een juiste observatie van de ademhaling wordt, in volgorde, het volgende ontwikkeld:  
De reis zal niet alleen 'fysiek' zijn, de reis zelf is de vorm maar uiteindelijk een uitnodiging om de inhoud te raken. Die inhoud zal de [[Dharma]] zelf zijn, de leringen van Gautama de Boeddha welk we aanbieden in de vorm van het 8-voudige pad. Dit zijn geen 8 geboden, wetten of voorschriften maar uitnodigingen om bij jezelf te rade te gaan hoe zuiver jij staat in een bepaald aspect. Overzie je al deze 8 aspecten dan overzie je jezelf en daarmee dus de inhoud; hoe zuiver sta jij in het leven. Om die vraag überhaupt te kunnen beantwoorden ontkom je niet aan een andere vraag: wie ben ik?


===aandacht op het (fysieke) lichaam===
==De route==
Door steeds minder (snel) afgeleid te worden en de focus geheel bij de ademhaling te houden en deze ook neutraal observeert dan ga je de uitwerking van de ademhaling én de wisselwerking tussen ademhaling en het (fysieke) lichaam steeds beter inzien.
We vertrekken vanaf vliegveld Schiphol naar Delhi en maken een doorvlucht naar [[Varanasi]]. Onderstaande informatie is zoals we het voorgaande jaren hebben gedaan.


===aandacht bij de gevoelens===
===Varanasi (India)===
Door de wisselwerking tussen de ademhaling en het (fysieke) lichaam steeds beter in te zien ga je opmerken dat de gewaarwordingen op het (fysieke) lichaam ontstaan vanuit de emoties. Dat emoties beladen zijn met begeerte of met aversie en dat emotie altijd onbalans is. Als emoties wegvallen blijft gevoel over. En dat gevoel is altijd balans, neutraal en zuiver.
"Eerst Varanasi zien en dan sterven", veel Hindoes nemen dit letterlijk want de Ganges spoelt al je negatief [[karma]] weg en 'zijn' in Varanasi zorgt dat je geen negatief karma aanmaakt. De dood staat dan ook centraal in deze plaats inclusief crematieplaatsen en wasrituelen aan het water. Nergens ter wereld wordt de vergankelijkheid van het leven zo tentoon gespreid als hier.


===aandacht bij de geest===
→ we verblijven 3 dagen in [[Varanasi]] en overnachten in het kleurrijke Ganpati guesthouse. Deze is aan de rivier gelegen en heeft een dakterras met eigen keuken en een geweldig uitzicht.  
Door in te zien wat emotie is en doet en om het verschil tussen emotie en gevoel te ervaren krijgen we inzicht in wat de geest is. Deze is niet individueel en zit anders in elkaar dat je wellicht altijd denkt. In dit stadium van cultiveren leer je wat de geest is (en niet is).


===aandacht bij de mentale factoren===
===Sarnath (India)===
De geest heeft een wisselwerking met de mentale factoren. Deze kun je vrij vertalen als gemoedstoestanden die voortkomen uit de emoties en het handelen of door onze gedachten worden gecreëerd. Alle gemoedstoestanden (en dus alle emoties) ontstaan uit begeerte of uit aversie dat op hun beurt weer gecreëerd wordt door onwetendheid. Dit geheel zijn de mentale factoren.
[[Sarnath]] ligt op een uur rijden van Varanasi en is het vroegere hertenpark waar Gautama Boeddha voor het eerst de Dharma onderwees. Hier is de [[Sangha]] (de boeddhistische gemeenschap van monniken) ontstaan.


De 4 vormen van cultiveren van aandacht dienen volledig ontwikkeld te worden. Is dit juist gedaan dan brengt dit de '7 factoren van het ontwaken' met zich mee.  
→ we verblijven 3 dagen in [[Sarnath]] bij de familie van Dr. jain en hebben uitzicht op het park en de grote tempel.  


