Anuradhapura en Karma: verschil tussen pagina's

Uit dharma-lotus.nl
(Verschil tussen pagina's)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1: Regel 1:
{{Boeddhisme in Sri-Lanka header}}
{{Boeddhistische dharma}}
{{Boeddhisme in Sri-Lanka}}
Het woord kamma ([[Pali]]) betekent letterlijk 'handeling' of 'daad' maar in tegenstelling tot de Hindoeïstische filosofie is het geen lot of straf. [[Gautama de Boeddha]] zei erover:
[[BESTAND:Anuradhapura.JPG|thumb|Anuradhapura]]
'''Anuradhapura''' (57.000 inw.) ligt in noordelijk centraal Sri Lanka en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een voormalige hoofdstad uit de tijd van de Srilankaanse koningen. Anuradhapura staat bekend om zijn goed gepreserveerde ruïnes van de oude Srilankaanse beschaving. De oude hoofdstad staat vol met [[stoepa|stoepa’s]] ([[boeddhisme|boeddhistische]] bouwwerken met relieken van een boeddhistische heilige), zoals de Ruwanweliseya stoepa en andere historische bouwwerken. Voor de boeddhisten is Anuradhapura een heilige stad. In deze stad werd na de introductie van het Boeddhisme in 246 v. chr. een jonge boom geplant afkomstig van de boom waaronder [[Gautama de Boeddha]] zijn [[verlichting]] heeft bereikt. Deze boom zou nu naar zeggen de oudste boom ter wereld zijn. Anuradhapura valt samen met oa. Dambulla, Polonnaruwa en Sigiriya in de culturele driehoek van Sri Lanka.


==Sri Maha Bodhi==
"Wat ik kamma noem, [[monnik|monniken]], is de intentie, want nadat we besluiten, voeren we een fysieke, verbale of mentale handeling uit."
Locatie: 5km vanaf centrum – 10 minuten rijden met de fiets
(Pali-canon: Anguttara Nikãya 6:63, iii, 415)


De Sri Maha Bodhi is een bodhiboom die voortkomt uit de bodhiboom in [[Bodhgaya]], India. Onder deze boom zou Gautama de Boeddha verlichting hebben bereikt. De Sri Maha Bodhi komt voort uit de 2e generatie (de bodhiboom in Bodhgaya is inmiddels van de 6e generatie) en is daarmee de oudste boom ter wereld. Jaarlijks bezoeken duizenden boeddhistische pelgrims deze boom in Anuradhapura.
De wet-van-karma is een organisch proces van [[oorzaak-en-gevolg]]. Als je een steen omhoog gooit weet je dat deze steen ooit weer naar beneden zal gaan en ergens terechtkomen. Waar de steen precies neerkomt en welke zijde van de steen de grond als eerste aanraakt en welke kant de steen vervolgens oprolt is niet bekend en daar is ook nauwelijks sturing aan te geven. Dit is allemaal afhankelijk van de omstandigheden van dat moment. Dat de steen bij het neerkomen schade creëert (aan objecten of aan de steen zelf) is soms van te voren te verwachten maar soms ook niet.  


==Ruwanweliseya stoepa==
Binnen de [[boeddhisme | boeddhistische]] filosofie wordt karma uitgeschreven in 4 vormen (kammacatukka, letterlijk: de viervoudige verdeling van kamma) wat elk een analysemethode is om karma te omschrijven. Zodoende ontstaan er 16 (4x4) typen aan karma.
Locatie: 6km vanaf centrum – 10 minuten rijden rijden met de fiets
==Karma, op grond van functie==
Karma is de intentie van het handelen en al het conditionele handelen is karmisch bepaald. De 6 bewustzijnspoorten (ogen, neus, oor, smaak, tastzin, intuïtie) hebben hier allemaal een eigen rol in en zodoende kunnen meerdere karmische lijnen tegelijk bestaan die elkaar ondersteunen, tegenwerken of zelfs uitschakelen.


Ruwanweliseya stoepa, ook wel Grote Stoepa genoemd, in Anuradhapura is gebouwd in 161 v. Chr. door koning Dutugamunu. De stoepa is met een hoogte van 92m een van de hoogste monumenten ter wereld. De stoepa werd ontworpen met de leer van Boeddha in het achterhoofd. Om de witte koepel staan vier muren met olifant figuren erin. De koepel zelf staat voor de uitgestrektheid van de leer.
===productief karma (janaka)===
Productief karma kan heilzaam en onheilzaam zijn en heeft een hele duidelijke uitwerking op het fysieke lichaam. Op het moment van conceptie veroorzaakt het productieve karma het wedergeboorteverbindende bewustzijn en de uit karma ontstane fysieke vormen van het lichaam. Tijdens het verdere leven bepaald productief karma duidelijke fysieke kenmerken.


