Valkuilen van Tantra

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Tantra
EndlessKnot03d.png
Sub categorieën Tantra
Tantra en seksualiteit
Tantra en voeding
Tantra massage en sessies
Overige artikelen op Tantra
Geschiedenis boeddhistische Tantra
Kum-nye Tantra
Kundalini
Metta-ji
Prana
Tantra
Tantra opleiding
Tantra activiteiten op Ekãyano
Transformatie processen
Valkuilen van Tantra
Veel gestelde vragen over Tantra
Verschil tantra en sweda
EndlessKnot03d.png
No-sex.JPG

Er wordt veel beweert en gezegd en gesproken over tantra en dat wil niet altijd zeggen dat het ook allemaal klopt. Zoals met zoveel oosterse filosofieën is ook tantra onderhevig aan de onwetendheid van menig westers persoon die zich tantriki noemt. Zonder scrupules en gebrek aan enige kennis of ervaring worden onder de noemer van tantra datgene aangeboden wat de tantra nu nét niet is.

Wat tantra níet is

  • tantra is geen seksuele leer
  • tantra is geen erotische massage
  • tantra is geen geloof of godsdienst
  • tantra kent geen regels, dogma's, leerstellingen of goden
  • tantra heeft niets met de Kama Suttra te maken
  • tantra heeft niets met kundalini te maken
  • bij tantra leer je niet je innerlijke kind, hogere ego of de godin van de weet-ik-veel-wat kennen
  • de basis van tantra is niet liefde
  • geen god, godin, engel of beschermheilige beschermt jou, met tantra kom je daarmee niet in contact (om de simpele reden dat ze niet bestaan)
  • met tantra krijg je geen dikkere piemel of hoger orgasme

Deze misverstanden komen voort uit de westerse visie op tantra welke zeer beperkt is. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw deden vele spirituele leren afkomstig uit India, Nepal en Tibet hun intrede in het westen. Dit waren eeuwenoude leren welke hun nut op alle niveaus tot aan de verlichting bewezen hadden. De yoga filosofie bestaat al 8.000 jaar, de chakraleer 6.000 jaar en de ayurveda 3.000 jaar. De Veda’s zijn 1.500 jaar voor Christus op papier gezet, de eerste Soetra’s 500 jaar voor christus. De eerste vermeldingen over tantra en sweda gaan ook meer dan 6.000 jaar terug.

Deze technieken laten zich niet vereenvoudigen tot een enkelvoudige systeem. Zo is soms schokkend te lezen hoeveel interpretatiefouten er staan in westerse boeken over meditatie, reiki, Boeddhisme of yoga. Ook de tantra is in het westen totaal van opzet veranderd. In het oorspronggebied is het een levensvisie welke alles beslaat zoals architectuur, stedenbouw, voeding, opvoeding, geneeswijze, stervensbegeleiding, kunst, onderwijs, healing, samenzijn en ja, ook erotiek. Erotiek is zeer zeker een onderdeel van tantra, maar als je enkel en alleen gaat richten op de erotiek zonder te willen healen of inzicht te verkrijgen, dan zal de tantra een onbegrepen leer voor je blijven en meer onbalans dan balans geven. De tantra dient zich volledig aan, niet in stukjes. Je kunt niet de ‘fun-parts’ van de tantra tot je nemen en de pijnpunten (healing) buiten sluiten. Begrijp me goed, ik vraag je niet een monnik/non te worden en je hele leven om te gooien. ik vraag wel rekenschap te nemen voor het totaalplaatje.

