Ratnasambhava Boeddha

Uit dharma-lotus.nl
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 21 dec 2022 om 18:04 (→‎Kwaliteit en eigenschappen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ratnasambhava Boeddhabeeld in Lantau
Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Goden binnen het Boeddhisme
Adi Boeddha
Algemene info
Boeddhistische kosmologie
Boeddhistische mythologie
Historische Gautama de Boeddha
De mythologische Boeddha's en Goden
Adi-Boeddha
Alle Boeddha's beschreven
Tara's
De Bodhisattva's
De 4 hemelde koningen
De Woeste Goden
Wiki-goden.jpg

Ratnasambhava (Rinchen Jungne in het Tibetaans) is een van De 5 Dhyani Boeddhas in zowel het Mahayana boeddhisme als het Tibetaans boeddhisme. Ratnasambhava wordt gezien als de 3e van deze Vijf Dhyani Boeddha en hij wordt vereerd als de Boeddha van goddelijke wijsheid van gelijkheid en speelt hij een grote rol bij het transformeren van de innerlijke trots in een visie van gelijkheid. De naam Ratnasambhava wordt letterlijk vertaald als "geboren uit juwelen" of "oorsprong van juwelen".

De 5 Dhyani Boeddha's

Tibetaanse Boeddhisten geloven dat de Adi-Boeddha, het oudste en hoogste wezen, de De 5 Dhyani Boeddhas heeft gecreëerd via zijn meditatieve krachten. De vijf Dhyani Boeddha‘s zijn geen historische figuren zoals Gautama de Boeddha maar hemelse Boeddha’s die we tijdens meditatie kunnen visualiseren. Het woord Dhyani is afgeleid van het Sanskriet dhyana, wat betekent “meditatie.” De Dhyani Boeddha worden ook wel Jinas genoemd (“Overwinnaars”). De 5 Dhyana Boeddha's hebben allemaal een richting en worden als zodanig ook afgebeeld in schilderingen en mandela's:

Iconografie van Ratnasambhava Boeddha

Ratnasambhava handhaaft het hoogste niveau van Bodhicitta terwijl hij ook de gave van medelevende vrijgevigheid aanbiedt aan de voelende wezens. Wonend in zijn zuivere land in het zuiden, Shrimat, wordt Ratnashambhava vaak afgebeeld in het Tibetaans Thangkas met zijn vrouwelijke gemalin Mamaki en bijgewoond door de mannelijke Bodhisattva's Akashagarbhas en Samantahadra evenals vrouwelijke Bodhisattva's Mala en Dhupa. De meeste van zijn voorstellingen blijken een gele tint te hebben, sommigen beschouwen hem zelfs als een goudgele kleur, zoals een middagzon. In veel van zijn afbeeldingen is zijn rechterhand leeg, naar buiten en naar beneden gericht, wat een gelijk aanbod van alles suggereert, zodat zijn hand niets kan vasthouden. Evenzo houdt zijn rustende linkerhand meestal voorwerpen vast, wat ook symboliseert dat hij de edelsteen van Bodhichitta bewaart. Enkele boeddhabeelden en kunst verbeelden hem ook met een wensvervullend juweel. Dit juweel staat er ook om bekend grenzeloze schatten te hebben. Ook wordt hij ook gezien met zijn linkerhand die een bedelende darm vasthoudt die de kans op verdienste vertegenwoordigt. Beide symbolen; het juweel en de kom helpen het idee duidelijk te maken dat Ratnasambhava royaal uitdeelt.

In veel van de boeddhistische kunsten die hem uitbeelden, zit hij in volledige lotushouding op een witte maanschijf. De lotustroon wordt ondersteund op de ruggen van vier goudgele paarden. De lotustroon is een metafoor voor de beproevingen die alle voelende wezens moeten doorstaan ​​om wijsheid te cultiveren. Men ziet dat Ratnasambhava rijkelijk geborduurde gele gewaden draagt, terwijl zijn houdingen meestal worden gezien als de Varada Mudra . Ratnasambhava wordt meestal gezien als meelevend glimlachend, heeft blauwzwart gekleurd haar en rond zijn hoofd is een aura van groen licht te zien. Evenzo is er een rijke aura van blauw licht rond zijn lichaam te zien.

Kwaliteit en eigenschappen

Ratnashambhava wordt geassocieerd met de kwaliteiten van vrijgevigheid, rijkdom, schoonheid, creativiteit, uitgestrektheid en de wijsheid van gelijkheid. Hij is de centrale figuur van de Ratna-familie die rijkdom en waardigheid vertegenwoordigt en tegelijkertijd het kosmische element van sensatie vertegenwoordigt. Volgens het Tibetaans boeddhisme, helpt de Wijsheid van Gelijkheid iemand om alle dingen met goddelijke neutraliteit te zien en de goddelijke gelijkheid van alle wezens in het universum te herkennen. Volgens het Tibetaanse Boek van de dood Bardo Thodol verschijnt Ratnashambhava aan ons op de derde dag van onze staat na de dood, na Boeddha Akshobhya. De Nepalese cultuur van het boeddhisme onderzoekt echter ook dat zijn negatieve aspecten de uitbuiting van rijkdom en de belichaming van laster zijn. Ratnashambhava's associatie met waarden en vrijgevigheid speelt een zeer belangrijke rol bij het inspireren van de beoefenaars. Vrijgevigheid is een van de meest fundamentele deugden in het boeddhisme. Het duidt Bodhichitta aan voor een serieuze en toegewijde beoefenaar van het boeddhisme. Dit helpt om compassie en leringen te delen over hoe te werken met een geest. Voor de dagelijkse praktijk vrijgevigheid leidt tot een goede toekomst in dit leven, evenals een goede wedergeboorte in een volgend leven in de juiste omstandigheden waar de beoefening van het boeddhisme op de juiste manier kan worden gedaan om realisatie te bereiken. Op een groot deel van een werelds of fysiek niveau, Ratnashambhava vertegenwoordigt rijkdom, aangezien een van de belangrijkste bodhisattva's in zijn entourage Zambala is, de manifestatie van rijkdom en rijkdom. Deze Dhyani Boeddha is ook nauw verbonden met het concept van schoonheid en kunst.

Evenzo wordt ook aangenomen dat de meditatiebeoefenaars die mediteren door Ratnashambhava te visualiseren, zijn hebzucht en trots kunnen transformeren in wijsheid van gelijkheid. Dit kan de beoefenaar helpen om de onderlinge relaties tussen hen vast te stellen. Door deze kennis die Ratnashambhava schenkt, kan een beoefenaar zich realiseren dat door de ene ervaring te zoeken, we openstaan ​​voor een andere, vaak schadelijkere ervaring.

De 5 Dhyana Boeddha's en hun gebied

De vijf Boeddha's zijn een gebruikelijke onderwerp in mandala's. Ze hebben allemaal een positie in de mandela:

Amoghasiddhi (noord)
Akshobhya (oost) Vairocana (voornaamste Boeddha) Amitabha (west)
Ratnasambhava (zuid)