Banner-wiki.png
Banner-wiki-2.png

Upâli: verschil tussen versies

Uit Dharma-Lotus
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
 
{{Personen uit de Pali-canon}}
 
{{Personen uit de Pali-canon}}
'''Upâli''' (ong. 548-?) was een leerling van [[Gautama de Boeddha]]. Hij is geboren in [[Kapilvastu]], Nepal (waar Gautama de Boeddha tot zijn 29e heeft gewoond) en komt uit de lage kaste van kappers. Hij werd opgeleid tot kapper voor de [[Sakya]] edelen en werd de vaste kapper van negen neven uit die stam waaronder Anuruddha. Toen Gautama de Boeddha kort na zijn verlichting zijn familie bezocht in Kapilvastu besloten zes neven, tevens familie van Gautama, ]]monnik[[ te worden. Dit waren Bhaddiya, [[Anuruddha]], [[Ananda]], Bhagu, Kimbila en [[Devadatta]]. Zij doneerden al hun sieraden aan Upâli, die echter vroeg of hij ook mee mocht om monnik te worden. Om aan Upâli te laten blijken dat hij er echt bijhoorde en kasten geen verschil maakten vroegen zij Gautama de Boeddha om Upâli als eerste in te wijden.  
+
'''Upâli''' (ong. 548-?) was een leerling van [[Gautama de Boeddha]]. Hij is geboren in [[Kapilvastu]], Nepal (waar Gautama de Boeddha tot zijn 29e heeft gewoond) en komt uit de lage kaste van kappers. Hij werd opgeleid tot kapper voor de Sakya edelen en werd de vaste kapper van negen neven uit die stam waaronder Anuruddha. Toen Gautama de Boeddha kort na zijn verlichting zijn familie bezocht in Kapilvastu besloten zes neven, tevens familie van Gautama, ]]monnik[[ te worden. Dit waren Bhaddiya, [[Anuruddha]], [[Ananda]], Bhagu, Kimbila en [[Devadatta]]. Zij doneerden al hun sieraden aan Upâli, die echter vroeg of hij ook mee mocht om monnik te worden. Om aan Upâli te laten blijken dat hij er echt bijhoorde en kasten geen verschil maakten vroegen zij Gautama de Boeddha om Upâli als eerste in te wijden.  
  
 
==Meditatie==  
 
==Meditatie==  

Versie van 24 apr 2017 om 14:49

Categorie indeling
Home
Boeddhisme
Personen uit de Pali-canon
Personen uit de pali canon
Sangha
Arhats
Arhats
Ananda
Anuruddha
Assaji
Khema
Maha Moggallana
Mahā Kassapa
Pajāpatī Gotamī
Purna
Rahula
Subhūti
Sāriputta
Uppalavanna
Upâli
Yasodhara
Overigen
Alara Kalama
Ambapali
Aṅgulimāla
Bimbisara
Devadatta
Pasenadi
Dhamma wiel

Upâli (ong. 548-?) was een leerling van Gautama de Boeddha. Hij is geboren in Kapilvastu, Nepal (waar Gautama de Boeddha tot zijn 29e heeft gewoond) en komt uit de lage kaste van kappers. Hij werd opgeleid tot kapper voor de Sakya edelen en werd de vaste kapper van negen neven uit die stam waaronder Anuruddha. Toen Gautama de Boeddha kort na zijn verlichting zijn familie bezocht in Kapilvastu besloten zes neven, tevens familie van Gautama, ]]monnik[[ te worden. Dit waren Bhaddiya, Anuruddha, Ananda, Bhagu, Kimbila en Devadatta. Zij doneerden al hun sieraden aan Upâli, die echter vroeg of hij ook mee mocht om monnik te worden. Om aan Upâli te laten blijken dat hij er echt bijhoorde en kasten geen verschil maakten vroegen zij Gautama de Boeddha om Upâli als eerste in te wijden.

Meditatie

De moeder van Upâli was de eerste keer aanwezig toen Upâli met Gautama de Boedha sprak. Upâli was toen twintig jaar oud. Zij vroeg de Boeddha advies voor haar zoon om zijn meditatietechniek te verfijnen:

De jongen zit niet goed rechtop Zei Gautama de Boeddha"
Upali beoefende meditatie in een rechte houding en bereikte zodoende de 1e jhana.
Vervolgens zei Gautama de Boeddha: "Je lichaam staat te rechtop".
Upali oefende hierop en bereikte de 2e jhana.
Je adem gaat te snel.
Uplai oefende het in- en uit ademen en bereikte de 3e jhana.
Je uitademing gaat te snel.
Ook hier oefende Upali op en bereikte de 4e jhana.

Upâli stonds als Bhikku bekend om zijn discipline.

Karakter

Upâli was zeer strikt en streng op de regels. Daarom leerde Gautama de Boeddha hem de Vipassana-meditatie en niet de Jhana-meditatie zoals gebruikelijk bij monniken. De Vipassana is eveneens zeer gestructureerd en dat lag Upâli, na verloop van tijd bereikte hij arahantschap. Gautama de Boeddha heeft aan Upāli de Vinaya Pitaka onderwezen. Dit zijn de boekwerken die over orderegels gaan zoals ze gehanteerd worden binnen de Sangha. Als er twijfel bestond over de regels dan werden ze altijd aan Upâli voorgelegd. Tijdens het 1e concilie (in Rajgir, India), voorgezeten door Maha-Moggallana, speelde Upâli een belangrijke rol voor wat betreft kwesties aangaande deze Vinaya en die rol is hem ook na het concilie toevertrouwd. Veel van die regels worden nog steeds toegepast in boeddhistische kloosterorders.

Overlijden

Upāli stierf in het zesde jaar van de regering van Udāyibhadda.