==De 7 factoren van het ontwaken | 7 mentale factoren==
===Bodhgaya (India)===
Vervolgens gaan we naar [[Bodhgaya]] per bus, hier zullen we 2 á 3 dagen blijven. Bodhgaya is de plaats waar de Boeddha in 518 v. Chr. zijn verlichting heeft bereikt en is derhalve één de vier voornaamste plaatsen van pelgrimage in het boeddhisme. Vooral in januari is de lokale pelgrimage op zijn hoogtepunt en zijn er veel ceremonies.
Veel landen en boeddhistische stromingen hebben hier een tempel of kloostercomplex in de stijl van het thuisland gebouwd waaronder die van Bhutan, China, Japan, Myanmar, Nepal, Sikkim, Sri Lanka, Thailand, Tibet en Vietnam. Sinds 2002 staat het op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. We maken enkele rondritten naar plaatsen waar de Boeddha als asceet leefde.


In de boeddhistische dharma worden de [[mentale vergiften]] benoemd als de keten die de mens vasthoudt aan samsara. De opsomming betreft 10 vergiften met als basis onwetendheid, begeerte en aversie. Dit zijn dus de negatieve eigenschappen van een mens die uiteindelijk lijden doet veroorzaken. Aan de andere kant staan 7 mentale factoren die ontwikkeld worden op het pad naar verlichting/realisatie. Dit pad is het doorlopen van de 9 verschillende jhãna's waarbij dus gaandeweg de mentale vergiften worden losgelaten en de mentale factoren worden gecreëerd. De '7 factoren van het ontwaken' zijn 7 verschillende processen en/of inzichten die altijd in volgorde verlopen.  
→ we verblijven 4 dagen in Bodhgaya in het Root institute. Dit is een boeddhistisch klooster bestemd voor pelgrims uit niet-boeddhistische landen.


===aandacht===
===Gierenpiek en Nalanda (India)===
[[File:Thich Nhat Hanh 12 (cropped).jpg|thumb|Thich-Nhat-Hahn heeft de term 'Mindfulness' geïntroduceerd omdat hij vond dat de oorspronkelijke boeddhistische term 'Ãnãpãnasati' te onduidelijk was voor westerlingen]]
We strijken neer in [[Rajgir]], deep-down India, het echte India ver van het toerisme. In dit rurale gebied staat de plaats (Gierenpiek) waar de Boeddha enkele van zijn belangrijkste lezingen heeft gegeven, waar het Zen boeddhisme is ontstaan en waar hij een moordaanslag heeft overleefd. Buiten dat was het één van de lievelingsplaatsen van de Boeddha.
Deels is dit even een herhaling van het voorgaande proces: 'de 4 vormen van cultiveren van aandacht'. Alleen daar doorloop je de 4 factoren één-voor-één en nu, nadat je de laatste (aandacht bij de mentale processen) geheel hebt doorlopen zie je het geheel. Het geheel inzien van aandacht is de eerste van de 7 factoren van het ontwaken.  
Nalanda is de allereerste universiteit ooit met op zijn hoogtijdagen 10.000 monniken. Er is nog veel over van dit immense complex.
Je bent nu in staat altijd en volledig aandachtig te zijn in alle situaties en in elk proces.


===aandachtig onderzoeken van de leer===
→ we verblijven 3 dagen in [[Rajgir]] en verblijven in eenvoudig en kleurrijk hotelletje in het centrum van het stadje.
Voorheen deed je aan meditatie, geloofde je de mindfulness of het boeddhisme en grotendeels was de informatie rationeel tot je gekomen d.m.v. lezingen of het lezen van boeken. Deze rationele kennis wordt Suta-mayã-pannã genoemd (kennis vanuit ratio verkregen). Nu je volledig aandacht hebt ga je kennis herkennen in je handelen (samsara) en in je meditaties (zazen). Er ontstaat Cinta-mayã-pannã (kennis vanuit ervaring verkregen).
Alleen als je volledig aandacht hebt kan je deze kennis herkennen en vanaf nu ben je aandachtig in het onderzoeken van de leer.