==Isurumuniya tempel==
===ondersteunend karma (upatthambaka)===
Locatie: 4,5km vanaf centrum – 15 minuten rijden rijden met de fiets
Ook ondersteunend karma kan heilzaam en onheilzaam zijn. Ondersteunend karma zegt iets over het productieve karma maar is op zichzelf staand niet productief. Productief karma kan ervoor zorgen dat een mens wordt ontwikkeld en geboren, heilzaam ondersteunend karma kan zorgen dat het een gezond lichaam is. Productief karma kan zorgen dat er een ziekte in het lichaam ontstaat, onheilzaam ondersteunend karma kan ervoor zorgen dat het lichaam de medicijnen niet opneemt die de persoon slikt. In vergelijking tot het taalkundige is productief karma het zelfstandige naamwoord en het ondersteunende karma het bijvoeglijk naamwoord die iets zegt over het zelfstandige naamwoord.


De Isurumuniya tempel is een boeddhistische rotstempel uit de 3e eeuw v. Chr. en maakte oorspronkelijk deel uit van een kloostercomplex. De tempel heeft een aantal beelden, waaronder een zittende Boeddha. Bij de ingang van de tempel ligt een vijver. Boven de vijver zijn olifanten in de rotsen uitgesneden Via trappen kun je boven op de rots boven de tempel komen. Hier heb je een mooi uitzicht over de omgeving van Anuradhapura.
===tegenwerkend karma (upapïlaka)===
Tegenwerkend karma is een 2e karmische lijn die indruist tegen de 1e karmische lijn. Het is de tegenwind die ervoor zorgt dat we ergens anders uitkomen dan bedoelt. Ondersteunend karma is van zichzelf heilzaam noch onheilzaam, maar het effect kan wel zo ervaren worden.  
Een productief karma met een onheilzaam ondersteunend karma kan minder onheilzaam worden door een tegenwerkend karma.  
Een productief karma met een heilzaam ondersteunend karma kan minder heilzaam worden door een tegenwerkend karma.


==Thuparama stoepa==
===vernietigend karma (upaghãtaka)===
Locatie: 6km vanaf centrum – 10 minuten rijden rijden met de fiets
Bij tegenwerkend karma heeft het productieve karma wel zijn uitwerking alleen is deze milder. Bij vernietigend karma wordt een productieve karmische lijn vernietigd en mogelijk vervangen door dit vernietigende karma. Dit kan alleen als het vernietigende karma sterker is dan het productieve karma. Net als productief karma is vernietigend karma productief en het kan na het vernietigen van de productieve karmische lijn deze vervangen door ander productief karma.


De Thuparama stoepa in Anuradhapura is de oudste stoepa van Sri Lanka en de oudste nog zichtbare stoepa van de wereld, gebouwd in de 3e eeuw v. Chr. De omliggende zuilen zijn wel het meest herkenbare aan de stoepa’s. De stoepa is op een gegeven moment geheel verloren gegaan, maar in 1862 herbouwd.
==Karma op grond van de volgorde van tot rijping komen==
Zoals reeds gezegd kunnen er meerdere karmische lijnen tegelijk bestaan. Soms gaat dat heel goed samen en soms werkt het elkaar tegen (zie karma op grond van functie). Zo kunnen ook meerdere karmische lijnen tegelijk bestaan en soms dwingt de ene karmische lijn voorrang ten opzichte van de ander omdat deze sterker is.


==Kuttam Pokuna==
===zwaarwegend karma (garuka)===
Locatie: 8km vanaf centrum – 15 minuten rijden rijden met de fiets
[[File:8signs-PELBEU.svg|thumb|'Karma' wordt in de boeddhistische [[tantra]] vaak uitgebeeld middels een oneindige knoop: alles kan met alles te maken hebben en patronen kunnen eindeloos in stand gehouden worden.]]
Garuka is moreel gezien een dermate zwaarwegend karma dat het niet vervangen kan worden door ander karma. De intentie om tot een handeling te komen die zwaarwegend karma voortbrengt zit zo diep dat deze intentie allesbepalend is en het wordt dan ook wel wedergeboorten-veroorzakend genoemd. In de Pali-canon worden 5 van dergelijke zwaarwegende karma's genoemd als zijnde afschuwelijke misdaden (ãnantariyakamma):


