Banner-wiki.png

Tantra mini-retraite

Uit Dharma-Lotus
Ga naar: navigatie, zoeken

Tantra thema-dagen-1.png
Tantra Opleiding.png
Categorie indeling
Home
Tantra
Tantra-cursus en -opleiding
Adi-Buddha Samantabhadra.jpg
Tantra-cursus en -opleiding
Tantra opleiding
Tantra mini-retraite
11-daagse Tantra retraite
Tantra-cursus-weekend
Tantra cursus
Tantra thema-dag
Tantra-kring
Tantra-kring XXL
EndlessKnot03d.png
No-sex.JPG

Naast de 11-daagse Kum-nye Tantra retraite worden er ook 4 keer per jaar een mini-retraite van 4 dagen georganiseerd. Hoewel deze retraites onderdeel zijn van de Kum-nye Tantra opleiding kan iedereen er aan meedoen. De retraites worden gegeven op retraitecentrum Ekãyano in Viel-Saint-Remy in de Franse Champagne, op 4 uur rijden vanaf Breda/Eindhoven.

Kum-nye visie

De retraites worden gegeven vanuit de boeddhistische Kum-nye visie. De kern van de Kum-nye is:

Kom in balans,
blijf in balans.

Balans komt voort uit prana en binnen de retraites leer je tot in detail met deze energie te werken, zowel bij je zelf als bij iemand anders. Je leert hoe je de prana kunt ontwikkelen en kunt laten stromen en je leert welke andere energieën als blokkade de aanmaak en doorstroom van prana kunnen hinderen. Hoe je met deze blokkades kunt omgaan en alle mogelijkheden hierin komen in de retraites aan bod.

Tantra gaat dus helemaal om balans. Pas als je in balans bent kun je genieten, juiste beslissingen maken en je intenst gelukkig voelen. Tantra gaat niet (alleen maar) over seks of het creëren van een piek-orgasmes of bondage of totale overgave. dat kan allemaal voortkomen uit balans indien je dat wenst, maar is geen doel op zich. Ben jij op zoek naar seks, dan is dit niet de juiste plek voor jou.

Inhoud van de mini-retraite

Op woensdag-avond ben je vanaf 20:00 uur welkom. na een korte rondleiding krijg je een slaapplaats aangewezen in een 2- of 3-persoonskamer. Diezelfde avond vind er een briefing plaats waarin alles wordt uitgelegd. Doorgaans zijn we met een groep van 6-12 personen, een deel volgt de Kum-nye Tantra opleiding en een ander deel niet. Hoewel we altijd streven naar een gelijke verdeling man/vrouw is dat tijdens de retraites geen must.

De retraite kent geen vast programma, dit hangt af van de samenstelling van de groep en het thema van de retraite. Wat voorbij kan komen is bijvoorbeeld:

Ekãyano

De retraites worden gegeven op retraitecentrum Ekãyano. Dit is een plek waar alleen maar stilte en rust heerst, de eerste winkel is een half uur rijden en de buren wonen honderden meters verderop. Het betreft een boerderij uit 1819 die geheel is opgeknapt met ruime slaapkamers, een bibliotheek, eetruimte en een sauna. Veel van de praktijk doen we in de meditatiezaal, maar het oefenen met elkaar kan overal in de tuin of onder een serre plaatsvinden. Met het beoefenen van de gesprekstechnieken ga je tegelijk wandelen en de omgeving verkennen. Ekãyano ligt op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne, een heuvelachtig gebied met grote wouden en graslanden.

(niet) leerlingen

De mini-retraites zijn onderdeel van de Kum-nye Tantra opleiding. Toch kunnen ook mensen van buitenaf hieraan deelnemen en dat doen we niet voor niets. Het voorkomt namelijk dat de leerlingen in een tunnelvisie terecht komen waarbij het preken voor eigen parochie is. Mensen van buiten zijn kritischer, hebben andere ervaringen en meningen en die houding is zeer welkom. Het is natuurlijk heel makkelijk een filosofie staande te houden als iedereen dezelfde filosofie uitdraagt, maar klopt het allemaal wel? Juist een filosofie die gaat over het leven en in balans komen moet overeind blijven ongeacht wat.

De leerlingen zullen meerdere examens afleggen zoals lezingen, oefeningen of onderdelen uitleggen. De leraar geeft elke dag een Dharma-lezing en tijdens het uitleggen van de verschillende massage of yoga technieken kan er informatie gegeven worden waar een niet-leerling weinig van begrijpt. Een uitstekend moment voor een leerling om dan de opdracht te krijgen dit helder en duidelijk over te brengen.

De niet-leerlingen hebben in het algemeen wat vaker vrij, ze mogen aan alle activiteiten meedoen maar dat hoeft niet.

Niet-leerlingen kunnen meerdere keren meedoen met een mini-retraite en ook elk moment besluiten de Tantra-opleiding te gaan doen. Gedane mini-retraites worden dan met het lesgeld verrekend.

Gegevens