===ontwaken van energie===
===Kushinagar (India)===
Het ontwaken van energie (prana) is een direct gevolg van het aandachtig onderzoeken van de leer. Deze energie is prana en er zal een vergelijking opkomen met het stadium aandacht bij de geest. De herkenning dat je niets anders bent dan prana en dat deze prana onuitputtelijk en altijd aanwezig is.
De volgende stop voor 2 á 3 dagen is [[Kushinagar]]. Dit was in zeer vroegere tijden het voornaamste centrum van het Malla koninkrijk in het antiek India. Het is tevens de plaats waar de Boeddha in 483 v. Chr. overleed. De precieze locatie is nabij de Hiranyavati rivier. Gautama Boeddha werd hier ook gecremeerd, en zijn relikwieën werden verdeeld tussen 8 verschillende koninkrijken, en verspreidden zich zo vanuit Kushinagara over de rest van India.


===vreugde===
we verblijven 2 dagen in [[Kushinagar]]. Hier verblijven we in een pelgrimage-huis.
Prana is de energie van de balans, van mededogen en compassie. De onwetende mens is bezig energie te krijgen vanuit begeerte en aversie en dit levert allerlei emoties en gemoedstoestanden op. We ervaren nu dat deze niet nodig zijn omdat prana onuitputtelijk is en vreugdevol aanvoelt. Je beleeft het stadium van het ervaren van deze vreugde.
===innerlijke rust===
Dit is vaak een klap-in-het-gezicht-moment wanneer we ons realiseren dat we altijd energie hebben proberen te krijgen vanuit anderen, met anderen, door anderen en dat we zodoende in energiegevechten zijn gekomen en van daaruit het gevoel van identiteit ontstaat en de wens situaties maakbaar te maken zodat we ons in die situatie goed voelen.  
Nu zien we in dat dat geheel onnodig is omdat we de prana hebben ontdekt. We hoeven die energiegevechten niet meer te voeren en er ontstaat een innerlijke rust.


===concentratie===
===Lumbini (Nepal)===
Doordat je situaties niet meer hoeft te monitoren en je je niet meer hoeft aan te passen, je niet meer geleid wordt door emoties en gemoedstoestanden ontstaat er innerlijke rust en daaruit concentratie. Je focus hoef je niet meer buiten jezelf te leggen maar gaat naar binnen.
We verlaten India en komen in[[ Lumbini]] (ook wel Rupendehi genaamd) aan in het zuiden van Nepal. Het is de geboorteplaats van Gautama Boeddha en staat sinds 1997 staat het op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Dit naar binnen richten van de focus gaat nu zonder de wens jezelf te veranderen omdat we ervaren dat we niets anders zijn dan prana. Zodoende kunnen we meer geconcentreerd naar onszelf kijken en zien we wat prana werkelijk is n.l. pure gelijkmoedigheid.
Doordat het een zo belangrijke bedevaartsoord is voor boeddhisten wereldwijd, zijn er veel verschillende boeddhistische elementen uit verschillende stromingen te vinden. In het gebied staan een Chinees boeddhistische tempel, een Birmese pagode en bij de bodhiboom hangen Tibetaanse gebedsvlaggen en Koreaans boeddhistische lampionnen. De boeddhistische tempels van de hoofdstromingen in het boeddhisme zijn hier te vinden.


===gelijkmoedigheid===
→ we verblijven 4 dagen in [[Lumbini]] en hier verblijven we bij Jupiter in een traditioneel Nepalees herenhuis.
Dit is de laatste en misschien wel belangrijkste van de 7 factoren. Zonder gelijkmoedigheid is het moeilijk om de andere factoren tot ontwikkeling te brengen. Daarom noemt de Boeddha gelijkmoedigheid één van [[de 4 onbegrensde gemoedstoestanden]] (de andere zijn liefdevolle vriendelijkheid, mededogen en de altruïstische vreugde in de voorspoed en het geluk van anderen).


Gelijkmoedigheid wordt in het boeddhisme gedefinieerd als het kunnen accepteren van verlies en winst, lof en blaam, succes en falen zonder gehechtheid zowel voor jezelf alsook voor anderen. Gelijkmoedigheid is een gemoedstoestand waarin een ontspannen rust en stilte én een glimlach aanwezig is, de vreugde van factor 4. Er is geen oordeel over onszelf of anderen aanwezig, geen voorkeur of afkeer. Het is het kunnen zijn, zonder oordeel, met wat zich in en aan ons voordoet.
===Pokhara (Nepal)===
Als we in Lumbini zijn zitten we hemelsbreed nog geen 100 kilometer van het grootste bergmassief van de Himalaya; de Annapurna. Daarom maken we aan het einde van de pelgrimage nog een klein uitstapje naar dit geweldig mooie dorp aan de voet van de Annapurna. We maken een dagtocht met als eindpunt een geweldig mooi uitzicht op dit bergmassief. Ook maken we een dagtocht door de oerbossen van Nepal waarbij we ook een tempel bovenop een berg gaan bezoeken.  