De Kuttam Pokuna of ‘Tweeling bad’ in Anuradhapura zijn twee baden uit de 6e – 8e eeuw. De bijna identieke baden zijn gebouwd voor monniken. Via een filtreer systeem en een put werd het water gezuiverd. De monikken voerde hier hun rituele wassingen uit. De Kuttam Pokuna laat Singalese vakmanschap uit die tijd zien.
*vadermoord
*moedermoord
*het vermoorden van een arhat (verlicht persoon)
*het verwonden van een boeddha
*het kwaadwillig veroorzaken van een scheuring in de sangha (boeddhistische gemeenschap)


==Brazen Palace==
Belangrijk te begrijpen is dat het niet zozeer gaat om de handeling, maar om de intentie van het handelen. Deze kan er alleen zijn als er fundamenteel verkeerde conditioneringen aanwezig zijn in combinatie met een fundamenteel onjuist inzicht. De uitwerking hiervan ligt zo diep dat het heilzaam karma verdringt. Eerst zal dit zwaarwegende karma uitgewerkt dienen te zijn.
Locatie: 5km vanaf centrum – 10 minuten rijden rijden met de fiets


Vlak bij de Sri Maha Bodhi ligt het Brazen palace (‘Lovamahapaya’). Het is gebouwd in de 2e eeuw v. Chr. voor een Srilankaanse koning en daarna meerdere keren herbouwd. Op z’n top heeft dit paleis duizenden kamers gehad verdeeld over negen verdiepingen met een bronzen dak. Nu zijn daar slechts 1.600 granieten zuilen in 40 rijen van over.
===nabij-de-dood karma (ãsanna)===
In de boeddhistische filosofie bepaald moment 1 onze gemoedstoestand en  in moment 2 intentie vanwaar het handelen en de gedachte plaatsheeft in moment 3. De intentie is karma en het handelen is karmisch bepaald en dit heeft gevolgen. Als dit vlak voor het het overlijden plaatsheeft kunnen deze gevolgen niet meer in dit leven plaatshebben en omdat ze een uitwerking moeten hebben, zullen ze uit gaan werken in het volgende leven. Het karma vlak voor het overlijden bepaald dus sterk waar het volgende leven plaatsvindt.
Ook hier is het belangrijk te beseffen dat karma niet perse de optelsom is van al het handelen in het verleden:


==Mihintale==
*iemand met een slecht karakter die zich een heilzame daad herinnert of doet vlak voor het sterven kan een gunstige wedergeboorte creëren.
Locatie: 16km vanaf centrum – 20 minuten rijden rijden een taxi
*iemand met een goed karakter die zich een onheilzame daad herinnert of doet vlak voor het sterven kan een ongunstige wedergeboorte creëren. 


Mihintale is een berg net buiten Anuradhapura. Het is de geboorteplaats van het Boeddhisme in Sri Lanka en daarmee een belangrijk bedevaartsoord. Er zijn een aantal religieuze monumenten en gebouwen, waaronder de grote Aradhana Gala rots en de Maha Saya stoepa. Vanaf de Aradhana Gala rots heb je een prachtig uitzicht over het landschap rond Mihintale. Ieder jaar wordt er in juni het Poison Poya full moon festival gehouden waarbij duizenden boeddhisten de tempels weer tot leven brengen met kandelaren en vlaggen.
Mits er geen zwaarwegend karma aanwezig is geldt het nabij-de-dood karma als wedergeboorten-veroorzakend.


==Verblijf==
===gewoonte karma (ãcinna)===
We verblijven 4 nachten in Anuradhapura. 1 dag zal zeker gevuld worden met het bezoeken van het park met alle stoepa's. Dit doen we per fiets en we hebben alle rust en vrijheid. Een 2e dag zullen we naar Mihintale gaan. De 3e dag is vrije invulling en er is genoeg keuze.
Ãcinna komt voort uit het onbewust handelen, handelen vanuit de automatische piloot en gewoontepatronen of dit nu heilzaam of onheilzaam is.  
In het rijtje, onbewust-onbewust, onbewust-bewust, bewust-onbewust en bewust-bewust, neemt gewoonte karma de eerste 2 plaatsen in.
Bij afwezigheid van zwaarwegend en nabij-de-dood karma geldt gewoonte karma als wedergeboorten-veroorzakend.