Er zijn dus meerdere aandachtspunten c.q. valkuilen binnen de tantra. We noemen er enkele;

Dogmatiek

In het westen is tantra niet zozeer een middel om verlichting te bereiken, maar vaak een alternatieve seksbeleving (rode tantra) of een exotische sfeerbeleving (witte tantra). Het woord "genieten" is belangrijk binnen deze westerse variant van tantra. Soms wordt deze westerse aspecten te dominant en wordt tantra verwrongen tot iets geheel nieuws. Zo zijn er tantra groepen die seks en erotiek niet als middel maar als doel beschouwen. ‘G-spot tantra’ is daar een voorbeeld van. Een andere stroming is Reichiaans tantra, een innerlijk kind oefeningen waarbij elementen uit communicatie en -sensitivity-trainingen en relatietherapie aanwezig zijn. Vele beginnertrainingen en -workshops voor tantra richten zich op psychische- en relatieproblemen. Doordat deze vormen van tantra zich richten op een enkel aspect krijg je juist datgene wat tantra niet is: structuur, regels en dogma's:

  • je mag niet opgewonden worden
  • je mag geen ejaculatie hebben
  • je mag wel een ejaculatie maar dan alleen intern
  • je moet je pc-spier controleren
  • je moet vanuit een bepaalde ademhaling als je gemoedstoestanden wegademen
  • je moet je ademhaling helemaal loslaten
  • gemeenschap hoort niet bij tantra
  • gemeenschap is de basis van de tantra
  • etc...

Ze zijn allemaal waar en niet waar. Het is niet de regel die bepaalt of je iets goed doet, de Metta-ji doet dat. Als je in de ultieme balans van die metta-ji zit ga je geen handelingen doen die ervoor zorgen dat je uit die balans raakt, en het is onmogelijk te zeggen welke handeling daarvoor zorgt, dat hangt van het moment af. Handeling 1 kan op moment A zorgen voor een nog dieper contact en balans en op moment B voor onbalans. Het gaat niet om de handeling, maar waarom je die handeling doet. Komt deze handeling voort uit een kalãpa welk altijd veroorzaakt wordt door begeerte en/of aversie (ego) waardoor je uit balans geraakt. Komt de handeling voort uit Liefde, en dus de metta-ji, dan zal de handeling zorgen voor meer balans. Luister dus continu naar de metta-ji en reageer daarop. Los van welke regel, dogma of structuur dan ook. Het doel van tantra is de ultieme balans, en elke handeling kan daar aan bijdragen en daar afbreuk aan doen.

Dit is een diepgaand inzicht en fundamenteel gegeven. Het laat namelijk zien dat je conditioneringen niet kloppen. Je verstand zegt ‘stop, dit mag hier-en-daarom niet’ terwijl het gevoel luisterend naar de metta-ji aangeeft dat het wel klopt. Wie heeft er nu gelijk, de conditionering/dogma of je gevoel? Wees altijd in het hier en nu. Wat nu goed voelt is goed. Wat je 6 jaar geleden als conditionering hebt aangereikt gekregen is nu onbelangrijk. Laat de energie voor zichzelf spreken en als je dat kunt, ervaar de onbelangrijkheid van de conditionering. En waarom je laten leiden wat onbelangrijk is, waarom iets vasthouden wat onbelangrijk is? En als deze conditionering onbelangrijk is, hoe zit het dan met al die andere conditioneringen?

Seksualiteit

Seks, erotiek en Liefde is mooier dan mooi en tantra kan het alleen maar nog mooier maken. Maar ook hier; er is zoveel meer. De combinatie tantra en seksualiteit is geeft heel veel en daar is niets mis mee. J zult merken dat ook deze vrijpartij puur kan zijn en geheel kunnen vallen binnen de metta-ji en de namaste-ji. Maar als dit een gewoonte wordt, wordt dit anders. Dan is het een ongeschreven regel, macht der gewoonte ofwel een nieuwe conditionering en je ontneemt jezelf en je partner de mogelijkheid om in healing (2e transformatie) en inzicht (3e transformatie) te komen omdat je de energie gebruikt voor begeerte. Ook hier is dus van belang, laat de energie stromen zoals het stroomt.