===uitleg op film===
→ we verblijven 5 dagen in [[Pokhara]] in een wat luxer hotel.
<youtube service="youtube">https://youtu.be/e94DzrTMAhA"</youtube>


==Ware kennis en bevrijding==
===Kathmandu===
Een geweldige autorit van Pokhara naar [[Kathmandu]] brengt ons op de laatste standplaats. Niet verkeerd wat hoewel de stad druk is, is het tegelijk een openluchtmuseum. Het is heerlijk hier te chillen, de markten af te lopen en de laatste inkopen te doen.


Hoe vreemd het ook mag klinken, we zijn nu pas met het voorstadium bezig van de echte meditatie: Vipassana. Mindfulness c.q. Ãnãpãnasati is een concentratie meditatie (zie stap 6 van de 7 factoren van het ontwaken). Het werkelijk inzien en het verkrijgen van kennis en bevrijding gebeurt niet in de concentratie-meditatie maar in de [[vipassana|inzicht-meditatie]]: Vipassana. Tot nu toe hebben we Cinta-mayã-pannã gekregen (kennis vanuit ervaring verkregen). Bij Vipassana gaan we Bhãvãna-mayã-pannã kennis verkrijgen door zelf ondervinden.
we verblijven 1 dag in [[Kathmandu]] in een wat luxer hotel.


==Op film==
==Organisatorisch==


===uitleg Mindfulness op film===
Een reis door India en Nepal is iets anders dan 'op de camping in Frankrijk'. Het is geen moeilijk land, maar we moeten we de nodige maatregelen nemen, wij helpen je daarbij.
<youtube service="youtube">https://www.youtube.com/watch?v=lpuevGAIHjI&t=13s"</youtube>


===Misverstanden over Mindfulness===
===gezondheid===
<youtube service="youtube">https://youtu.be/zUngE2X1tnE"</youtube>


Gezondheid is erg belangrijk en vraag zorg vooraf en tijdens de reis. Sri-Lanka is voor zuid-oost Aziatische begrippen een rijk en geciviliseerd land maar enige voorzorgsmaatregelen menen is niet verkeerd.
Ivar heeft zowel in India als in Nepal gewoond en heeft veel in Azië gereisd. Hij zal tips geven en betrouwbare restaurants uitzoeken. Afhankelijk waar je reeds op reis bent geweest adviseert de [http://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/sri-lanka GGD de volgende inentingen]:


[[categorie: boeddhistische dharma]]
====voor de reis begint====
* DKTP (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio) inenting
* Buiktyfus inenting
* Hepatitis A
 
We zitten deels in een malariagebied. Malariatabletten wordt door de GGD aangeraden. Dengue en filariasis is ook aanwezig maar kan voorkomen worden met Deet (50% van Care Plus, te koop bij de apotheek), lange kleding en een klamboe of spray.
 
====tijdens de reis====
Weet dat de meeste reizigers nergens last van hebben tijdens hun reis, zolang je maar enkele gezondheidsregels in acht neemt.
 
* drink geen kraanwater. Ook ijsklontjes, waterijsjes, tafelwater in restaurants en gewassen sla dien je te laten staan
* ga geen honden of katten aanhalen en probeer geen apen te voeren
* neem een eigen kussensloop mee, lakenzak is handig
* ga daar eten waar het druk is, niet daar waar het chique (westers) eruit ziet.
* drink veel (gekochte en gesloten flessen), zeker 4 liter op een dag
* drink elke dag een coca-cola (dit vernietigd veel bacteriën in je maag-/darmkanaal
* neem dagelijk 1 orhtiflor probioticum
* neem dagelijks 1 druppel tea-tree
* denk logisch na
 
De grootste ziekmaker is onze angst. Ga niet krampachtig om met alles, geniet van de reis, geniet van de keuken en met een beetje logisch nadenken kom je een heel eind.
 