==Foto's==
===reserve karma===
<gallery mode=packed heights=180>
Katattã is al het overige karma dat niet onder de voorgaande 3 categorieën valt en krachtig genoeg is om wedergeboorten-veroorzakend te zijn.
FILE:SRL-anuradhapura-abhagiriya-01.jpg
FILE:Twin ponds (Kuttam Pokuna).jpg
==Karma op grond van de tijd van tot rijping komen==
FILE:ISURUMUNIYA ROCK TEMPLE.JPG
Afhankelijk van het type karma heeft het zijn effect in dit leven of pas in een volgend leven. Karma kan, maar hoeft niet productief  te worden. Bij de afwezigheid van de geschikte voorwaarden kan een karmische lijn er wel zijn maar nooit uitwerking hebben. Andersoortig karma zal altijd ooit een keer zijn uitwerking hebben.
FILE:Jetavanaramaya 2.jpg
FILE:Lankarama Dagaba in Anuradhapura.JPG
FILE:Ruwanvali Stupa, Anuradhapura 071.jpg
FILE:Tissa Wewa, Anuradhapura 089.jpg
FILE:Anuradhapura, Sri Lanka - panoramio (11).jpg
FILE:Semnopithecus priam (Anuradhapura) 01.JPG
FILE:Buddha at Mihintale Sri Lanka.jpg
FILE:MIHINTALE 1.JPG
FILE:Mihintale Mahaseya.jpg
FILE:Milking a bovine.jpg
FILE:Drummers playing near the Ruvanvelisaya Dagoba in Anuradhapura, Sri Lanka.jpg
</gallery>


===onmiddellijk effectief karma (ditthadhammavedanïya)===
Dit karma heeft zijn effect binnen het sterfelijke lichaam. Dit betekent dus dat dit karma zijn uitwerking alleen kan hebben in ditzelfde leven en niet wedergeboorte bepaald is. Dan moeten wel de voorwaarden voor het tot rijping komen van dit karma aanwezig zijn. Zijn deze er niet en sterft de persoon dan verwordt dit karma 'uitgewerkt karma' en zal het geen uitwerking hebben in komende wedergeboorten.


[[categorie:Boeddhisme in Sri-Lanka]]
===later effectief karma (upapajjavedanïya)===
Dit karma heeft zijn effect in het leven na deze en ook alleen maar in dat leven. Het is dus sterk wedergeboorten-veroorzakend zoals zwaarwegend en nabij-de-dood karma. De intentie toen aanwezig zorgde voor een duidelijke wedergeboorte en in dat volgende leven zijn er nieuwe mogelijkheden om andere intenties te ontwikkelen die op hun beurt weer wedergeboorten-veroorzakend zijn. Zodoende heeft 'lang effectief karma' een invloed op het volgende leven en alleen in dat leven. Ook hier geldt dat de voorwaarden in het komende leven aanwezig moeten zijn om dit karma tot rijping te brengen. Zijn deze er niet dan verwordt dit tot 'uitgewerkt karma'.
 
===onbepaald effectief karma (aparãpariyavedanïya)===
Dit karma wordt pas effectief vanaf het tweede toekomstige bestaan en zal nooit onwerkbaar worden. Niemand, zelfs een arhat of boeddha, kan onbepaald effectief karma ontlopen en het zal dus altijd zijn uitwerking gaan hebben.
De reden dat het niet tot uiting komt in dit of het volgend leven is omdat er een zwaarwegender karma aanwezig is die eerst zijn uitwerking dient te hebben.
 
===uitgewerkt karma (ahosi)===
Bij 'onmiddellijk effectief karma' en 'onbepaald effectief karma' hebben we gezien dat het kan verworden tot 'uitgewerkt karma' als de voorwaarden voor het uitwerken van dit karma niet aanwezig zijn. Het karma was er dus wel maar wordt niet geactiveerd en omdat het gebonden is aan één of enkele levens blijft het inactief en aan het eind van dat leven uitgewerkt.
==Karma op grond van de plaats van tot rijping komen==
 
Karma wordt geactiveerd middels lichamelijk, verbaal of mentaal handelen die elk heilzaam en onheilzaam kunnen zijn.
 
===onheilzaam karma===
Onheilzaam karma is drievoudig overeenkomstig de deuren van handelen:
 
====lichamelijk handelen====
Lichamelijke expressie is de deur van het lichamelijk handelen. Onheilzaam lichamelijk handelen is doden, stelen en  niet-liefdevol seksueel verkeer (seksueel gedrag waarbij sprake is van geweld of scheve machtsverhoudingen).
 
====verbaal handelen====
Verbale expressie, voornamelijk gedaan door de spraak, is de deur van van het verbale handelen. Onheilzaam verbaal handelen is zo spreken dat er lijden wordt veroorzaakt bij jezelf of een ander (liegen, lasteren, ruwe taal, roddelen, ijdel gepraat). 
 
