Veel gestelde vragen over Tantra

Uit dharma-lotus.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Categorie indeling
Home
Tantra
EndlessKnot03d.png
Sub categorieën Tantra
Tantra en seksualiteit
Tantra en voeding
Tantra massage en sessies
Overige artikelen op Tantra
Geschiedenis boeddhistische Tantra
Kum-nye Tantra
Kundalini
Metta-ji
Prana
Tantra
Tantra opleiding
Tantra activiteiten op Ekãyano
Transformatie processen
Valkuilen van Tantra
Veel gestelde vragen over Tantra
Verschil tantra en sweda
EndlessKnot03d.png
No-sex.JPG

Is Tantra hetzelfde als seks ?

Tantra is de mystieke leer van het Boeddhisme. Mandala's, symbolen en Mantra's zijn onderdelen van de Tantra. De Tantra beslaat voeding, onderwijs, een eigen opvoedingsleer, geneeswijze en andere elementen, allemaal met het doel om spirituele groei te bereiken. Tantra werkt in op de energiestromen in ons lichaam, bewerkstelligt balans en groei. Tantra is een totaalfilosofie betreffende alle aspecten van het leven, dus ook seksualiteit en erotiek. Maar, Tantra is veel, veel meer dan dat alleen, een belangrijk verschil welk in andere tantra stromingen nog wel eens over het hoofd wordt gezien.

Hoe komt het dat Tantra zo geassocieerd wordt met seks ?

Sommige mensen associëren een nudistencamping, naaktstrand of zelfs een sauna ook met seks. Terwijl het een heel ander doel heeft. Bij Tantra is dat net zo. Tantra kan inderdaad een positieve invloed hebben op iemand seksleven. En daar is ook helemaal niets mis mee. Maar voor de traditionele Tantra is dat een geen doel op zich. Onder invloed van Osho en de opkomst van de Westerse Tantra werden de Kama-Suttra en de Kundalini-Yoga opgenomen in een nieuwe Tantristische stroming: Rode Tantra. Voorts wordt Tantra, net als Tao, wel eens misbruikt als dekmantel voor swingerfeesten.

Moet bij een behandeling altijd de kleren uit ?

Niets moet, maar het is beter/fijner als je het wel doet. De beoefening van Tantra gaat het beste bloot. Het klinkt wellicht tegenstrijdig, maar je zult je bloot fijner en veiliger voelen tijdens de tantra. Ook is het zo dat een massage makkelijker gaat op de blote huid, helemaal als er etherische oliën worden gebruikt. Maar welke kledingstukken je uit doet is uiteindelijk helemaal aan jou.

Is uiterlijk of mijn sekse van belang ?

Tantra is werken met energie. Ieder mens heeft die energie, ongeacht leeftijd, geslacht, gewicht, etc.. Dat zijn dan ook zeer onbelangrijke aspecten binnen de Tantra. Zoals de betekenis van Namaste: “Mijn Boeddha-natuur groet de Boeddha-natuur in jou”. Hoe kan ik vanuit mijn Boeddha-natuur de Boeddha-natuur in jou groeten als ik eisen aan je uiterlijk ga stellen ? Het liefhebben van de Prana gaat voorbij uiterlijke schoonheid. Man en vrouw, jong en oud, alleen of als stel, dik en dun of welke verschijningsvorm dan ook is onbelangrijk. Mits u maar oprecht en hygiënisch bent is alles Namasté.

Mag ik ook ‘genieten’ ?

Wist u dat boos of verdrietig kijken 130 % meer spieren, spierkracht en energie kost dan blij of vrolijk kijken ? Natuurlijk mag je genieten van wat er gebeurd. En dat geldt niet alleen voor Tantra maar voor alles.

Hoe gaat een behandeling in zijn werk ?

Allereerst gaan we rustig thee drinken en zullen we al je vragen beantwoorden en alle mogelijke uitleg geven. Op basis van je vragen en wensen maken we samen een behandeling en verdere afspraken.

Is Tantra ook iets als stel ?

Tantra is één van de weinige spirituele leren die je echt samen kunt beleven. De Tantra heeft als het ware een dubbele uitwerking. Naar jezelf en naar de ander zoals uw partner. Jij persoonlijk zult door de toevoer van Prana meer energie gaan voelen. Daardoor wordt je zelfverzekerder en sta je dichter bij jezelf. Vandaar uit kijk je naar je omgeving ook Liefdevoller. Je partner merkt dit. Als je leert hoe je samen met iemand anders de Tantra kunt beleven leer je ook hoe je samen ervan kunt genieten en erdoor kunt groeien. Tantra is zodoende een prachtig middel om de band tussen elkaar te verstevigen.