===voeding===
 
De maaltijden zitten niet bij de reissom inbegrepen omdat de groep niet continue bij elkaar is (er is redelijk wat vrijheid in het programma). Het zal dus voorkomen dat we niet met de gehele groep eten. Daarnaast zal de ene het leuk vinden in een lokaal restaurantje te eten en iemand anders kiest liever een toeristenrestaurant en de volgende haalt wat fruit op de markt.
Zodoende kan je al voor 5 euro 3 maaltijden inclusief drinken bestellen op een dag, een ander doet het voor 20 euro.
Het is wel zo dat Ivar altijd tips zal geven en je kunt altijd met hem meegaan naar een betrouwbare plek om te eten. Je mag mee, het hoeft niet.
 
===de prijs===
 
De prijs ligt op 2.400 euro voor 30 dagen (als studiereis tot 700 euro retour van de belasting), dit is dan:
 
====inclusief====
* vlucht en vervoer ter plaatsen
* overnachtingen in guesthouses en pensions (2 of 3 personen/kamer)
* programma, gids en vraagbaak
* de nodige hulp vooraf (aanschaf visa, etc...)
 
====exclusief====
* visa's (50 euro)
* vervoer van en naar luchthaven
* reis- en ongevallenverzekering (+ 1 euro per dag, zie je ziektekostenpolis)
* inentingen (zie je ziektekostenpolis, doorgaans wordt dit grotendeels vergoedt)
* voeding (+ 4 euro p/d)
* persoonlijke aankopen
 
==Enkele gegevens op een rijtje==
 
* de reis heet "In de Voetsporen v/d Boeddha"
* de reis is van 03 januari t/m 03 februari 2024
* de groepsgrootte is maximaal 8 personen + 2 begeleiders
* de prijs is 2.800 euro (700 euro retour v/d belasting)
* kijk hier voor de [https://www.facebook.com/voetsporenvdBoeddha/ speciale facebook pagina] te vinden met alle laatste informatie
* [https://www.dharma-reizen.nl/inschrijfformulier schrijf je hier in]
 
==Uitleg op film==
<youtube service="youtube">https://youtu.be/lh6WCFSTZ80"</youtube>
 
 
 
 
 
 
 
 
[[Categorie:In de Voetsporen v/d Boeddha]]

Versie van 25 jun 2023 03:24

Categorie indeling
Home
Pelgrimage
In de Voetsporen v/d Boeddha
vlag Sri-Lanka
In de Voetsporen v/d Boeddha
Algemene informatie
Info per plaats
Varanasi
Sarnath
Bodh-gaya
Rajgir
* Gierenpiek
* Nalanada
Kushinagar
Lumbini
* Kapilavastu
Pokhara
Kathmandu
Aanmelden.png
Earth clip art.svg
Categorie reizen
Home
Reizen
Boeddha-2.jpg
Sub categorieën Reizen
In de Voetsporen v/d Boeddha
Boeddhisme in Sri-Lanka
Retraites op Ekãyano
Aanmelden.png
Dhamma wiel
de route zoals we die nemen tijdens deze reis

Wie was Gautama de Boeddha, hoe ontdekte hij de verlichting, wat was zijn visie en waar heeft hij geleefd?

Deze vragen zijn het beste te beantwoorden door de belangrijkste plaatsen in zijn leven te bezoeken. De authentieke positionering is bewaard gebleven en vele boeddhistische landen hebben er prachtige kloosters en tempels gebouwd. Monniken, nonnen, novicen en pelgrims uit alle boeddhistische windstreken gaan hierheen voor hun puja's, meditaties, rituelen, oefeningen en onderwijs. Elk jaar maken wij deze pelgrimage en je bent van harte uitgenodigd met ons mee te gaan.

De reis

De reis wordt georganiseerd, gecoördineerd en begeleidt vanuit Dharma-Lotus, er zit dus geen touroperator tussen. In een kleine groep (maximaal 8 personen, inclusief begeleiding) zullen we deels met openbaar vervoer (trein, bus en vliegtuig) en deels met een taxibus de plaatsen langsgaan die toonaangevend zijn geweest in Boeddha's leven. Tijdens de reis zullen we overnachten in guesthouses, bij mensen thuis en in enkele Boeddhistische kloosters.