====mentaal handelen====
Mentale expressie is de deur van het mentale handelen. Deze vindt gewoonlijk in de geest plaats zonder dat er lichamelijk of verbaal handelen aan gekoppeld zit. Onheilzaam mentaal handelen is hebzucht, kwade wil en onjuist inzicht. Bij onjuist inzicht worden er 3 met naam genoemd:
*Nihilisme (natthika-ditthi); het ontkennen dat een persoon na de dood in welke vorm dan ook voorbestaan heeft. Impliciet wordt hiermee de morele betekenis van het handelen ontkracht en heeft karma geen waarde.
*Handelen zonder effect (akiriya-ditthi); hierin wordt gesteld dat handelen geen effect hebben. Impliciet wordt hiermee moreel onderscheid teniet gedaan en heeft karma geen waarde.
*Niet causale zienswijze (ahetuka-ditthi); de bezoedelingen hebben geen oorzaak of gevolg maar is louter toeval, lot of noodzaak.
 
===heilzaam karma in de zintuiglijke sfeer===
Heilzaam karma in de zintuiglijke sfeer is drievoudig overeenkomstig de deuren van handelen. Lichamelijk handelen behorende bij de deur van het lichaam, verbaal handelen behorende bij de deur van de spraak en mentaal handelen behorende bij de deur van de geest. Heilzaam handelen is in deze: vrijgevigheid, deugdzaamheid, meditatie, eerbied, dienstbaarheid, giften, mede vreugde, bestuderen van de dharma en zuivere meningsvorming.
 
===heilzaam karma in de fijnstoffelijke sfeer===
heilzaam karma in de fijnstoffelijke sfeer is zuiver mentaal handelen en bestaat uit [[Vipassana|inzicht-meditatie]] op basis van het onderscheid tussen de [[jhana-factoren]]:
 
*1e [[jhãna]] factor: beginnende gerichte aandacht (vitakka); het vermogen om een object waar te nemen. Beginnende aandacht onderdrukt de hindernis van traagheid en sufheid.
*2e [[jhãna]] factor: aanhoudende aandacht (vicāra); als de beginnende aandacht een object heeft waargenomen houdt de aanhoudende aandacht deze vast. Pas dan worden details zichtbaar en kan geanalyseerd en onderzocht worden. De aanhoudende aandacht onderdrukt de hindernis van twijfel.
*3e jhãna factor: verrukking (pīti); verrukking verloopt langs een geleidelijke schaal van geringe verrukking, kortstondige verrukking, overspoelende verrukking, verheffende verrukking en aanhoudende verrukking. Verrukking onderdrukt de hindernis van kwade wil.
*4e jhãna factor: blijdschap (sukha); daar waar verrukking veel explosiever en extravert is, is blijdschap berustend en introvert. Blijdschap onderdrukt de hindernis van rusteloosheid en schuldgevoelens.
*5e jhãna factor: éénpuntigheid van geest (ekaggatā); de concentratie/neutraliteit/observatie is dermate scherp dat langdurig één en hetzelfde object geobserveerd kan worden. Alle afleidingen zijn afwezig en de geest richt zich volledig op het geconceptualiseerd beeld. Éénpuntigheid van geest onderdrukt de hindernis van van zintuiglijk verlangen.
 
===heilzaam karma in de onstoffelijke sfeer===
Heilzaam karma in de onstoffelijke sfeer is eveneens zuiver mentaal handelen en bestaat uit inzichtmeditatie op basis van het onderscheid in object.
 
 
[[categorie: boeddhistische dharma]]

Versie van 19 nov 2022 17:07

Het woord kamma (Pali) betekent letterlijk 'handeling' of 'daad' maar in tegenstelling tot de Hindoeïstische filosofie is het geen lot of straf. Gautama de Boeddha zei erover:

"Wat ik kamma noem, monniken, is de intentie, want nadat we besluiten, voeren we een fysieke, verbale of mentale handeling uit." (Pali-canon: Anguttara Nikãya 6:63, iii, 415)

De wet-van-karma is een organisch proces van oorzaak-en-gevolg. Als je een steen omhoog gooit weet je dat deze steen ooit weer naar beneden zal gaan en ergens terechtkomen. Waar de steen precies neerkomt en welke zijde van de steen de grond als eerste aanraakt en welke kant de steen vervolgens oprolt is niet bekend en daar is ook nauwelijks sturing aan te geven. Dit is allemaal afhankelijk van de omstandigheden van dat moment. Dat de steen bij het neerkomen schade creëert (aan objecten of aan de steen zelf) is soms van te voren te verwachten maar soms ook niet.