Wat is seksuele energie ?

Seksuele energie bestaat als dusdanig niet. Het is dan ook een verkeerde term. Wat ermee bedoelt wordt is de opwinding welk ervaren wordt als Prana ontstaat tijdens de Tantra. Dit gebeurt als de mannelijke energie (Shiva) en de vrouwelijke energie (Parvati) bijeengebracht worden. Bij Seks laten we ons leiden door deze seksuele energie. Bij Tantra leiden wij juist de energie, of beter gezegd, de Prana. Deze sturen we door het gehele lichaam of laten we transformeren naar helende energie (Shakta Tantra) of spirituele energie.

Kan tantra ook therapeutisch werken ?

Tantra is balans. De prana is de meest natuurlijke/logische energievorm in ons lichaam en het lichaam streeft altijd naar balans (dus prana). Het is middels de tantra goed op te merken waar onbalans en de bronnen van deze onbalans aanwezig zijn. Als we hier naar op zoek gaan noemen we dat de 2e transformatie binnen de tantra en dit is het therapeutische stuk binnen de tantra.

Kan tantra ook spiritueel werken ?

Nogmaals, tantra is balans. Mededogen is balans, compassie is balans, zuiver-handelen is balans. Spiritualiteit is dus balans. De wezenlijke staat van de mens is balans, daar voel je je het fijnst, daar creëer je geen lijden, daar is geen begeerte of aversie en geen ego, daar ben je wie je bent. Tantra is boven alles een manier om in balans te komen en te blijven.

Waarom zou ik middels tantra een blokkade gaan oplossen?

De tantra leert dat het niet nodig is om de herkomst van een traumatische ervaring te leren inzien om hem weg te kunnen halen. Tegelijk zegt de tantra dat het cognitieve proces niet het begin- maar het eindpunt is van een heel proces. Dit resulteert dat we niet hoeven te spreken over blokkades, niet hoeven te piekeren en ons rationeel niet hoeven te pijnigen. Als je een angst hebt hoef je niet de herkomst van deze individuele angst te benaderen, maar onderzoek doen naar het thema angst. Dit gebeurt allemaal meditatief, intuïtief en niet perse emotioneel of rationeel.

Kan ik tantra ook leren ?

Nogmaals, tantra is balans en balans is de natuurlijke staat van de mens. Het is geen kunnen of kennen. Iedereen kan tantra beoefenen, ongeacht leeftijd of ervaring of wat dan ook. Alleen je eigen conditioneringen kunnen je tegenhouden, niets anders.

Jullie bieden massage, yoga en massage aan, waarom ?

Omdat deze 3 uitvoeren in elkaar overlopen en nauwelijks los te koppelen zijn. Tantra gaat ook over voeding maar massage en voeding makkelijk los te koppelen. Om tantrisch te kunnen koken heb je al veel basiskennis nodig. Om een massage te ondergaan heb je geen enkele kennis nodig en ook de massage, yoga en meditatie leren is veel eenvoudiger dan bijvoorbeeld het tantristisch koken. Overigens is er ook nog de Tantra-sessie.

W==at is sessie ?== Dat is de optelsom van massage, yoga en meditatie in één geheel. Het is een totaal opgaan in de prana energie en een totale overlapping van de 3 onderdelen.

Hoezo is tantra een levensvisie ?

Tantra gaat dus over veel meer dan massage, yoga, meditatie en sessie. het gaat ook over voeding, kinderen opvoeden, architectuur, stervensbegeleiding of noem maar een onderwerp. Tantra is balans en deze ga je niet alleen neerzetten in je voeding maar in alles. Altijd en overal in balans zijn, dat is echt tantra en zodoende is tantra een levensvisie.

Om die levensvisie aan te hangen, moet ik dan geloven in Boeddha ?

Natuurlijk niet. Tantra staat los van geloof of religie en los van regels en conditioneringen. het is een manier om in balans te komen en in balans te blijven, that's all. Overigens 'geloof je niet in Boeddha', Gautama de Boeddha was een mens zoals jij en ik en vond zijn verlichting. Hij is geen super-mens of god of godenzoon. Zijn manier van werken kan jij en ik ook gaan beoefenen en dat doen we door het te doen, proefondervindelijk. Geloof zal je eerder in de weg staan dan je helpen.