De reis wordt geen droge opsomming van wetenswaardigheden begeleidt door een gids met paraplu ("follow me please and hurry up, we have to catch the next spot"). Voor velen zal het de eerste keer zijn dat ze in India en Nepal rondlopen en er zal genoeg ruimte zijn om deze indruk op je in te laten werken. Vrijheid om je eigen weg te gaan als we een plaats bezoeken of met Ivar/Monique mee te gaan.

Een rondreis door zoals deze wordt door meerdere reis organisaties aangeboden. Waarin verschillen wij:

  • deze reis is een stuk goedkoper
  • we reizen in een kleine groep van max. 8 deelnemers
  • 2 reisbegeleiders met veel ervaring van het gebied en het boeddhisme
  • de reisbegeleiders zijn continu aanspreekbaar en actief, van 06:00 - 22:00 uur
  • dagelijks lezingen en veel uitleg en meditaties
  • volledig dagprogramma waar je vrijwillig aan mee doet
  • ga je alleen iets doen kan je alle tips, kaarten, boekjes vragen
  • veel inbreng mogelijk, het dagprogramma ligt niet vast
  • lokaal vervoer dus veel contact met de lokale bevolking
  • slapen in Bed-and-Breafasts, in een klooster en kleine guesthousjes ipv grote (saaie) hotels

Belangrijk te beseffen is dat deze reis een boeddhistische pelgrimage is en geen (spirituele) vakantie. Het belangrijkste thema ben jezelf en de reis geeft je de mogelijkheid dit 'zelf' een grondig te onderzoeken vanuit de boeddhistische visie. We blijven lang op 1 plaats, doen veel aan meditatie en contemplatie, en zorgen voor zo weinig mogelijk afleiding door andere thema's erbij te betrekken. We maken lange dagen en komen in een streek in India waar weinig toeristen komen en waar faciliteiten eenvoudig zijn. Iedereen kan deze reis aan en speciale voorbereiding is niet nodig, maar eenvoud volgens de Indiase standaard is wat we gaan tegenkomen.

De reis zal niet alleen 'fysiek' zijn, de reis zelf is de vorm maar uiteindelijk een uitnodiging om de inhoud te raken. Die inhoud zal de Dharma zelf zijn, de leringen van Gautama de Boeddha welk we aanbieden in de vorm van het 8-voudige pad. Dit zijn geen 8 geboden, wetten of voorschriften maar uitnodigingen om bij jezelf te rade te gaan hoe zuiver jij staat in een bepaald aspect. Overzie je al deze 8 aspecten dan overzie je jezelf en daarmee dus de inhoud; hoe zuiver sta jij in het leven. Om die vraag überhaupt te kunnen beantwoorden ontkom je niet aan een andere vraag: wie ben ik?

De route

We vertrekken vanaf vliegveld Schiphol naar Delhi en maken een doorvlucht naar Varanasi. Onderstaande informatie is zoals we het voorgaande jaren hebben gedaan.

Varanasi (India)

"Eerst Varanasi zien en dan sterven", veel Hindoes nemen dit letterlijk want de Ganges spoelt al je negatief karma weg en 'zijn' in Varanasi zorgt dat je geen negatief karma aanmaakt. De dood staat dan ook centraal in deze plaats inclusief crematieplaatsen en wasrituelen aan het water. Nergens ter wereld wordt de vergankelijkheid van het leven zo tentoon gespreid als hier.

→ we verblijven 3 dagen in Varanasi en overnachten in het kleurrijke Ganpati guesthouse. Deze is aan de rivier gelegen en heeft een dakterras met eigen keuken en een geweldig uitzicht.

Sarnath (India)

Sarnath ligt op een uur rijden van Varanasi en is het vroegere hertenpark waar Gautama Boeddha voor het eerst de Dharma onderwees. Hier is de Sangha (de boeddhistische gemeenschap van monniken) ontstaan.

→ we verblijven 3 dagen in Sarnath bij de familie van Dr. jain en hebben uitzicht op het park en de grote tempel.