Binnen de boeddhistische filosofie wordt karma uitgeschreven in 4 vormen (kammacatukka, letterlijk: de viervoudige verdeling van kamma) wat elk een analysemethode is om karma te omschrijven. Zodoende ontstaan er 16 (4x4) typen aan karma.

Karma, op grond van functie

Karma is de intentie van het handelen en al het conditionele handelen is karmisch bepaald. De 6 bewustzijnspoorten (ogen, neus, oor, smaak, tastzin, intuïtie) hebben hier allemaal een eigen rol in en zodoende kunnen meerdere karmische lijnen tegelijk bestaan die elkaar ondersteunen, tegenwerken of zelfs uitschakelen.

productief karma (janaka)

Productief karma kan heilzaam en onheilzaam zijn en heeft een hele duidelijke uitwerking op het fysieke lichaam. Op het moment van conceptie veroorzaakt het productieve karma het wedergeboorteverbindende bewustzijn en de uit karma ontstane fysieke vormen van het lichaam. Tijdens het verdere leven bepaald productief karma duidelijke fysieke kenmerken.

ondersteunend karma (upatthambaka)

Ook ondersteunend karma kan heilzaam en onheilzaam zijn. Ondersteunend karma zegt iets over het productieve karma maar is op zichzelf staand niet productief. Productief karma kan ervoor zorgen dat een mens wordt ontwikkeld en geboren, heilzaam ondersteunend karma kan zorgen dat het een gezond lichaam is. Productief karma kan zorgen dat er een ziekte in het lichaam ontstaat, onheilzaam ondersteunend karma kan ervoor zorgen dat het lichaam de medicijnen niet opneemt die de persoon slikt. In vergelijking tot het taalkundige is productief karma het zelfstandige naamwoord en het ondersteunende karma het bijvoeglijk naamwoord die iets zegt over het zelfstandige naamwoord.

tegenwerkend karma (upapïlaka)

Tegenwerkend karma is een 2e karmische lijn die indruist tegen de 1e karmische lijn. Het is de tegenwind die ervoor zorgt dat we ergens anders uitkomen dan bedoelt. Ondersteunend karma is van zichzelf heilzaam noch onheilzaam, maar het effect kan wel zo ervaren worden. Een productief karma met een onheilzaam ondersteunend karma kan minder onheilzaam worden door een tegenwerkend karma. Een productief karma met een heilzaam ondersteunend karma kan minder heilzaam worden door een tegenwerkend karma.

vernietigend karma (upaghãtaka)

Bij tegenwerkend karma heeft het productieve karma wel zijn uitwerking alleen is deze milder. Bij vernietigend karma wordt een productieve karmische lijn vernietigd en mogelijk vervangen door dit vernietigende karma. Dit kan alleen als het vernietigende karma sterker is dan het productieve karma. Net als productief karma is vernietigend karma productief en het kan na het vernietigen van de productieve karmische lijn deze vervangen door ander productief karma.

Karma op grond van de volgorde van tot rijping komen

Zoals reeds gezegd kunnen er meerdere karmische lijnen tegelijk bestaan. Soms gaat dat heel goed samen en soms werkt het elkaar tegen (zie karma op grond van functie). Zo kunnen ook meerdere karmische lijnen tegelijk bestaan en soms dwingt de ene karmische lijn voorrang ten opzichte van de ander omdat deze sterker is.

zwaarwegend karma (garuka)

'Karma' wordt in de boeddhistische tantra vaak uitgebeeld middels een oneindige knoop: alles kan met alles te maken hebben en patronen kunnen eindeloos in stand gehouden worden.

Garuka is moreel gezien een dermate zwaarwegend karma dat het niet vervangen kan worden door ander karma. De intentie om tot een handeling te komen die zwaarwegend karma voortbrengt zit zo diep dat deze intentie allesbepalend is en het wordt dan ook wel wedergeboorten-veroorzakend genoemd. In de Pali-canon worden 5 van dergelijke zwaarwegende karma's genoemd als zijnde afschuwelijke misdaden (ãnantariyakamma):

  • vadermoord
  • moedermoord
  • het vermoorden van een arhat (verlicht persoon)
  • het verwonden van een boeddha
  • het kwaadwillig veroorzaken van een scheuring in de sangha (boeddhistische gemeenschap)

