Vishna oefening: het buigen van de zwaan en Arhat: verschil tussen pagina's

Uit dharma-lotus.nl
(Verschil tussen pagina's)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
{{Vishna}}
{{#seo:
==Vishna oefening: het buigen van de zwaan (Jhukane Hansa)==
|title=Een Arhat is een verlicht persoon.
|titlemode=append
|keywords=boeddhisme, boeddha, boeddhistisch, Dharma, Pali-canon, Gautama, boeddhist, waarheden, soetra, sutta, Dhamma, meditatie, inzicht, Ivar Mol, Dharma-Lotus, mindfulness, India, Nepal
|description=Uitgebreide uitleg over het boeddhisme in het algemeen en de boeddhistische filosofie, de Dharma en de Pali-canon in het bijzonder. 
}}
{{Titulatuur}}
Een '''Arhat''' (Arahant, [[Pali]]: 'een nobele') in het [[boeddhisme]] verwijst naar een persoon die de [[verlichting]] bereikt heeft onder leiding van een [[Boeddha]]. Een Boeddha is een persoon die geheel op eigen kracht de verlichting bereikt heeft. Een Arhat en een Boeddha hebben dezelfde verlichting bereikt. Hier zit geen verschil tussen.


* neem de [[Yoga - beginhouding|beginhouding‎‎]] aan. Trek de voeten zo strak mogelijk tegen het [[perineum]] aan
==Theravada boeddhisme==
* bij deze oefening ligt het linkerbeen vóór het rechterbeen. Je rechtervoet zit nu in de linkerknieholte.
In het [[Theravada]] boeddhisme is de Arhat de vierde en hoogste graad van verlichting die door een discipel van een Boeddha behaald kan worden. De Boeddha werd zeer vaak een arahant genoemd: het woord arahant is onderdeel van de standaardbeschrijving van een Boeddha.
* buig nu met een zo recht mogelijke rug naar je rechterknie, je middenas ligt op het midden van het bovenbeen en de schouders op gelijke hoogte. doe nu achtereenvolgens de volgende posities:
:plaats je gezicht op de knie
:plaats je kin over de knie en raak met je neus de grond
:plaats je gezicht naast de knie (buitenkant), neus op de grond
:plaats nu je linkerarm rechtsom het hoofd met de hand, pols en onderarm plat op de grond. Strek deze arm zo ver mogelijk naar voren en naar rechts
* doe dit alles ook op de linkerknie
* buig nu naar voren, armen naar voren en plat op de grond. Het gezicht moet de grond raken
* ga weer rechtop zitten en draai de benen om zodat het rechterbeen vóór het linkerbeen ligt. Je linkervoet zit nu in de rechterknieholte.
* herhaal de hele cyclus
* ga weer zitten in de beginhouding


==Mahayana boeddhisme==
In het Mahayana-boeddhisme wordt het begrip [[bodhisattva]] gebruikt. In de vroege geschriften van het Mahayana worden de namen arahant en bodhisattva met elkaar in contrast gesteld, en is een bodhisattva niet slechts een wezen dat naar verlichting boeddhisme streeft, maar ook een Verlichtend wezen, een wezen dat heel actief anderen bijstaat op het pad naar boeddhaschap. Deze opvatting kan teruggevonden worden in de Lotussoetra en de Avatamsakasoetra uit de eerste eeuwen van de westerse jaartelling. Het verschil met een Boeddha is dat zowel een Boeddha als een arahant niet meer reïncarneren, terwijl een bodhisattva dat wel doet, echter bewust om de mensheid in hun verlichting bij te staan.


In het Theravada echter kan men slechts een van de twee zijn: of een leerling van een Boeddha, of een Boeddha. De gehanteerde definitie laat niet toe dat men tegelijkertijd een Boeddha en een leerling van een Boeddha is. Men gelooft dat het mogelijk is om een keuze te maken tussen deze twee alternatieven en daarnaar te streven.


==Uitleg op film==
<youtube service="youtube">https://youtu.be/Ar9h2IF_VoI"</youtube>




[[Categorie: Vishna oefeningen]]
[[categorie:Boeddhistische titulatuur]]

Huidige versie van 15 jun 2023 om 15:06

Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Titulatuur
Boeddhistische titulatuur
GesheTashi @ Bodhgaya.jpg
Boeddhistische titulatuur
Anagarika
Arhat
Bhikkhu
Bodhisattva
Boeddha
Geshe
Khenpo
Lama
Mahathera
Majjhima
Rinpoche
Roshi
Sayadaw
Thera
Tulku
Navaka
Dhamma wiel

Een Arhat (Arahant, Pali: 'een nobele') in het boeddhisme verwijst naar een persoon die de verlichting bereikt heeft onder leiding van een Boeddha. Een Boeddha is een persoon die geheel op eigen kracht de verlichting bereikt heeft. Een Arhat en een Boeddha hebben dezelfde verlichting bereikt. Hier zit geen verschil tussen.

Theravada boeddhisme

In het Theravada boeddhisme is de Arhat de vierde en hoogste graad van verlichting die door een discipel van een Boeddha behaald kan worden. De Boeddha werd zeer vaak een arahant genoemd: het woord arahant is onderdeel van de standaardbeschrijving van een Boeddha.

Mahayana boeddhisme

In het Mahayana-boeddhisme wordt het begrip bodhisattva gebruikt. In de vroege geschriften van het Mahayana worden de namen arahant en bodhisattva met elkaar in contrast gesteld, en is een bodhisattva niet slechts een wezen dat naar verlichting boeddhisme streeft, maar ook een Verlichtend wezen, een wezen dat heel actief anderen bijstaat op het pad naar boeddhaschap. Deze opvatting kan teruggevonden worden in de Lotussoetra en de Avatamsakasoetra uit de eerste eeuwen van de westerse jaartelling. Het verschil met een Boeddha is dat zowel een Boeddha als een arahant niet meer reïncarneren, terwijl een bodhisattva dat wel doet, echter bewust om de mensheid in hun verlichting bij te staan.

In het Theravada echter kan men slechts een van de twee zijn: of een leerling van een Boeddha, of een Boeddha. De gehanteerde definitie laat niet toe dat men tegelijkertijd een Boeddha en een leerling van een Boeddha is. Men gelooft dat het mogelijk is om een keuze te maken tussen deze twee alternatieven en daarnaar te streven.

Uitleg op film