Bodhgaya (India)

Vervolgens gaan we naar Bodhgaya per bus, hier zullen we 2 á 3 dagen blijven. Bodhgaya is de plaats waar de Boeddha in 518 v. Chr. zijn verlichting heeft bereikt en is derhalve één de vier voornaamste plaatsen van pelgrimage in het boeddhisme. Vooral in januari is de lokale pelgrimage op zijn hoogtepunt en zijn er veel ceremonies. Veel landen en boeddhistische stromingen hebben hier een tempel of kloostercomplex in de stijl van het thuisland gebouwd waaronder die van Bhutan, China, Japan, Myanmar, Nepal, Sikkim, Sri Lanka, Thailand, Tibet en Vietnam. Sinds 2002 staat het op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. We maken enkele rondritten naar plaatsen waar de Boeddha als asceet leefde.

→ we verblijven 4 dagen in Bodhgaya in het Root institute. Dit is een boeddhistisch klooster bestemd voor pelgrims uit niet-boeddhistische landen.

Gierenpiek en Nalanda (India)

We strijken neer in Rajgir, deep-down India, het echte India ver van het toerisme. In dit rurale gebied staat de plaats (Gierenpiek) waar de Boeddha enkele van zijn belangrijkste lezingen heeft gegeven, waar het Zen boeddhisme is ontstaan en waar hij een moordaanslag heeft overleefd. Buiten dat was het één van de lievelingsplaatsen van de Boeddha. Nalanda is de allereerste universiteit ooit met op zijn hoogtijdagen 10.000 monniken. Er is nog veel over van dit immense complex.

→ we verblijven 3 dagen in Rajgir en verblijven in eenvoudig en kleurrijk hotelletje in het centrum van het stadje.

Kushinagar (India)

De volgende stop voor 2 á 3 dagen is Kushinagar. Dit was in zeer vroegere tijden het voornaamste centrum van het Malla koninkrijk in het antiek India. Het is tevens de plaats waar de Boeddha in 483 v. Chr. overleed. De precieze locatie is nabij de Hiranyavati rivier. Gautama Boeddha werd hier ook gecremeerd, en zijn relikwieën werden verdeeld tussen 8 verschillende koninkrijken, en verspreidden zich zo vanuit Kushinagara over de rest van India.

→ we verblijven 2 dagen in Kushinagar. Hier verblijven we in een pelgrimage-huis.

Lumbini (Nepal)

We verlaten India en komen inLumbini (ook wel Rupendehi genaamd) aan in het zuiden van Nepal. Het is de geboorteplaats van Gautama Boeddha en staat sinds 1997 staat het op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Doordat het een zo belangrijke bedevaartsoord is voor boeddhisten wereldwijd, zijn er veel verschillende boeddhistische elementen uit verschillende stromingen te vinden. In het gebied staan een Chinees boeddhistische tempel, een Birmese pagode en bij de bodhiboom hangen Tibetaanse gebedsvlaggen en Koreaans boeddhistische lampionnen. De boeddhistische tempels van de hoofdstromingen in het boeddhisme zijn hier te vinden.

→ we verblijven 4 dagen in Lumbini en hier verblijven we bij Jupiter in een traditioneel Nepalees herenhuis.

Pokhara (Nepal)

Als we in Lumbini zijn zitten we hemelsbreed nog geen 100 kilometer van het grootste bergmassief van de Himalaya; de Annapurna. Daarom maken we aan het einde van de pelgrimage nog een klein uitstapje naar dit geweldig mooie dorp aan de voet van de Annapurna. We maken een dagtocht met als eindpunt een geweldig mooi uitzicht op dit bergmassief. Ook maken we een dagtocht door de oerbossen van Nepal waarbij we ook een tempel bovenop een berg gaan bezoeken.

→ we verblijven 5 dagen in Pokhara in een wat luxer hotel.

Kathmandu

Een geweldige autorit van Pokhara naar Kathmandu brengt ons op de laatste standplaats. Niet verkeerd wat hoewel de stad druk is, is het tegelijk een openluchtmuseum. Het is heerlijk hier te chillen, de markten af te lopen en de laatste inkopen te doen.