Belangrijk te begrijpen is dat het niet zozeer gaat om de handeling, maar om de intentie van het handelen. Deze kan er alleen zijn als er fundamenteel verkeerde conditioneringen aanwezig zijn in combinatie met een fundamenteel onjuist inzicht. De uitwerking hiervan ligt zo diep dat het heilzaam karma verdringt. Eerst zal dit zwaarwegende karma uitgewerkt dienen te zijn.

nabij-de-dood karma (ãsanna)

In de boeddhistische filosofie bepaald moment 1 onze gemoedstoestand en in moment 2 intentie vanwaar het handelen en de gedachte plaatsheeft in moment 3. De intentie is karma en het handelen is karmisch bepaald en dit heeft gevolgen. Als dit vlak voor het het overlijden plaatsheeft kunnen deze gevolgen niet meer in dit leven plaatshebben en omdat ze een uitwerking moeten hebben, zullen ze uit gaan werken in het volgende leven. Het karma vlak voor het overlijden bepaald dus sterk waar het volgende leven plaatsvindt. Ook hier is het belangrijk te beseffen dat karma niet perse de optelsom is van al het handelen in het verleden:

  • iemand met een slecht karakter die zich een heilzame daad herinnert of doet vlak voor het sterven kan een gunstige wedergeboorte creëren.
  • iemand met een goed karakter die zich een onheilzame daad herinnert of doet vlak voor het sterven kan een ongunstige wedergeboorte creëren.

Mits er geen zwaarwegend karma aanwezig is geldt het nabij-de-dood karma als wedergeboorten-veroorzakend.

gewoonte karma (ãcinna)

Ãcinna komt voort uit het onbewust handelen, handelen vanuit de automatische piloot en gewoontepatronen of dit nu heilzaam of onheilzaam is. In het rijtje, onbewust-onbewust, onbewust-bewust, bewust-onbewust en bewust-bewust, neemt gewoonte karma de eerste 2 plaatsen in. Bij afwezigheid van zwaarwegend en nabij-de-dood karma geldt gewoonte karma als wedergeboorten-veroorzakend.

reserve karma

Katattã is al het overige karma dat niet onder de voorgaande 3 categorieën valt en krachtig genoeg is om wedergeboorten-veroorzakend te zijn.

Karma op grond van de tijd van tot rijping komen

Afhankelijk van het type karma heeft het zijn effect in dit leven of pas in een volgend leven. Karma kan, maar hoeft niet productief te worden. Bij de afwezigheid van de geschikte voorwaarden kan een karmische lijn er wel zijn maar nooit uitwerking hebben. Andersoortig karma zal altijd ooit een keer zijn uitwerking hebben.

onmiddellijk effectief karma (ditthadhammavedanïya)

Dit karma heeft zijn effect binnen het sterfelijke lichaam. Dit betekent dus dat dit karma zijn uitwerking alleen kan hebben in ditzelfde leven en niet wedergeboorte bepaald is. Dan moeten wel de voorwaarden voor het tot rijping komen van dit karma aanwezig zijn. Zijn deze er niet en sterft de persoon dan verwordt dit karma 'uitgewerkt karma' en zal het geen uitwerking hebben in komende wedergeboorten.

later effectief karma (upapajjavedanïya)

Dit karma heeft zijn effect in het leven na deze en ook alleen maar in dat leven. Het is dus sterk wedergeboorten-veroorzakend zoals zwaarwegend en nabij-de-dood karma. De intentie toen aanwezig zorgde voor een duidelijke wedergeboorte en in dat volgende leven zijn er nieuwe mogelijkheden om andere intenties te ontwikkelen die op hun beurt weer wedergeboorten-veroorzakend zijn. Zodoende heeft 'lang effectief karma' een invloed op het volgende leven en alleen in dat leven. Ook hier geldt dat de voorwaarden in het komende leven aanwezig moeten zijn om dit karma tot rijping te brengen. Zijn deze er niet dan verwordt dit tot 'uitgewerkt karma'.

onbepaald effectief karma (aparãpariyavedanïya)

Dit karma wordt pas effectief vanaf het tweede toekomstige bestaan en zal nooit onwerkbaar worden. Niemand, zelfs een arhat of boeddha, kan onbepaald effectief karma ontlopen en het zal dus altijd zijn uitwerking gaan hebben. De reden dat het niet tot uiting komt in dit of het volgend leven is omdat er een zwaarwegender karma aanwezig is die eerst zijn uitwerking dient te hebben.

uitgewerkt karma (ahosi)

Bij 'onmiddellijk effectief karma' en 'onbepaald effectief karma' hebben we gezien dat het kan verworden tot 'uitgewerkt karma' als de voorwaarden voor het uitwerken van dit karma niet aanwezig zijn. Het karma was er dus wel maar wordt niet geactiveerd en omdat het gebonden is aan één of enkele levens blijft het inactief en aan het eind van dat leven uitgewerkt.