Maak van het middel geen doel

Suyo was een zeer gerespecteerde Zen meester en leefde in de 12e eeuw op het Japanse eiland Takeshima. Hij bleef abt van het klooster en leidde alle meditaties, ook toen hij zijn einde voelde naderen. Om makkelijker te kunnen zitten en geen last te hebben van zijn aambeien had hij 2 kussens welk hij voor elke meditatie onder zijn billen schoof. Om dit te doen hupte hij enigszins van de ene naar de andere bil, bukte tenslotte voorover om het kleed achter hem weer recht te trekken en begon zijn meditatie met een gelukzalig gezicht. Zijn belangrijkste leerling Saicho en tevens zijn lijfarts zat steevast links van hem, hij was de enige die van zijn ongemak wist. Toen Suyo op 92 jarige leeftijd overleed was het de bedoeling dat Saicho hem zou opvolgen, maar hij kondigde aan eerst voor 3 jaar op retraite te gaan. 2 naasten leerlingen zouden zolang het klooster leiden. Na 3 jaar kwam Saicho terug van zijn retraite. Om weer te wennen aan het kloosterleven liet hij de leiding van het klooster nog een half jaar bij de 2 leerlingen rusten. In de eerste meditatie waar Saicho aan mee deed, nu als gewoon monnik, zag hij dat iedereen 2 kussentjes bij zich droeg. Eén werd onder de linkerbil geschoven en de ander onder de rechterbil. Vervolgens hupste elk monnik enige malen en ronde dit af met een buiging. Vervolgens begon de meditatie. Dit ritueel herhaalde zich bij elke meditatie. Na enkele dagen vroeg Saicho de beide interim-abten waarom dit gebruikelijk was en zij antwoorden dat zij dit overgenomen hadden van Suyo, dat deze grote meester dit altijd deed om vervolgens tot een gelukzalige meditatie te komen.

Gewoontes beginnen vaak bij een gelukzalig moment. Juist omdat het zo fijn was ga je het nogmaals doen en op het moment dat het niet meer als fijn ervaren wordt blijft het zich herhalen omdat het een gewoonte is geworden. In de tantra zal je ervaren dat een bepaalde handeling of volgorde van technieken zeer fijn en effectief is. En dat zal de reden zijn het een volgend keer precies zo te gaan doen. Maar het effect is nu veel minder, dus probeer je het nogmaals. Ook hier wordt het resultaat niet beïnvloed door de specifieke volgorde van handelingen of technieken. Had je een andere volgorde gekozen was wellicht hetzelfde resultaat er geweest. Een prachtige sessie komt doordat jij, je partner en jullie samen in metta-ji waren en daarin bleven. Jullie waren in staat naar de energie te luisteren en er gehoor aan te geven. Doe dat dan ook een volgend keer en probeer niet deze mooie sessie te herhalen.

Maak van een bijeffect geen doel

Tantra gaat om de transformatie processen van prana en elke transformatieproces heeft een rest-energie. Daarnaast zijn er nog meerdere bijeffecten welk tijdens een sessie kortdurend of blijvend kunnen voordoen. De 3 transformaties van prana zoals ze in de tantra ervaren worden:

  • 1e transformatie; van Shiva en Parvati naar prana; rest-energie is fysieke opwinding wat kan resulteren in seksuele energie
  • 2e transformatie; van prana naar helende energie; rest-energie is healing
  • 3e transformatie; van helende energie naar spirituele energie ; rest-energie is inzicht

Een chakra kan bijvoorbeeld in een hoge mate van balans komen en dit heeft een gevolg. Helderziendheid is niets anders dan het 6e en/of 7e chakra welk in grote mate van balans verkeerd. Het is leuk dat je hierdoor veel intuïtiever bent en je kunt daar zeer zeker je voordeel uit halen, maar laat het nooit een doel op zich worden. Er zijn zeer vele spirituele leiders geweest die uiteindelijk volledig het pad kwijt raakte omdat ze zich teveel gingen richten op 1 enkel aspect, een bijeffect van hun spirituele staat.