→ we verblijven 1 dag in Kathmandu in een wat luxer hotel.

Organisatorisch

Een reis door India en Nepal is iets anders dan 'op de camping in Frankrijk'. Het is geen moeilijk land, maar we moeten we de nodige maatregelen nemen, wij helpen je daarbij.

gezondheid

Gezondheid is erg belangrijk en vraag zorg vooraf en tijdens de reis. Sri-Lanka is voor zuid-oost Aziatische begrippen een rijk en geciviliseerd land maar enige voorzorgsmaatregelen menen is niet verkeerd. Ivar heeft zowel in India als in Nepal gewoond en heeft veel in Azië gereisd. Hij zal tips geven en betrouwbare restaurants uitzoeken. Afhankelijk waar je reeds op reis bent geweest adviseert de GGD de volgende inentingen:

voor de reis begint

  • DKTP (Difterie, Kinkhoest, Tetanus, Polio) inenting
  • Buiktyfus inenting
  • Hepatitis A

We zitten deels in een malariagebied. Malariatabletten wordt door de GGD aangeraden. Dengue en filariasis is ook aanwezig maar kan voorkomen worden met Deet (50% van Care Plus, te koop bij de apotheek), lange kleding en een klamboe of spray.

tijdens de reis

Weet dat de meeste reizigers nergens last van hebben tijdens hun reis, zolang je maar enkele gezondheidsregels in acht neemt.

  • drink geen kraanwater. Ook ijsklontjes, waterijsjes, tafelwater in restaurants en gewassen sla dien je te laten staan
  • ga geen honden of katten aanhalen en probeer geen apen te voeren
  • neem een eigen kussensloop mee, lakenzak is handig
  • ga daar eten waar het druk is, niet daar waar het chique (westers) eruit ziet.
  • drink veel (gekochte en gesloten flessen), zeker 4 liter op een dag
  • drink elke dag een coca-cola (dit vernietigd veel bacteriën in je maag-/darmkanaal
  • neem dagelijk 1 orhtiflor probioticum
  • neem dagelijks 1 druppel tea-tree
  • denk logisch na

De grootste ziekmaker is onze angst. Ga niet krampachtig om met alles, geniet van de reis, geniet van de keuken en met een beetje logisch nadenken kom je een heel eind.

voeding

De maaltijden zitten niet bij de reissom inbegrepen omdat de groep niet continue bij elkaar is (er is redelijk wat vrijheid in het programma). Het zal dus voorkomen dat we niet met de gehele groep eten. Daarnaast zal de ene het leuk vinden in een lokaal restaurantje te eten en iemand anders kiest liever een toeristenrestaurant en de volgende haalt wat fruit op de markt. Zodoende kan je al voor 5 euro 3 maaltijden inclusief drinken bestellen op een dag, een ander doet het voor 20 euro. Het is wel zo dat Ivar altijd tips zal geven en je kunt altijd met hem meegaan naar een betrouwbare plek om te eten. Je mag mee, het hoeft niet.

de prijs

De prijs ligt op 2.400 euro voor 30 dagen (als studiereis tot 700 euro retour van de belasting), dit is dan:

inclusief

  • vlucht en vervoer ter plaatsen
  • overnachtingen in guesthouses en pensions (2 of 3 personen/kamer)
  • programma, gids en vraagbaak
  • de nodige hulp vooraf (aanschaf visa, etc...)

exclusief

  • visa's (50 euro)
  • vervoer van en naar luchthaven
  • reis- en ongevallenverzekering (+ 1 euro per dag, zie je ziektekostenpolis)
  • inentingen (zie je ziektekostenpolis, doorgaans wordt dit grotendeels vergoedt)
  • voeding (+ 4 euro p/d)
  • persoonlijke aankopen

Enkele gegevens op een rijtje

  • de reis heet "In de Voetsporen v/d Boeddha"
  • de reis is van 03 januari t/m 03 februari 2024
  • de groepsgrootte is maximaal 8 personen + 2 begeleiders
  • de prijs is 2.800 euro (700 euro retour v/d belasting)
  • kijk hier voor de speciale facebook pagina te vinden met alle laatste informatie
  • schrijf je hier in

Uitleg op film