Banner-wiki.png

Tantra jaartraining

Uit Dharma-Lotus
Ga naar: navigatie, zoeken
Bestand:Jaartraining-2.JPG
De Tantra jaartraining wordt gegeven bij Dharma-Lotus Breda en Ekãyano
Poster.JPG
Informatie
Ekãyano
Over ons
Boeken adoptie programma
Programma
Programma overzicht
* Tantra cursus
* Tantra-kring XXL
* Tantra thema-dagen
* Massage cursusweek
* 11-daagse reset retraite
* 11-daagse Vipassana retraite
* 4-daagse meditatie mini-retraite
* Meditatie proeverij
* yoga retraite
* Dharma dagen
* Reis door de Chakra's
En verder...
* Individuele retraite
* B&B
* Ekãyano huren
Aanmelden.png

Ben je geïnteresseerd in de tantra maar vindt je de 4-daagse tantra-cursus te kort en de tantra opleiding te lang, dan is de tantra jaartraining wellicht wat je zoekt.

Jaartraining

De jaartraining doe je voor jezelf, het is niet bestemd om een eigen praktijk te beginnen. Het is voor je eigen persoonlijke groei en zo mogelijk ter ondersteuning en verdieping van je relatie. Zo leer je vele technieken zoals massage, yoga en meditatie en leer je om aan te voelen en om 'techniek én aanvoelen' te combineren. Je bent vrij om het hiermee om te gaan zoals jij wilt en er zit geen moeten bij. In overleg worden facetten van de tantra achterwege gelaten of juist geaccentueerd. De persoonlijke beleving van de tantra, hoe jij het ervaart en wat je meemaakt krijgt eveneens meer de ruimte. De jaartraining is zodoende een zoektocht naar, en een ontdekkingsreis in jezelf met de tantra als leidraad en gids.

Redenen om de jaartraining te doen

Er zijn vele redenen te bedenken waarom een jaartraining iets voor jou zou kunnen zijn. Zoals:

een betere relatie

Tantra is communicatie. Elkaar aanvoelen, (hart)contact maken, Namaste-ji (van Boeddha-natuur naar Boeddha-natuur) en metta-ji (heilig huwelijk). Bij tantra werk je met prana, de neutrale energie daar waar gelijkmoedigheid en compassie heerst. Samen in deze energie verblijven is heerlijk omdat je elkaar aanvoelt zoals de ander is zonder dat jij je moet aanpassen of iets moet presteren. Een goede relatie bestaat niet uit de opsomming van een mooie inrichting in je huis, jaarlijks een vakantie en geregeld wat seks. De basis van een goed huwelijk is voelen; aanvoelen, invoelen, voelen.

tot rust en balans komen

Ieder persoon bevindt zich in situaties die invloed hebben op die persoon. Het is niet de situatie die iemand in onbalans brengt, de situatie is in essentie neutraal, de persoon interpreteert hem echter als positief of negatief waardoor positieve of negatieve emoties, gemoedstoestanden, handelingen en gedachten ontstaan. De situatie is dus niet bepalend maar de persoon. De conditioneringen in de persoon zorgen ervoor dat we een situatie als positief of negatief interpreteren. Bij afwezigheid van de conditioneringen interpreteren we de situatie niet en ervaren we deze neutraal en blijven we gelijkmoedig en in balans.

leren genieten van het leven

Balans en gelijkmoedigheid is de afwezigheid van emoties. Een emotie is negatief (aversie) of positief (begeerte) en zet ons altijd aan tot handelen en geeft gedachtes, er heerst onbalans. Het is onjuist dat wanneer we geen emoties meer ervaren we een soort robot worden zonder gevoel. De emotie valt weg maar het gevoel blijft, het gevoel wordt juist sterker. We gaan voelen zoals de dingen werkelijk zijn, zonder dat we er iets van vinden. Een groot gevoel van gelukzaligheid; dat is voelen. Het voelen van de natuur, het voelen van de wind in je haar, kinderen zien spelen, het lichtspel op de flanken van een berg... wat je dan ervaart staat los van emotie maar is puur gevoel. Open staan voor dit gevoel vraagt om een neutrale blik welk je alleen krijgt als je neutraal bent. Tantra leert je dat.

in contact komen met jezelf

Een vaak gehoorde term; "in contact komen met mijzelf". Maar wie is dat "mezelf" en wie legt dat contact dan? Leren ontdekken wie je werkelijk bent is eigenlijk meer een onderzoek doen naar wie je niet bent. We denken te weten wie we zijn, maar het grootste deel daarvan zijn we niet. De tantra laat je, soms op een confronterende wijze, zien wie je daadwerkelijk bent, en niet bent...

verwerken

Ieder mens heeft blokkades, trauma's of een groot verdriet. Hoe zorg je ervoor dat deze geen invloed meer hebben op je verdere leven. Acceptatie en "ermee leren omgaan" zijn geen opties en loslaten is geen actieve handeling maar altijd een gevolg. Echte verwerking en loslating is een kwestie van inzicht. Niet inzicht in het trauma (je hoeft de oorzaak van een vlek in je broek niet te kennen om de vlek te kunnen verwijderen) maar in datgene het trauma vasthoudt; de persoon in kwestie. Het heeft geen zin alle "ins en outs" van een vervelende situatie te doorgronden, daarmee wordt de pijn niet minder. Onderzoek want de angst is. Verwerk niet je angst voor honden, hiermee behoud je jouw angst voor katten. Onderzoek angst... waarom bestaat het mechanisme angst in jouw systeem, is het logisch dat een mens 'angst' en 'jaloezie' kent?

en meer...

En zo zijn er -tig meer redenen om met de tantra te beginnen; genieten, ervaren, rust, balans, inzicht, loslaten, verwerken, balans, balans, balans...

Programma

Allereerst krijgen we inzicht in de structuur van je onbalans/onrust. Daarna leren we deze structuur te herkennen in onszelf en bij anderen omdat deze structuur een niet-persoonlijk karakter heeft. Hiermee leren we persoonlijk ongemak te scheiden van de wijze dit ongemak ontstaat.

Waarom houden we deze structuur vast terwijl het zoveel onbalans veroorzaakt, dat is het vervolgdeel van de jaartraining. 'Loslaten' kan alleen als je inziet wat de waarde is van datgene je vasthoudt en waarom jij die waarde eraan geeft.

Als je iets loslaat dient er iets vervangbaar in de plaats te komen. Als je reeds ervaren hebt wat Prana met je doet wordt deze stap een stuk eenvoudiger. Hoe je aan deze Prana komt en wat het met je doet is de laatste stap binnen dit traject.

Gegevens

  • voor de jaartraining komen we maandelijks een dag bij elkaar. 2 x gedurende een lang weekeind (donderdag 20:00-zondag 16:00 uur) op Ekãyano.
  • de groepsgrootte is maximaal 14 personen
  • kosten bedragen 1.150,= p/p of 2.000,= p/s
  • inclusief boeken, maaltijden en overnachtingen
  • alle data plannen we als groep in
  • zie hier alle informatie over de locatie: Ekãyano
  • het is mogelijk om te kamperen (vraag naar de voorwaarden)
  • zie de kalender voor de data
  • schrijf je hier in