"1100px
Banner-wiki-2.png

Tilopa: verschil tussen versies

Uit Dharma-Lotus
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 11: Regel 11:
==Zijn ontmoetingen met andere leraren==
==Zijn ontmoetingen met andere leraren==


Tiopa heeft maar kort in kloosterverband geleefd. Hij had een sterke behoefte andere leraren te ontmoeten als rondreizende monnik. Zodoende verkreeg hij van meerdere leraren kennis op verschillend vlak welke hij middels beoefening sorteerde en zo mogelijk samenvoegde. Hieruit is later een methode ontstaan die 'de 6 Yoga's van Naropa' is gaan heten.
Tilopa heeft maar kort in kloosterverband geleefd. Hij had een sterke behoefte andere leraren te ontmoeten als rondreizende monnik. Zodoende verkreeg hij van meerdere leraren kennis op verschillend vlak welke hij middels beoefening sorteerde en zo mogelijk samenvoegde. Hieruit is later een methode ontstaan die 'de 6 Yoga's van Naropa' is gaan heten.


* van Saryapa leerde hij over innerlijke warmte
* van Saryapa leerde hij over innerlijke warmte

Versie van 5 dec 2020 11:13

Tilopa

De Kagyü traditie

De kagyu is een van de vijf hoofdscholen binnen het Tibetaans boeddhisme. De andere vier zijn nyingma, sakya, gelug en jonang. Omdat de Kagyü traditie sterk op de praktijk is georiënteerd, wordt de traditie ook de 'mondelinge' of 'vervolmakende' school genoemd. Haar kracht put ze uit de sterke verbinding tussen leraar en leerling. De leringen zijn allemaal terug te voeren naar de 5 belangrijkste leraren binnen de Kagyü traditie: Tilopa, die de leraar was van Naropa die de leraar was van Marpa die de leraar was van Milarepa die de leraar was van Gampopa. Tegenwoordig is de Kugyä traditie versmolten tot de karma kagyü-traditie, waarvan de Karmapa lama de spiritueel leider is.

Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Kagyü leraren
Belangrijke Kagyü leraren
Marpa Receives The Poet-Saint Milarepa.jpg
Belangrijke Kagyü leraren
Tilopa
Naropa
Marpa
Milarepa
Gampopa
Dhamma wiel

Tilopa

Een sleutelfiguur binnen de Karma Kagyu-lijn is de Indiase meester Tilopa (Sanskriet: Talika of Tilopadā |988-1069), een van de 84 Mahasiddha's of zeer gerealiseerde yogi's. hij werd geboren in een Brahmanen (priester) kaste in Chativavo (Chittagong), Bengalen in het huidige Bangladesh. De naam 'Tilopa' betekent 'de tahinemaker'.Tahin is de pap die je krijgt uit gemalen sesamzaadjes, een lekkernij. Hiermee verdiende Tipola zijn kost tijdens zijn omzwervingen door India.

Tilopa wordt monnik

Ne het hebben van een visioen waarin een dakini (vrouwelijke belichaming van wijsheid) naar hem toe kwam en hem haar kennis aanbood besloot hij monnik te worden. Hij beoefende Anuttarayoga Tantra, een reeks spirituele oefeningen die bedoeld zijn om het proces van het bereiken van boeddhaschap te versnellen. Hij werd een houder van alle tantrische lijnen, waarschijnlijk de enige persoon in zijn tijd die dat deed. Evenals 'de weg van Inzicht' en 'Mahamudra' leerde hij en gaf hij 'de Weg van Methoden door', tegenwoordig bekend als de 6 yoga's van Naropa en goeroe yoga. Naropa wordt beschouwd als zijn belangrijkste leerling.

Zijn ontmoetingen met andere leraren

Tilopa heeft maar kort in kloosterverband geleefd. Hij had een sterke behoefte andere leraren te ontmoeten als rondreizende monnik. Zodoende verkreeg hij van meerdere leraren kennis op verschillend vlak welke hij middels beoefening sorteerde en zo mogelijk samenvoegde. Hieruit is later een methode ontstaan die 'de 6 Yoga's van Naropa' is gaan heten.

 • van Saryapa leerde hij over innerlijke warmte
 • van Nagarjuna ontving hij de leringen van het illusoire lichaam
 • van Lawapa leerde hij , de droomyoga
 • van Sukhasiddhi , de leringen over leven en dood en de bardo's (tussen levensstaat en bewustzijnsoverdracht)
 • van Indrabhuti leerde hij wijsheid ( Pañña)
 • van Matangi, de opstanding van het dode lichaam

Op advies van Matangi begon Tilopa te werken in een bordeel in Bengalen voor een prostituee genaamd Dharima als haar advocaat en uitsmijter. Overdag maalde hij sesamzaadjes voor zijn levensonderhoud. [4] Tijdens een meditatie ontving hij een visioen van Vajradhara en volgens de legende werd het geheel van mahamudra rechtstreeks naar Tilopa overgebracht. Na ontvangst van de transmissie mediteerde Tilopa in twee grotten en bond zichzelf vast met zware kettingen om de juiste meditatiehouding vast te houden. Hij oefende vele jaren en ontmoette toen de geest van alle boeddha's in de vorm van Diamanthouder Vajradhara. Hij wordt beschouwd als de grootvader van de huidige Kagyu Lineage. Naropa, zijn belangrijkste student, werd zijn opvolger en droeg de leringen over en gaf deze door.

Zes Voorschriften of woorden van advies

Tilopa gaf Naropa een lering genaamd 'De Zes Woorden van Advies', waarvan het oorspronkelijke Sanskriet of Bengaals niet bestaat; de tekst heeft ons bereikt in Tibetaanse vertaling. In het Tibetaans wordt de leer 'gnad kyi gzer drug' genoemd - letterlijk 'zes spijkers van de belangrijkste punten'

 • 1: Laat los wat voorbij is
 • 2: Laat los wat er kan komen
 • 3: Laat los wat er nu gebeurt
 • 4: Probeer niets uit te zoeken
 • 5: Probeer niets te laten gebeuren
 • 6: Ontspan nu, en rust uit

Een eerdere vertaling omstreeks 1957 door Alan Watts en Dr. Alex Wayman gaf Tilopa's "Six Precepts" weer als:

Geen gedachte, geen reflectie, geen analyse, Geen cultivatie, geen intentie; Laat het tot rust komen.

De Mahamudra instructies

Tilopa gaf ook de Mahamudra instructie aan Naropa door middel van het lied dat bekend staat als 'The Ganges Mahamudra', waarvan één couplet luidt:

 • De dwaas in zijn onwetendheid, die Mahamudra minacht,
 • Weet niets dan strijd in de vloed van samsara.
 • Heb medelijden met degenen die voortdurend bezorgd zijn!
 • Ziek van niet-aflatende pijn en verlangende bevrijding, hou je aan een meester,
 • Want als zijn zegen je hart raakt, is de geest bevrijd.