Karma op grond van de plaats van tot rijping komen

Karma wordt geactiveerd middels lichamelijk, verbaal of mentaal handelen die elk heilzaam en onheilzaam kunnen zijn.

onheilzaam karma

Onheilzaam karma is drievoudig overeenkomstig de deuren van handelen:

lichamelijk handelen

Lichamelijke expressie is de deur van het lichamelijk handelen. Onheilzaam lichamelijk handelen is doden, stelen en niet-liefdevol seksueel verkeer (seksueel gedrag waarbij sprake is van geweld of scheve machtsverhoudingen).

verbaal handelen

Verbale expressie, voornamelijk gedaan door de spraak, is de deur van van het verbale handelen. Onheilzaam verbaal handelen is zo spreken dat er lijden wordt veroorzaakt bij jezelf of een ander (liegen, lasteren, ruwe taal, roddelen, ijdel gepraat).

mentaal handelen

Mentale expressie is de deur van het mentale handelen. Deze vindt gewoonlijk in de geest plaats zonder dat er lichamelijk of verbaal handelen aan gekoppeld zit. Onheilzaam mentaal handelen is hebzucht, kwade wil en onjuist inzicht. Bij onjuist inzicht worden er 3 met naam genoemd:

  • Nihilisme (natthika-ditthi); het ontkennen dat een persoon na de dood in welke vorm dan ook voorbestaan heeft. Impliciet wordt hiermee de morele betekenis van het handelen ontkracht en heeft karma geen waarde.
  • Handelen zonder effect (akiriya-ditthi); hierin wordt gesteld dat handelen geen effect hebben. Impliciet wordt hiermee moreel onderscheid teniet gedaan en heeft karma geen waarde.
  • Niet causale zienswijze (ahetuka-ditthi); de bezoedelingen hebben geen oorzaak of gevolg maar is louter toeval, lot of noodzaak.

heilzaam karma in de zintuiglijke sfeer

Heilzaam karma in de zintuiglijke sfeer is drievoudig overeenkomstig de deuren van handelen. Lichamelijk handelen behorende bij de deur van het lichaam, verbaal handelen behorende bij de deur van de spraak en mentaal handelen behorende bij de deur van de geest. Heilzaam handelen is in deze: vrijgevigheid, deugdzaamheid, meditatie, eerbied, dienstbaarheid, giften, mede vreugde, bestuderen van de dharma en zuivere meningsvorming.

heilzaam karma in de fijnstoffelijke sfeer

heilzaam karma in de fijnstoffelijke sfeer is zuiver mentaal handelen en bestaat uit inzicht-meditatie op basis van het onderscheid tussen de jhana-factoren:

  • 1e jhãna factor: beginnende gerichte aandacht (vitakka); het vermogen om een object waar te nemen. Beginnende aandacht onderdrukt de hindernis van traagheid en sufheid.
  • 2e jhãna factor: aanhoudende aandacht (vicāra); als de beginnende aandacht een object heeft waargenomen houdt de aanhoudende aandacht deze vast. Pas dan worden details zichtbaar en kan geanalyseerd en onderzocht worden. De aanhoudende aandacht onderdrukt de hindernis van twijfel.
  • 3e jhãna factor: verrukking (pīti); verrukking verloopt langs een geleidelijke schaal van geringe verrukking, kortstondige verrukking, overspoelende verrukking, verheffende verrukking en aanhoudende verrukking. Verrukking onderdrukt de hindernis van kwade wil.
  • 4e jhãna factor: blijdschap (sukha); daar waar verrukking veel explosiever en extravert is, is blijdschap berustend en introvert. Blijdschap onderdrukt de hindernis van rusteloosheid en schuldgevoelens.
  • 5e jhãna factor: éénpuntigheid van geest (ekaggatā); de concentratie/neutraliteit/observatie is dermate scherp dat langdurig één en hetzelfde object geobserveerd kan worden. Alle afleidingen zijn afwezig en de geest richt zich volledig op het geconceptualiseerd beeld. Éénpuntigheid van geest onderdrukt de hindernis van van zintuiglijk verlangen.

heilzaam karma in de onstoffelijke sfeer

Heilzaam karma in de onstoffelijke sfeer is eveneens zuiver mentaal handelen en bestaat uit inzichtmeditatie op basis van het onderscheid in object.